Αν δεν ευημερήσουν οι αριθμοί δεν θα σωθούν οι άνθρωποι

Και να που τα πράγματα δεν ήταν όπως μας τα λέγανε. Δηλαδή, αυτοί καλά τα έλεγαν όπως τα έλεγαν, αλλά κι εμείς καλά τους λέγαμε ότι επρόκειτο για μαγική εικόνα. Ο λόγος για την ανάπτυξη επί ΣΥΡΙΖΑ. Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε το ΑΕΠ, λόγω αναθεώρησης του τρόπου υπολογισμού. Τι να σου κάνει μία απώλεια ή ένα κέρδος 2 κόμμα κάτι τοις εκατό; Εδώ χρειάζεται κοσμογονία!

Καταλαβαίνουμε ότι το έργο της κυβέρνησης δυσκολεύει, αφού αυτό το μικρό 2 κόμμα κάτι τοις εκατό, το ανάξιο λόγου για πολλούς, αλλάζει τα δεδομένα στο χρέος. Προσθέτει κι άλλους άγνωστους χ σε μία εξίσωση που ήδη μας φαίνεται δυσεπίλυτη. Ίσως κάποια στιγμή οι φίλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ αντιληφθούν ότι δεν τα έκαναν όλα… τέλεια. Και οι φίλοι μας στην κυβέρνηση καταλάβουν κι αυτοί με την σειρά τους ότι χρειάζεται μία πραγματική επανάσταση για να μπορούν να βλέπουν όλοι στο εξωτερικό την Ελλάδα με ένα διαφορετικό μάτι απ’ αυτό που την βλέπουν σήμερα. Η χώρα χρειάζεται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δηλαδή, ένα περισσότερο φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις.

Μα είναι δυνατόν να μιλάμε για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε μία τέτοια συγκυρία; Όχι! Κατά πάσα πιθανότητα και το 2021 θα είναι μία ακόμη χρονιά ύφεσης, όπως υποστηρίζουν έγκριτοι οικονομολόγοι. Μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα πείσουν τις αγορές ότι αμέσως μετά θα πάμε στα ουράνια. Κι αυτή η πεποίθηση, εφόσον κτιστεί, μπορεί να βελτιώσει και τα νούμερα του 2021.

Η μάχη δεν μπορεί να είναι για 2% πάνω ή κάτω στο ΑΕΠ. Πρέπει να ευημερήσουν οι αριθμοί, αν θέλουμε να ευημερήσουν και οι άνθρωποι. Προς το παρόν οι αριθμοί ασθενούν και οι άνθρωποι επιβιώνουν αντλώντας (δανεικούς) πόρους από τις μελλοντικές γενιές. Είναι ένα μοντέλο που δεν θα έχει καλό τέλος, αν παράλληλα δεν κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «διαβάζει» καλά την Οικονομία. Ξέρει ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Αλλά και ότι το δυναμικό της χώρας είναι ικανό να τραβήξει το κουπί και να οδηγήσει το πλοίο σε ασφαλές λιμάνι. Δεν πρόκειται για μία χαμένη μάχη. Αλλά σίγουρα είναι η τελευταία ευκαιρία. Δεν υπάρχει ο χρόνος για άλλη αναμονή. Αυτή ή κυβέρνηση ή θα πετύχει το έργο της ή η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε σημαντικά διλήμματα. Υπαρξιακού χαρακτήρα…

Θανάσης Μαυρίδης 

[email protected] 

ΥΓ:  Κι εμείς που πιστεύαμε ότι μόνο η εγχώρια γραφειοκρατία είναι πρόβλημα. Η ΕΛΣΤΑΤ ανήκει πλέον στην δικαιοδοσία των Βρυξελλών. Πέντε χρόνια για να ανακαλύψουν ένα … «λάθος». Ο Θεός να μας προστατεύει …