Ακτινογραφώντας το ομόλογο λήξης Μαρτίου 2029

Ακτινογραφώντας το ομόλογο λήξης Μαρτίου 2029

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Επιτυχημένη κρίνεται η προχθεσινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Παρ' όλο που αρκετοί αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως η απόδοση θα έπεφτε σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα της τάξης του 1,4% ακόμα και του 1,3%, το 1,5% είναι ικανοποιητικότατο, αν σκεφτούμε όλα τα δεδομένα που διαμορφώνουν τις στρατηγικές αποφάσεις όσων επενδύουν σε τίτλους χρέους.

Συνολικά το Ελληνικό Δημόσιο μετά από αυτήν την τελευταία έκδοση, έχει αντλήσει 7,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους μέσω των εκδόσεων 5ετούς, 7ετούς και 10ετούς ομολόγου δίνοντας τη δυνατότητα στην δευτερογενή αγορά ομολόγων να διαμορφώνει τιμές που βασίζονται σε μεγαλύτερο βάθος αγοράς και να παρουσιάζει μια ικανοποιητική καμπύλη αποδόσεων.

Ας ακτινογραφήσουμε με απλό τρόπο την έκδοση αυτού του ομολόγου. Η έκδοση του προχθεσινού ομολόγου που λήγει τον Μάρτιο του 2029, ήταν ουσιαστικά η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί στις 5 Μαρτίου 2019.

  • Ομόλογο έκδοσης 5 Μαρτίου 2019, λήξης 12 Μαρτίου 2029

Είχαν αντληθεί κεφάλαια ύψους €2,5 δισ., με απόδοση 3,90%, (με κουπόνι 3,875%) και είχαν προσφερθεί συνολικά €11,8 δισ. Το spread με το αντίστοιχο Γερμανικό ομόλογο ήταν 373 μονάδες βάσης.

Η έκδοση είχε καλυφθεί από 380 αγοραστές. Το 88% της έκδοσης είχε καλυφθεί από επενδυτές του εξωτερικού και το 12% από Έλληνες επενδυτές.

Το 14,5% της έκδοσης είχε καλυφθεί από τράπεζες, το 68% από θεσμικούς επενδυτές / Funds, το 11% από Hedge Funds και το 4% από ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης ήταν B1 από την Moody's, B+ από τον S&P και BB- από τον Fitch.

Οι διαχειριστές της έκδοση ήταν οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan.

  • Ομόλογο επανέκδοσης 8 Οκτωβρίου 2019, λήξης 12 Μαρτίου 2029

Αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους €1,5 δισ., με απόδοση 1,50%, (με κουπόνι 3,875%) και προσφέρθηκαν συνολικά €7,6 δισ. Το spread με το αντίστοιχο Γερμανικό ομόλογο είναι 209 μονάδες βάσης.

Η έκδοση καλύφθηκε από 250 αγοραστές. Το 95,3% της έκδοσης καλύφθηκε από επενδυτές του εξωτερικού και το 4,7% από Έλληνες επενδυτές.

Το 10,9% της έκδοσης καλύφθηκε από τράπεζες, το 63,4% από θεσμικούς επενδυτές / Funds, το 12,8% από Hedge Funds και το 8,6% από ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης ήταν B1 από την Moody's, B+ από τον S&P και BB- από τον Fitch.

Οι διαχειριστές της έκδοση ήταν οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan.

Συμπερασματικά:

  • Οι διαχειριστές της αρχικής έκδοσης του ομολόγου λήξης Μαρτίου 2029 και της επανέκδοσης του, ήταν οι ίδιοι.
  • Οι βαθμολογίες των διεθνών οίκων αξιολόγησης της αρχικής έκδοσης του ομολόγου λήξης Μαρτίου 2029 και της επανέκδοσης του, παρέμειναν οι ίδιες.
  • Η σύνθεση της γεωγραφικής προέλευσης των επενδυτών, άλλαξε στην προχθεσινή επανέκδοση σε σημαντικό βαθμό υπέρ των ξένων επενδυτών.
  • Η σύνθεση του είδους των επενδυτών, άλλαξε επί το ποιοτικότερον, καθώς υπερδιπλασιάστηκε ουσιαστικά η συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών και των συνταξιοδοτικών ταμείων.
  • Το επιτόκιο υποχώρησε από το 3,90% στο 1,50%
  • Τέλος, το spread με το αντίστοιχο Γερμανικό ομόλογο, υποχώρησε από τις 373 μονάδες βάσης στις 209 μονάδες βάσης.

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς διδακτορικό τίτλο από το London School of Economics, για να αντιληφθεί πως η επιτυχής επανέκδοση του ομολόγου, αποδεικνύει πως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές την Ελληνική οικονομία. Και αυτό χωρίς να έχει αλλάξει η βαθμολόγηση των οίκων αξιολόγησης.

Το πρώτο βήμα, που είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις εκδόσεις κρατικού χρέους, έγινε!

Το δεύτερο βήμα, θα είναι η επιτυχής έκβαση όλων των μεγάλων θεμάτων που έχει η Ελληνική οικονομία μπροστά της, όπως είναι το Ελληνικό, η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και εύρεση βιώσιμης και αποτελεσματικής λύσης στο τραπεζικό σύστημα.

Το τρίτο βήμα, θα είναι η επιτάχυνση της υιοθέτησης όλων των αναγκαίων φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμίσεων και των απαραίτητων αλλαγών στο φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον.


Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.