Αναγκαία και γενναία μέτρα

Τα μέτρα έκτακτου χαρακτήρα και άμεσης δράσης, στα οποία προχωρά η κυβέρνηση για να θέσει φραγμό στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά και τους πλέον ευάλωτους, είναι γενναία.

Αναγκαία και γενναία.

Υπαγορευμένα από τον ρεαλισμό των δυσχερειών των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν και εν αναμονή των τολμηρών και ριζοσπαστικών μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέτρων που τέθηκαν και με πρωτοβουλία της Αθήνας η οποία περιμένει θετική ανταπόκριση.

Ό,τι και να πει η αξιωματική αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα όπως και να το δει ο Δ. Κουτσούμπας και ο Κ. Βελόπουλος, το επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ για τη στήριξη 3,2 εκατομμυρίων πολιτών για το επόμενο τρίμηνο, είναι εκτός μια ισχυρή στήριξη στην κοινωνία, και μια σημειακή πολιτική απάντηση του πρωθυπουργού.

Είναι η ώρα εθνικής πολιτικής, και ο Κυρ. Μητσοτάκης αυτή υλοποιεί αναγνωρίζοντας ως «εχθρό» της κοινωνικής συνοχής, όχι μόνο τον πόλεμο, αλλά και τη γενικευμένη αισχροκέρδεια που προκαλεί η καθολική απορρύθμιση της αγοράς ενέργειας.

Τα μέτρα που προανήγγειλε και εξειδικεύονται από τους αρμόδιους υπουργούς σήμερα, υλοποιούν και μια βασική δέσμευση που ανέλαβε τον Ιούλιο του 2019 στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης: Κανείς δε θα μείνει πίσω, κανείς δε θα μείνει μόνος.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ανατροπή των γεωπολιτικών ισορροπιών δεκαετιών δεν απειλούν μόνο την ευημερία των πολλών και θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση των αδυνάτων, αναζωπυρώνουν τον κίνδυνο του διαλυτικού λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Αυτή την παράμετρο, να πάρει ξανά κεφάλι ο λαϊκισμός προβάλλοντας - όπως ήδη το κάνει και στην Ελλάδα - «εύκολες απλοϊκές απαντήσεις σε δύσκολα και σύνθετα συνθήματα» και προτείνοντας «ανεφάρμοστες λύσεις που χαϊδεύουν αυτιά», ανέδειξε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.

Παρακινώντας εμμέσως την ευρωπαϊκή οικογένεια για συντεταγμένη και καθολική αντιμετώπιση της νέας κρίσης. Για γενναίες, ριζοσπαστικές, γρήγορες αποφάσεις. Για προετοιμασία ανταπόκρισης σε ακόμη μεγαλύτερες αβεβαιότητες και προκλήσεις αγνώστου διάρκειας.

Η κυβέρνηση μιλάει για «μελετημένες παρεμβάσεις» που έρχονται να προστεθούν στα 2,6 δισ.ευρώ και οι οποίες είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική. Προηγήθηκαν 43 δισ. ευρώ που έπεσαν στην οικονομία, την περίοδο της πανδημίας.

Δανεικά. Ομολογουμένως πολλά δανεικά. Αλλά χωρίς να υπάρχει άλλη επιλογή.

Οι αντοχές της Ελλάδας, δεν μπορεί να μπουν ξανά στις συμπληγάδες μιας άτεγκτης ευρωπαϊκής αλά καρτ δημοσιονομικής ορθότητας.

Αυτό λέει κάτω από τις γραμμές ο πρωθυπουργός στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις ανάγκες της κοινωνίας χωρίς να αποκλίνει από τις αντοχές της οικονομίας και χωρίς να ναρκοθετεί το μέλλον.