Ακίνητα, οι «μετοχές» της νέας εποχής!

Ακίνητα, οι «μετοχές» της νέας εποχής!

Οι αγοραστές των ακινήτων δεν πρέπει να βιάζονται. Οι πωλητές μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες τιμές, αλλά θα πρέπει στο μεταξύ να περάσουν την έρημο των πλειστηριασμών. Διάφοροι οργανισμοί αγόρασαν από τις τράπεζες κόκκινα δάνεια και θα πρέπει να αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν το καλάθι τους. Πολλά ακίνητα θα βγουν το 2020 στο σφυρί, πιέζοντας, έστω και πρόσκαιρα, τις τιμές.

Είναι ικανή η ζήτηση να ξεπεράσει κι αυτό το εμπόδιο; Εξαρτάται, είναι η απάντηση! Εξαρτάται από την πορεία της Οικονομίας και από το κατά πόσο η ελληνική αγορά real estate θα εξακολουθήσει να είναι ελκυστική σε ξένους επενδυτές, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες. Δεν είναι μόνο οι χρυσές βίζες των Κινέζων που έχουν ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και από Ισραηλινούς.

Η αλήθεια είναι ότι οι τιμές των ακινήτων είναι ακόμη χαμηλές. Κυρίως στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι παρατηρούνται στρεβλώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές όπου έχει επικεντρωθεί μέχρι στιγμής το επενδυτικό ενδιαφέρον. Σε πολλές περιπτώσεις είναι χαμηλότερες απ' ότι σε άλλες πρωτεύουσες της Βαλκανικής χερσονήσου. Αυτό καθιστά την αγορά ακινήτων των Αθηνών μια αγορά με σχετικά περιορισμένο επενδυτικό ρίσκο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι τιμές των ακινήτων θα ανέβουν οπωσδήποτε. Μπορεί στο μεταξύ να υποχωρήσουν οι τιμές στο Βουκουρέστι ή στην Σόφια!

Οι τιμές έχουν ανέβει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δεν είναι στον πάτο που βρισκόντουσαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε και εντυπωσιακές αποδόσεις. Είμαστε όμως ακόμη στην αρχή! Αρκεί να σκεφτούμε ότι η ζήτηση δεν έχει φτάσει σε βαθμό που οι υπάλληλοι των μεσιτικών γραφείων να κάνουν υπερωρίες. Επίσης, οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να πουλάνε στεγαστικά δάνεια. Τα έχουν σχεδιάσει, τα έχουν ανακοινώσει, αλλά τα δίνουν με το σταγονόμετρο.

Οι πλειστηριασμοί των ακινήτων, το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στον δρόμο προς την Εδέμ των υπεραξιών. Αν η Οικονομία πάρει μπροστά, τότε θα είναι απλά και μόνο ένα εμπόδιο που θα καθυστερήσει, αλλά δεν θα ανατρέψει την άνοδο. Εκεί είναι το κλειδί. Οι υπόλοιπες προϋποθέσεις υπάρχουν ή και κτίζονται.

Τα ακίνητα είναι ένα καλό στοίχημα. Αν το στοίχημα της δεκαετίας του 90 ήταν οι μετοχές και το χρηματιστήριο, το στοίχημα αυτής της εποχής είναι η αγορά ακινήτων. Αν πετύχει η κυβέρνηση τους στόχους της θα το καταλάβουμε από τις τιμές των ακινήτων. Από τον ρυθμό της αύξησης της ζήτησης, από το ενδιαφέρον των ξένων για αγορά γης στην Ελλάδα.

Τα ακίνητα μπορεί να είναι το επόμενο Ελντοράντο.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]