Ακόμα μια δύσκολη εβδομάδα, για τα χρηματιστήρια;

Ακόμα μια δύσκολη εβδομάδα, για τα χρηματιστήρια;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Την προηγούμενη εβδομάδα οι κεφαλαιαγορές ξαφνιάστηκαν δυσάρεστα, τόσο από την μικρότερη από το αναμενόμενο, μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve, όσο και από την επαπειλούμενη επιβολή νέων δασμών σε μια νέα ομάδα προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα. Ο S&P βίωσε την χειρότερη εβδομάδα του, μέσα στο 2019.

Ολοκληρώθηκε άραγε, αυτή η διόρθωση; H πτωτική κίνηση που αφορούσε στη αντίδραση των αγορών στην απόφαση της Fed και του Powell, φαίνεται πως απορροφήθηκε από τις τιμές. Ακόμα και η δήλωση Powell, πως η συγκεκριμένη μείωση των επιτοκίων ήταν μία αποσπασματική ενέργεια, η οποία έγινε για να διορθώσει κάποια υπερβολή του παρελθόντος και πως οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν παρόμοιες ενέργειες στο επόμενο διάστημα, ξεπεράστηκε. Και ξεπεράστηκε διότι αρκετοί αναλυτές, θυμήθηκαν αντίστοιχες δηλώσεις του πρώην προέδρου της Fed, Alan Greenspan, που είχαν οδηγήσει τελικά σε διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων το 1995.

Άλλωστε λίγο προτού ο Πρόεδρος Trump ανακοινώσει την επιβολή των νέων δασμών ύψους 10% σε εισαγωγές $300 δισ., ο Dow Jones, είχε ήδη αντιδράσει θετικά μετά από την αρχική πτώση και μετά από την ψύχραιμη ανάλυση των αποφάσεων της Fed, καταγράφοντας άνοδο 300 μονάδων. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow έχασε 707,44 μονάδες, ή -2,6%, ο S&P 500 υπέστη απώλειες της τάξης του -3,1% και ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά -3,9%.

Οι αμερικανικοί δείκτες παρ' όλη την πτώση τους, εξακολουθούν να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, καθώς το ενδιαφέρον για δολαριακές μετοχές κυριαρχεί σε όλον τον πλανήτη. Αντίθετα, ο γερμανικός δείκτης DAX, παρουσιάζει την χειρότερη εικόνα. Μια εικόνα στην οποία αντικατοπτρίζεται, η προβληματική ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας και το αρνητικό κλίμα στις τάξεις των επιχειρηματιών και των καταναλωτών. Ο DAX έσπασε τις στηρίξεις των 12.344 - 12.326, παραβιάζοντας ακόμα και την κρίσιμη ζώνη 11.965- 11.934. Έτσι μια σειρά από στηρίξεις, μετατράπηκαν πλέον σε αντιστάσεις. Η επόμενη μεγάλη στήριξη, βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα, στις 11.595 -11.544 μονάδες.

Οι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δεν ακολούθησαν την ίδια πτώση. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε εβδομαδιαία βάση από τις 895 στις 885 μονάδες και ο FTSE Large Cap, υποχώρησε από τις 2.205 στις 2.182, δείχνοντας προς το παρόν μια αξιοζήλευτη αντίδραση και αυτονόμηση στα γεγονότα. Επιβεβαιώθηκαν όμως ταυτόχρονα για μια ακόμα φορά, οι ισχυρότατες αντιστάσεις των 900 μονάδων και των 2.250 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και για τον FTSE αντίστοιχα. Αντιστάσεις που θα ξεπεραστούν, μόνο μετά από την επίδραση ενός γεγονότος ή μιας σειράς γεγονότων που θα λειτουργήσουν ως θετικοί καταλύτες, συμπαρασύροντας κυρίως τους ξένους επενδυτές.

Ποιες εξελίξεις όμως υπάρχουν στο πεδίο των επόμενων στηρίξεων, αφού όπως φαίνεται το πτωτικό διεθνές κύμα ίσως περάσει τα ελληνικά σύνορα και επισκεφθεί και το εγχώριο χρηματιστήριο; Ο Γενικός Δείκτης παρ' όλη την υποχώρηση του, θα δώσει μάχες για να διατηρηθεί πάνω από τις 880 - 868 μονάδες, κρατώντας έτσι ζωντανές τις ελπίδες για υπέρβαση του ορίου των 900 μονάδων. Οι ισχυρότατες στηρίξεις παραμένουν αρκετά χαμηλότερα, στις 830 – 824 μονάδες.

Για τον FTSE Large Cap, ο στόχος του 2.250 αποτελεί πλέον ακόμα πιο μακρινό όνειρο, μετά και την καθοδική διάσπαση του 2.193. Η επόμενη στήριξη βρίσκεται στις 2.120 – 2.102 μονάδες και οι αντοχές θα εξαντληθούν στις 1.872 μονάδες.

Η παρακολούθηση του Τραπεζικού Δείκτη έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι χωρίς την θετική συμμετοχή του, θα είναι δύσκολη η συνέχιση της ανοδικής πορείας του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Και αυτό, διότι οι περισσότερες από τις υπόλοιπες μετοχές έχουν προσεγγίσει ήδη τις τιμές στόχους τους, έτσι όπως έχουν τεθεί εδώ και καιρό από τους περισσότερους αναλυτές. Την τελευταία εβδομάδα ο συγκεκριμένος δείκτης κινήθηκε θετικά από το 782 στο 828, για να επιστρέψει και πάλι χαμηλότερα, στο κλείσιμο της Παρασκευής στις 787 μονάδες. Η μη επιτυχής διάσπαση των 800 μονάδων, πιθανώς να εστιάσει το ενδιαφέρον μας στις στηρίξεις των 772 -757 μονάδων, η καθοδική διάσπαση των οποίων θα οδηγήσει στις 732 μονάδες.

Η διαγραμματική ανάλυση έχει πάντα την αξία της, διότι αποτυπώνει τις συμπεριφορές των επενδυτών και των αγορών σε βάθος χρόνου. Και έχει αποδειχθεί πως οι κινήσεις, οι σχηματισμοί και τα μοτίβα, επαναλαμβάνονται συνεχώς με τον ίδιο τρόπο. Γι' αυτό και οι αριθμοί που σηματοδοτούνται από αυτήν την μελέτη των διαγραμματικών τεχνικών απεικονίσεων, έχουν την δική τους δυναμική και την δική τους ουσία.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.