Α. Σκούρας

Η πραγματική φύση της εξουσίας

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019, 00:02
Πριν λίγες μέρες έτυχε να συνομιλήσω με ανθρώπους από τη Βενεζουέλα προκειμένου να ενημερωθώ την πηγή της εξουσίας του δικτάτορα Μαδούρο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ο Μαδούρο βρίσκεται ακόμα στην εξουσία διότι ελέγχει πλήρως τη διανομή φαγητού στη χώρα του. Το φαγητό στη Βενεζουέλα μοιράζεται από τα κομματικά στελέχη του σοσιαλιστή ηγέτη και όπως μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς, οι πολέμιοί του δεν είναι ψηλά στη λίστα των αποδεκτών.
Η πραγματική φύση της εξουσίας

Η αλήθεια για 13ο και 14ο μισθό

Τρίτη 21 Μαΐου 2019, 00:02
Στο μεγαλύτερο μέρος του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα έχουμε τους μισθούς μας, μετά έχουμε δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων. Αυτό μπορεί να δημιουργεί την εντύπωση στον εργαζόμενο ότι κάποιος του κάνει ένα δώρο για να πάει διακοπές, να αγοράσει λαμπάδες και αρνί το Πάσχα, και δώρα για τα παιδιά και τους συγγενείς του τα Χριστούγεννα.
Η αλήθεια για 13ο και 14ο μισθό

Δεξιός, αντι-μεταρρυθμιστικός κρατισμός

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, 00:02
Ο αντίκτυπος της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Ατζέντα για την ελευθερία και την ευημερία» που διοργάνωσε το ΚΕΦίΜ πριν από ένα μήνα, μας απέδειξε κάτι που υποπτευόμασταν αλλά δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε. Είναι σαφές ότι οι επιθέσεις στο ΚΕΦίΜ δεν έχουν ως στόχο το ανεξάρτητο, μη-κομματικό think tank του οποίου προεδρεύω αλλά τη Νέα Δημοκρατία.
Δεξιός, αντι-μεταρρυθμιστικός κρατισμός

Η πολιτική οικονομία του Sin boy

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, 00:02
Εκτός κι αν ζείτε κάτω από κάποιον βράχο, μάλλον θα έχετε ακούσει τις τελευταίες εβδομάδες το ΜΑΜΑ του Sin boy, ένα αναπάντεχο σουξέ που μόλις μέσα σε ένα μήνα έχει καταγράψει 19 εκατομμύρια θεάσεις στο YouTube. Αν μάλιστα προσέξετε τόσο ώστε να ακούσετε τους συχνά δυσδιάκριτους στίχους του κομματιού, θα δείτε ότι κρύβουν μπόλικες ιδέες για την πολιτική και την οικονομία.
Η πολιτική οικονομία του Sin boy

Κάντο σαν το Άινταχο!

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, 00:02
Η πολιτεία του Άινταχο έχει έναν πολύ ενδιαφέροντα κανόνα - έναν κανόνα για τους κανόνες. Κάθε χρόνο ολόκληρο το ρυθμιστικό πλαίσιο λήγει, εκτός εάν το πολιτειακό κοινοβούλιο αποφασίσει ρητά να παρατείνει την ισχύ του για έναν ακόμη χρόνο. Ενώ συνήθως αυτή η «ανανέωση συμβολαίου» γίνεται ομαλά, φέτος αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα την 1η Ιουλίου πάνω από 8.000 σελίδες ρυθμίσεων να λήξουν.
Κάντο σαν το Άινταχο!

Η πραγματική φύση της λιτότητας

Τρίτη 14 Μαΐου 2019, 00:02
Μήνας ευρωεκλογών ο Μάιος και χρονιά εθνικών εκλογών το 2019. Παρά τα όσα λέγονται αυτές τις μέρες από δεξιά και αριστερά, το κύριο πολιτικό διακύβευμα είναι η απάντηση στο εξής ερώτημα: Που θέλουν οι ψηφοφόροι τη λιτότητα, στο κράτος ή στην τσέπη τους;
Η πραγματική φύση της λιτότητας

Μας τρώει το κράτος

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, 00:02
Οι άνθρωποι που συνήθως διαμαρτύρονται για το μέγεθος του κράτους είναι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι επιχειρηματίες. Δεν αμφιβάλλει κανείς για το δίκιο που πνιγεί αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων αφού δουλεύουν πρωτίστως για να πληρώσουν το κράτος και μετά για τους εαυτούς και τις οικογένειες τους.
Μας τρώει το κράτος

Γιατί ο Πρωθυπουργός ασχολείται τελευταία τόσο πολύ με το ΚΕΦίΜ;

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, 00:02
Τις τελευταίες μέρες ο Πρωθυπουργός αναφέρεται πολύ συχνά στο ΚΕΦίΜ. Μάλλον έχει δίκιο που προσπαθεί επίμονα να καταδείξει ότι ο ίδιος και η Κυβέρνησή του βρίσκονται στο αντιδιαμετρικό σημείο απ’ όσα προτείνει το ΚΕΦίΜ. Εμείς για μια ακόμη φορά τον ευχαριστούμε που με τις αναφορές του αυτές κάνει ακόμα πιο γνωστό το ΚΕΦίΜ και το έργο του ακόμη και σε πολίτες που ενδεχομένως μέχρι χθες να μη μας γνώριζαν.
Γιατί ο Πρωθυπουργός ασχολείται τελευταία τόσο πολύ με το ΚΕΦίΜ;

13η σύνταξη - Τι πραγματικά σημαίνει

Πέμπτη 09 Μαΐου 2019, 00:02
Ανάμεσα στα προφανώς προεκλογικά μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός είναι και η παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης. Η εξαγγελία αυτή πιθανότατα έγινε δεκτή με ανακούφιση ή και ευμένεια από τους συνταξιούχους που είδαν μέσα στην κρίση τις συντάξεις τους να μειώνονται σημαντικά. Όμως η πολιτική είναι δυστυχώς ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Ό,τι δίνει το κράτος με το ένα χέρι σε κάποιους, πρέπει πρώτα να το αφαιρέσει με το άλλο από κάποιους άλλους.
13η σύνταξη - Τι πραγματικά σημαίνει

Μ=EC3 η εξίσωση για έναν καλύτερο φιλελευθερισμό

Τετάρτη 08 Μαΐου 2019, 00:02
Όσοι έχουν διδαχθεί την τέχνη της πολιτικής επικοινωνίας στις ΗΠΑ, και πιο συγκεκριμένα στο αμερικανικό Ινστιτούτο Ηγεσίας (Leadership Institute), μαθαίνουν ότι το πολιτικό μήνυμα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την εξίσωση Μ=EC3. Η εξίσωση αυτή μπορεί να θυμίζει την διασημότερη εξίσωση όλων των εποχών, E=MC2 , αλλά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον Einstein ή την ατομική βόμβα.
Μ=EC3 η εξίσωση για έναν καλύτερο φιλελευθερισμό

Πρέπει να είσαι στη σωστή μειονότητα

Τρίτη 07 Μαΐου 2019, 00:02
Σε Ευρώπη και Αμερική παρατηρείται ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Πριν όμως συζητήσουμε για το φαινόμενο αυτό, ας κάνουμε κάποιες παραδοχές. Ο ρατσισμός, η ομοφοβία, η τρανσοφοβία και ο σεξισμός κατά των γυναικών είναι φαινόμενα που ενώ φθίνουν σε γενικές γραμμές, αποτελούν ακόμα και σήμερα ανοιχτές πληγές ακόμα και στις πιο προοδευτικές δυτικές κοινωνίες.
Πρέπει να είσαι στη σωστή μειονότητα

Η λάθος πλευρά της ιστορίας

Δευτέρα 06 Μαΐου 2019, 00:02
Από το 1821 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα σύνορά της, έχει κάνει σπουδαία βήματα εκσυγχρονισμού, έχει συνταχθεί με τους νικητές σε δύο παγκόσμιους πολέμους και ήταν ανάμεσα στους νικητές και του ψυχρού πολέμου. Με άλλα λόγια, από νεοσύστατο κράτος μέχρι και σήμερα η χώρα μας είχε την τύχη ή την ευτυχία να είναι με τους νικητές στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Η λάθος πλευρά της ιστορίας

Hoaxes αλά ελληνικά

Παρασκευή 03 Μαΐου 2019, 00:02
Το ξέρατε ότι στην Ελλάδα το makeleio.gr έχει περισσότερη επισκεψιμότητα από το Instagram? Ότι το pentapostagma.gr έχει περισσότερη επισκεψιμότητα από το υπουργείο οικονομικών, τα Νέα, και το site της Εθνικής Τράπεζας (πηγή: alexa.com); Αν όχι, ίσως να σας έλουσε κρύος ιδρώτας. Αν ναι, ίσως να συμφωνείτε μαζί μου στο ότι αυτοί οι δείκτες συνάδουν απόλυτα με τη διάδοση των fake news και της συνωμοσιολογίας στη χώρα μας.
Hoaxes αλά ελληνικά

Πέφτουν οι μάσκες της αριστεράς

Πέμπτη 02 Μαΐου 2019, 00:02
Στην Ελλάδα ευτυχώς δεν είχαμε ποτέ κομμουνισμό. Τον αποφύγαμε δύσκολα και με πληγές που κρατούν περισσότερο από μισό αιώνα τώρα. Όμως τον αποφύγαμε και είμαστε τυχεροί για αυτό. Το γεγονός, όμως, ότι δεν είχαμε ποτέ μία κομμουνιστική κυβέρνηση έδωσε την εντύπωση στον μέσο Έλληνα ότι οι ιδέες του Μαρξ, του Ένγκελς και των λοιπών του μαρξισμού είναι καλές αλλά ενδεχομένως ανεφάρμοστες.
Πέφτουν οι μάσκες της αριστεράς

Περί Facebook και Χρυσής Αυγής

Τρίτη 30 Απριλίου 2019, 00:02
Πριν λίγες ημέρες η Χρυσή Αυγή γνώρισε έναν πλήρη αποκλεισμό από το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη, το Facebook. Η εταιρία, μετά από ανακοίνωση των προθέσεών της να καταπολεμήσει τον λόγο μίσους, αποφάσισε τον αποκλεισμό κάθε δημοσίευσης που περιέχει σύνδεσμο προς τις επίσημες σελίδες του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος.
Περί Facebook και Χρυσής Αυγής

Πάσχα, Ομπάμα και Χριστιανοί

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019, 00:02
Οι μύθοι που πιστεύουμε στην Ελλάδα για τις ΗΠΑ είναι πολλοί. Άλλοι νομίζουν ότι είναι η μήτρα του καπιταλισμού (δεν είναι). Άλλοι έχουν ακούσει για ασθενείς που τους διώχνουν από τα έκτακτα περιστατικά αν δεν πληρώσουν (ούτε αυτό ισχύει). Ένας πολύ διαδεδομένος μύθος είναι αυτός που χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ σαν μία εν γένει «δεξιά» χώρα.
Πάσχα, Ομπάμα και Χριστιανοί

Πόσο κοστίζει το κράτος επιχειρηματίας;

Τρίτη 23 Απριλίου 2019, 00:02
Τι από τα δύο θα προτιμούσατε; Να χρηματοδοτείτε την ελλειμματική Ολυμπιακή με πάνω από 120 εκ. Ευρώ ετησίως ή να χρησιμοποιήσετε ένα κλάσμα μόνο αυτών των χρημάτων για να κάνετε ασφαλή έναν δρόμο-καρμανιόλα και να μειώσετε μέχρι και κατά 90% τους νεκρούς από τροχαία;
Πόσο κοστίζει το κράτος επιχειρηματίας;

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019, 00:02
Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μία πρωτόγνωρη αύξηση της εξειδίκευσης στην επαγγελματική τάξη. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μας, σχεδόν καθημερινά, βασίζεται στην τίμια και σωστή παροχή υπηρεσιών, συμβουλών, ή προϊόντων. Ένα ερώτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη Δύση τα τελευταία χρόνια είναι η χρησιμότητα, τα αποτελέσματα, και τα επιθυμητά όρια της κρατικής παρέμβασης στην αδειοδότηση των επαγγελματιών.
Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Ο «νέος φιλελευθερισμός»

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, 00:02
Κάθε φορά που η αριστερά αναφέρει τον «νεοφιλελευθερισμό» μου έρχεται κατά νου η αντίδραση του Ρίγκαν κατά τη διάρκεια των προεδρικών ντιμπέητ με τον τότε πρόεδρο και αντίπαλό του Τζίμμυ Κάρτερ. Ο Ρίγκαν περίμενε υπομονετικά να τελειώσει ο μονόλογος του αντιπάλου του και μόλις αυτό έγινε είπε με μία βαθιά απόγνωση την περίφημη ατάκα του «there you go again» ή όπως θα λέγαμε στα ελληνικά «άντε πάλι τα ίδια».
Ο «νέος φιλελευθερισμός»

Η αλήθεια πίσω από το «ασφαλιστικό Πινοσέτ»

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, 00:02
Τις τελευταίες ημέρες τα αριστερά και ακροδεξιά μέσα ενημέρωσης βάλλουν κατά του ΚΕΦίΜ, ενός ανεξάρτητου think tank που «τόλμησε» να προτείνει λύσεις για το ασφαλιστικό, την παιδεία, τη φορολογία και τα υπόλοιπα σημαντικά θέματα που ταλανίζουν τη χώρα μας. Με αφορμή την πρόταση του Πλάτωνα Τήνιου για το ασφαλιστικό, αρθρογράφοι και σχολιαστές της αριστεράς έχουν ξεκινήσει την ίδια καραμέλα περί «ασφαλιστικού Πινοσέτ».
Η αλήθεια πίσω από το «ασφαλιστικό Πινοσέτ»

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 19/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα