Ακόμη και οι φυσικές καταστροφές είναι ευκαιρία για ρουσφέτια

Ακόμη και οι φυσικές καταστροφές είναι ευκαιρία για ρουσφέτια

Του Παναγιώτη Καρκατσούλη*

kaΑν νομίζατε ότι τα έχετε δει όλα με τους αριστερούς πελατοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ, γελιέστε. Αν νομίζατε ότι η εφευρετικότητά τους εξαντλήθηκε στην πρόσληψη κολλητών και κομματικών εγκάθετων σε θέσεις μετακλητών, πάλι, γελαστήκατε.

Αυτή τη φορά την σκυτάλη παρέλαβε ο πρωθιερέας του ρουσφετιού, ο κ. Σπίρτζης ο ίδιος. Και, το παραδέχομαι, έχει την ικανότητα να μας εκπλήσσει, αφού κανείς δεν είχε σκεφτεί, μέχρι τώρα, να εκμεταλλευθεί τις φυσικές καταστροφές για να ρουσφετοπρακτήσει.

Να πως το έκανε:

Πρώτα, έψαξε να βρει μια τρύπα στο νόμο Πεπονή. Πράγμα όχι ιδιαίτερα δύσκολο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο εμβληματικός αυτός νόμος, από την ψήφισή του, το 1994, μέχρι σήμερα, έχει τροποποιηθεί τριακόσιες δέκα οκτώ (318) φορές! Ο κ. Σπίρτζης «ανακάλυψε», λοιπόν, έναν νόμο του 2009, τον 3812. Είναι ένας από τους λεγόμενους (κατ' ευφημισμό) νόμους-κουρελούδες, οι οποίοι, στην πραγματικότητα, είναι νόμοι-ρουσφετομηχανές. Εκεί, λοιπόν, στο άρθρο 9 γίνεται μια από τις 318 αλλαγές του νόμου Πεπονή (2190/94). Σ' αυτήν ορίζεται ότι επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, από τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών που προκαλούνται από σεισμούς, πλημμύρες, παγετούς και πυρκαγιές.

Ο νομοθέτης δεν είχε κατά νου ότι με την εξαίρεση αυτή θα άνοιγε τον δρόμο για προσλήψεις κολλητών των κ. Τσίπρα και Σπίρτζη. Αυτό προκύπτει από την διατύπωση των διατάξεων του ν.3812/2009. Μετά την νομική εξαίρεση που εισάγει στο άρθρο 9, εξειδικεύει τι είδους προσωπικό εννοεί: «Επιτρέπεται η πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης λήψης προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων λόγω σοβαρής απειλής της δημόσιας υγείας».

Υπήρχε περίπτωση να διέφευγε από τον έμπειρο ρουσφετοπράκτη κ. Σπίρτζη ένα τέτοιο κελεπούρι; Αμέσως, πέρασε στο δεύτερο στάδιο: Στην σχετική προκήρυξη που εξέδωσε ο ίδιος παρέκαμψε την επιταγή του νομοθέτη που θέλει εξειδικευμένο προσωπικό και στη θέση του περιέγραψε ένα προσωπικό χωρίς ειδικότητες και προσόντα. Οι υποψήφιοι αρκεί να έχουν τελειώσει Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ. Περιττό να πούμε ότι παρέκαμψε την «Διαύγεια» για δύο από τις τρεις προκηρύξεις και τηρήθηκε μόνον ό ελάχιστος τύπος νομιμότητας, δηλαδή, μάθαμε ότι προκηρύχθηκαν οι θέσεις με απόφαση του Υπουργού. Στη συνέχεια πέρασε, γρήγορα, στο τρίτο στάδιο, την διαδικασία επιλογής του προσωπικού. Περί αυτού δεν μάθαμε τίποτα ιδιαίτερο, πέραν του ότι επελέγησαν, και ότι θα επιλεγούν στη συνέχεια, εκείνοι που κρίνει ο Υπουργός ότι είναι οι καλύτεροι. Υποθέτω ότι, εάν έχουν εύσημα ή ένσημα από την Κουμουνδούρου, θα προτιμηθούν.

Έτσι, λοιπόν, προσλήφθηκαν, μέχρι τώρα, 80 για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την πυρκαγιά στο Μάτι, 20 για τη Ζάκυνθο και έπονται άλλοι 60 για τα Χανιά που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Όλοι αυτοί προσλήφθηκαν για ένα οκτάμηνο. Μετά το πρώτο, οι υπάλληλοι που δεν έχουν «ολοκληρώσει» το έργο τους, θα δουν την σύμβασή τους να παρατείνεται για ένα οκτάμηνο, ακόμη, και εάν δεν συμβεί κάτι κοσμογονικό, για άλλο ένα. Εάν, παρ' ελπίδα, εμφανιστεί κάποιος υπουργός ή δήμαρχος αντι-ρουσφετοπράκτης και αποφασίσει να τηρήσει τους νόμους και το Σύνταγμα καταγγέλοντας τις συμβάσεις τους, τότε οι υπάλληλοι θα προσφύγουν στα δικαστήρια. Αυτά, με τη σειρά τους, βλέποντας ότι κάποιοι εργάζονται με διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις, θα αποφανθούν ότι καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες», οπότε πρέπει να μονιμοποιηθούν.

Μ' αυτό το παλιό κόλπο, καταλήξαμε να έχουμε, σήμερα, 565.981 μόνιμους και «μόνο» 164.812 έκτακτους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ, υποτίθεται ότι προσλήψεις γίνονται κατ' εξαίρεση.

Προσωπικώς δεν με εκπλήσσει ούτε ο μαυραγοριτισμός που διακρίνει τον συγκεκριμένο τρόπο πρόσληψης ούτε ο μαυρογυαλουρισμός.

Τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασαν να παίξουν θέατρο την ώρα που υπήρχαν νεκροί στο Μάτι, θα διστάσουν να «κονομήσουν» μερικά ψηφαλάκια, ακόμη, πατώντας πάνω στα ερείπια;

Εναπόκειται στους συνέλληνες να δείξουν έμπρακτα πόσες είναι οι ανοχές και οι αντοχές απέναντί τους. Ελπίζω, όχι πολλές.

*Ο κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθήνας με το Κίνημα Αλλαγής.