Υπάρχει καθολικό αίτημα να δοκιμαστούν νέοι άνθρωποι

Υπάρχει καθολικό αίτημα να δοκιμαστούν νέοι άνθρωποι

Την ανάγκη να εμπλακούν με τα κοινά οι νέοι άνθρωποι και να δοκιμαστούν σε θέσεις ευθύνης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε σε συνέντευξή του στο Liberal ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Ο 34χρονος Κρητικός πρόσθεσε πως οι νέοι «δεν διστάζουν να εκφράσουν πολιτική άποψη» και «δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποτελούν βιτρίνα για επικοινωνιακά τεχνάσματα προοδευτισμού».

Ο υποψήφιος που έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας εξήρε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τις υποδομές στην Κρήτη που φάνηκαν εντελώς ανεπαρκείς στις πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες, με βάση όμως ένα σοβαρό βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Ο Αλέξανδρος Μακρογιαννάκης απάντησε επίσης σε ερωτήσεις του Liberal για το αναπτυξιακό πρότυπο της Κρήτης, την πράσινη ενέργεια και για το πως μπορεί να σπάσει η παραδοσιακή πρωτιά της Αριστεράς στην Κρήτη.

Συνέντευξή στον Γιάννη Κουτσομύτη

Ποιο ήταν το κίνητρό σας για να ασχοληθείτε με τα κοινά και να διεκδικήσετε την Περιφέρεια της Κρήτης;

Η αγάπη μου για τον τόπο και τους ανθρώπους του, ήταν το πρωταρχικό μου κίνητρο για να ασχοληθώ με τα κοινά. Θέλω να δω την Κρήτη να γίνεται καλύτερη και τους συμπολίτες μου να είναι υπερήφανοι που ζουν εδώ. Ο κάθε ενεργός πολίτης έχει υποχρέωση να ασχοληθεί με τα κοινά. Η ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση σημαίνει να θες να βοηθήσεις την μικρή κοινωνία που σε περιβάλει, τη γειτονιά σου, σημαίνει ότι δεν κοιτάς μόνο τον εαυτό σου και ότι θέλεις να κάνεις πράγματα να διευκολύνεις την καθημερινότητα των συνανθρώπων σου.

Λόγω της ανεξάντλητης αγάπης μου για την Κρήτη, θέλω να προσφέρω με κάθε μέσο που διαθέτω. Η πολιτική για μένα δεν είναι βιοπορισμός. Δουλεύω εδώ και πολλά χρόνια ως ελεύθερος επαγγελματίας και τίποτα δε μου χαρίστηκε. Εδώ όμως θέλω να πραγματοποιήσω το όραμά μου, το μεγάλο μου όνειρο η Κρήτη να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης αλλά και το τόπο που όλοι θα θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας.

Όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι ο τόπος μας χρειάζεται μια νέα αρχή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν θέλω να μηδενίζω καμία προσπάθεια που έγινε, δεν θεωρώ ότι κάποιος έχει κακές προθέσεις όταν ασχολείται με τα κοινά. Υπάρχει όμως ένα καθολικό αίτημα για αλλαγή και ανανέωση, να δοκιμαστούν νέοι άνθρωποι, να προχωρήσουμε μπροστά με πρόγραμμα και σχέδιο.

Είστε ένας νέος άνθρωπος, στοιχείο όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο για υποψήφιο Περιφερειάρχη. Πιστεύετε ότι η ηλικία σας βοηθά ή σας δυσκολεύει για το έργο που επιδιώκετε να αναλάβετε;

Κανένας τόπος δεν έχει μέλλον εάν η νέα γενιά δεν εμπλακεί ενεργά με τα κοινά και δεν πρωταγωνιστήσει στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Γι' αυτό και έχω στο ψηφοδέλτιό της «Κρήτης Μπροστά» όσο περισσότερους νέους γίνεται. Και την επόμενη των εκλογών να αξιοποιηθούν σε σημαντικές θέσεις για το τόπο μας. Οι νέοι θα πρέπει να αποτελέσουν τους πρωταγωνιστές της μεγάλης αλλαγής στη Κρήτη.

Ο κόσμος πλέον προσβλέπει στο κάτι διαφορετικό που μπορούν να του δώσουν νέα πρόσωπα, με φρέσκες ιδέες και ακούραστη διάθεση. Και φυσικά δεν αποδέχομαι γενικούς αφορισμούς που χαρακτηρίζουν τους νέους ως απολιτίκ, ανιστόρητους και παθητικούς στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Οι νέοι δεν διστάζουν να εκφράσουν πολιτική άποψη, δε μένουν στο περιθώριο των εξελίξεων και δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποτελούν βιτρίνα για επικοινωνιακά τεχνάσματα προοδευτισμού.

Με τις πρόσφατες καταστροφές στην Κρήτη είδαμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα στις υποδομές του νησιού. Τι σκοπεύετε να κάνετε αν εκλεγείτε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Τους τελευταίους μήνες η Κρήτη έζησε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν, έφεραν στην επιφάνεια διαχρονικά άλυτα ζητήματα. Θρηνήσαμε συντοπίτες μας που χάθηκαν σε μια στιγμή από τους χειμάρρους που έπνιξαν το νησί, πλημμύρες, κατολισθήσεις, δρόμοι και γεφύρια που εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού, ανέδειξαν για πολλοστή φορά την αέναη ολιγωρία των αρχών και τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρική οργάνωση και προστασία των περιοχών, την άναρχη δόμηση, το μπάζωμα δεκάδων ρεμάτων.

Η Κρήτη έχει ανάγκη την ταχύτατη ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που βάλτωσαν εδώ και δεκαετίες. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, πρέπει να υπάρξει βραχυπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο σχέδιο που δεν θα αφήνει αθωράκιστο το νησί. Η καταστροφή πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για εγρήγορση ώστε να αντιμετωπίσουμε συσσωρευμένες παθογένειες δεκαετιών.

Βασική μου λοιπόν προτεραιότητα το ταλαίπωρο οδικό δίκτυο του νησιού που η μόνη πρωτιά που φέρνει κάθε μήνα είναι σε ατυχήματα και θανάτους. Όλα αυτά τα χρόνια, ακούμε υποσχέσεις, γεμίζουμε φρούδες ελπίδες χωρίς καμία προοπτική, αντιμετωπίζουμε κωλυσιεργία και αδράνεια από πλευράς Περιφέρειας που είναι αδιανόητη στην κοινή λογική.

Δεύτερη προτεραιότητα η λειψυδρία, αφού κάθε χρόνο βρισκόμαστε σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης και συζητούμε για λήψη μέτρων. Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για ένα νησί που στηρίζεται αμιγώς στην πρωτογενή παραγωγή του και τον τουρισμό και να αντιμετωπίζει θέματα ύδρευσης και άρδευσης; Χρειάζονται μικρές παρεμβάσεις που θα μας επιτρέψουν να αλλάξουμε τις συνήθειες μας περί σπατάλης και άσκοπης χρήσης αλλά φυσικά και μεγάλα έργα στη διαχείριση των υδάτων μας. Παράλληλα όμως είναι επιτακτική και η αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού.  

Η Κρήτη μπορεί και πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δεν αξίζει σε μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας να χάσει το τρένο της ανάπτυξης.  

O τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας είναι οι βασικοί παραγωγικοί άξονες της Κρήτης. Τι σχεδιασμό είχε μέχρι σήμερα η διακυβέρνηση του κυρίου Αρναουτάκη και τι προτείνετε εσείς;

Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε την εικόνα του προϊόντος «Κρήτη». Υπάρχει η Κρήτη της παράδοσης, η Κρήτη της φιλοξενίας, η Κρήτη της απόλαυσης αλλά και η Κρήτη των σύγχρονων, τελευταίας τεχνολογίας, άρτιων υποδομών. Υπάρχει η Κρήτη με την τεράστια ιστορία και κουλτούρα της, η γη και η θάλασσα, η κουζίνα μας. Μα πάνω απ' όλα οι άνθρωποί της. Η Κρήτη είναι ευλογημένη με απαράμιλλους πόρους, μοναδικούς στον κόσμο…τα συστατικά είναι υπέροχα, αλλά η διαχείριση ή η συναρμολόγηση του προϊόντος είναι  προβληματική εδώ και χρόνια.

Ο νυν Περιφερειάρχης αντί να σχεδιάζει και να υλοποιεί με το βλέμμα στο μέλλον, περιοριζόταν στο να κάνει τον τροχονόμο διανομής κονδυλίων, με το βλέμμα στις δημόσιες σχέσεις του σήμερα. Το μάρκετινγκ, η προώθηση και το branding ήταν σχεδόν εγκληματικά, με τις αρμόδιες αρχές να ξοδεύουν τεράστια χρηματικά ποσά σε αναποτελεσματικές εκστρατείες και ερασιτεχνικές προσπάθειες  προώθησης του νησιού.

Στόχος του Συνδυασμού μας «Η Κρήτη Μπροστά» είναι να στραφούμε από μια γεωργία χαμηλού κόστους σε μια γεωργία ποιοτική, συνυφασμένη με τον τόπο, το περιβάλλον μας, τον πολιτισμό μας και την παράδοσή μας. Μια γεωργία εξωστρεφή. Μια γεωργία που θα διαχειρίζεται αειφόρα τους φυσικούς πόρους και θα υποστηρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες των καταναλωτών. Η ποιότητα πρέπει να γίνει η σημαία μας, καθώς αποτελεί το «διαβατήριο» των αγροτικών μας προϊόντων για τις διεθνείς αγορές και κύριο «βατήρα» επιτυχίας των Κρητικών εξαγωγέων.

Η εξωστρέφεια δείχνει το δρόμο. Η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό είναι απαραίτητη. Χρειάζονται όμως και από πλευράς Πολιτείας, κίνητρα για τη δημιουργία επιχειρηματικών συνεργειών καθώς και νέο θεσμικό πλαίσιο για να ενισχυθεί η δημιουργία αγροτουριστικών επιχειρήσεων. Σε όλο αυτό η Περιφέρεια πρέπει να είναι σύμμαχος. Με προγραμματισμό, στόχευση, συνέργειες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των Περιφερειών. Ποιά είναι η απόδοση της Περιφέρειας Κρήτης στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και σε ποιό βαθμό έχει ενισχυθεί ο αναπτυξιακός τομέας;

Δε σας κρύβω πως δεν εξεπλάγην καθόλου όταν είδα τις εκθέσεις της Ε.Ε. και του ΕΣΠΑ που πριν από λίγο καιρό δημοσίευσαν νούμερα που έκαιγαν τη γούνα του νυν Περιφερειάρχη. Δυστυχώς η Περιφέρεια Κρήτης πάτωσε καταλαμβάνοντας  την 10η θέση (!) στη λίστα με τις 13 περιφέρειες της χώρας που παίρνουν κάτω από τη βάση στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Η άλλοτε περιφέρεια – «πρότυπο» της Κρήτης, βρέθηκε στον πάτο της Ευρώπης….δηλαδή στην 250η θέση (στις 263 της ΕΕ)!

Οι υποψίες μας δεν ήταν ανεδαφικές. Επιβεβαιώθηκαν όλα όσα φωνάζαμε τους τελευταίους μήνες, περί ανεπάρκειας, ανύπαρκτων υποδομών και έλλειψης προγράμματος. Παρά τα όσα κατά καιρούς υποστηρίζει η νυν Περιφερειακή αρχή περί υψηλών ρυθμών απορρόφησης των κονδυλίων και για τον μεγάλο αριθμό έργων που εκτελούνται στο νησί, οι αριθμοί την διαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Και γι' αυτό απόλυτη προτεραιότητά μας είναι φυσικά να αξιοποιήσουμε τους πόρους που σήμερα βρίσκονται αναξιοποίητοι στα Ευρωπαϊκά ταμεία και στο ΕΣΠΑ, καθώς η περιφέρεια Κρήτης έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά απορροφητικότητας.

Μόλις πρόσφατα δρομολογήθηκε η πρώτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης. Πως βλέπετε το ενεργειακό μέλλον του νησιού που μέχρι σήμερα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από ρυπογόνες μονάδες;

Kαταρχήν να σημειώσουμε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση έχει καθυστερήσει απελπιστικά. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες αν η ενεργειακή διασύνδεση δεν προχωρήσει άμεσα και δεδομένο της δυναμικής που εμφανίζει ο Τουρισμός, το 2021  δεν θα μπορούν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός πως η ενέργεια θα διανεμηθεί στο νησί και επομένως θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι σχετικές μελέτες.

Για να απαντήσω στο ερώτημα σας εμείς έχουμε θέσει ως στόχο ταυτόχρονα με την ηλεκτρική διασύνδεση να προωθήσουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αξιοποιώντας το τεράστιο ηλιακό, αιολικό και θαλάσσιο κεφάλαιο που τόσο άφθονα διαθέτει το νησί μας μετατρέποντας το σε ενέργεια. Σήμερα δυστυχώς η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει και αναγκαστικά το νησί βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα τα οποία και ακριβότερα είναι και ρυπογόνα.

Έχετε τη στήριξη της ΝΔ αλλά η Κρήτη παραδοσιακά κινείται προς τα Αριστερά και ο κ. Αρναουτάκης στηρίζεται και από τον Σύριζα. Πως θα μπορέσετε να σπάσετε αυτήν την παράδοση;

Στον δικό μας τόπο δεν πρέπει να υπάρχουν πια κόκκινα, μπλε, πράσινα ή άσπρα καφενεία. Το δικό μας κόμμα, ο δικός μας πολιτικός χώρος είναι μόνο η Κρήτη.

Ασφαλώς και το γεγονός ότι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, μου ζήτησε να ριχτώ στη μάχη των επερχόμενων περιφερειακών εκλογών, η εμπιστοσύνη και η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρόσωπό μου με γέμισε τιμή, ενθουσιασμό και μεγάλη ευθύνη.

Ο αγώνας όμως για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η Περιφέρεια Κρήτης δεν είναι μόνο κομματικός ή παραταξιακός. Είναι ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή όλων των πολιτών της Κρήτης, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης. Είναι η σύγκρουση της πολιτικής του χθες με την πολιτική του σήμερα. Και γι' αυτό ακριβώς το λόγο, η ομάδα που στηρίζει το ψηφοδέλτιό μου υπερβαίνει κόμματα και ιδεολογίες, είναι μια ομάδα που απευθύνεται σε όλους τους Κρητικούς. Γιατί η Κρήτη οφείλει να είναι ενιαία!

Όσο για τον κ. Αρναουτάκη…απορώ για την απόφασή του να συμπορευτεί με τα 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα 4 χρόνια κοινωνικής και πολιτικής απαξίωσης, τα 4  χρόνια ωμής εξουσίας, τα 4 χρόνια διχασμού, εμμονών και μίσους, τα 4 χρόνια φρούδων ελπίδων και ψεύτικων υποσχέσεων, τα 4 χρόνια προπαγάνδας, τα 4 μελανά χρόνια παρακμής…

Είναι όμως και προφανές ότι βρήκαν ο ένας στο πρόσωπο του άλλου κοινές αξίες αφού ένα από τα επιτεύγματά τους είναι πως όχι μόνο έχουν εφεύρει από μια δικαιολογία για κάθε αθέτηση προεκλογικής τους υπόσχεσης, αλλά και ότι για κάθε λάθος, δεν φταίνε ποτέ οι ίδιοι αλλά πάντα κάποιοι άλλοι.

Απέκτησαν πλέον οι Κρητικοί έναν επιπλέον σημαντικό λόγο για να καταψηφίσουν τον κ. Αρναουτάκη. Γιατί η ευκαιριακή συμμαχία με την καταρρέουσα κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει 9 χρόνια στασιμότητας και παραλείψεων για την Κρήτη μας.