Ανασχηματισμός ναι, αλλά όχι τώρα  

Ανασχηματισμός ναι, αλλά όχι τώρα  

Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να σηκώσει τους τόνους και να μιλήσει με αυστηρή γλώσσα στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου «άνοιξε», όπως ήταν αναμενόμενο κύκλο σεναρίων περί επικείμενου ανασχηματισμού. Η τακτική φυγομαχίας και πολιτικής αυτοεπιβίωσης που ακολουθούν συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης προφανώς και δεν μπορούσε  να περάσει απαρατήρητη από τον πρωθυπουργό. 

Δεν αποτελεί μυστικό άλλωστε ότι από την πρώτη στιγμή συγκρότησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό ελέγχου των επιδόσεων των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών με στόχο τη βελτίωση της κυβερνητικής παραγωγικότητας. Η επιλογή λοιπόν του K. Μητσοτάκη να μιλήσει «έξω από τα δόντια» για συμπεριφορές που τον έχουν ενοχλήσει επανέφερε σενάρια για αλλαγές  στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και μάλιστα με δομικό χαρακτήρα. Πού όμως βρίσκεται  η αλήθεια και πού το ψέμα σε αυτό το σημείο; Υπάρχουν άραγε σκέψεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο για κάποιον αιφνιδιασμό; 

Το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού πράγματι υπάρχει. Η επιλογή άλλωστε του Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές Αυγούστου να προχωρήσει σε πολύ μικρές κινήσεις διορθωτικού χαρακτήρα στην κυβέρνηση του αφήνει εν ισχύ το ενδεχόμενο αλλαγών. Μην ξεχνάμε ότι το κυβερνητικό σχήμα κλείνει ήδη δεκατέσσερις μήνες ζωής, ένα ικανό διάστημα στο οποίο ο πρωθυπουργός έχει βγάλει τα συμπερασματά του για το ποιός μπορεί και ποιός όχι να κάνει τη δουλειά. Η πιθανότητα λοιπόν ενός ανασχηματισμού είναι πάντα ενεργή.

Στην πράξη  όμως ο Κ. Μητσοτάκης είναι γνωστό ότι δεν λειτουργεί «εν θερμώ». Δεν λαμβάνει αποφάσεις την στιγμή που το κλίμα είναι τεταμένο, γνωρίζοντας ότι οι υψηλοί τόνοι δεν είναι καλός σύμβουλος. Στο πλαίσιο αυτό όπως πληροφορείται το liberal.gr αυτή την περίοδο δεν υπάρχει καμία σκέψη στο Μέγαρο Μαξίμου για αλλαγές στην κυβέρνηση. Αντιθέτως πηγή που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα σημειώνει ότι ο χρόνος  που μπορεί να εξελιχθεί μία πρωτοβουλία που θα αφορά αλλαγές στο σχήμα είναι είναι στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου και πάντως όχι την περίοδο αυτή.

Ανασταλτικός παράγοντας για όποια τέτοια κίνηση είναι και η πανδημία που κυριαρχεί στην επικαιρότητα που  εκ των πραγμάτων συγκεντρώνει την προσοχή της κυβέρνησης. Κεντρικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς με άξονα την ανάπτυξη και την επιστροφή της χώρας σε ανοδική τροχιά, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες των τελευταίων μηνών. Κάθε κουβέντα για ο,τιδήποτε άλλο περισσεύει, μια και όλα περιστρέφονται στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Οποια απόφαση λοιπόν  ληφθεί, αυτό πιθανόν να συμβεί στην ολιγοήμερη προσεχή χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα.