Α. Σκούρας

Δι' ανηλίκους

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Ως έφηβος στο Ξυλόκαστρο τα καλοκαίρια, είχα δει αρκετά «ακατάλληλα δι’ ανηλίκους» έργα στα τρία θερινά σινεμά της πόλης - κυρίως θρίλερ. Υπήρχε μια σιωπηρή συνεννόηση με τους υπεύθυνους του σινεμά ότι ούτε θα βάλω τις φωνές στη μέση της ταινίας χαλώντας τη βραδιά των υπολοίπων θεατών, ούτε θα βάλω τους γονείς μου να ζητήσουν το λόγο αν τα επόμενα βράδια δεν κοιμόμουν από το φόβο.
Δι' ανηλίκους

Η μακρά εποχή Ανδρέα

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Σαν σήμερα, 21 Οκτωβρίου ορκίστηκε το 1981 η πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι κατά πάσα βεβαιότητα η ημερομηνία γέννησης μια εποχής που εκτείνεται πολύ πέραν της «οκταετίας» και συνεχίζει να σημαδεύει ανεξίτηλα όχι μόνο την πολιτική ιστορία, αλλά και την πολιτική κουλτούρα και πρακτική στη χώρα μας.
Η μακρά εποχή Ανδρέα

Τα δεινά της υπερφορολόγησης

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Την περασμένη Τετάρτη το ΚΕΦίΜ, σε συνεργασία με το Tax Foundation των ΗΠΑ, παρουσίασε στη χώρα μας τη φετινή έκδοση του Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας. Ο δείκτης αυτός δεν μας ανακοίνωσε κάτι που δεν γνωρίζαμε, αλλά προσφέρει σε όσους είναι διατεθειμένοι να μελετήσουν, μία ολοκληρωμένη εικόνα του λανθασμένου δρόμου που η χώρα μας πήρε στα χρόνια των μνημονίων.
Τα δεινά της υπερφορολόγησης

Τα κίνητρα της αξιολόγησης των ΔΥ

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Πριν λίγες μέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε την εισαγωγή ενός καινοτόμου συστήματος αξιολόγησης που αφορά την αξιολόγηση ολόκληρου του προσωπικού της. Το πείραμα αυτό εισάγει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με έναν ιδιαίτερα καινοτόμο τρόπο για τη χώρα μας, αυτόν της κυκλικής αξιολόγησης. Με το σύστημα αυτό δεν θα αξιολογούν μόνο οι προϊστάμενοι τους υφισταμένους αλλά εισάγεται και η αντίστροφη αξιολόγηση.
Τα κίνητρα της αξιολόγησης των ΔΥ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι νόμοι της οικονομίας

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Μεγάλες και ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η πρόσφατη αποστροφή του τέως Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς μειώνει τη χρήση του.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι νόμοι της οικονομίας

Εικόνες από το παράθυρο

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Τον τελευταίο καιρό στο Μεταξουργείο, όπου έχει την έδρα του το ΚΕΦίΜ, παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση των χρηστών ουσιών και ενδεχομένως της εμπορίας ναρκωτικών. Χθες το πρωί, και ενώ η εκτελεστική ομάδα του ΚΕΦίΜ συνεδρίαζε στη Στέγη Μάρκου Δραγούμη, η συνεδρίασή μας διακόπηκε από τις φωνές αστυνομικών και μίας προφανώς εξαρτημένης γυναίκας...
Εικόνες από το παράθυρο

Γιατί η κατάσταση δεν είναι χειρότερη;

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Μία ιδιαίτερα δημοφιλής άποψη για την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτή οφείλεται στο χάσμα μεταξύ λόγων και έργων της προηγούμενης κυβέρνησης. Προσωπικά αισθάνομαι ότι η χώρα ευνοήθηκε από την πλέον επώνυμη κωλοτούμπα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεν κρατώ καμία κακία ή απωθημένο προς την κυβέρνηση που δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, δεν τίμησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δεν μας οδήγησε πίσω στη δραχμή.
Γιατί η κατάσταση δεν είναι χειρότερη;

Ο κολλεκτιβισμός της ομοφοβίας

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, 00:05
Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε η φετινή έκδοση του Ευρωβαρόμετρου, της επίσημης δημοσκοπικής έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας, αξίζει να αναφερθούμε στον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες βλέπουμε την ομοφυλοφιλία.
Ο κολλεκτιβισμός της ομοφοβίας

Προϋπολογισμός και φορολογία

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Μετά από έναν τεράστιο κύκλο υπερφορολόγησης, πολιτικών ανατροπών, κοινωνικών αναταραχών, και ιδεολογικών συγκρούσεων, η κυβέρνηση κατέθεσε έναν προϋπολογισμό ο οποίος πετυχαίνει μια πολυπόθητη για εκατομμύρια ψηφοφόρους μείωση της φορολογίας χωρίς να προκαλεί δημοσιονομικές ανησυχίες ή πολιτικές αναταράξεις. Πώς γίνεται αυτό;
Προϋπολογισμός και φορολογία

Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ πλανητάρχης στις ΗΠΑ

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Πριν λίγες μέρες ο Ντόναλντ Τραμπ ξεπέρασε τον εαυτό του στον λογαριασμό του στο twitter, το οποίο όποτε το διαχειρίζεται αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Έγραψε ένα tweet που ήταν λίγο παραπάνω παρανοϊκό από τα εκατοντάδες προηγούμενα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «αν η Τουρκία κάνει οτιδήποτε που, σύμφωνα με τη μεγάλη και απαράμιλλη σοφία μου, θεωρείται εκτός ορίων, θα καταστρέψω απόλυτα και θα εξαφανίσω την οικονομία της Τουρκίας. (όπως έχω ξανακάνει)».
Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ πλανητάρχης στις ΗΠΑ

Ο μετανάστης ελέφαντας στο ευρωπαϊκό δωμάτιο

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Το προσφυγικό είναι ένα σχετικά απλό ζήτημα με δύσκολη εφαρμογή. Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη, βάσει διεθνών συνθηκών, να υποδέχεται πρόσφυγες που πληρούν τα κριτήρια για την παροχή διεθνούς βοήθειας όπως πολύ σωστά ανέφερε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Το μεταναστευτικό όμως δεν είναι ούτε απλό ούτε έχει εύκολες λύσεις.
Ο μετανάστης ελέφαντας στο ευρωπαϊκό δωμάτιο

Φορολογική ανταγωνιστικότητα

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Την Τετάρτη που μας πέρασε, το αμερικανικό Tax Foundation δημοσίευσε τον φετινό δείκτη φορολογικής ανταγωνιστικότητας, ο οποίος κατατάσσει τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ ως προς την ανταγωνιστικότητα και την ουδετερότητα της φορολογικής τους πολιτικής. Για μια ακόμη φορά, και σε έναν ακόμη διεθνή οικονομικό δείκτη, η κατάταξη της Ελλάδας είναι απογοητευτική, καθώς η χώρα μας καταλαμβάνει την 30η θέση, ενώ προβληματικές είναι και οι επιμέρους κατατάξεις της.
Φορολογική ανταγωνιστικότητα

Ακολουθεί αναγνώριση λάθους

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Πριν λίγες μέρες έγραψα σε ανάρτηση με αφορμή την στάση των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 19ης Σεπτεμβρίου 2019 σχετικά με τη σημασία της ευρωπαϊκής μνήμης για το μέλλον της Ευρώπης. Διαβάζοντας ωστόσο για δεύτερη και τρίτη φορά το κείμενο του ψηφίσματος, καθώς και τις δηλώσεις της κ. Σπυράκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, διαπίστωσα πως η κριτική μου στο πρόσωπό της ήταν επιφανειακή.
Ακολουθεί αναγνώριση λάθους

Ο σουρεαλισμός της προκαταβολής φόρου

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Λίγες μέρες πριν, συναντήθηκα για πρώτη φορά μετά τις διακοπές με έναν καλό επαγγελματία με τον οποίο συνεργάζομαι. Όταν τον ρώτησα πώς πέρασε το καλοκαίρι του, μου απάντησε ότι φέτος δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πάει διακοπές. Υποψιαζόμενος τι συνέβη, τον ξαναρώτησα αν η αιτία γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι φέτος οι δουλειές του πάνε πολύ καλά. Μου απάντησε ναι.
Ο σουρεαλισμός της προκαταβολής φόρου

Σύγκρουση δικαιωμάτων

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Κάθε κατηγορία εργαζομένων έχει τα δικά της αιτήματα. Άλλοτε πρόκειται για αδικίες, άλλοτε για αντιδράσεις σε νομοσχέδια, άλλοτε για «δίκαιες» απαιτήσεις. Ειδικά στην παρούσα φάση, με μία νέα και ισχυρή κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας, τα συνδικάτα πρέπει να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να δώσουν στην κυβέρνηση το μήνυμα να μην παίρνουν τα μυαλά της πολύ αέρα με τις μεταρρυθμίσεις ξεχνώντας ποιοι πραγματικά κάνουν κουμάντο στη χώρα.
Σύγκρουση δικαιωμάτων

Οι ξένοι και τα προβλήματα

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο είναι τουλάχιστον απαράδεκτη για μία χώρα πλούσια (σε σχέση με τις περισσότερες χώρες του πλανήτη) πολιτισμένη, και ευρωπαϊκή σαν τη δικιά μας. Εύχομαι η κυβέρνηση να βρει πολύ σύντομα ουσιαστικές, ανθρώπινες, και δυτικού τύπου λύσεις στο πρόβλημα, διότι μπορεί προς το παρόν να επικαλείται ότι κληρονόμησε χάος από τους προηγούμενους, όμως αυτή η δικαιολογία έχει όρια αντιστρόφως ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Οι ξένοι και τα προβλήματα

Η ρωσική wikipedia

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Η ρωσική wikipedia μάλλον πρόκειται να είναι ένα εγχείρημα συγκεντρωτικό και ελεγχόμενο - διαφορετικά άλλωστε δεν έχει λόγο ύπαρξης δίπλα στην κανονική wikipedia. Αντί για την αποκεντρωμένη γνώση, θα προσφέρει γνώση εγκεκριμένη από τις αρχές. Τόσο ως προς τον όγκο της συνεπώς όσο και ως προς την εγκυρότητα του περιεχομένου της, η ρωσική wikipedia ξεκινά με ένα σημαντικό μειονέκτημα.
Η ρωσική wikipedia

Ο Τζόνσον δεν πιάνει μία…

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ο Μπόρις Τζόνσον είναι αρκετά λαϊκιστής και επαρκώς επικίνδυνος για να προκαλεί ανησυχία τόσο στη χώρα του όσο και στην Ευρώπη. Ο χειρισμός του στο θέμα του κλεισίματος της Βουλής το αποδεικνύει αυτό πέραν κάθε αμφιβολίας. Ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη μερίδα των δεξιών στην Αγγλία είναι υπέρ του Brexit για λόγους που έχουν περισσότερο να κάνουν με την ξενοφοβία παρά με τη λαχτάρα τους να συνάψουν ζώνες ελεύθερου εμπορίου με όλο τον κόσμο.
Ο Τζόνσον δεν πιάνει μία…

Thomas Cook: Το μεγάλο μάθημα του ρίσκου

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
«Ίσως το σημαντικότερο γνώρισμα του ρίσκου είναι ότι είναι αναπόδραστο. Συγκεκριμένα άτομα, ομάδες ανθρώπων ή θεσμοί μπορούν να προστατευτούν από το ρίσκο - αλλά μόνο εις βάρος κάποιου άλλου που θα το αναλάβει. Για την κοινωνία, δεν υπάρχει κάποιος άλλος». Με αυτά τα λόγια ο Τόμας Σόουελ περιγράφει μία πραγματικότητα που ισχύει σε κάθε οικονομικό, πολιτικό ή κοινωνικό σύστημα.
Thomas Cook: Το μεγάλο μάθημα του ρίσκου

Ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου;

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Εσχάτως, ο πρώην κορυφαίος υπουργός της Κυβέρνησης Τσίπρα κ. Κατρούγκαλος έκανε μια απολύτως εξωφρενική δήλωση, διπλά απαράδεκτη δεδομένης της ιδιότητάς του ως νομικού, καθηγητή δημοσίου δικαίου και συνταγματολόγου. Με αφορμή την αρχειοθέτηση των υποθέσεων επτά πολιτικών προσώπων για τη Novartis, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε τα εξής: «Το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία δεν σημαίνει απόλυτη αθωότητα.
Ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου;

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα