Άμστερνταμ: Μια δεύτερη ευκαιρία για τους νέους

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Το Άμστερνταμ είναι μια από τις ομορφότερες και πιο νεανικές πόλεις της Ευρώπης και ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Παρουσιάζει δε, ενδιαφέροντα δημογραφικά χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται εύκολα στην ΕΕ. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στα 1,15 εκατομμύρια και αν αθροιστούν και όσοι κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή, προσεγγίζουν τα 1,6 εκατομμύρια.

Σήμερα, μόλις το 49,5% του πληθυσμού είναι Ολλανδικής καταγωγής και το υπόλοιπο 50,5% έχει καταγωγή από άλλες χώρες. Ειδικότερα, το 35% των κατοίκων του Άμστερνταμ, δεν έχει «δυτική» καταγωγή, ποσοστό που αυξάνεται στο 50% για τις παιδικές ηλικίες. Στο Άμστερνταμ, μπορεί κάποιος να συναντήσει πολίτες από 176 διαφορετικές εθνικότητες, γεγονός που χαρακτηρίζει την πόλη αυτήν, ως μια από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις του κόσμου.

Η πόλη του Άμστερνταμ, δέχεται ετησίως, ένα σημαντικό τουριστικό ρεύμα. Οι επισκέπτες της πόλης ανήλθαν μέσα στο 2019, στα 20 εκατομμύρια. Και παρ’ όλο που οι αρχές της πόλης είναι ιδιαίτερα χαλαρές στο θέμα της χρήσης ναρκωτικών και της πορνείας, γεγονός που προσελκύει αρκετό κόσμο, άρχισαν να ορθώνουν αναχώματα απέναντι στον τουρισμό, με βασικό σύνθημα «πρώτα οι κάτοικοι και μετά οι τουρίστες». Ένα από αυτά τα εμπόδια, είναι και η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb στις οποίες επεβλήθη χρονικός περιορισμός 30 ημερών ανά έτος. Το γεγονός αυτό επέφερε μια πλήρη αναστροφή του κλίματος στην τουριστική βιομηχανία, με αναστολή στην ανέγερση νέων ξενοδοχείων, καταλυμάτων και καταστημάτων.

Μέσα στα πλαίσια «προστασίας» του επιπέδου της ζωής των κατοίκων, οι Δημοτικές Αρχές του Άμστερνταμ προχώρησαν σε μια γενναία κίνηση βοήθειας προς τους νέους σε ηλικία κατοίκους της πόλης, δίνοντας τους μια δεύτερη ευκαιρία επανεκκίνησης της ζωής τους. Οι αρχές του Άμστερνταμ, αποφάσισαν να βρουν λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαραίνουν τους νέους της πόλης και τους δυσχεραίνουν στην συνέχιση των σπουδών τους, στην εξεύρεσης εργασίας και στο κτίσιμο του μέλλοντος τους. Το βάρος των δανείων, αποτελεί μια τροχοπέδη στην προσπάθειες των νέων για ένα καλύτερο αύριο και συχνά τους οδηγεί σε αποκλεισμό από την κοινωνία και σε περιθωριοποίηση.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του γραφείου στατιστικών δεδομένων IOS του Δήμου του Άμστερνταμ, το 34% των νέων κατοίκων της πόλης, από 18 έως 34 ετών, χρωστούν σημαντικά ποσά στις τράπεζες. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά αλλά και φοιτητικά δάνεια, το μέσο ύψος των οποίων ανήλθε το 2019 στα 13.700 ευρώ, έναντι των 12.400 ευρώ το 2015. Σύμφωνα με τις κεντρικές Ολλανδικές στατιστικές αρχές, ο αριθμός των φοιτητικών δανείων ανέρχεται πλέον στα 1,4 εκατομμύρια, από 388 χιλιάδες που ήταν το 2015.

Πως προτίθεται να λύσει η Δημοτική Αρχή του Άμστερνταμ το συγκεκριμένο πρόβλημα; Η πρωτοβουλία έχει τρία σκέλη.

Το πρώτο σκέλος αφορά στη συμφωνία ανάμεσα σε μια δημοτική τράπεζα και τις μεγάλες retail τράπεζες, που έχουν στα χέρια τους τα νεανικά δάνεια. Η προτεινόμενη συμφωνία προβλέπει την αγορά των δανείων αυτών από την δημοτική τράπεζα, μέσω κάποιου κουρέματος και με την καταβολή μιας προκαταβολής της τάξεως του 750 ευρώ ανά δάνειο. Οπότε πλέον τα δάνεια, θα περιέλθουν στα χέρια της δημοτικής τράπεζας και των τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το δεύτερο σκέλος αφορά στην δημιουργία μιας σχέσης συνεργασίας ανάμεσα στις τοπικές αρχές και τους νέους. Ο Δήμος θα ορίσει σε κάθε νέο που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, από έναν σύμβουλο - coach, που θα τον βοηθήσει να επανασχεδιάσει το μέλλον του, να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του, να συνεχίσει τις σπουδές του ή να αναζητήσει εργασία. Ουσιαστικά ο Δήμος σκοπεύει να βοηθήσει τους νέους, να ξανασχεδιάσουν τον χάρτη της ζωής τους.

Στο τρίτο σκέλος, ανάλογα με τους στόχους που θα επιτύχει ο νέος στην συνέχιση των σπουδών του ή στα πρώτα βήματα του επαγγελματικού του βίου, η τοπική τράπεζα θα του εκδίδει ένα νέο δάνειο αποπληρωμής του παλαιού. Αυτό θα γίνει, μέσω της διαγραφής ενός σημαντικού μέρους του αρχικού δανείου και μέσω της υιοθέτησης τοκοχρεωλυτικών δόσεων, συμβατών με τα εισοδήματα και τις προοπτικές του δανειολήπτη.

Λεπτομερείς εκτιμήσεις για ακριβές κόστος αυτής της πρωτοβουλίας που θα καλυφθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση του Άμστερνταμ, τις τράπεζες και την τοπική δημοτική τράπεζα, καθώς και για τον τρόπο της κατανομής του, ανάμεσα στα τρία εμπλεκόμενα μέρη, δεν υπάρχουν. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά μέσα στον Φεβρουάριο του 2020 και θα επεκταθεί μέσα στους επόμενους 18 με 24 μήνες.

* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

** Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.