Α. Σκούρας

Προκλητικές ελευθερίες

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, 00:02
Κατά την προεκλογική περίοδο, οι υποψήφιοι έχουν κάθε λόγο να επιδιώξουν τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή τους. Όσες περισσότερες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις κάνουν, όσα περισσότερα άρθρα και συνεντεύξεις δημοσιεύσουν στα παραδοσιακά και τα ηλεκτρονικά μέσα, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητές τους να τους θυμηθούν οι ψηφοφόροι την κρίσιμη ώρα της κάλπης.
Προκλητικές ελευθερίες

Ασφάλεια και ελευθερία

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, 00:02
Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας. Η βεβαιότητα - ή έστω η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βεβαιότητα - ότι η ζωή, η τιμή και η περιουσία μας δεν κινδυνεύει είναι η απαραίτητη αφετηρία κάθε αισιόδοξης σκέψης, η εγγύηση που μας επιτρέπει να αφιερώσουμε τις δημιουργικές μας δυνάμεις από την προστασία της ζωής μας στην υλοποίηση των αμέσως επόμενων στόχων μας.
Ασφάλεια και ελευθερία

19η Ιουνίου: Μια σημαντική επέτειος για την ανθρώπινη ελευθερία

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, 00:02
Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική γιορτή ελευθερίας. Η 19η Ιουνίου, η αλλιώς Junteenth, είναι η επέτειος της ολοκλήρωσης της κατάργησης της δουλείας από τις πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς την ημέρα εκείνη το 1865 ανακοινώθηκε η απελευθέρωση των τελευταίων σκλάβων στην πολιτεία του Τέξας.
19η Ιουνίου: Μια σημαντική επέτειος για την ανθρώπινη ελευθερία

Δώρα ή μεταρρυθμίσεις

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019, 00:02
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός σε μία από τις προεκλογικές του επισκέψεις στη νησιωτική Ελλάδα υποσχέθηκε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα νησιά που κατοικούνται από 1000 ή λιγότερους κατοίκους. Η πρώτη αντίδραση οποιουδήποτε ευσυνείδητου πολίτη στο άκουσμα οποιασδήποτε μείωσης της φορολογίας είναι θετική. Όμως, τέτοιου είδους ευνοϊκές ρυθμίσεις κρύβουν και αρκετές παγίδες, άλλες σοβαρότερες και άλλες λιγότερο σοβαρές.
Δώρα ή μεταρρυθμίσεις

Ποια αγορά θέλουμε ελεύθερη

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, 00:02
Πριν από μερικά χρόνια ο Αμερικανός οικονομολόγος Steve Conover δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον γράφημα στο βιβλίο του “Neutering the National Debt” με το οποίο περιέγραφε μία διαφορετική πάλη των τάξεων. Αντί να διαχωρίζει τον κόσμο σε πλούσιους και φτωχούς, στη μία πλευρά έβαλε τους τίμιους και παραγωγικούς ανθρώπους που κερδίζουν τα προς το ζην μέσω της δουλειάς. Στην άλλη, έβαλε εκείνους που πλουτίζουν χάρη στις γνωριμίες και τις υπόγειες συναλλαγές, καθώς και τους κρατικοδίαιτους.
Ποια αγορά θέλουμε ελεύθερη

Ακόμα μία σύγκρουση με την πραγματικότητα

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, 00:02
Τις μέρες αυτές συντελείται μπροστά στα μάτια μας κάτι θεσπέσιο. Ολόκληρη η επικοινωνιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις ευρωεκλογές όσο και από ότι βλέπουμε στις εθνικές εκλογές, στήθηκε πάνω στο φάντασμα του «νεοφιλελευθερισμού», την αναλγησία των αγορών, τον εργασιακό μεσαίωνα και τους οδοστρωτήρες. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν συντριπτικό.
Ακόμα μία σύγκρουση με την πραγματικότητα

Ο ρόλος των συντηρητικών φιλελευθέρων

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, 00:02
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία άνοδος του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα η οποία φαίνεται να επηρεάζει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, εκτός από τα ακραία απολυταρχικά κόμματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία ιδιαίτερα σημαντική ιδεολογική ομιλία που έδωσε στην ημερίδα του ΚΕΦίΜ τον Απρίλιο μίλησε ανοιχτά για τον προοδευτικό φιλελευθερισμό τον οποίο ασπάζεται.
Ο ρόλος των συντηρητικών φιλελευθέρων

Η μάχη του αφηγήματος

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019, 00:02
Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, πληθαίνουν και οι αναφορές στα διάφορα αφηγήματα με τα οποία πορεύονται τα κόμματα και οι αρχηγοί τους προς τις κάλπες. Η αναφορά στο αφήγημα μπορεί να περνά σχεδόν απαρατήρητη, όμως στην πολιτική και την επικοινωνία η σημασία του είναι πολύ μεγάλη.
Η μάχη του αφηγήματος

Πληροφορίες, δεδομένα, και ΜΜΕ

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, 00:02
Στην εποχή μας, την εποχή της πληροφορίας, τα μέσα ενημέρωσης έχουν πολύ μεγάλο ρόλο στη δημιουργία των αφηγημάτων. Αυτό συμβαίνει διότι τα μέσα αυτά έχουν τη δυνατότητα να διαλέγουν όχι μόνο τις πληροφορίες που θα αναπαράγουν αλλά και τη δυνατότητα να τις παρουσιάσουν με τρόπο που να προωθεί ένα συγκεκριμένο αφήγημα.
Πληροφορίες, δεδομένα, και ΜΜΕ

Το σημαντικότερο διάγραμμα των εκλογών

Παρασκευή 07 Ιουνίου 2019, 00:02
Τα δύο κυριότερα πολιτικά ερωτήματα που κάθε χώρα καλείται να απαντήσει είναι: πόσο μεγάλο θα είναι το κράτος της και τι υπηρεσίες θα προσφέρει. Το μέγεθος του κράτους καθορίζει, μεταξύ άλλων, το ύψος της φορολογίας που χρειάζεται κάθε χώρα για να χρηματοδοτήσει τις κρατικές δαπάνες. Οι υπηρεσίες που παρέχει (ή δεν παρέχει) το κράτος καθορίζουν, σε μεγάλο βαθμό, την οικονομική ελευθερία και το κράτος πρόνοιας.
Το σημαντικότερο διάγραμμα των εκλογών

Ροδάκινα και επιδόματα

Πέμπτη 06 Ιουνίου 2019, 00:02
Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με το που αρχίζει η περίοδος της συγκομιδής των φρούτων - μπαίνουμε αυτές τις μέρες στην εποχή των ροδακίνων - ξεκινά και η συζήτηση με θέμα τους λόγους που οι άνεργοι νέοι Έλληνες δεν αξιοποιούν την προσφορά της έστω εποχικής αυτής εργασίας από τους καλλιεργητές ώστε να πάνε να μαζέψουν φρούτα στην επαρχία.
Ροδάκινα και επιδόματα

Και τα μισά να κάνει...

Τετάρτη 05 Ιουνίου 2019, 00:02
Η συνταγματική, αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι με διαφορά το καλύτερο σύστημα που έχει σκεφτεί η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα. Ένα βασικό της θεμέλιο, που κρατά από την αρχαία Αθήνα και την εποχή της άμεσης δημοκρατίας, είναι ότι η άσκηση της κρατικής εξουσίας υπόκειται στον έλεγχο και τις επιλογές των πολιτών.
Και τα μισά να κάνει...

Κράτος δικαίου εναντίον κράτους εν κράτει

Τρίτη 04 Ιουνίου 2019, 00:02
Οι περισσότεροι πολιτικοί επιστήμονες και οικονομολόγοι συμφωνούν ότι το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας είναι θεσμικό. Αυτή η φράση-κλισέ περιλαμβάνει μεγάλη δόση αλήθειας αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ δύσκολη στην εκλαΐκευση διότι αφορά περίπλοκα ζητήματα πολιτικής, φιλοσοφίας και οικονομικών.
Κράτος δικαίου εναντίον κράτους εν κράτει

Μια πρόβα τζενεράλε για την απλή αναλογική

Δευτέρα 03 Ιουνίου 2019, 00:02
Τα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια που αναδείχθηκαν μέσα από το σύστημα της απλής αναλογικής θα μας επιτρέψουν να δοκιμάσουμε στην πράξη το κατά πόσο αυτός ο εκλογικούς νόμος, που όπως έχουν τα πράγματα θα εφαρμοστεί και στις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές, θα δικαιώσει τους εμπνευστές του παράγοντας περισσότερα θετικά αποτελέσματα απ’ ό,τι προβλήματα.
Μια πρόβα τζενεράλε για την απλή αναλογική

Εμπιστοσύνη και κέρδος

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019, 00:02
Τον χειμώνα του 2011, και ενώ ζούσα στις ΗΠΑ για μόλις 6 μήνες, βρέθηκα στην Τακόμα της πολιτείας της Ουάσινγκτον ως επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας ενός υποψηφίου για το χρίσμα των ρεπουμπλικανών για την προεδρία της χώρας. Οι ρυθμοί των ανταγωνιστικών εκστρατειών, όπως θα έχουν καταλάβει πολλοί συμπολίτες αυτή την εβδομάδα, είναι εξοντωτικοί με δεκατέσσερις έως και δεκαέξι ώρες δουλειάς την ημέρα.
Εμπιστοσύνη και κέρδος

Τι δείχνει η έκπληξη του ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019, 00:02
Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συνέντευξης δήλωνε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε μια στο εκατομμύριο τις εθνικές εκλογές να τις κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Είναι προφανές ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός έπεσε έξω στην πρόβλεψή του, όμως η γενικότερη συμπεριφορά του ίδιου και των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να αναδεικνύουν κάποια βαθύτερα αίτια για την γενικότερη αλαζονική συμπεριφορά που χαρακτήριζε την κυβέρνηση πριν τις ευρωεκλογές.
Τι δείχνει η έκπληξη του ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα

Έπεσαν τα spreads, και τι με νοιάζει εμένα;

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, 00:02
Όταν ήμουν μικρός ήμουν σίγουρος ότι οι αγορές ήταν ανάλγητες και σκληρές. Πως το μοναδικό πράγμα που καταλαβαίνουν είναι το κέρδος, στο βωμό του οποίου είναι διατεθειμένες να θυσιάσουν μέχρι και μικρά παιδιά σαν κι εμένα. Φανταστείτε λοιπόν πόσο δικαιωμένος ένιωσα όταν έμαθα ότι οι τράπεζες δανείζουν στους φτωχότερους με μεγαλύτερα επιτόκια από ότι στους πλούσιους!
Έπεσαν τα spreads, και τι με νοιάζει εμένα;

Στη μάχη κατά του λαϊκισμού

Τρίτη 28 Μαΐου 2019, 00:02
Στην κύρια ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ, όταν έλαβε επισήμως το χρίσμα των ρεπουμπλικανών το 2016 στο πλαίσιο του συνεδρίου τους, ξεχώρισε μία φράση: «Είμαι η φωνή σας». Οι λαϊκιστές, σε οποιαδήποτε χώρα κι αν βρίσκονται, καταφεύγουν συχνά σε τέτοιου είδους εκφράσεις διότι τους επιτρέπουν να μεγεθύνουν το ανάστημά τους και να εντυπωσιάζουν τα πλήθη με τη μεγαλοσύνη τους.
Στη μάχη κατά του λαϊκισμού

Τρεις σκέψεις για τις χθεσινές εκλογές

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019, 00:02
Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών μάλλον δεν επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες: Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι ευρεία, το ΚΙΝΑΛ κατέκτησε την τρίτη θέση, η ΧΑ εξοστρακίστηκε στην πέμπτη, ενώ τα κόμματα Βαρουφάκη και Βελόπουλου κατέγραψαν αξιοπρεπή ποσοστά.
Τρεις σκέψεις για τις χθεσινές εκλογές

Σαν χθες: Η μέρα που ο Μάο θυσίασε 60 εκατομμύρια φτωχούς

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, 00:02
Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Αγρίνιο, χρησιμοποίησε μία γνωστή φράση του Μάο Τσετούνγκ. «Σιγά μη λυγίσει ο λαός απέναντι σε αυτούς που παριστάνουν τους λέοντες αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από χάρτινες τίγρεις» είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ για τους αντιπάλους του.
Σαν χθες: Η μέρα που ο Μάο θυσίασε 60 εκατομμύρια φτωχούς

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 22/09/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα