Αφήστε τις δεξιώσεις και βάλτε φωτιά στα μπατζάκια σας

Αφήστε τις δεξιώσεις και βάλτε φωτιά στα μπατζάκια σας

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Όλα καλά στο «Μανιφέστο Μητσοτάκη». Κυρίως η σταθερή πεποίθηση του Κυριάκου ότι η ΝΔ χρειάζεται άνοιγμα προς το κέντρο και την αριστερά ως αναγκαία συνθήκη για να αποκτήσει πολιτική κυριαρχία. Ένα μόνο ξέχασε να πει ο Κυριάκος προς το ακροατήριο που τον χειροκροτούσε: Ότι αυτά γίνονται μόνο όταν τα στελέχη τρέχουν σπίτι-σπίτι κι όχι όταν η μοναδική τους καθημερινή βόλτα είναι από τον ράφτη για να προβάρουν υπουργικά κουστούμια.

Θαρρώ πως πολλά μεσαία και ανώτερα στελέχη της ΝΔ έχουν παρεξηγήσει την κατάσταση. Κάθε Κυριακή πίνουν σταυροπόδι τον καφέ τους κοιτάζοντας τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύουν οι εφημερίδες και από την Δευτέρα ως το επόμενο Σάββατο δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να ονειρεύονται την εξουσία που θα πέσει σαν ώριμο φρούτο στα χέρια τους για να την διαχειριστούν κατά βούληση. Δεν λέω, πρόκειται για ωραία απασχόληση, πλην δεν είναι αυτή που θα φέρει τη νίκη για την οποία μιλά ο Μητσοτάκης.

Θα 'πρεπε όμως να γνωρίζουν ότι εκεί έξω, στους δρόμους, στα καφέ, στις γειτονιές και στους εργασιακούς χώρους, υπάρχει πολύς κόσμος που είναι τελείως ανενημέρωτος. Επειδή οι «στελεχάρες» της ΝΔ φρίττουν μ' αυτά που λέει ο Παπαχριστόπουλος για το Μακεδονικό, με τις αντιφάσεις των κυβερνητικών επί του τραπεζικού κραχ και με την οικονομική κατάντια που έχει φθάσει η ΔΕΗ, νομίζουν ότι το ίδιο φρίττουν και τα εκατομμύρια των πολιτών που ζουν κάπου τριγύρω τους. Οπότε είναι ήσυχοι ότι ο Τσίπρας είναι καταδικασμένος στην συνείδηση της μεγάλης λαϊκής μάζας, επειδή είναι καταδικασμένος στην δική τους συνείδηση. Αμ δε…

Αν δεν κόψουν την πλάκα και την ευδαίμονα ραθυμία τους, να ξέρουν ότι ο παμπόνηρος Τσίπρας και οι μηχανισμοί του είναι ακόμα ικανοί να φέρουν το παιχνίδι στα μέτρα τους. Οι μελλοντικοί Νεοδημοκράτες υπουργοί, γραμματείς και φαρισαίοι κάθονται στα καφέ του Κολωνακίου και πιστεύουν ότι αυτός που περνά κάθιδρος από το απέναντι πεζοδρόμιο τρέχοντας για μια ψευτοδουλειά, έχει εμπεδώσει τις καταγγελίες Κριμπάλη για την ΕΡΤ, οπότε πνέει μένεα εναντίον του Παπά και του Αλέξη. Κούνια που τους κούναγε.

Ιδέα δεν έχει το αγχωμένο ανθρωπάκι, όχι διότι είναι βλάκας αλλά διότι δεν βρέθηκε κανένας να τον πιάσει ένα βραδάκι και να του εξηγήσει νηφάλια πέντε πράγματα. Και ποιος να τον πιάσει; Αφού αυτοί που είναι εντεταλμένοι γι αυτή τη δουλειά συχνάζουν μόνο σε σουαρέ και high εκδηλώσεις.

Να ξέρουν λοιπόν οι «στελεχάρες» πως εκεί έξω, στις μάζες των απόκληρων και των ημιαπασχολούμενων, έχει πέσει σύρμα ότι η κυβέρνηση (ενόψει εκλογών) ετοιμάζει μαζικές προσλήψεις και παροχές κάθε είδους. Και σαν τα πεινασμένα γατιά που βλέπουν την νοικοκυρά να βγαίνει κρατώντας το πιάτο με τα  ψαροκόκαλα, αρχίζουν να συρρέουν γύρω απ' τα πόδια της μπας και τσιμπήσουν κανένα μισοφαγωμένο ψαροκέφαλο που θα ξεγελάσει την πείνα τους. Χεστήκανε (μετά συγχωρήσεως) όλοι αυτοί για τις αντισυνταγματικές παρεμβάσεις του Σύριζα στην δικαιοσύνη ή για τις αντιδεοντολογικές του εγκυκλίους στις κρίσεις του δημοσίου.

Η λύση λοιπόν δεν είναι να πίνουν καφέ στο Da Capo και ν' αφήνουν τον Κυριάκο να πείσει οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόρους, αλλά να πάρουν φωτιά τα μπατζάκια τους και ν' αρχίσουν να μπαινοβγαίνουν στα σπίτια και στα καφενεία. Αλλιώς φέξε μου και γλίστρησα. Στο χωριό μου δεν διαβάζουν Liberal, αλλά ακούνε τον κάθε ψεκασμένο να λέει μπούρδες περί ασφαλιστικού-Πινοσέτ, δίχως να υπάρχει κανένας να του απαντήσει.

Και επίσης, οι «στελεχάρες» να μην στραβομουτσουνιάζουν όταν βλέπουν καμιά καινούρια φάτσα να μπαίνει στα κομματικά γραφεία. Το άνοιγμα στο κέντρο και στην αριστερά θα γίνει μέσα από ανθρώπους, όχι μέσα από ομιλίες και παράτες. Όχι να είναι όλοι θεωρητικώς υπέρ του ανοίγματος, αλλά ν' αλλάζουν τα φώτα σ' όποιον κεντρώο ή αριστερό δουν να μπαίνει στις γραμμές τους, διότι φοβούνται ότι θα τους φάει τις θέσεις που αυτοί έχουν καπαρώσει από την σημαία. Εντάξει;