Ανασχηματισμός του γελοίου και της απελπισίας…

Ανασχηματισμός του γελοίου και της απελπισίας…

Του Γιάννη Λοβέρδου

Λίγο μετά τις ευρωεκλογές του 2014, όταν η ΝΔ είχε ηττηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κι όλος ο κόσμος είχε συνειδητοποιήσει ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ήταν η ανερχόμενη εκλογικά δύναμη, που θα κέρδιζε τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές κι αν πραγματοποιούντο, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συναισθανόμενος την επερχόμενη νέα ήττα, μέσα στην απελπισία του πραγματοποίησε έναν ανασχηματισμό, τον τελευταίο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κάνει άνοιγμα προς την λεγόμενη «λαϊκή δεξιά», μπας κι εμποδίσει τη διαρροή ψηφοφόρων προς την Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ η ακόμα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε είχα γράψει ότι ο ανασχηματισμός αυτός ήταν ο χειρότερος που θα μπορούσε να γίνει και προκάλεσε στην ΝΔ μεγαλύτερα προβλήματα από ότι έλυσε. Είχα κάνει λάθος! Ο ανασχηματισμός, που έκανε στην κυβέρνηση του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Τρίτη ήταν απείρως χειρότερος. Κι είχε έντονα τη διάσταση του γελοίου, με την συμμετοχή των ξεπερασμένων και της παλιάς ΝΔ και του παλιού ΠΑΣΟΚ.

Το κωμικοτραγικό και στους δύο ανασχηματισμούς είναι ότι και στους δύο, συμμετείχε η Κατερίνα Παπακώστα. Το 2014 ως υφυπουργός Υγείας για να σηματοδοτήσει το άνοιγμα Σαμαρά προς την «λαϊκή δεξιά». Το 2018 ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, για να σηματοδοτήσει δήθεν το άνοιγμα Τσίπρα προς το κέντρο. Στην πραγματικότητα, το μόνο, που κατάφερε η κ. Παπακώστα είναι να γίνει, έστω και για λίγους μήνες, υφυπουργός και να σηματοδοτήσει το πόσο γελοία γίνεται κι η ίδια κι η κυβέρνηση στην οποίαν συμμετέχει με την υπουργοποίηση της.

Ο συμβολισμός είναι έντονος. Όπως ο κ. Σαμαράς κι η ΝΔ υπέστησαν δεινή ήττα, με την συμμετοχή της κ. Παπακώστα, το 2015, έτσι κι ο κ. Τσίπρας κι οι ΣΤΡΙΖΑΝΕΛ είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι θα υποστούν εκλογική συντριβή όποτε κι αν πραγματοποιηθούν οι εκλογές, μέσα στους επόμενους 13 μήνες.

Το δυστύχημα για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ότι δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται το γελοίο του ανασχηματισμού. Και δεν καταλαβαίνουν ότι στην πολιτική, το γελοίο φονεύει. Κι όταν συνδυάζεται με την προϊούσα αποτυχία της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς. Με την ανικανότητα της και το κυνισμό της, που ανεδείχθη περίτρανα και τραγικά με την εθνική καταστροφή στο Μάτι και την Ανατολική Αττική, είναι πλέον θέμα χρόνου να επέλθει η συντριβή και στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών. Δεν δείχνουν να το αντιλαμβάνονται. Εκτιμούν ότι επειδή ο κόσμος δεν βγαίνει στους δρόμους, δεν διαδηλώνει, δεν διαμαρτύρεται μαζικά, ότι δεν υπάρχει κι έντονη αντίδραση στην κυβέρνηση και την καταστροφική πολιτική της. Πλανώνται πλάνην οικτρά.

Όποιος παρακολουθεί προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις γνωρίζει καλά πλέον ότι η οργή του κόσμου και τα αντιΣΥΡΙΖΑ συναισθήματα είναι πολύ έντονα στην κοινωνία. Όλα τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Τσίπρας βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν στον τελευταίο χρόνο της θητείας τους, όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, κι ο Σαμαράς, κι ο ΓΑΠ κι ο Κώστας Καραμανλής. Κι η ραγδαία άνοδος ενός αντιΣΥΡΙΖΑ, που εγώ προσωπικά θα το χαρακτήριζα αντιΤσίπρα, ρεύματος θα επιβεβαιωθεί με δραματικό τρόπο στις εκλογές.

Εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα το επόμενων εκλογών είτε γίνουν το φθινόπωρο, είτε τον Μάιο του 2019, (οπότε θα γίνουν σίγουρα οι ευρωεκλογές) είτε ακόμα και στο τέλος της θητείας, θα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα. Και θα φέρει στην εξουσία αυτοδύναμους τον Κυριάκο και τη ΝΔ.