Αλλεργίες, ανοιξιάτικο βάσανο και παράπλευρη απώλεια στην  κατάχρηση των αντισηπτικών

Αλλεργίες, ανοιξιάτικο βάσανο και παράπλευρη απώλεια στην κατάχρηση των αντισηπτικών

Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες ταλαιπωρούν τα μάτια μας, που έχουν ήδη επιβαρυνθεί από την ψηφιακή κόπωση, την οποία προκαλούν οι ατελείωτες ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Η υπερβολική χρήση των οθονών από την παιδική ηλικία, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του πρώιμου καταρράκτη.

Παντελής Παπαδόπουλος, χειρουργός - οφθαλμίατρος, Διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan.

***

Οι αλλεργίες είναι οι απρόσκλητοι επισκέπτες της άνοιξης που μας προκαλούν φαγούρα, δάκρυα, μπούκωμα και φτάρνισμα. Επειδή μάλιστα τον τελευταίο χρόνο, κάποια συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, της πιο συχνής αλλεργίας του ανώτερου αναπνευστικού είναι κοινά με την λοίμωξη του κορονοϊού, αυτή η συνάφεια δημιουργεί σύγχυση παρότι στις αλλεργίες συνήθως νιώθουμε ένα βάρος στο κεφάλι και δεν εμφανίζουμε πυρετό.

Αυτή την εποχή παρουσιάζει έξαρση και το αλλεργικό άσθμα, με τα lock down να μην βοηθούν στην ύφεση των περιστατικών καθώς εγκλωβίζει τους κατοίκους ειδικά των μεγαλουπόλεων σε μια ζωή μακριά από τη φύση.

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των αλλεργιών διαδραματίζουν και τα αλλεργιογόνα του σπιτιού, τα ακάρεα, η σκόνη, οι μύκητες από την υγρασία, οι ατμοί από τα ερεθιστικά πτητικά καθαριστικά και απολυμαντικά, ενώ η μανία με τα αντισηπτικά και η κατάχρησή τους προκάλεσε έξαρση της ατοπικής δερματίτιδας, του γνωστού μας εκζέματος.

Όπως εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης η υπερβολική και λανθασμένη χρήση των αντισηπτικών μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του υδρολιπιδικού φιλμ του δέρματος, η οποία με την σειρά της την ποιότητα του ύπνου, την εργασία, την ψυχική διάθεση και την επίδοση στο σχολείο. Έχει μάλιστα διαπιστωθεί σε μελέτη πως στα παιδιά τα εκζέματα προκαλούν την απώλεια μιας ώρας ύπνου κάθε βράδυ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική τους υγεία.

Προστασία του δέρματος από αλλεργίες εξ επαφής

Στην covid καθημερινότητα είναι σημαντικό να μην το παρακάνουμε με την χρήση απολυμαντικών και καθαριστικών προϊόντων που μπορεί να αποβούν ερεθιστικά. Επίσης καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο μπορούμε σαπούνι και νερό και να στεγνώνουμε μετά τα χέρια μας αφήνοντας τα αντισηπτικά για χρήση «στον δρόμο».

Ο ανοιξιάτικος ήλιος είναι «φάρμακο» για τις δερματικές αλλεργίες και για όλα τα φλεγμονώδη νοσήματα του δέρματος, αρκεί να τον απολαμβάνουμε στις σωστές δόσεις και να μην αφήνουμε το δέρμα μας απροστάτευτο στην UV ακτινοβολία.

Ανοιξιάτικες αλλεργίες και covid εμβολιασμοί

Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες όπως η εποχική ρινίτιδα και η επιπεφυκίτιδα δεν συνιστούν λόγο για να μην εμβολιαστούμε με τα covid εμβόλια. Η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ξεκαθαρίζει πως οι εαρινές αλλεργίες δεν αποτελούν αντένδειξη ούτε για τα mRNA εμβόλια και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τα μάτια στο…μάτι του κυκλώνα των περιβαλλοντικών επιθέσεων

Εδώ κι ένα χρόνο που η ζωή μας έγινε… ψηφιακή, που το «πηγαίνω στο γραφείο» έγινε τηλεργασία και το «πηγαίνω στο σχολείο έγινε τηλεκπαίδευση», τα μάτια μας βομβαρδίζονται διαρκώς από το μπλε φως των led οθονών και ταλαιπωρούνται από την κοντινή εργασία, η οποία δημιουργεί ξηροφθαλμία από την έλλειψη βλεφαρίσματος και αυξάνει την ψηφιακή κόπωση. Η υπερβολική χρήση οθονών και μάλιστα από νεαρή ηλικία με την ψυχαγωγία να μεταφέρεται σε τάμπλετ και υπολογιστές από την φύση ενοχοποιείται σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες για την πρώιμη εμφάνιση καταρράκτη όπως εξηγεί ο Παντελής Παπαδόπουλος, χειρουργός -οφθαλμίατρος, Διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan. Παράλληλα, η αλόγιστη χρήση κολλυρίων με κορτιζόνη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση και συμβάλλει στην εμφάνιση του γλαυκώματος.

Το γλαύκωμα χαρακτηρίζεται σαν ο «ύπουλος κλέφτης της όρασης» καθώς εξελίσσεται χωρίς να δίνει προειδοποιητικά συμπτώματα και μπορεί να εμφανιστεί πιο γρήγορα σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν αυτά τα κολλύρια σε μορφή αυτοθεραπείας. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η σωστή οφθαλμική εξέταση για το γλαύκωμα-που καταστρέφει μη αντιστρεπτά το οπτικό νεύρο-πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και βυθοσκόπηση εκτός της μέτρησης της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Σπίτι allergy-free

Σε μια εποχή που μιλάμε διαρκώς για covid free προορισμούς όπως τα μικρά νησιά, είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να μάθουμε πώς θα γίνει allergy free το σπίτι μας. Μάλιστα η σύσταση για τον καλό αερισμό όλων των εσωτερικών χώρων συνοδεύεται από συγκεκριμένες ώρες-αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί, ποτέ όμως μεσημέρι που η ρύπανση χτυπά σχεδόν κόκκινο.

Στο σπίτι αποφεύγουμε να έχουμε μοκέτες και χαλιά, αερίζουμε καθημερινά, φροντίζουμε να μην υπάρχει υγρασία (εξαιρετικά χρήσιμος μπορεί να αποδειχθεί ένας αφυγραντήρας) και καθαρίζουμε καλά την γύρη σε βεράντες και εισόδους.