«Αλέξη, έλα να αλλάξουμε μαζί τον εκλογικό νόμο»

Ο Α. Τσίπρας πριν από λίγες ημέρες στη βουλή δήλωσε: «Θέλετε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Αλλάξτε τον δύο και τρεις φορές. Έτσι και αλλιώς δεν μπορείτε να δώσετε μπόνους στο δεύτερο κόμμα, γιατί είστε ήδη δεύτερο κόμμα».

Συνεπώς, δικαιούται ο πρωθυπουργός να του πει: «έλα Αλέξη να αλλάξουμε μαζί τον εκλογικό νόμο, ώστε να ισχύσει αμέσως από τις επόμενες εκλογές». Ο Α. Τσίπρας με τα όσα είπε στη βουλή δεν μπορεί να αρνηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του προσφέρει την αυτοδυναμία από τις πρώτες εκλογές, με δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη πρώτο κόμμα σύμφωνα με την εκτίμηση του Α. Τσίπρα. Εξάλλου η χώρα με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει και τις δεύτερες εκλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται κυρίως για την οικονομία.

Είναι περιττό να τονίσω πως αυτό που προέχει είναι η κυβερνητική σταθερότητα, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να απορροφήσει με επιτυχία τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνεπώς εφ΄όσον ο Α. Τσίπρας όντως πιστεύει πως θα είναι ο νικητής των εκλογών—και εκτιμώ πως είναι ένα ειλικρινές άτομο που πάντα πιστεύει αυτά που λέει—θα δεχθεί ασμένως το δώρο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα, θα έπρεπε αυτός να ζητήσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών, ώστε να συγκροτήσει μιαν άνετη κυβερνητική πλειοψηφία.

Κάποιοι κακοήθεις διατείνονται πως αυτά τα λέει για το πόπολο. Γνωρίζει πως θα ηττηθεί στις εκλογές και με λεονταρισμούς προσπαθεί να τονώσει το ηθικό των στελεχών του. Τέτοιες απόψεις αρνούμαι να τις δεχθώ, καθώς θεωρώ τον Α. Τσίπρα έναν έντιμο πολιτικό που πάντα λέει αυτά που πιστεύει.

Προφανώς, την αισιοδοξία του την αντλεί από τις κυλιόμενες μυστικές δημοσκοπήσεις των πρεσβειών, καθώς αυτές που εμφανίζουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 11 μονάδες είναι εμφανώς «πετσωμένες».

Θέλω να πιστεύω πως ο πρωθυπουργός ευθύς ως αναρρώσει από την covid θα καλέσει τον Α. Τσίπρα να αλλάξουν συναινετικά τον εκλογικό νόμο. Δεν μου περνά από το μυαλό πως μπορεί ο Α. Τσίπρας να αρνηθεί την πρόταση—πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, διότι τότε δύο τινά υπάρχουν: είτε είναι βλαξ γιατί δεν γνωρίζει το συμφέρον του είτε είναι πολιτικός απατεώνας καθώς δεν πιστεύει πως θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Ως καλοπροαίρετος άνθρωπος πιστεύω πως ο Α. Τσίπας είναι και ευφυής και έντιμος και ως εκ τούτου θα κάνει δεκτή την πρόταση του πρωθυπουργού.