Η νομοθεσία στη μάχη για την ενίσχυση της ασφάλειας

Η νομοθεσία στη μάχη για την ενίσχυση της ασφάλειας

Της Ζωής Ράπτη*

Με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, η Κυβέρνηση εισάγει τροποποιήσεις σε αμφιλεγόμενες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίες ψηφίστηκαν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο. Και τούτο διότι, η ελάφρυνση των ποινών από τον ΣΥΡΙΖΑ έδινε τη δυνατότητα ευνοϊκής μεταχείρισης σε πολλές κατηγορίες κατηγορουμένων. Έτσι, η Κυβέρνησή μας, ανταποκρίνεται στην προεκλογική της δέσμευση για αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών σε επιμέρους εγκλήματα με σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών.

fΠρώτος μας στόχος είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό η μεγάλη επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με την οποία πρόσφατα εξαρθρώθηκε βραχίονας της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» ήταν το πρώτο βήμα. Έτσι θα συνεχίσουμε.

Με τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, προβλέπεται, ακριβώς, η αύξηση του κατώτατου ορίου πραγματικής έκτισης ποινών στα σωφρονιστικά καταστήματα από τα 17 στα 22 έτη, ώστε να μην θεμελιώνεται δικαίωμα απόλυσης, υπό όρους, καταδικασμένων πολυϊσοβιτών, αν δεν έχουν συμπληρώσει τα 22 χρόνια κάθειρξης. Έτσι, οι προκλητικές εικόνες καταδικασμένων για τρομοκρατικές ενέργειες και ειδεχθείς δολοφονίες αθώων ανθρώπων που κυκλοφορούν ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας θα αποτελέσουν εφεξής παρελθόν.

Ακόμη, νομοθετούνται πλέον ως αυτοτελείς αξιόποινες πράξεις και τιμωρούνται με κάθειρξη η παροχή πληροφοριών, η χρηματοδότηση και η στρατολόγηση μελών σε εγκληματική οργάνωση, αδικήματα πολύ σοβαρά εναντίον της κοινωνίας και της ασφάλειας των πολιτών.

Με τις ρυθμίσεις αυτές, ενισχύουμε το θεσμικό οπλοστάσιο της οργανωμένης πολιτείας κατά της τρομοκρατίας και η χώρα μας εναρμονίζεται επιτέλους επιτυχώς με όσα ισχύουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οδηγία 2017/541 Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Δεύτερος στόχος μας είναι η ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας.

Για το σκοπό αυτό , μετατρέπεται εκ νέου σε κακούργημα από πλημμέλημα, που είχε σκανδαλωδώς θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, η χρήση εκρηκτικών υλών και τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη.

Βάζουμε τέρμα, λοιπόν, στην ιδιότυπη ασυλία και ατιμωρησία που επικρατούσε μέχρι σήμερα σε όσους εκτοξεύουν μολότοφ εναντίον αστυνομικών και καίνε δημόσια κτίρια.

Επιπλέον, επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές σε όσους εισβάλλουν και καταλαμβάνουν παράνομα δημόσια κτίρια, όπως δυστυχώς συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν με την ανάγκη των πρόσφατων επεμβάσεων της αστυνομίας για εκκένωση των κτιρίων.

Μπαίνει τέλος, επίσης, και στην άτυπη ατιμωρησία κάθε οργάνωσης τύπου «Ρουβίκωνα», καθώς προβλέπεται πλέον φυλάκιση έως τρία έτη για όποιον παράνομα εισέρχεται και καταλαμβάνει ή παραμένει σε δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, πρεσβείες, δικαστήρια, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, στη ΔΕΗ κ.λπ.) «και προκαλεί έτσι διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας».

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε την αλλαγή που επέρχεται στο άρθρο 374 του ΠΚ, όπου το αδίκημα της κλοπής, μετατρέπεται ξανά σε κακούργημα, (από πλημμέλημα που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ), όταν έχουμε περίπτωση σύστασης συμμορίας για το σκοπό αυτόν. Μια αναγκαία αποκατάσταση που θα ενισχύσει το αίσθημα ασφαλείας του απλού πολίτη από τις κλοπές συμμοριών.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μένει πιστή και αταλάντευτη στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, απέναντι στον ελληνικό λαό. Και φαίνεται πως αυτό ενοχλεί όσους «χάιδευαν αυτιά» σε καταδικασμένους τρομοκράτες, αλλά και σε μπαχαλάκηδες και Ρουβίκωνες, που καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία και διασύρουν διεθνώς τη χώρα.
Η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναγίνει ένα πραγματικό κράτος δικαίου και η κοινωνία μας να ζήσει με περισσότερη ασφάλεια, διαφάνεια και αξιοπρέπεια.

* Η κ. Ζωή Ράπτη είναι Βουλευτής Βορείου Τομέα Β΄ Αθηνών και Αν. Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.