Τα 4 βασικά και ουσιώδη της πολιτικής

Τα 4 βασικά και ουσιώδη της πολιτικής

Του Μάκη Κεβρεκίδη*

Πιθανώς, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων να ψηφίζει με συναισθηματικά κριτήρια και όχι με οικονομικά ή κοινωνικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ζωής δεν αφορά στην ουσία των πραγμάτων, δηλαδή τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, αλλά τα επικοινωνιακά παιχνίδια, τις έξυπνες ατάκες, τις άνευ κόστους πατριωτικές και θρησκευτικές κορώνες, τους συμβολισμούς και γενικά το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Και η πλειοψηφία των πολιτών πολύ συχνά νιώθουν να είναι αποπροσανατολισμένοι ανάμεσα σε αυτήν την πανδαισία κατινισμού και ευκαιριακού πολιτικαντισμού. Εν μέσω ενός τέτοιου περιβάλλοντος είναι εύκολο να χάσεις την ουσία της πολιτικής.

Οι πολίτες οφείλουμε να παραβλέπουμε όλους αυτούς τους περισπασμούς και να επικεντρωνόμαστε στα βασικά και ουσιώδη της πολιτικής, δηλαδή τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν.

Πέραν αυτών των δύο, συν της ικανότητας και διαφάνειας των πολιτικών που θα επιλεγούν να τα υλοποιήσουν, τίποτε άλλο δεν έπρεπε να μας απασχολεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι αέρας!

Ενδεχομένως, τα κάτωθι διαγράμματα να βοηθήσουν τους πολίτες να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους και την ουσία της πολιτικής. Το ποιους πολιτικούς τελικά θα επιλέξει ο κάθε ένας να την ή τον εκπροσωπήσει είναι μια άλλη υπόθεση. Καλή επιτυχία!

 

 

Συγκρίνετε τις απαντήσεις που δώσατε σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα και επιλέξτε την φιλοσοφία που πιστεύετε ότι σας εκπροσωπεί περισσότερο. 

*Ο Μάκης Κεβρεκίδης είναι μέλος της Μόνιμης Γενικής Συνέλευσης της Φιλελεύθερης Συμμαχίας.