Αφήστε τους Θεσσαλονικείς να σκεφτούν μόνοι τους

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, 00:02
-A +A

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Νομίζω πως από σήμερα και για ένα ικανό διάστημα, θα πρέπει να αφήσουμε την Θεσσαλονίκη στην ησυχία της. Να κόψουμε τις αναλύσεις, τις ιστορικές αναδρομές, τις ψυχολογικές εμβαθύνσεις και τις υπόγειες καταδύσεις στα εσώτερα της. Κοντολογίς, να πάψει ο καθένας από μας, είτε είναι γνώστης είτε άσχετος, να λέει (και να γράφει) το μακρύ του και το κοντό του για την πόλη και τους ανθρώπους της.

Αν μη τι άλλο, έτσι που το πάμε, ακόμα κι αν η Θεσσαλονίκη ως συλλογική οντότητα θέλει να τα πει λιγάκι με τον εαυτό της, δεν την αφήνουμε. Πώς να ηρεμήσουν οι άνθρωποι εκεί πάνω και να στοχαστούν, όταν η άθλια επίθεση στον Μπουτάρη μετατράπηκε από τον κάθε μικρό και μεγάλο τοπικό παράγοντα σε ευκαιρία προβολής του; Ειλικρινά σας λέω, εγώ βαρέθηκα ν’ ακούω και να διαβάζω για την Θεσσαλονίκη του καθενός ξεχωριστά. Διότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστο χρόνο που η πόλη έγινε πρώτο θέμα. Ξεκίνησε με την εισβολή του Ιβάν και συνεχίστηκε με τον ξυλοδαρμό του δημάρχου. Είναι too much, όταν η Θεσσαλονίκη είχε δεκαετίες να βρεθεί στην επικαιρότητα.

Ας τους αφήσουμε να ησυχάσουν λίγο. Δεν έχουν ανάγκη τα φώτα ούτε ημών των ασχέτων, ούτε όσων είναι γνώστες μεν αλλά υστερόβουλοι. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ούτε η χειρότερη, ούτε η καλύτερη ελληνική πόλη. Είναι μία από τα ίδια με όλες τις άλλες. Και οι Θεσσαλονικείς δεν είναι ούτε περισσότερο κοντόφθαλμοι φασίστες ούτε περισσότερο φιλελεύθεροι κοσμοπολίτες απ’ όσο όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες. Μία από τα ίδια είμαστε πατριώτες μου, απανταχού της ελληνικής γης.

Ναι, αλλά εμείς οι υπόλοιποι δεν δείραμε τον Μπουτάρη, θα πείτε. Σύμφωνοι, αλλά ούτε εκλέξαμε δυο φορές Μπουτάρη. Πάει να πει, η πόλη μπορεί να κάνει μόνη της τον λογαριασμό της, διαθέτει το κριτήριο. Κι αν το ‘χασε προσωρινά σε μια στιγμή από την αθλιότητα μιας μειοψηφίας, θα το ξανάβρει. Αρκεί να την αφήσουμε λιγάκι ήσυχη να τα κουβεντιάσει με τον εαυτό της, δίχως τις αναλυσάρες μας. Και μην ξανακούσω για σκελετούς στις θεσσαλονικιώτικες ντουλάπες, διότι όποιος έχει διαβάσει τόση δα ιστορία θα ξέρει πως σε τούτη τη χώρα διαθέταμε ανέκαθεν υπερπληθυσμό κρυμμένων σκελετών, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη μας.

Ούτε να ξανακούσω παρακαλώ για το θράσος του Τσίπρα να αποδώσει την κακοποίηση του δημάρχου στην ΝΔ. Δεν έχετε αντιληφθεί ότι ο Τσίπρας έχει τελειώσει; Ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι ο σημερινός εικοσάρης που ορμάει εναντίον του Μπουτάρη δεν αντιγράφει τον αγανακτισμένο που είδε πριν τρία χρόνια αλλά τον Γκοτζαμάνη που έζησε πριν εξήντα χρόνια στην πόλη, χρίζει σοβαρής αντιμετώπισης; Όχι, αλλά όσο διαρκεί αυτή η αντιπαράθεση, η Θεσσαλονίκη δεν πρόκειται να βρει τον εαυτό της. Θα παραδέρνει ανάμεσα σε συμπληγάδες, που δεν θα την αφήνουν να σκεφτεί. Ας έχουμε λίγη εμπιστοσύνη, η μεγάλη πλειοψηφία εκεί πάνω είναι ικανή να σταθμίσει τα πράγματα. Αρκεί να μην την θεωρούμε διαφορετική από μας.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 29/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα