Α. Σκούρας

Ο μετανάστης ελέφαντας στο ευρωπαϊκό δωμάτιο

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Το προσφυγικό είναι ένα σχετικά απλό ζήτημα με δύσκολη εφαρμογή. Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη, βάσει διεθνών συνθηκών, να υποδέχεται πρόσφυγες που πληρούν τα κριτήρια για την παροχή διεθνούς βοήθειας όπως πολύ σωστά ανέφερε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Το μεταναστευτικό όμως δεν είναι ούτε απλό ούτε έχει εύκολες λύσεις.
Ο μετανάστης ελέφαντας στο ευρωπαϊκό δωμάτιο

Φορολογική ανταγωνιστικότητα

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Την Τετάρτη που μας πέρασε, το αμερικανικό Tax Foundation δημοσίευσε τον φετινό δείκτη φορολογικής ανταγωνιστικότητας, ο οποίος κατατάσσει τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ ως προς την ανταγωνιστικότητα και την ουδετερότητα της φορολογικής τους πολιτικής. Για μια ακόμη φορά, και σε έναν ακόμη διεθνή οικονομικό δείκτη, η κατάταξη της Ελλάδας είναι απογοητευτική, καθώς η χώρα μας καταλαμβάνει την 30η θέση, ενώ προβληματικές είναι και οι επιμέρους κατατάξεις της.
Φορολογική ανταγωνιστικότητα

Ακολουθεί αναγνώριση λάθους

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Πριν λίγες μέρες έγραψα σε ανάρτηση με αφορμή την στάση των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 19ης Σεπτεμβρίου 2019 σχετικά με τη σημασία της ευρωπαϊκής μνήμης για το μέλλον της Ευρώπης. Διαβάζοντας ωστόσο για δεύτερη και τρίτη φορά το κείμενο του ψηφίσματος, καθώς και τις δηλώσεις της κ. Σπυράκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, διαπίστωσα πως η κριτική μου στο πρόσωπό της ήταν επιφανειακή.
Ακολουθεί αναγνώριση λάθους

Ο σουρεαλισμός της προκαταβολής φόρου

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Λίγες μέρες πριν, συναντήθηκα για πρώτη φορά μετά τις διακοπές με έναν καλό επαγγελματία με τον οποίο συνεργάζομαι. Όταν τον ρώτησα πώς πέρασε το καλοκαίρι του, μου απάντησε ότι φέτος δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πάει διακοπές. Υποψιαζόμενος τι συνέβη, τον ξαναρώτησα αν η αιτία γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι φέτος οι δουλειές του πάνε πολύ καλά. Μου απάντησε ναι.
Ο σουρεαλισμός της προκαταβολής φόρου

Σύγκρουση δικαιωμάτων

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Κάθε κατηγορία εργαζομένων έχει τα δικά της αιτήματα. Άλλοτε πρόκειται για αδικίες, άλλοτε για αντιδράσεις σε νομοσχέδια, άλλοτε για «δίκαιες» απαιτήσεις. Ειδικά στην παρούσα φάση, με μία νέα και ισχυρή κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας, τα συνδικάτα πρέπει να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να δώσουν στην κυβέρνηση το μήνυμα να μην παίρνουν τα μυαλά της πολύ αέρα με τις μεταρρυθμίσεις ξεχνώντας ποιοι πραγματικά κάνουν κουμάντο στη χώρα.
Σύγκρουση δικαιωμάτων

Οι ξένοι και τα προβλήματα

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο είναι τουλάχιστον απαράδεκτη για μία χώρα πλούσια (σε σχέση με τις περισσότερες χώρες του πλανήτη) πολιτισμένη, και ευρωπαϊκή σαν τη δικιά μας. Εύχομαι η κυβέρνηση να βρει πολύ σύντομα ουσιαστικές, ανθρώπινες, και δυτικού τύπου λύσεις στο πρόβλημα, διότι μπορεί προς το παρόν να επικαλείται ότι κληρονόμησε χάος από τους προηγούμενους, όμως αυτή η δικαιολογία έχει όρια αντιστρόφως ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Οι ξένοι και τα προβλήματα

Η ρωσική wikipedia

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Η ρωσική wikipedia μάλλον πρόκειται να είναι ένα εγχείρημα συγκεντρωτικό και ελεγχόμενο - διαφορετικά άλλωστε δεν έχει λόγο ύπαρξης δίπλα στην κανονική wikipedia. Αντί για την αποκεντρωμένη γνώση, θα προσφέρει γνώση εγκεκριμένη από τις αρχές. Τόσο ως προς τον όγκο της συνεπώς όσο και ως προς την εγκυρότητα του περιεχομένου της, η ρωσική wikipedia ξεκινά με ένα σημαντικό μειονέκτημα.
Η ρωσική wikipedia

Ο Τζόνσον δεν πιάνει μία…

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ο Μπόρις Τζόνσον είναι αρκετά λαϊκιστής και επαρκώς επικίνδυνος για να προκαλεί ανησυχία τόσο στη χώρα του όσο και στην Ευρώπη. Ο χειρισμός του στο θέμα του κλεισίματος της Βουλής το αποδεικνύει αυτό πέραν κάθε αμφιβολίας. Ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη μερίδα των δεξιών στην Αγγλία είναι υπέρ του Brexit για λόγους που έχουν περισσότερο να κάνουν με την ξενοφοβία παρά με τη λαχτάρα τους να συνάψουν ζώνες ελεύθερου εμπορίου με όλο τον κόσμο.
Ο Τζόνσον δεν πιάνει μία…

Thomas Cook: Το μεγάλο μάθημα του ρίσκου

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
«Ίσως το σημαντικότερο γνώρισμα του ρίσκου είναι ότι είναι αναπόδραστο. Συγκεκριμένα άτομα, ομάδες ανθρώπων ή θεσμοί μπορούν να προστατευτούν από το ρίσκο - αλλά μόνο εις βάρος κάποιου άλλου που θα το αναλάβει. Για την κοινωνία, δεν υπάρχει κάποιος άλλος». Με αυτά τα λόγια ο Τόμας Σόουελ περιγράφει μία πραγματικότητα που ισχύει σε κάθε οικονομικό, πολιτικό ή κοινωνικό σύστημα.
Thomas Cook: Το μεγάλο μάθημα του ρίσκου

Ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου;

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Εσχάτως, ο πρώην κορυφαίος υπουργός της Κυβέρνησης Τσίπρα κ. Κατρούγκαλος έκανε μια απολύτως εξωφρενική δήλωση, διπλά απαράδεκτη δεδομένης της ιδιότητάς του ως νομικού, καθηγητή δημοσίου δικαίου και συνταγματολόγου. Με αφορμή την αρχειοθέτηση των υποθέσεων επτά πολιτικών προσώπων για τη Novartis, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε τα εξής: «Το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία δεν σημαίνει απόλυτη αθωότητα.
Ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου;

Το νερό νεράκι

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
«Η ΝΔ βάζει στο στόχαστρο ένα ακόμη δημόσιο αγαθό». Με αυτές τις λέξεις απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις (ατυχώς διατυπωμένες) απόψεις του βουλευτή της ΝΔ κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου. Εδώ έχουμε ένα δίλημμα: Ή οι λέξεις έχουν σημασία, ή μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι χωρίς συνέπειες.
Το νερό νεράκι

Δημόσια Επιλογή

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Μία από τις πιο συνηθισμένες κατηγορίες κατά των φιλελεύθερων που παραμένουν πιστοί στην κλασική παράδοση είναι ότι συνεχώς αναγείρουν ιδέες και προσωπικότητες του παρελθόντος. Το σημερινό βιβλίο που θα βρείτε στα περίπτερα χάρη στη συνεργασία του ΚΕΦίΜ, του παγκόσμιου δικτύου δεξαμενών σκέψης που συνεργάζεται και του Φιλελεύθερου, περιέχει την πιο φρέσκια μάτια σε θέματα πολιτικής και οικονομίας από τη φιλελεύθερη παράδοση, τη Σχολή της Δημόσιας Επιλογής.
Δημόσια Επιλογή

Εμείς οι πολίτες

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Η 17η Σεπτεμβρίου ήταν στις ΗΠΑ η Ημέρα του Συντάγματος, η μέρα δηλαδή που το ομοσπονδιακό κράτος τιμά τους πατέρες του αμερικανικού έθνους που υπέγραψαν, με κίνδυνο της ζωής τους, ένα από τα μακροβιότερα και ίσως το σημαντικότερο πολιτικό κείμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Παράλληλα, η Ημέρα του Συντάγματος αποτελεί ημέρα αναγνώρισης και όσων ανθρώπων έγιναν πολίτες της Αμερικής κατ’επιλογή, δηλαδή των πολιτογραφημένων μεταναστών.
Εμείς οι πολίτες

Ο φιλόσοφος της ανοιχτής κοινωνίας

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ο Πόππερ είναι κυρίως γνωστός μεταξύ των φιλελευθέρων για το έργο του «Η ανοιχτή κοινωνία και οι εχθροί της». Γράφοντας ενώ ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ακόμη μαινόταν, ο Πόππερ εντόπισε μια από τις σημαντικότερες διαφορές ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα που με διάφορες επρόκειτο να συνεχίσουν να συγκρούονται ακόμη και στη μεταπολεμική περίοδο.
Ο φιλόσοφος της ανοιχτής κοινωνίας

«Μαύρη» αγορά: Αίτια και συνταγές καταπολέμησης

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η δεύτερη σειρά μέτρων για την φοροελάφρυνση των νοικοκυριών από τη δυσβάσταχτη φορολογία. Η αποφασιστικότητα του επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών και του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό είναι σίγουρα θετική εξέλιξη. Παράλληλα, η συζήτηση για τη φορολογία στην Ελλάδα φέρνει πάντα στην επικαιρότητα το χρόνιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της «μαύρης» οικονομίας.
«Μαύρη» αγορά: Αίτια και συνταγές καταπολέμησης

Μαθητικός και πολιτικός αναλφαβητισμός

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Πολλές αντιδράσεις και έντονη ανησυχία προκάλεσε η φετινή έκθεση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με την οποία ένα σημαντικό ποσοστό των μαθητών στα ελληνικά σχολεία είναι εξαιρετικά πιθανό να αποφοιτήσουν από την υποχρεωτική εκπαίδευση λειτουργικά αναλφάβητοι.
Μαθητικός και πολιτικός αναλφαβητισμός

Το ετήσιο χαστούκι της οικονομικής ελευθερίας

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ο νεοφιλελευθερισμός μας κατέστρεψε. Ο καπιταλισμός οδηγεί τον κόσμο στην εξαθλίωση. Οι οικονομικές ανισότητες πρέπει να καταπολεμηθούν μέσω του κράτους. Η αγορά είναι εργαλείο καταπίεσης των γυναικών. Αυτές τις προτάσεις τις ακούμε σχεδόν καθημερινά από τους εχθρούς της ελεύθερης αγοράς. Κάποιες φορές απαντάμε, άλλες κουνάμε το κεφάλι μας με κατανόηση, άλλες από απόγνωση...
Το ετήσιο χαστούκι της οικονομικής ελευθερίας

Ευρωπαϊκό βούτυρο στο ψωμί των λαϊκιστών

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Αν πρέπει να πούμε ότι υπάρχει ένας ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, αυτός σίγουρα περιλαμβάνει τη φιλελεύθερη δημοκρατία που προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα από την εκάστοτε πλειοψηφία. Η ύπαρξη ενός κυβερνητικού χαρτοφυλακίου με τίτλο την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής αποτελεί σχήμα οξύμωρο, διότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής έχει στον πυρήνα του την ατομική ελευθερία υπό το κράτος δικαίου.
Ευρωπαϊκό βούτυρο στο ψωμί των λαϊκιστών

Τρεις λόγοι που το μικρότερο κράτος είναι και καλύτερο

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Οι λόγοι για τους οποίους ένας φιλελεύθερος προτιμά το μικρότερο κράτος από το μεγάλο είναι πολλοί, θεμελιωμένοι στη μεγάλη φιλελεύθερη παράδοση και την ίδια την ιδέα της ατομικής ελευθερίας. Όμως, επειδή αρκετοί μοντέρνοι φιλελεύθεροι δεν ασπάζονται αυτή την πλούσια παράδοση, αξίζει να αναφέρουμε τρεις σύγχρονους λόγους που καθιστούν το αίτημα για ένα μικρό κράτος επίκαιρους.
Τρεις λόγοι που το μικρότερο κράτος είναι και καλύτερο

Η οικογενειακή πρόκληση του (κάθε) Lil' Jesus

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Μπορεί να μην είμαι γονιός κάποιου teenager, αλλά από τα λεγόμενα αρκετών γνωστών και φίλων μαθαίνω ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επιρροή του διαβόητου Sin Boy (και εσχάτως Lil’ Jesus) στα παιδιά τους. Λόγω της περσόνας που εμφανίζει ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, θα μπορούσε κανείς να βρει πολλούς λόγους που προβληματίζουν τους γονείς των ανήλικων fan του.
Η οικογενειακή πρόκληση του (κάθε) Lil' Jesus

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα