Ακολουθούν επισκέψεις σε Τοξότη και Dimera;

Του Νίκου Φιλιππίδη

Μόνο ένας κακοπροαίρετος θα επεσήμαινε αναφορικά με τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στην Παπαστράτος, στο Impact Hub και την Apivita, ότι σειρά θα μπορούσαν να έχουν αντίστοιχες επισκέψεις στην Τοξότης και την Dimera...

Αλλά είπαμε μόνο ένας κακοπροαίρετος θα τα έλεγε αυτά..

Ένας αντικειμενικός παρατηρητής θα αναζητούσε αντίθετα, τι άλλαξε επί της ουσίας την τελευταία εβδομάδα σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα και την αντιμετώπισή της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εύκολα θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Ίσως και να χειροτέρεψαν τα πράγματα. Συγκεκριμένα:

Εταιρεία επιχειρεί να αναπτύξει (Lamda Development) την επένδυση στο ελληνικό, όπου τα πάντα βρίσκονται σε «τεντωμένο σκοινί» ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που θα κρίνει εάν θα ανακηρυχτεί μεγάλο μέρος της έκτασης σε αρχαιολογικό χώρο.

Εταιρεία είναι και η αμερικανική NCH Capital η οποία συμμετείχε σε κρατικό διαγωνισμό για την εκμετάλλευση κρατικής έκτασης στην περιοχή Ερημίτης στη βόρεια Κέρκυρα και την ανάπτυξη επένδυσης ύψους 100 εκατ. ευρώ, που αποτελεί την πρώτη άµεση, 100% διεθνή, επένδυση σε δημόσια γη τα τελευταία 15 χρόνια.

Εταιρεία είναι και η καναδική Eldorado Gold η επένδυση της οποίας πολεμείται με κάθε τρόπο από την Κυβέρνηση.

Εταιρεία είναι και η ιταλική ENEL Green Power που σχεδίαζε την κατασκευή οκτώ αιολικών πάρκων και 73 ανεμογεννητριών, στη περιοχή Καφηρέα του Δήμου Καρύστου Εύβοιας, αλλά με με προσωρινές διαταγές του προεδρεύοντα του θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, μπλοκαρίστηκε. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας έχει προσφύγει ο Σύλλογος για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας και τρεις κάτοικοι της Καρύστου, κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και κατά 27 αποφάσεών του με τις οποίες προβλέπεται η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων.

Εταιρείες είναι και όλες αυτές οι εκατοντάδες που ταλαιπωρούνται καθημερινά από την υπερφορολόγηση, από τους ιδεολογισμούς των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και από την αρνησή του να εγκαθιδρύσει στέρεους θεσμούς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Η μη αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων διώχνει τους νέους επενδυτές. Αν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι πιστεύει στην επιχειρηματικότητα, δεν έχει παρά να προσπαθήσει να ξεμπλοκάρει όλα αυτά τα εμπόδια και κυρίως να ξεμπλοκάρει όλες αυτές τις «παγωμένες» επενδύσεις στέλνοντας ουσιαστικό μήνυμα προς τους επενδυτές...