Αισιοδοξείτε

Αισιοδοξείτε

Του Τάσου Ι. Αβραντίνη*

Σε όσους αμφισβητούν ότι η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη θα τα καταφέρει, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ναρκοθετήσει το έδαφος με την άφρονα οικονομική πολιτική του ή με πονηρές θεσμικές παγίδες, επισημαίνω τα εξής: Είναι αλήθεια ότι η νέα κυβέρνηση θα συναντήσει μεγάλα εμπόδια στον δρόμο της, τα οποία με εξαιρετική μαεστρία έθεσε η απερχόμενη κυβέρνηση.

Η τελευταία δεν υπολόγισε όμως κάτι σημαντικό, ότι η πορεία της οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα... νταούλια που παίζουν οι αγορές. Οι τελευταίες, μετά την κατά κράτος επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας επί του ΣΥΡΙΖΑ στις αναμετρήσεις των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών και με την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, έστειλαν το δικό τους μήνυμα. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν με μεγάλη ταχύτητα.

Έτσι, ενώ παραμονές των εκλογών της 26ης Μαΐου βρίσκονταν στο 3,4%, σήμερα κινούνται οριακά πάνω από το 2%. Σε 38 ημέρες έπεσαν 38%! Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις ειδικών, οι αποδόσεις τη Δευτέρα μετά τη διαφαινόμενη εκλογική επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας θα υποχωρήσουν αρκετά χαμηλότερα από το 2%. Το μυστικό βρίσκεται στο σημείο αυτό. Μια τέτοια προοπτική θα επηρεάσει θετικά τη δυναμική του δημόσιου χρέους της χώρας.

Για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό θα εκμηδενιστεί η αρνητική διαφορά μεταξύ του επιτοκίου δανεισμού και του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων προκειμένου να εξαγοράσει δάνεια με υψηλότερο επιτόκιο (κυρίως του ΔΝΤ και της ΕΚΤ) και να μειώσει έτσι το κόστος της εξυπηρέτησης του δανεισμού μας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προχωρήσει, επίσης, σύμφωνα με τις πολύ μετρημένες εξαγγελίες της, σε άμεσες μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, των μερισμάτων, των φυσικών προσώπων κοκ, ικανές να αυξήσουν τις αποδόσεις των επενδύσεων. Οι μειώσεις αυτές, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ), σε συνεργασία με το Tax Foundation θα βελτιώσουν τη θέση της Ελλάδας στον Δείκτη Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας κατά δεκαπέντε (15) θέσεις στην εταιρική φορολόγηση (από την 25η θέση στη 10η) και κατά πέντε (5) θέσεις στη συνολική φορολογική ανταγωνιστικότητα της χώρας (από την 29η θέση στην 24η).

Σε συνδυασμό με τις φορολογικές μειώσεις, η οικοδόμηση ενός σταθερού θεσμικού επενδυτικού περιβάλλοντος με λιγότερη γραφειοκρατία και πολυνομία, το οποίο θα εγγυάται την εκτέλεση των συμβάσεων και τη μείωση της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, θα μειώσει την αβεβαιότητα και το ρίσκο των επενδύσεων.

Ας μην ξεχνάμε ακόμη, ότι τα εξωτερικά περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση. Μπορεί η χώρα να έφθασε κάποια στιγμή εξαιτίας της απερισκεψίας μας και των συσσωρευμένων λαθών μας στο χείλος της καταστροφής. Τα λάθη όμως μπορούν να διορθωθούν.

Τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας -η παιδεία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός και η ιστορία μας- παραμένουν αλώβητα, όταν μάλιστα τα απαλλάξουμε από τον καταστροφικό εναγκαλισμό του κράτους και τις ανούσιες γραφειοκρατικές ρυθμίσεις μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για εκατοντάδες νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Πάνω σε αυτά τα περιουσιακά μας στοιχεία μπορούμε να κτίσουμε μια μακροχρόνια αναπτυξιακή πολιτική.

*Ο Τάσος Ι. Αβραντίνης είναι υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Περιφέρεια Πειραιά.