Αχ.Γραβάνης-Αθ.Λινού: Κινδυνεύουμε να έχουμε σοβαρή αύξηση εισαγωγών σε ΜΕΘ

Αχ.Γραβάνης-Αθ.Λινού: Κινδυνεύουμε να έχουμε σοβαρή αύξηση εισαγωγών σε ΜΕΘ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα κρούουν οι ειδικοί με αφορμή την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων που παραμένουν σε τριψήφιο αριθμό. Η εικόνα δείχνει χειρότερη από την ημέρα που ξεκίνησε η πανδημία και όπως αναφέρουν στο liberal.gr ο Αχιλλέας Γραβάνης και η Αθηνά Λινού η αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει αύξηση αυτών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία καθώς και όσων εισέρχονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και η καθηγήτρια επιδημιολογίας επισημαίνουν την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί και τονίζουν πως το επομενο 15νθήμερο είναι το πλέον κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Οι επόμενες 10 με 15 ημέρες θα καθορίσουν πολλά πράγματα όσων αφορά την πανδημία στη χώρα μας που δεν θα σχετίζονται μόνο με θέματα δημόσιας υγείας αλλά και οικονομίας» σημειώνει ο Αχ. Γραβάνης προσθέτοντας πως «εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων είναι πολύ πιθανό αρχές Σεπτεμβρίου να φτάσουν σε τέτοιο αριθμό που θα δημιουργήσουν σοβαρότατο πρόβλημα με αύξηση της νοσηλείας και παράλληλη αύξηση του αριθμού αυτών που θα μπαίνουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Η Αθηνά Λινού τονίζει «αυτό που αξίζει να πει κανείς είναι ότι ζούμε τις χειρότερες μέχρι σήμερα επιδημιολογικά ημέρες από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Αν συνεχίσουμε έτσι θα ζήσουμε ακόμη χειρότερη περίοδο το επόμενο 20ήμερο με αύξηση κρουσμάτων και αύξηση νοσηλειών. Έχουμε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα πάνω από 200 κρούσματα ημερησίως. Και αυτά είναι προϊόν διενέργειας μόλις 10.000 τεστ την ημέρα».

Σημειώνει δέ πως «στην πράξη αυτό σημαίνει ότι στην κοινωνία υπάρχουν πολλαπλάσια κρούσματα, τα οποία αριθμούν πολλές χιλιάδες. Δυνητικά μερικά εξ αυτών θα οδηγηθούν στο νοσοκομείο, ενώ στην πορεία θα δημιουργηθούν πολύ περισσότερα».

Εαν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τα πράγματα δυσκολεύουν. Και μπορεί η κυβέρνηση να αναφέρει πως στην παρούσα φάση τα μέτρα δύναται να φτάσουν μέχρι τα λεγόμενα τοπικά lockdown, εν τούτοις το ενδεχόμενο να απαιτηθούν ακόμη πιο δραστικές αποφάσεις παραμένει πάντα ανοιχτό.

Σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να οδηγήσουν «σε συνθήκες διλημματικές την Πολιτεία, που θα κληθεί να σκεφτεί ακόμη και ένα δεύτερο γενικευμένο lockdown». Και αυτό όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει «είναι προφανές πως θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και γενικότερα στη λειτουργία της κοινωνίας τους επόμενους μήνες».

Η κ. Λινού δεν παραλείπει να επισημάνει την κρισιμότητα των επόμενων ημερών. «Οι επόμενες δύο εβδομαδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες» τονίζει στο liberal.gr δείχνοντας οπως και το σύνολο των επιστημόνων την ανάγκη να υπάρξουν αυστηρά μέτρα και να εφαρμοστούν ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Και οι δύο καθηγητές δίνουν έμφαση στην εφαρμογή των μέτρων με τον κ. Γραβάνη να δηλώνει πως «είναι επομένως εξαιρετικά σημαντικό οι πολίτες να συμμορφωθούν με τις οδηγίες της πολιτείας μέχρι κεραίας, όπως εξίσου σημαντικό η Πολιτεία να περιφρουρήσει την πολιτική της όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων. Θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να διασφαλίσουν την εφαρμογή τους παντού, τόσο στα τουριστικά θέρετρα όσο και στα αστικά κέντρα».

«Θα είναι» τονίζει «λυπηρό τη στιγμή που θα κορυφώνεται η τεράστια παγκόσμια προσπάθεια των επιστημόνων για την ανάπτυξη αντιικών φαρμάκων (προσμένουμε με μεγάλη ελπίδα στο τέλος του χρόνου να έχουμε τα πρώτα αντιικά αντισώματα τα οποία θα μπορούμε να χορηγούμε είτε για προφύλαξη σε συμπολιτες μας που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό είτε για θεραπεία σε όσους έχουν εκτεθεί και πάσχουν σοβαρά) και οι προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων που θα έχουμε στο ίδιο ακριβώς διάστημα τα πρώτα αποτελέσματα από τις μεγάλες κλινικές μελέτες φάσης 3 σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές σε όλο τον κόσμο να έχουμε τη χώρα μας να μπαίνει σε διαδικασίες γενικευμένου lockdown».

«Πριν από οτιδήποτε άλλο πρέπει να υπάρξει γενική εφαρμογής της χρήσης μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς επίσης να επιβληθεί υποχρεωτικά και υπό την απειλή προστίμου η χρήση μάσκας σε όλους τους εργασιακούς χώρους» αναφέρει απο την πλευρά της η κ. Λινού υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει με δαπάνη είτε της πολιτείας, είτε των εργοδοτών, η μάσκα να χορηγείται στους εργαζόμενους δωρεάν. Σε άλλες χώρες, όπου έχει ισχύσει η υποχρεωτική γενική χρήση μάσκας, αυτό ισχύει και για τους εργασιακούς χώρους».

Αγωνία για τις επόμενες ημέρες

Οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες. Η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα ανάλογα με τον ρυθμό διασποράς των κρουσμάτων. Και όσο συνεχίζεται η αδιαφορία από μερίδα των πολιτών ή και των τουριστών που βρίσκονται στη χώρα, ειδικά των νέων, τόσο αυξάνεται το ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.

Η επιστροφή των εκδρομέων προβληματίζει ιδιαίτερα τους αρμοδίους. Η διασπορά του ιού απ' όσους στις διακοπές τους δεν ακολούθησαν τις οδηγίες των αρχών δύναται να λάβει διαστάσεις που δύσκολα θα αντιμετωπιστούν. Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων δείχνει την εξέλιξη που μπορεί να έχει ο ιός που μπορεί να εξαπλωθεί όπως έχει διαπιστωθεί από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν και σήμερα άλλες χώρες.

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί στην παρούσα φάση, εάν εφαρμοστούν δύναται να περιορίσουν τη διασπορά. Εν τούτοις παραδείγματα, όπως οι τρείς νεαροί που είχαν τεθεί σε καραντίνα στην Πάτμο αλλά αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Αθήνα, δείχνουν πως ο κάθε ένας μπορεί να μετατραπεί σε μια βόμβα διασποράς του ιού όταν αδιαφορεί για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση δίδει βάρος στην ενημέρωση των νέων που την περίοδο των διακοπών τους βρέθηκαν σε χώρους όπου η μετάδοση του ιού είναι πολύ εύκολη (μπαρ, πάρτι κλπ) και στην ανάδειξη της ατομικής ευθύνης του καθενός. Η εφαρμογή της μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρας το κλείσιμο των καταστημάτων διασκέδασης ακομη νωρίτερα θα αποτελέσει ένα επόμενο βήμα ενώ τα τοπικά lockdown βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Συζητήσεων που πλέον στρέφονται και προς τον Σεπτέμβριο όταν θα ανοίξουν τα σχολεία (εχει ανακοινωθεί το άνοιγμα τους για τις 7 του μήνα). Σε πρώτη φάση οι προτάσεις των ειδικων αφορούν την χρήση της μάσκας από τους μαθητές αλλά και την εκ περιτροπής προσέλευσή του στις αίθουσες διδασκαλίας.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρεί βήμα βήμα και σε συνδυασμό τόσο με το επίπεδο της διασποράς και την αύξηση των κρουσμάτων που απαιτούν νοσηλεία όσο και με την ανταπόκριση των πολιτών.