Αναζητώντας τον μεγαλύτερο διχασμό

Του Αντώνη Πανούτσου

Στo non paper του Μαξίμου για την παραίτηση του Γιώργου Λαζαρίδη από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, που εμφανίστηκε δηλώσεις «κυβερνητικού αξιωματούχου» στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ενδιαφέρον σημείο δεν ήταν το περί αποστασίας. Ούτε ότι η «επιτυχία» στην συμφωνία με τα Σκόπια διακριτικά παραλείφθηκε αφού στα στοιχεία που προξενούν πανικό στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπάρχει λέξη για την Βόρεια Μακεδονία. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο σημείο που την «αποστασία» απεργάζονται «επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη».

Για επιχειρηματικά συμφέροντα του Πειραιά που για τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Μαρινάκης καμία έκπληξη. Το «επιχειρηματικά συμφέροντα της Θεσσαλονίκης» όμως πρώτη φορά ακούγεται. Και επειδή το μυαλό πάει μόνο στον Σαββίδη θα επιβεβαιώνεται αυτό που γράφτηκε στον Βηματοδότη τον περασμένο Μάρτιο. Ότι μετά από πολλαπλά φορτικά τηλεφωνήματα του Ιβάν στο Μαξίμου ο Τσίπρας είπε «Να μην ξανακούσω εδώ μέσα το όνομα Ιβάν Σαββίδης». Αυτό ή αυτό που μου είπε ένας μετριοπαθής βουλευτής. «Τι ψάχνεις να βρεις και εσύ τώρα… Στον πανικό που βρίσκονται κάποιος έγραψε μια πίπα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και κανένας δεν έδωσε σημασία».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το σοσιαλιστικό κόμμα, που ζητούσε συναίνεση ψάχνεται για διχασμό. Όπου του κάτσει.  Η πρώτη επιλογή είναι το Μακεδονικό. Χθες ο Σταύρος Κοντονής είπε στο Κόκκινο ότι «Εμείς δε λέμε ότι όποιος διαφωνεί και διαμαρτύρεται ότι είναι φασίστας. Κόσμια και στο πλαίσιο των πολιτικών διαγκωνισμών όποιος επιθυμεί μπορεί να διαμαρτύρεται». Με τον ίδιο βέβαια στον ρόλο του κοσμήτορα και με την ίδια ανοχή που έδειξε στα Γιαννιτσά όταν αυτούς που τον αποδοκίμασαν τους χαρακτήρισε ναζιστές οπαδούς του Χίτλερ και ακροδεξιά μέλη της ΝΔ.

Δεύτερη επιλογή για διχασμό θα είναι η αποστασία. Με τους πολιτικούς ογκόλιθους  των ΑΝΕΛ να προσπαθούν να αντισταθούν στα εκατομμύρια που ρίχνουν στα πόδια τους τα σκοτεινά συμφέροντα του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Τώρα γιατί είναι αποστασία να γίνει συριζαία από λεβέντισσα η Μεγαλοοικονόμου και όχι από ανελίτης, ανεξάρτητος ο Λαζαρίδης χρειάζεται αρκετή κατανάλωση σανού για να το δικαιολογήσεις. Το ίδιο και η ιερή αγανάκτηση του Πάνου Καμμένου για την αποστασία του Λαζαρίδη, όταν το 2014 είχε βάλει στην ΚΟ των ΑΝΕΛ τον Νίκο «ω, γέροντα η ευχή» Νικολόπουλο που είχε εκλεγεί με την ΝΔ.

Ούτως ή άλλως στους ΑΝΕΛ που είναι πλέον κόμμα μόνο κατ' όνομα, το αντικείμενο δεν είναι αν φεύγει ο βουλευτής αλλά που πάει. Ο Λαζαρίδης που είναι αποστάτης αλλά ο Παπαχριστόπουλος και η Κουντουρά, που ουσιαστικά ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ενοχλούν. Αντίθετα τον Σταύρο Θεοδωράκη δεν μοιάζει να ενοχλεί που πάνε οι βουλευτές του. Οπου και αν πάνε.  Με ρέκορντμαν τον Σπύρο Δανέλλη.

Η σχέση Δανέλλη και ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στην ωριμότητα. Ξεκίνησε με διάψευση στάρλετ «Εγώ και ο Αλέξης είμαστε απλά φίλοι». Όταν τον Ιανουάριο ο Δανέλλης είχε δηλώσει ότι δεν φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή αντίθετα με τους υπόλοιπους του Ποταμιού απείχε από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις απεργίες. Το οποίο όπως είχε πει θα το υπερψήφιζε επειδή ήταν «εμβληματικό». Τώρα η σχέση ολοκληρώθηκε. Με τον Δανέλλη να είναι καλεσμένος  των οργανώσεων ΣΥΡΙΖΑ Παλλήνης, Παιανίας και Κορωπίου για να μιλήσει μαζί με τον Τζανακόπουλου με θέμα «Βαλκάνια με Ειρήνη, Σταθερότητα, Συνανάπτυξη». Σίγουρα σε σχέση με την συμφωνία του Τσίπρα και του Κοτζιά με τα Σκόπια, που το πιθανότερο είναι ο Δανέλλης να την βρει εμβληματική.    

Το τρίτο σημείο που πιθανόν να προσπαθήσει διχασμό ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην σχέση πολιτείας, εκκλησίας. Οποιος νομίζει ότι η σχέση εκκλησίας - κράτους απασχολεί ειλικρινά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλούσιος, αφού οι πτωχοί τω πνεύματι θα κληρονομήσουν την βασιλεία των ουρανών. Τον ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί αυτό που είπε ο Γιώργος Κυρίτσης «Είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησιάς γιατί θα συσπειρώσει μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ». Τώρα πόσο αφελής μπορείς να είσαι ώστε να λες ότι αυτό που κάνεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά κομματικός ελιγμός μόνο ο Κυρίτσης μπορεί να απαντήσει. Όπως και ο φύλαρχος Κουίκ. Ο οποίος μετά από μια από τις εντυπωσιακότερες γονυκλισίες στην ιστορία της πολιτικής δήλωσε όμως έτοιμος να δώσει μάχη στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ για να περάσει το νομοσχέδιο. Αφήνοντας υποψίες ότι στις περιπλανήσεις του στην Αφρική αποκήρυξε τον χριστιανισμό για να ασπασθεί την θρησκεία των Γιορούμπα ή των Ζουλού.