Αναπτυξιακή τράπεζα... Schaeuble

Του Νίκου Φιλιππίδη

Απρίλιος του 2015, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης καταρτίζει σχέδιο δημιουργίας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με ενεργητικό 9,5 δισ. ευρώ, καταθέσεις 5,5 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έργων υποδομής και επενδυτικών δράσεων για την περιφέρεια.

Όπως συνήθιζε τότε η κυβέρνηση το εν λόγω σχέδιο δεν το είχε συζητήσει με κανέναν στην Ευρώπη, ούτε με την επιτροπή Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες ούτε με την εποπτική αρχή των τραπεζών στην Φρανκφούρτη.

Τότε το σχέδιο... έκανε λόγο για συνένωση σε αυτήν, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης - ΕΤΕΑΝ. Θα ήταν ανώνυμη εταιρεία και άνηκε στο Δημόσιο, αλλά θα λειτουργούσε ως ανεξάρτητος φορέας μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες...

Λίγους μήνες μετά τον Αύγουστο της ίδιας χρονιά και μετά την υπογραφή του Γ' Μνημονίου ο σημερινός υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, με την ιδιότητα προέδρου του Levy Economics Institute επιχειρηματολογούσε για τα δάνεια που θα μπορούσε να δώσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις η εν λόγω τράπεζα με κεφάλαια 5 δισ. τα οποία σταδιακά θα έφταναν τα 20 δισ.! Τα κονδύλια θα τα έβρισκε κυρίως σε κοινοτικούς διαθέσιμους πόρους, το πακέτο Juncker και τις εγγυήσεων των εξαγωγών.

Δύο σχεδόν χρόνια μετά η αναπτυξιακή τράπεζα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί ούτε κονδύλια από τα ταμεία όπως προέβλεπε το πρώτο σχέδιο Δραγασάκη, ούτε κοινοτικά κονδύλια, όπως προέβλεπε η πρόταση του υπουργού Οικονομίας το 2015, ο οποίος έχει αναλάβει να τρέξει τώρα το εν λόγω θέμα.

Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν ότι σε καμία περίπτωση ο φορέας που δέχτηκαν να συζητήσουν οι Ευρωπαίοι, δεν θα μπορεί επίσης:

- Να δέχεται καταθέσεις.

- Να χορηγεί απευθείας δάνεια σε επιχειρήσεις και κλάδους που δραστηριοποιούνται εμπορικές τράπεζες.

Η μόνη δυνατότητα εξεύρεσης κεφαλαίων για την συγκεκριμένη τράπεζα, είναι με κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και υπερεθνικά κεφάλαια (Κίνα, Γερμανία, Γαλλία κλπ.). Πρόκειται δηλαδή για μια διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα, καθιστώντας επί της ουσίας την υπόθεση «όνειρο θερινής νυκτός» αντίστοιχη του δανείου των 3 δισ. για την απασχόληση 300 χιλ. εργαζομένων που διατυμπάνιζε η κυβέρνηση μετά το Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Η ιστορία της δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας, δεν αποτελεί «ανακάλυψη» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ξεκινήσει την διαδικασία αντίστοιχης τράπεζας με τις ευλογίες αρχικά και της Ευρώπης. Στην πορεία αντιλήφθηκαν και τα στελέχη της κυβέρνησης ότι δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια άλλα από αυτά του αντίστοιχου γερμανικού φορέα KFW, ενώ τα ποσά που συγκεντρώθηκαν δεν ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. ευρώ.

Τότε τα σημερινά φιλικά μέσα προς την Κυβέρνηση, χαρακτήριζαν την εν λόγω πρόταση ως σχέδιο Schaeuble, το οποίο προφανώς απέρριπταν, σήμερα;