Αγοράζω Σοφοκλέους!

Αγοράζω Σοφοκλέους!

Ως «παλιός» στην χρηματιστηριακή αγορά, για μένα, το Χρηματιστήριο βρίσκεται ακόμη στην οδό Σοφοκλέους. Η Λεωφόρος Αθηνών δεν υφίσταται. Και κακώς το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έχει αγοράσει από την Εθνική Τράπεζα το κτίριο της Σοφοκλέους. Τέλος πάντων! Εγώ αγοράζω Σοφοκλέους. Δηλαδή, ελληνικές μετοχές. Ψηφίζω και με τα δύο χέρια Ελλάδα. Σαν να βρισκόμαστε στο… 1986! 

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει φάει πολύ «ξύλο». Λογικό ήταν. Αν δεν έπεφταν οι τιμές των μετοχών στην περίοδο της κρίσης, αυτό θα ήταν εντελώς αφύσικο. Η χρηματιστηριακή αγορά την πλήρωσε πρώτη. Έτσι γίνεται συνήθως. Κι η χρηματιστηριακή αγορά κερδίζει πρώτη από την ανάκαμψη της Οικονομίας. Επίσης, έτσι γίνεται συνήθως. Αν πιστεύουμε, λοιπόν, στην προοπτική της ελληνικής Οικονομίας, πρέπει να ψηφίσουμε… Σοφοκλέους! 

Το Χρηματιστήριο έχει κακοποιηθεί βάναυσα από την εποχή που η Νέα Δημοκρατία έψαχνε τις φούσκες ως πολιτικό σκάνδαλο. Οι άνθρωποι έδειξαν ότι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τι ακριβώς ήταν η αγορά. Ότι η ανοησία των ανθρώπων δεν είναι ποινικό αδίκημα. Ότι η δική τους δουλειά ήταν να δημιουργήσουν ένα σωστό ρυθμιστικό σχέδιο και όχι να κυνηγούν ανεμόμυλους. 

Αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να «ξεπλύνει» αυτή την παλιά «αμαρτία». Να δημιουργήσει τις συνθήκες για την υγιή ανάπτυξη της αγοράς. Να «ανακαλύψει» εκ νέου τις δυνατότητες που δίνει ένα χρηματιστήριο σε μία Οικονομία που στερείται της ουσιαστικής παρουσίας των τραπεζών.

Κι ακόμη! Ας αποφασίσει αυτή η ΕΧΑΕ κάποια στιγμή να δαπανήσει ένα κονδύλι για να αγοράσει το κτήριο της Σοφοκλέους. Δεν θα το κάνει μόνο για ιστορικούς λόγους. Αλλά και για λόγους marketing. Από κάπου πρέπει να πιάσει ο άλλος το κουβάρι. Ας το πιάσει, λοιπόν από ένα ιστορικό κτίριο. Από την Οδό Σοφοκλέους. Πιο εύκολα αγοράζει κάποιος Σοφοκλέους από Λεωφόρο Αθηνών. Τέτοια πράγματα τα προσέχουν στο εξωτερικό. Δεν πουλάνε μετοχές δίπλα από συνεργεία αυτοκινήτων! 

Αγοράζουμε Σοφοκλέους. Δηλαδή, αγοράζουμε Ελλάδα. Αγοράζουμε την προοπτική μιας χώρας που αναπτύσσεται, που δημιουργεί. Αγοράζουμε ελληνικές μετοχές, επειδή πιστεύουμε σε αυτή την χώρα. Κι αν το στοίχημα αυτό πετύχει, θα έχουμε και από κάπου να κερδίσουμε! 

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]