Α. Ζαμπούκας

Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη...

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η εθνική μας αυτοεκτίμησή βρίσκεται στο ναδίρ. Γι' αυτό αναζητούμε, εφευρίσκουμε, και ενίοτε κατασκευάζουμε ήρωες. Είδωλα και επικές μορφές, να μεταφέρουν την «αθάνατη ελληνική ψυχή» στα πέρατα του κόσμου. Είτε πρόκειται για πολεμιστές με ασπίδες είτε για Μακεδονομάχους είτε για πρωταθλητές του τένις είτε για «μπάρμπι επιστήμονες»...
Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη...

Λειτουργικά αναλφάβητοι οι μισοί καθηγητές στα σχολεία...

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ο λειτουργικός αναλφαβητισμός όμως, δεν αφορά μόνο τους μαθητές. Αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, η οποία έχει εμπλακεί σε ένα τραγικό αδιέξοδο στείρας και αχρείαστης γνώσης. Και πάνω από όλα τους δασκάλους, από τους οποίους θα έπρεπε να αναζητηθούν οι μεγάλες ευθύνες.
Λειτουργικά αναλφάβητοι οι μισοί καθηγητές στα σχολεία...

Πρώτα μοιράζουμε το γάλα και μετά αρμέγουμε την αγελάδα

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Κι όμως ειπώθηκε: «Εμείς δεν περιμένουμε την ανάπτυξη για να αυξηθούν οι μισθοί. Με την αύξηση των μισθών έρχεται η ανάπτυξη»! Από ποιον ειπώθηκε; Aπό έναν πρώην πρωθυπουργό. Από ποια αναδιατυπώθηκε; Από μία πρώην υπουργό Εργασίας. Μιας δυτικής χώρας. Παλαιού μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και με παραδοσιακή «καπιταλιστική»… οικονομία.
Πρώτα μοιράζουμε το γάλα και μετά αρμέγουμε την αγελάδα

Ήθελε ο Γιάνης να κάψει τη Ρώμη;

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Πόσοι από μας θα πάμε να δούμε την ταινία του Κώστα Γαβρά για να απολαύσουμε τον «μπουρλοτιέρη» Γιάνη να ανεβάζει την αδρεναλίνη μας στο κατακόρυφο; Μα φυσικά όλοι. Ήθελε όμως ο Βαρουφάκης να κάψει τη Ρώμη; Ναι, ο Βαρουφάκης ήθελε τότε να κάψει τη Ρώμη. Αλλά τον σταμάτησε ο Αλέξης. Που όμως τον είχε προσλάβει ως επιδέξιο «τρομοκράτη» και ταλαντούχο «πυρπολητή»...
Ήθελε ο Γιάνης να κάψει τη Ρώμη;

Σύντροφοι, είναι Σεπτέμβριος. Κι έχετε χάσει τις εκλογές…

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Πέρασαν δύο μήνες από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Κι όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν καταλάβει ακόμα γιατί ηττήθηκαν. Ούτε τα στελέχη του ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Έχει σημασία να το καταλάβουν; Πολύ μεγάλη, δεδομένου πως υφίσταται ανάγκη να πάψει ο κόσμος να «διαπαιδαγωγείται» με λαϊκίστικες κορώνες και άχρωμα μηδενιστικά συνθήματα.
Σύντροφοι, είναι Σεπτέμβριος. Κι έχετε χάσει τις εκλογές…

Οι Συριζαίοι θα χάσουν για πάντα το κράτος

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Η συζήτηση για τη διαμάχη μεταξύ και ιδιωτικού και δημόσιου δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Όσο οι άνθρωποι θα αισθάνονται τη «φυσική» ανάγκη της συλλογικότητας, θα αναζητούν την προστασία των συμφερόντων τους στην κοινότητα. Μιλώντας όμως για τη δημόσια σφαίρα, δεν μπορούμε να αναλύουμε τη λειτουργία των κρατικών μηχανισμών, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την ποιότητα της κάθε κοινωνίας όπου εφαρμόζονται.
Οι Συριζαίοι θα χάσουν για πάντα το κράτος

Η αναγέννηση της μεσαίας τάξης

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, έναν «πόλεμο» του πολιτικού συστήματος εναντίον του πυρήνα της δημοκρατίας που είναι η μεσαία τάξη. Όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δείχνουν πλέον ότι κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και για την οικονομία και για την φιλελεύθερη αστική δημοκρατία.
Η αναγέννηση της μεσαίας τάξης

Η «εθνική συνείδηση» του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ μοίρασε ανάπτυξη και όχι επιδόματα. Υπάρχουν όμως, πλέον, πολύ περισσότερα αυτιά να καταλάβουν τι σημαίνει η μείωση των φόρων. Μέχρι πρότινος, το σύνθημα ήταν το ασαφές «βάλτε φόρους στους πλούσιους». Σήμερα, όλοι κατανοούν ότι χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει ανάπτυξη. Λίγο πριν, η κοινωνία θεωρούσε τους επενδυτές απατεώνες και κλέφτες. Σχεδόν σε όλη τη Μεταπολίτευση, νομίζαμε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει είναι «φιλανθρωπικά ιδρύματα».
Η «εθνική συνείδηση» του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Όλοι καπνίζουν! Όπως κάπνιζαν...

Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Είναι γεγονός ότι αυτή η χώρα είναι μοναδική, μόνη, μοναχική και μονήρης! Γι' αυτό είναι και ξεχωριστή. Τα χαρακτηριστικά δεν αλλάζουν. Μόνο να γίνουν συνείδηση μπορούν, όχι να φύγουν απότομα από τις συνήθειές μας. Άλλωστε, ακρίτες όπως είμαστε στα σύνορα της Δύσης, είναι λογικό να αντιστέκεται η φύση μας στις πολιτισμικές στροφές της εξέλιξης.
Όλοι καπνίζουν! Όπως κάπνιζαν...

O «άσπρος σίφουνας» που καθάρισε την ΑΣΟΕΕ

Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Είδα την εικόνα έξω από την ΑΣΟΕΕ μία εβδομάδα μετά τις εκλογές. Τίποτα διαφορετικό. Τα παπούτσια απλωμένα στο πεζοδρόμιο, οι «διακινητές ιδεών» προστατευμένοι πίσω απ΄τα κάγκελα και οι «οικονομολόγοι» ναρκέμποροι λίγο πιο πέρα. Στις αρχές Αυγούστου, ήταν λιγότεροι. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ακόμα πιο λίγοι και με διάχυτο προβληματισμό για το μέλλον της «διαλεκτικής» τους. Και τώρα, πλέον, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, δεν υπάρχει κανένας!
O «άσπρος σίφουνας» που καθάρισε την ΑΣΟΕΕ

Θα σε ξανάβρω στους μπαχτσέδες. Της ρεμούλας και του κρατισμού...

Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Το μνημείο του Αγρότη στο Κιλελέρ επισκέφτηκε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στα πλαίσια της επίσκεψης στη Λάρισα, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 3η Σεπτέμβρη και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Γεννηματά κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο και σε δήλωση της σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ και η παράταξή μας ήταν και θα είναι πάντα στο πλάι του αγρότη και της αγροτιάς»...
Θα σε ξανάβρω στους μπαχτσέδες. Της ρεμούλας και του κρατισμού...

Υπάρχει Αιγαίο χωρίς την Ευρώπη;

Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Βρισκόμαστε ήδη μέσα στη δίνη ενός τουρκικού παροξυσμού, στην προσπάθεια της γείτονος να καταλάβει τη θέση που νομίζει ότι της ανήκει στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αλλά το ερώτημα είναι σαφές: Υπάρχει Αιγαίο χωρίς την Ευρώπη; Κι ακόμα καλύτερα, υπάρχει Ελλάδα -με τη σημερινή της μορφή- χωρίς την Ευρώπη;
Υπάρχει Αιγαίο χωρίς την Ευρώπη;

Ενήλικες στο κελί 33...

Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ο Κώστας Γαβράς τιμήθηκε για την «ιδιαίτερα πρωτότυπη συμβολή του στην καινοτομία του σύγχρονου κινηματογράφου» από το Φεστιβάλ της Βενετίας όπου παρουσίασε τη νέα του ταινία, με αντικείμενο την κρίση χρέους στην Ελλάδα. Στον 86χρονο δημιουργό απονεμήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου το βραβείο Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmaker.
Ενήλικες στο κελί 33...

Γιατί ψηφίζουμε τα «over-promoted rubber bath toys»;

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019, 00:02
Ο ηθοποιός Χιου Γκραντ έγραψε στο Twitter για τον Μπόρις Τζόνσον μετά την απόφαση να κλείσει την βρετανική Βουλή: «Δεν θα παίξεις γ@@@να παιχνίδια με το μέλλον τον παιδιών μου. Δεν θα καταστρέψεις τις ελευθερίες για την υπεράσπιση των οποίων πολέμησε ο παππούς μου σε δύο πολέμους. Άντε γ@@σου υπερ-προβεβλημένο λαστιχένιο παιχνίδι μπάνιου («over-promoted rubber bath toy»).
Γιατί ψηφίζουμε τα  «over-promoted rubber bath toys»;

Έχω άλλη άποψη για τις βαθμολογίες των Πανελληνίων

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, 00:02
Είναι γεγονός ότι δεν ακούγεται καλό να εισάγεται κάποιος με βαθμολογία αποτυχίας σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της χώρας. Ούτε και να υπάρχουν τμήματα που να δέχονται φοιτητές με απαράδεκτες επιδόσεις. Kι ακόμα χειρότερα, να ισοπεδώνεται από κεντρική πολιτική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης η ακαδημαϊκή προοπτική των Ελλήνων. Επειδή η ελληνογενής αριστερή ιδεοληψία θέλει τα πανεπιστήμια μορφωτικά ιδρύματα γενικών γνώσεων και ιδεών.
Έχω άλλη άποψη για τις βαθμολογίες των Πανελληνίων

Βρε υποκριτές, βρε υποκριταράδες…

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019, 00:02
Παλιότερα διαμαρτύρονταν ότι δεν δούλευαν τα air conditions στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Αμυγδαλέζα. Ότι οι πρόσφυγες έτρωγαν κάθε μέρα κοτόπουλο. Ότι δεν έπαιρναν πολύ γρήγορα το επίδομα. Και μετά, δημιούργησαν την Ειδομένη, τη Σάμο, τη Μόρια. Χωρίς ίχνος ντροπής. Χωρίς τσίπα για το ανθρωπιστικό έγκλημα που διέπρατταν.
Βρε υποκριτές, βρε υποκριταράδες…

H 4η Ανθρωπιστική Επανάσταση

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019, 00:02
Μετά την έλευση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και εν αναμονή των αλλαγών που θα επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, χρειαζόμαστε μία 4η Ανθρωπιστική Επανάσταση. Η πρώτη συντελέστηκε στην Αρχαία Αθήνα με τη Δημοκρατία, η δεύτερη στη Φλωρεντία με την Αναγέννηση, η τρίτη στο Παρίσι με τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό.
H 4η Ανθρωπιστική Επανάσταση

Από την τσέπη του πλήρωνε ο Ν. Παππάς τα αθλητικά της ΕΡΤ

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019, 00:02
Το «τζάμπα» είναι μια πολύ παλιά ιστορία στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Τόσο παλιά που έχει παγιωθεί ως «ευγενική προσφορά» των απανταχού πολιτικών που ερωτεύτηκαν τον «λαό» και αφοσιώθηκαν στις υπηρεσίες του. Σπανίως όμως, το «τζάμπα κοστολογείται από κάποιους ενδιαφερόμενους.
Από την τσέπη του πλήρωνε ο Ν. Παππάς τα αθλητικά της ΕΡΤ

Οι προδομένοι αστοί θα ξυπνήσουν τη χώρα

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019, 00:02
Διάγουμε τον δεύτερο μήνα διακυβέρνησης από την ΝΔ. Και όσο περνάει ο χρόνος, η απόσταση μας βοηθάει να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα για το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά κυρίως, για το μέλλον της χώρας. Ποιοι ψήφισαν λοιπόν την νέα κυβέρνηση; Η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων δεν χρησιμοποιεί τα «σινιάλα» καμιάς ιδεολογίας για να φτιάξει ταυτότητα. Αν τελικά ψήφισαν οι «πολλοί» τον Μητσοτάκη είναι γιατί ελπίζουν ότι είναι φιλελεύθερος και σέβεται τη μεσαία τάξη.
Οι προδομένοι αστοί θα ξυπνήσουν τη χώρα

Ένας αμετανόητος πρώην πρωθυπουργός

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019, 00:02
Πέρυσι, στις 21 Αυγούστου, ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός έκανε το διάγγελμα του από την Ιθάκη. Ζώντας την φαντασίωση της εξόδου από τα μνημόνια. Χωρίς καμία επίγνωση για την μακροχρόνια επιτήρηση της οικονομίας. Και χθες, ένας αμετανόητος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μη έχοντας άλλον τρόπο επανεμφάνισης, ξαναθυμήθηκε σύγχρονους μνηστήρες και δραματικές θαλασσινές αφηγήσεις. Είναι σαφώς αδιόρθωτος.
Ένας αμετανόητος πρώην πρωθυπουργός

Δημοφιλέστερα Άρθρα