Άδ. Γεωργιάδης: Oι δεσμοί Τσίπρα - Παπαγγελόπουλου είναι πολύ μεγάλοι...

Άδ. Γεωργιάδης: Oι δεσμοί Τσίπρα - Παπαγγελόπουλου είναι πολύ μεγάλοι...

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάνει συνεχείς αναφορές σε ανύπαρκτα έγγραφα του FBI για δήθεν πολιτικά πρόσωπα, συνιστά, σύμφωνα με όσα λέει στη συνέντευξή του στον «Φ» ο υπ. Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ένδειξη ότι «και ο ίδιος έχει κάποια σχέση με αυτή τη σκευωρία». Χαρακτηρίζει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της Novartis ως εξαιρετικά επαμφοτερίζουσα, επισημαίνει ότι οι δεσμοί του κ. Τσίπρα με τον κ. Παπαγγελόπουλο είναι πάρα πολύ ισχυροί, και προσθέτει ότι υπό αυτή την έννοια η προκαταρκτική επιτροπή που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Θεωρεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συναίνεση από την αντιπολίτευση στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, χαρακτηρίζοντας ντροπή το να αρνούμαστε στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, σε αντίθεση με αυτό που κάνουν όλες οι άλλες χώρες του πλανήτη. «Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να ψηφίζουν οι Έλληνες απόδημοι, γιατί προφανώς πιστεύει ότι αυτοί ψηφίζουν περισσότερο Ν.Δ. παρά ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο μέτωπο των επενδύσεων επισημαίνει ότι έχουν ξεμπλοκάρει όλες οι μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, παραθέτοντας, πέραν του Ελληνικού, της Κασσιόπης και της Αφάντου, και την περίπτωση του τουριστικού project της Mirum στην Ελούντα, ενώ εκτιμά ότι η πρόσφατη απόφαση της αμερικανικής Blackstone να αγοράσει πέντε ξενοδοχεία σε ελληνικά νησιά θα λειτουργήσει ως «κράχτης» και για άλλους ξένους επενδυτές.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Πώς ερμηνεύετε το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε κατά τη συζήτηση στην Βουλή να καλύψει τον κ. Παπαγγελόπουλο και να ταυτιστεί απόλυτα μαζί του;

Η όλη αντιμετώπιση της υποθέσεως αυτής από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι παράλογη και εξαιρετικά επαμφοτερίζουσα. Ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ έλεγε «ας κάνουν όποια πρόταση για επιτροπή θέλουν, θα την ψηφίσουμε» και τελικά ήρθαν τη Βουλή και καταψήφισαν την προκαταρκτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Η όλη εικόνα τους ήταν πραγματικά αξιοθρήνητη. Ναι μεν θέλουν όλα να βγαίνουν στο φως, αλλά να μην ψάξει κανένας τις καταγγελίες των εισαγγελέων κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, αφού λένε «όχι» στη Βουλή, που είναι και η μόνη που έχει τη δικαιοδοσία να τις ψάξει.

Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι οι δεσμοί του κ. Τσίπρα με τον κ. Παπαγγελόπουλο είναι πάρα πολύ μεγάλοι και υπό την έννοια αυτή η προκαταρκτική επιτροπή θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

- Τελικά, τι αναφέρουν τα περίφημα έγγραφα του FBI που επικαλείται ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι αυτά είναι ο λόγος για τα οποία πρέπει να διωχθείτε εσείς και ο Αν. Λοβέρδος;

Δεν υπάρχει απολύτως κανένα έγγραφο του FBI, ούτε για μένα ούτε για τον κ. Λοβέρδο. Η δικογραφία ήταν γνωστή σε όλους. Κάποια στιγμή η κα Τουλουπάκη, ως μη όφειλε, έστειλε έγγραφο στο FBI και ρώτησε εάν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία του FBI για την υπόθεση Novartis που της είχαν δοθεί, για την έρευνά της εναντίον 7 πολιτικών, μεταξύ αυτών εγώ και ο κ. Λοβέρδος. Το FBI απάντησε εγγράφως ότι της δίνει την άδεια. Αυτό ήταν όλο.

Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο του FBI για πολιτικούς. Αντιθέτως, υπάρχει ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, κατόπιν επικοινωνίας με το FBI, που ξεκαθαρίζει ότι το τελευταίο δεν έχει απολύτως κανένα στοιχείο για κανέναν Έλληνα πολιτικό, καθώς δεν έχει καμία δικαιοδοσία να ασχολείται με κανέναν Έλληνα πολιτικό.

Όλη η συνεχής αναφορά στο FBI γίνεται για να δοθεί μια επίφαση εγκυρότητας σε μια σκευωρία. Αυτό είναι απολύτως προφανές. Το ότι συνεχίζει να το κάνει ο κ. Τσίπρας δείχνει δυστυχώς ότι και ο ίδιος έχει κάποια σχέση με αυτή τη σκευωρία, αλλά αυτά θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα, στην επιτροπή, με τον θεσμικό τρόπο που προβλέπει το Σύνταγμα.

- Σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης έχει καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων. Βλέπετε περιθώριο συναίνεσης με την αντιπολίτευση, προκειμένου να αποδοθεί ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται σε όλες τις υπόλοιπες χώρες;

Αποτελεί πραγματικά ντροπή το να αρνούμαστε στους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους και να τους αναγκάζουμε, εάν θέλουν να ψηφίσουν, να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν στην Ελλάδα. Προσέξτε, δεν μιλάμε για νέους εκλογείς. Μιλάμε για εκλογείς που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τους μετράμε σήμερα στο ποσοστό της αποχής. Αυτό που κάνουν όλες οι άλλες χώρες του πλανήτη, μέχρι και τα Σκόπια, αρνούμαστε να το κάνουμε στην Ελλάδα. Γιατί; Γιατί στο Σύνταγμα προβλέπονται 200 ψήφοι για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου και ναι, χωρίς την ψήφο και του ΣΥΡΙΖΑ, οι 200 ψήφοι δεν πρόκειται να βρεθούν.

Γιατί το άθροισμα των ψήφων Νέας Δημοκρατίας, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν τον νόμο, είναι 190 και όχι 200. Άρα, στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται το δικαίωμα στους απόδημους Έλληνες να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους με διάφορες δικαιολογίες.

Η πρότασή τους να ψηφίζουν, αλλά να μη μετράει η ψήφος στο τελικό αποτέλεσμα, με συγχωρείτε, είναι δείγμα πανικού. Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να ψηφίζουν οι Έλληνες απόδημοι, γιατί προφανώς πιστεύει ότι αυτοί ψηφίζουν περισσότερο Νέα Δημοκρατία παρά ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι όλο. Παραμένει, όμως, μια πολύ μεγάλη ντροπή. Στο ερώτημά σας, όχι, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί αυτή η πλειοψηφία.

- Στο μέτωπο των επενδύσεων, πού θα εστιάσετε μετά το Ελληνικό; Είναι στα σκαριά και άλλες μεγάλες επενδύσεις, εγχώριες ή ξένες, ικανές να λειτουργήσουν ως «κράχτες» στο εξωτερικό;

Σειρά μεγάλων επενδύσεων έχουν ήδη εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή. Υπενθυμίζω ότι ξεκλειδώσαμε πέραν του Ελληνικού, της Κασσιόπης και της Αφάντου, τη Mirum -σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ επένδυση στην Ελούντα- και το αιολικό πάρκο στα Άγραφα, πάνω από 200 εκατομμύρια επένδυση, το οποίο ταλαιπωρείτο επί περίπου 8 χρόνια. Γενικά οι μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις οι οποίες έβριθαν εκκρεμοτήτων, έχουν όλες ξεκολλήσει.

Οφείλω να πω ότι το πιο ευχάριστο νέο του 1ου τριμήνου της νέας κυβέρνησης, αφού μιλάμε και για ξένες επενδύσεις, ήταν η απόφαση της Blackstone να επενδύσει στην Ελλάδα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Πιστεύουμε ότι αυτή η επένδυση και αυτή η απόφαση θα φέρει και πολλούς άλλους παρομοίου βεληνεκούς επενδυτές στην Ελλάδα.

- Έχετε ανακοινώσει μοντέλο «Ελληνικού» για όσες επενδύσεις χρονίζουν. Σε ποιες το έχετε εφαρμόσει, πέραν των γνωστών περιπτώσεων, όπως Κασσιόπη και Αφάντου, και τι αποτελέσματα έχουμε;

Κάθε μεγάλη επένδυση που φτάνει στο γραφείο μας περνά πλέον μέσα από αυτή τη διαδικασία, που επιτρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς και να συντονίζουμε συναρμόδια υπουργεία, περιορίζοντας πάρα πολύ τη γραφειοκρατία.

Με αυτόν τον τρόπο ξεκλειδώνουν πάρα πολλά θέματα. Παραδείγματος χάρη, πέραν των γνωστών, τα υδατοδρόμια και τα υδροπλάνα ξεκίνησαν μέσα από μία τέτοια διαδικασία, την οποία συνέχισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

- Ας πάμε στο μέτωπο των επιχειρήσεων που χρήζουν αναδιάρθρωσης. Αναμένονται και άλλες συμφωνίες επιχειρήσεων με πιστωτές, όπως αυτή της Βαρβαρέσσος, και αν ναι, ποιες;

Είχαμε ανακοινώσει από το καλοκαίρι, όταν έγινε η παρέμβαση με τη Creta Farms, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες και όπου μπορούμε, ναι, θα παρεμβαίνουμε.

Η Βαρβαρέσσος είναι μία επιχείρηση στην οποία η παρέμβασή μας είχε θετική κατάληξη και μπόρεσε να ξεκλειδώσει μία συμφωνία, την οποία διαπραγματευόταν αυτή η καλή εταιρεία με τις τράπεζες εδώ και 3,5 χρόνια και που για διάφορους λόγους «κολλούσε». Χάρη στη συμφωνία αυτή, η επιχείρηση θα μπορέσει να διπλασιάσει την παραγωγική της δύναμη, να γίνει κερδοφόρα και να διπλασιάσει τις εξαγωγές της. Κάτι που είναι πολλαπλά θετικό για την τοπική οικονομία της Ημαθίας, αλλά και συνολικά για τη χώρα. Παράλληλα, ασχολούμαστε και με πολλές άλλες περιπτώσεις. Άρα, όπως έχω πει από την αρχή, δεν θα ανακοινώνω καμία παρά μόνο όταν κλείνει η συμφωνία.

- Εκτός από το αναπτυξιακό και το φορολογικό νομοσχέδιο, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στην οικονομία, που θα συμβάλουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,8% το 2020;

Όλα όσα κάνουμε συμβάλλουν στην ανάπτυξη αύξησης του ΑΕΠ. Ήδη για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, υπάρχει σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, που υπολογίζει την επίπτωσή του στην παραγωγικότητα της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, τα φορολογικά κίνητρα και όλα αυτά συμβάλλουν στην εικόνα μιας χώρας που πιστεύει ότι θα ξεπεράσει, ει δυνατόν, και τον στόχο του προϋπολογισμού.

- Έχετε επίσης κάνει συχνά λόγο για την ανάγκη να πάρει μπροστά η οικοδομή. Τι να περιμένουμε εδώ;

Η αναστολή ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές είναι ένα μέτρο που έχει ήδη εξαγγελθεί από τον κ. πρωθυπουργό. Η Τράπεζα Γης, οι ηλεκτρονικές καταχωρίσεις που ετοιμάζουμε και νομοθετούμε, ώστε να μπορεί κάποιος να ξεκαθαρίζει εύκολα την περιουσία του, και άλλα πολλά θα συμβάλουν στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας σε άμεσο χρόνο.

- Ανάμεσα στα μέτρα προώθησης της επιχειρηματικότητας, υπάρχει σκέψη για δημιουργία στη Θεσσαλονίκη μιας Ελεύθερης Ζώνης για επενδύσεις, όπως σε άλλες χώρες;

Όπως έχει ανακοινώσει ο κ. πρωθυπουργός, στη Θεσσαλονίκη θα φτιαχτεί «Ελεύθερη Ζώνη 2», δηλαδή απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Ήδη έχουμε ανακοινώσει άλλωστε το «ThessINTEC», που είναι το κέντρο καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη.

- Σας ανησυχεί το γεγονός αντιδράσεων; Το ρωτώ γιατί με αφορμή τις διατάξεις στα εργασιακά που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, έχουμε ήδη δει τις πρώτες απεργίες...

Ελεύθερη, δημοκρατική χώρα είμαστε και είναι απολύτως ανεκτό και λογικό κάποιοι άνθρωποι που διαφωνούν, να ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα στην απεργία. Όσο αυτό γίνεται μέσα στα πλαίσια του νόμου, δεν είναι τίποτα το ανησυχητικό. Είναι απολύτως σεβαστό.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 11 Οκτωβρίου