Άμεση εντολή εκκένωσης του Μαξίμου!

Άμεση εντολή εκκένωσης του Μαξίμου!

Η αθλιότητα της επικοινωνιακής διαχείρισης της μεγάλης τραγωδίας στο Μάτι αναδεικνύει για μια ακόμη φορά πόσο ανάλγητοι είναι. Ούτε μία παραίτηση! Ακόμη και μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του ρεπορτάζ του Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΪ. Ο Αλέξης Τσίπρας κρύβεται στις παραλίες της Κρήτης και στα μουστάκια του Παυλή Πολάκη.

Ήξεραν για τους νεκρούς. Όταν ο πρωθυπουργός έκανε σύσκεψη εκείνη την τραγική νύχτα με τους αρμοδίους και ρωτούσε σαν να κατέβηκε από τον Άρη το «τι συμβαίνει» ήξερε ότι στο Μάτι υπήρχαν νεκροί. Το Μάτι ήταν μια τραγωδία. Κάτω από άλλες συνθήκες, με μία άλλη πιο ανθρώπινη διαχείριση αυτής της τραγωδίας, θα μπορούσαμε σήμερα να συζητάμε για τις ευθύνες του κράτους, για την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, για την κλιματική αλλαγή. Αλλά εδώ προηγείται η υποκρισία μιας κυβέρνησης που πήρε την εξουσία «διδάσκοντας»... ανθρωπισμό! «Πρώτα ο άνθρωπος», μας είπαν. Και προφανώς εννοούσαν «πρώτα η καρέκλα» τους. Δεν διστάζουν μπροστά σε οτιδήποτε. Αρκεί να κρατήσουν την καρέκλα τους.

Ακούγοντας τους διαλόγους των «υπηρεσιακών» στην εκπομπή του κ. Παπαχελά, καταλαβαίνει κανείς που έχει φτάσει αυτή η χώρα. Όχι, δεν συνέβησαν όλα επί ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκίνησαν σε μια παλαιότερη εποχή και τα πράγματα ξέφυγαν εντελώς την τελευταία δεκαετία. Όχι, δεν φταίει γι'' αυτό η οικονομική κρίση. Δεν φταίνε τα μνημόνια για ό,τι ακούσατε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ. Είναι όμως απόδειξη ότι η οικονομική κρίση προέκυψε επειδή προηγήθηκε μια άλλη κρίση, πολιτισμική, πολιτική.

Αυτό το κράτος θέλουμε να πληρώνουμε; Αυτές τις υπηρεσίες θέλουμε ως πολίτες; Η απάντηση είναι προφανής. Αλλά δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα το παραμικρό για να αλλάξει κάτι! Η κυβέρνηση δεν διδάχτηκε από την τραγωδία στο Μάτι. Δεν άλλαξε κάτι, δεν προσπάθησε να βελτιώσει το σύστημα. Μην ρωτήσετε ποια είναι η δουλειά μιας κυβέρνησης αν όχι να βελτιώνει την ζωή των πολιτών. Αυτά για δαύτους είναι γραμμένα στο κεφάλαιο «ανησυχίες ενός μικροαστού». Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Πολάκης έχουν να ασχοληθούν με πιο σοβαρά πράγματα: Πιστέψατε ότι θα σας λέγαμε την... επανάσταση! Λάθος! Τις διακοπές τους φροντίζουν οι άνθρωποι. Άνοιξε ο καιρός και η Κρήτη αυτή την εποχή είναι πραγματικά υπέροχη.

Αυτή την κυβέρνηση θέλουμε; Αν η απάντηση είναι «όχι» θα πρέπει να το δείξουμε σε λίγες μέρες στις κάλπες. Από την κάλπη θα πρέπει να βγει μια άμεση εντολή εκκένωσης του Μαξίμου. Ευτυχώς, ο κόσμος του αστικού χώρου λειτουργεί μέσα από τέτοιες διαδικασίες. Μέσα από τις κάλπες. Όχι μέσα από την «ήπια βία» που μας δίδαξε ο κ. Κατρούγκαλος το 2010. Δεν είναι σωστό ο κόσμος να αρχίσει να τους πετάει γιαούρτια ή πέτρες, όπως έκαναν εκείνοι πριν μερικά χρόνια στους αντιπάλους τους. Και να σκεφτεί κανείς ότι εκείνοι οι... κακούργοι δεν έκρυψαν 101 νεκρούς κάτω από τα μουστάκια του Παυλή του Πολάκη!

ΥΓ: Εμείς οι... ανάλγητοι δημοσιογράφοι του νεοφιλελευθερισμού έχουμε «κρεμάσει» στα μανταλάκια τους «άλλους», τους παλαιούς, ακόμη και για ασήμαντον αφορμή. Δεν κλείσαμε τα μάτια στον στρατηγό άνεμο. Όχι ότι και τότε δεν υπήρξαν δημοσιογράφοι που έπαιξαν το σενάριο των ξένων πρακτόρων. Δημοσιογράφοι που παρέλαβαν το ρεπορτάζ τους κατευθείαν από τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου. Πάντα υπάρχουν τέτοιοι. Υπήρξαμε, πάντως, και πολλοί άλλοι που ζητήσαμε ευθύνες για την οργάνωση του κράτους. Όπως τις ζητάμε και τώρα. Όπως θα την ζητούμε και στο μέλλον. Μπράβο στον Αλέξη Παπαχελά. Επειδή δημοσιογράφοι σαν τον Αλέξη μας κάνουν όλους να θυμόμαστε γιατί κάνουμε αυτή την δουλειά... 

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]