Α. Σκούρας

Ο «νέος φιλελευθερισμός»

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, 00:02
Κάθε φορά που η αριστερά αναφέρει τον «νεοφιλελευθερισμό» μου έρχεται κατά νου η αντίδραση του Ρίγκαν κατά τη διάρκεια των προεδρικών ντιμπέητ με τον τότε πρόεδρο και αντίπαλό του Τζίμμυ Κάρτερ. Ο Ρίγκαν περίμενε υπομονετικά να τελειώσει ο μονόλογος του αντιπάλου του και μόλις αυτό έγινε είπε με μία βαθιά απόγνωση την περίφημη ατάκα του «there you go again» ή όπως θα λέγαμε στα ελληνικά «άντε πάλι τα ίδια».
Ο «νέος φιλελευθερισμός»

Η αλήθεια πίσω από το «ασφαλιστικό Πινοσέτ»

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, 00:02
Τις τελευταίες ημέρες τα αριστερά και ακροδεξιά μέσα ενημέρωσης βάλλουν κατά του ΚΕΦίΜ, ενός ανεξάρτητου think tank που «τόλμησε» να προτείνει λύσεις για το ασφαλιστικό, την παιδεία, τη φορολογία και τα υπόλοιπα σημαντικά θέματα που ταλανίζουν τη χώρα μας. Με αφορμή την πρόταση του Πλάτωνα Τήνιου για το ασφαλιστικό, αρθρογράφοι και σχολιαστές της αριστεράς έχουν ξεκινήσει την ίδια καραμέλα περί «ασφαλιστικού Πινοσέτ».
Η αλήθεια πίσω από το «ασφαλιστικό Πινοσέτ»

Δημιουργική καταστροφή στην πράξη

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, 00:02
Η αλυσίδα Burger King, που πρόσφατα άνοιξε και σε δύο ελληνικά αεροδρόμια, βάζει το μεγάλο στοίχημα με την αγορά της ταχείας εστίασης, ένα burger του οποίου το μπιφτέκι θα είναι φτιαγμένο από λαχανικά και θα έχει ίδια ή καλύτερη γεύση και αίσθηση με το βοδινό κρέας.
Δημιουργική καταστροφή στην πράξη

Περίεργο ή περίφημο το ΚΕΦίΜ;

Τρίτη 16 Απριλίου 2019, 00:02
Τις τελευταίες μέρες το ΚΕΦίΜ έχει την τιμητική του καθώς φιλοξένησε την περασμένη Παρασκευή τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και έγινε σημείο αναφοράς σε δύο διαδοχικές ομιλίες του πρωθυπουργού. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, θα μου ήταν αδύνατον να μην αφιερώσω τη σημερινή στήλη στις συγκεκριμένες αναφορές με την ιδιότητα του προέδρου του ΚΕΦίΜ.
Περίεργο ή περίφημο το ΚΕΦίΜ;

Τα δύο στοιχήματα του φιλελευθερισμού

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, 00:02
Η ανάπτυξη του φιλελεύθερου κινήματος στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την αύξηση της αποδοχής των φιλελεύθερων ιδεών από την κοινωνία μας, έχει δημιουργήσει μία νέα αγορά ιδεών στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Όπως είναι εύλογο και θεμιτό, η ανάπτυξη αυτή φέρνει μαζί της τον ανταγωνισμό και την διαλεκτική - διανοητική μάχη για το περιεχόμενο που θα αποκτήσει ο φιλελευθερισμός στην Ελλάδα του 2020.
Τα δύο στοιχήματα του φιλελευθερισμού

Τα αίτια της σύνθλιψης της μεσαίας τάξης

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, 00:02
Η στήλη και όσοι παρακολουθούν την φιλελεύθερη αρθρογραφία, σίγουρα δεν εξεπλάγησαν στο άκουσμα της έρευνας του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει καταποντιστεί οικονομικά από τη βάναυση φορολογία. Επίσης, μικρή έκπληξη προκαλεί η είδηση, από την ίδια έρευνα, που θέλει τη μερίδα του λέοντος του κράτους πρόνοιας να μην πηγαίνει στους έχοντες πραγματικά ανάγκη αλλά στους πλούσιους και τους μεσαίους.
Τα αίτια της σύνθλιψης της μεσαίας τάξης

Το ολιγοπώλιο της βίας

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, 00:02
Ένας ορισμός του κράτους, το θέλει να έχει το νόμιμο μονοπώλιο της βίας εντός μίας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Στη χώρα μας κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εδώ, έχουμε ολιγοπώλιο της βίας! Από τη μία η αστυνομία, από την άλλη οι κολεκτίβες των Εξαρχείων και λίγο παραπέρα οι αντιεξουσιαστές που κάνουν ό,τι γουστάρουν στα πανεπιστήμια.
Το ολιγοπώλιο της βίας

Αγγελίες στα αγγλικά

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, 00:02
Ένας σίγουρος δείκτης για την ευημερία των πολιτών μίας χώρας, είναι ο αριθμός των ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στη χώρα εκείνη. Η επιτυχία μιας χώρας φαίνεται όταν μπορεί να προσελκύει ταλαντούχους ανθρώπους που με ελεύθερη βούληση αποφασίζουν να ξεριζωθούν από τη βολή τους και να διεκδικήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους σε έναν ξένο τόπο.
Αγγελίες στα αγγλικά

Άνταμ Σμιθ εναντίον Τάριφ-μαν

Τρίτη 09 Απριλίου 2019, 00:02
Ζούμε σε μια εποχή αναβιώσεων και κακώς εννοούμενης νοσταλγίας: Ο σοσιαλισμός στις ΗΠΑ και αλλού γίνεται ξανά δημοφιλής, καθώς οι νεότερης ηλικίας υποστηρικτές του δεν γνώρισαν και δεν ενδιαφέρονται να μάθουν τις τραγικές του συνέπειες στη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
Άνταμ Σμιθ εναντίον Τάριφ-μαν

Νεοφιλελεύθερη αποικιοκρατία

Δευτέρα 08 Απριλίου 2019, 00:02
Σαν εμμονικά παιδάκια οι αριστεροί υποψήφιοι προσπαθούν να τρομάξουν το εκλογικό σώμα με τον μπαμπούλα του νεοφιλελευθερισμού. Για όσους καταλαβαίνουν τη διαλεκτική απάτη που συντελείται στις πλάτες των ψηφοφόρων, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Νεοφιλελεύθερη αποικιοκρατία

Οι τρεις παγίδες των κρατιστών

Παρασκευή 05 Απριλίου 2019, 00:02
Ζουν ανάμεσά μας, είναι περισσότεροι και αρκετοί δεν ξέρουν ότι είναι. Μιλάω φυσικά για τους κρατιστές, τους ανθρώπους που με το παραμικρό ζητούν κρατικές, δημόσιες, ή «κοινωνικές» λύσεις για κάθε πρόβλημα, υπαρκτό ή φανταστικό. Ο διάλογος μαζί τους είναι αρκετά δύσκολος για τον ανυποψίαστο συνομιλητή.
Οι τρεις παγίδες των κρατιστών

Debate στον 21ο αιώνα

Πέμπτη 04 Απριλίου 2019, 00:02
Η εποχή που οι πολιτικοί ηγέτες πόζαραν για τις κάμερες μπροστά από ένα πόντιουμ πριν κονταροχτυπηθούν στα πλαίσια ενός ντιμπέιτ μπορεί να μην έχει τελειώσει, όμως εδώ και λίγα χρόνια η πολιτική ενημέρωση, η ιδεολογική εμβάθυνση και ο σχηματισμός απόψεων έχει αποκεντρωθεί.
Debate στον 21ο αιώνα

Έξω πάμε καλά. Εδώ;

Τετάρτη 03 Απριλίου 2019, 00:02
Ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει περάσει μία πολύ δύσκολη εβδομάδα. Πρώτα με την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και έπειτα με την αποστολή στα Σκόπια, η ψυχολογία του πρέπει να βρίσκεται στο ναδίρ. Όχι, δεν αναφέρομαι στη δημοσκοπική -και κατά τα φαινόμενα εκλογική- ζημιά της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά στον άχαρο, για κάθε αριστερό, ρόλο του εκπροσώπου του “κεφαλαίου”.
Έξω πάμε καλά. Εδώ;

Οδηγός παρακολούθησης αμερικανικών εκλογών (Μέρος Α’)

Τρίτη 02 Απριλίου 2019, 11:13
Το 2011, μόλις έξι μήνες μετά τη μετακόμισή μου στις ΗΠΑ, βρέθηκα στο τιμόνι προεκλογικής εκστρατείας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσινγκτον. Το να ζει κανείς τον φρενήρη ρυθμό των αμερικανικών εκλογών είναι κάτι που δύσκολα περιγράφεται σε ένα άρθρο. Όμως, επειδή στην Ελλάδα έχουμε μία προδιάθεση για υπερβολές και fake news, θεωρώ σκόπιμο να μοιραστώ κάποια βασικά εργαλεία.
Οδηγός παρακολούθησης αμερικανικών εκλογών (Μέρος Α’)

Η δεκαετία της πρωταπριλιάς

Δευτέρα 01 Απριλίου 2019, 00:02
Ξεκινώντας το σημερινό άρθρο, ήθελα να κάνω ένα αφιέρωμα στα μεγαλύτερα ψέματα της σημερινής κυβέρνησης. Σύντομα διαπίστωσα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό (περιορισμένου χώρου και χρόνου) αλλά για να παραμείνω πιστός στην αρχική ιδέα ενός άρθρου περί πρωταπριλιάς επιχειρώντας έναν ευρύτερο σχολιασμό της τελευταίας δεκαετίας.
Η δεκαετία της πρωταπριλιάς

Το highlight της εβδομάδας

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, 00:02
Ο πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, Μάκης Σπυράτος, έκανε αυτή την εβδομάδα κάτι που έπρεπε να είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίας του 90, όταν ο πρωθυπουργός μας πρωταγωνιστούσε στις καταλήψεις. Με αφορμή το περίφημο tweet του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη όπου του πρότεινε να διαβάσει Λατούς αντί για Χάγεκ και Φρίντμαν, ο κ. Σπυράτος έστειλε στον πρωθυπουργό δύο πολύ σημαντικά βιβλία που άφησαν το στίγμα τους στον 20ο αιώνα.
Το highlight της εβδομάδας

Επιτέλους, κάποιος το είπε

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, 00:02
O ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει, ενόψει εκλογών, να ταυτίσει τη Νέα Δημοκρατία με την ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό. Πέραν του ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι ένα σκιάχτρο που κανείς δεν θα σπεύσει να υπερασπιστεί όταν το χτυπούν οι εχθροί του και του ασυμβίβαστου μεταξύ ακροδεξιάς και οποιουδήποτε πολιτικού κινήματος φέρει, έστω και σαν συνθετικό, τον φιλελευθερισμό στο όνομά του, η ΝΔ όφειλε να απαντήσει.
Επιτέλους, κάποιος το είπε

Το ακέφαλο φιλελεύθερο τέρας

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, 00:02
Ο φιλελευθερισμός, δηλαδή η πολιτική φιλοσοφία που έχει ως πρωτεύοντα σκοπό την μεγιστοποίηση και διαφύλαξη των ατομικών ελευθεριών, εδώ και περίπου 100 χρόνια βρίσκεται πολιτικά σε δευτερεύοντα ρόλο. Τα φιλελεύθερα κόμματα, αυτά δηλαδή που ασπάζονται ολόκληρη τη φιλελεύθερη ατζέντα της ελεύθερης αγοράς και των ατομικών δικαιωμάτων, παίζουν στο μεγαλύτερο κομμάτι του δυτικού κόσμου είτε ρόλο ρυθμιστή είτε συνιστώσας.
Το ακέφαλο φιλελεύθερο τέρας

75 χρόνια δρόμος προς τη δουλεία

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019, 00:02
Τον Μάρτιο του 1944, ο Αυστριακός οικονομολόγος Φρίντριχ Χάγεκ δημοσίευσε το διασημότερο έργο του, τον «Δρόμο προς τη Δουλεία». Ο Χάγεκ εκείνη την περίοδο δίδασκε οικονομικά στο LSE, ενώ το βιβλίο του αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα κυριότερα κείμενα που εξηγούν γιατί ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας οδηγεί στην απολυταρχία και την φτωχή οικονομική επίδοση των χωρών που τον υιοθετούν.
75 χρόνια δρόμος προς τη δουλεία

Η Φιλελεύθερη Επανάσταση του 1821

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, 00:02
Το αίτημα για μία φιλελεύθερη κοινωνία βιώνει μία ισχυρή αναβίωση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Όμως, λίγοι από εμάς γνωρίζουν ότι οι φιλελεύθερες ιδέες ήταν ανάμεσα στα κύρια διανοητικά “πυρομαχικά” της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Επομένως, ο εορτασμός του 21 που έρχεται την επόμενη εβδομάδα αποτελεί ευκαιρία για να συζητήσουμε στο οικογενειακό τραπέζι τις φιλελεύθερες ρίζες της Επανάστασης.
Η Φιλελεύθερη Επανάσταση του 1821

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 22/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα