Α. Σκούρας

2020: Η χρονιά που θα κρίνει το μέλλον των λαϊκιστών

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Στη διεθνή πολιτική αρένα, το δεύτερο μισό της δεκαετίας που φεύγει στιγματίστηκε από τις πολλαπλές επιτυχίες των λαϊκιστικών κομμάτων, κυρίως της δεξιάς αλλά και της αριστεράς, σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Το 2020 είναι χρονιά εκλογών για ορισμένους από τους σημαντικότερους εκπροσώπους αυτού του νέου πολιτικού ρεύματος και σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει αν το φαινόμενο είναι παροδικό ή αν θα συνεχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
2020: Η χρονιά που θα κρίνει το μέλλον των λαϊκιστών

Κληρονομιά δεκαετίας

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Πολύς λόγος γίνεται για το πότε αρχίζει και πότε τελειώνει ένας αιώνας, μία χιλιετία, ή μία δεκαετία. Οι χιλιετίες και οι αιώνες ξεκινούν σε χρονιές που αρχίζουν από ένα (ΧΧΧ1 ή ΧΧ1). Το ίδιο συμβαίνει και στις δεκαετίες, αν μετράμε τα χρόνια από το ημερολογιακό έτος 1. Όμως, η δεκαετία του (δύο χιλιάδες) δέκα τελειώνει στις 31/12. Μία καλή αφορμή για να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και να δούμε τις επιδόσεις της χώρας μας στην αρχή και στο τέλος της δεκαετίας που φεύγει.
Κληρονομιά δεκαετίας

Υπαρκτοί και δημοφιλείς κίνδυνοι

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Η πολιτική περίοδος που διανύουμε έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το πιο ανησυχητικό από αυτά είναι η ευκολία με την οποία σχεδόν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα εκφράζεται για τους μουσουλμάνους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Η ύπαρξή τους είναι εξ ορισμού πρόβλημα και στη συνέχεια περνάμε στις αναλύσεις όπου εκεί τα πράγματα γίνονται πιο σκοτεινά.
Υπαρκτοί και δημοφιλείς κίνδυνοι

Τα όμορφα δέντρα δεν καίγονται όμορφα

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Διαστάσεις καθημερινού σήριαλ έχει λάβει ο χριστουγεννιάτικος στολισμός της πλατείας Εξαρχείων, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται τη μία μέρα πάνε οι υπηρεσίες του Δήμου να καθαρίσουν και να στολίσουν και την επόμενη κάποιοι, αντιδρώντας στην παρέμβαση του Δήμου στο τσιφλίκι τους, κάνουν νέα γκραφίτι, ξεστολίζουν και καίνε χριστουγεννιάτικα δέντρα.
Τα όμορφα δέντρα δεν καίγονται όμορφα

Καρπούζια πουλάτε;

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Το καρπούζι είναι ένα ιδιαίτερα αγαπημένο φρούτο. Όταν είναι φρέσκο είναι για πολλούς ένα ιδιαίτερα απολαυστικό σνακ ή επιδόρπιο. Όταν όμως αρχίσει να χαλάει είναι δύσοσμο και αηδιαστικό. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με την περιβαλλοντική παράνοια που προάγει η επικοινωνιακή βιομηχανία που βρίσκεται πίσω από τη Γκρέτα Τούνμπεργκ, το Green New Deal στις ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες της δύσης.
Καρπούζια πουλάτε;

Λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Κάθε προϋπολογισμός είναι αναγκαστικά μια άσκηση ισορροπίας. Έτσι, ακόμη και στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών, πολλά θα μπορούσαν να είναι καλύτερα και πιο αποφασιστικά. Για παράδειγμα, απέχουμε ακόμη πολύ από τη μείωση των βασικών συντελεστών του ΦΠΑ, της ατομικής και εταιρικής φορολόγησης στο 20% όπως φιλόδοξα πρότεινε το ΚΕΦίΜ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ελλάδα 2021 - Ατζέντα για την ελευθερία και την ευημερία».
Λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές

Αυστριακά διαχρονικά

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Γράφω αυτό το άρθρο καθώς ολοκληρώθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, συναρπαστική και παραγωγική μέρα. Χθες Κυριακή, πραγματοποιήθηκε το πρώτο φιλελεύθερο master class του ΚΕΦίΜ όπου οι συμμετέχοντες είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τρεις σπουδαίους ομιλητές: τον Steven Horwitz, την ποιήτρια και συγγραφέα Sarah Skwire, και τον Αριστείδη Χατζή.
Αυστριακά διαχρονικά

Περί Brexit - ξανά

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Για μια ακόμη φορά τα τελευταία λίγα χρόνια γίνονται εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, και για μια ακόμη φορά αυτό που θα κριθεί είναι η πορεία εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σταυροδρόμι είναι ορατό για τους Βρετανούς. Όμως αφορά ξεκάθαρα τη μετά-Brexit εποχή. Όσο και αν δεν μας αρέσει, η εντολή των Βρετανών πρέπει να γίνει σεβαστή. Γιατί η διαιώνιση αυτής της θλιβερής κατάστασης, είναι σίγουρο ότι θα δώσει περισσότερη τροφή στους λαϊκιστές και τον εθνικισμό.
Περί Brexit - ξανά

Η ψήφος των αποδήμων

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Η βασική υποχρέωση του κράτους είναι να κατοχυρώνει και να διευκολύνει την άσκηση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών ισότιμα. Το να τίθενται περιορισμοί που αφορούν τα χρόνια διαμονής στην Ελλάδα, ή το ΑΦΜ, θυμίζει επικίνδυνα τα επιχειρήματα εκείνων που αντιστέκονταν στην απόδοση του δικαιώματος ψήφου στους μη κατέχοντες περιουσία και στη συνέχεια στις γυναίκες.
Η ψήφος των αποδήμων

Πώς θα γυρίσουν πίσω

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Οι Έλληνες που φεύγουν δεν ζητούν έναν χρόνο επιδοτούμενης αμοιβής. Ζητούν αξιοκρατία, επιλογές καριέρας, αξιόπιστο θεσμικό και φορολογικό περιβάλλον, ένα κράτος που υπηρετεί και δεν καταδυναστεύει, ποιοτικές υποδομές παιδείας και υγείας, μια χώρα στην οποία δεν θα χρειάζεται να παλεύουν με τα θηρία για τα αυτονόητα.
Πώς θα γυρίσουν πίσω

Δεξιομπαχαλάκηδες

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Το δυσκολότερο πράγμα στη μετά-ΣΥΡΙΖΑ εποχή είναι να αποφύγει κανείς τον πολιτικό οπαδισμό. Στο βωμό του να απαλλαχθεί η χώρα από την κακή διακυβέρνηση των κ. Τσίπρα - Καμμένου, όλοι χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα για κάθε πιθανό θέμα που απασχόλησε και απασχολεί την κοινή γνώμη. Μπαχαλάκηδες εναντίον νοικοκυραίων, εθνοπροδότες και μακεδονομάχοι, τσιπροκαμμένοι εναντίον “με τον Κυριάκο” και πάει λέγοντας.
Δεξιομπαχαλάκηδες

Απαγορεύσεις και ποτοαπαγορεύσεις

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Η ποτοαπαγόρευση καταργήθηκε ως ένα αποτυχημένο πείραμα, καθώς παρόλο που οι εμπνευστές της είχαν καλό σκοπό και διαπνέονταν από ισχυρές ηθικές αρχές, εντούτοις αυτή έπληξε ασύμμετρα τους αδυνάμους, γιγάντωσε τις μαφίες, δίνοντας εν τέλει στα κράτη πρόφαση να επεκτείνουν τις καταναγκαστικές τους εξουσίες και σε άλλες πτυχές της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων.
Απαγορεύσεις και ποτοαπαγορεύσεις

Η κόμπρα της πολιτικής και της οικονομίας

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο για έναν πολιτικό από το να εντοπίσει κάτι που φαντάζει στη συνείδηση των ψηφοφόρων ως κακό και να προτείνει την παρέμβαση του κράτους προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη. Τα παραδείγματα χιλιάδες! Πάντοτε οι κρατικές παρεμβάσεις συνεπάγονται με δευτερογενείς συνέπειες, που συχνά είναι απρόθετες και απρόβλεπτες, που ενδεχομένως να είναι και χειρότερες από την αδικία που επιχειρεί να διορθώσει ο εκάστοτε πολιτικός.
Η κόμπρα της πολιτικής και της οικονομίας

Ακόμη μια σοσιαλιστική ουτοπία

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν εγκαινίασε πρόσφατα την καινούργια πόλη Σαμτζιγιον, την «επιτομή του μοντέρνου πολιτισμού» σύμφωνα με τα κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Πρόκειται για μια μικρή πόλη που θα μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 4.000 οικογένειες οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ανέσεις όπως «μια πίστα του σκι και ένα αθλητικό γήπεδο».
Ακόμη μια σοσιαλιστική ουτοπία

Να σχεδιάσουμε την εκπαίδευση!

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, 00:02
Πράγματα που σήμερα θεωρούμε απολύτως σίγουρα, αύριο θα διαψευστούν. Ειδικά όμως στην εκπαίδευση, τα στοιχήματα που παίρνουμε σήμερα, θα επηρεάσουν καθοριστικά το μέλλον των παιδιών μας. Ας προσεγγίσουμε λοιπόν το μέλλον με λιγότερη μονολιθικότητα, και με περισσότερη ταπεινότητα, δημιουργικότητα και αισιοδοξία. Να σχεδιάσουμε την εκπαίδευση λοιπόν, απλώς όχι κεντρικά!
Να σχεδιάσουμε την εκπαίδευση!

Το παράδειγμα της Εσθονίας. Ένα συγκλονιστικό ανάγνωσμα!

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Αν με ρωτούσατε ποια χώρα θα πρέπει να κοιτάμε σήμερα με θαυμασμό, ως παράδειγμα προς μίμηση για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα, ποια χώρα αποδεικνύει με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι η ελευθερία στην οικονομία και την κοινωνία μπορεί να μεταμορφώσει έναν τόπο από κολλεκτιβιστικό χερσότοπο σε εύφορο έδαφος ανάπτυξης και ευημερίας, η απάντηση που αμέσως θα μου ερχόταν στο μυαλό είναι η Εσθονία.
Το παράδειγμα της Εσθονίας. Ένα συγκλονιστικό ανάγνωσμα!

Πολιτικές και μη πολιτικές θέσεις

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Θετική ήταν τελικά η κατάληξη της περιπέτειας με τον διορισμό στη θέση του διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας του πολιτευτή κ. Πατέρα. Όπως θετική ήταν και η αντίδραση της βάσης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας που ζήτησε την ακύρωση του εν λόγω διορισμού, κάτι που απ’ ό,τι θυμάμαι δεν είχαμε δει σε αντίστοιχες περιπτώσεις τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
Πολιτικές και μη πολιτικές θέσεις

Τι χωρά σε ένα Σύνταγμα;

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Στο χθεσινό μου άρθρο εξήγησα γιατί κατά τη γνώμη μου ακόμη και μια πρόταση πολιτικής που διατυπώθηκε αρχικά από τον Χάγιεκ και τον Φρίντμαν - το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - μάλλον δεν έχει θέση σε ένα Σύνταγμα. Σήμερα θα συνεχίσω στο ίδιο πνεύμα.
Τι χωρά σε ένα Σύνταγμα;

Σύνταγμα και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές της πρόσφατης συνταγματικής αναθεώρησης εντοπίζεται στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 21 του Συντάγματος όπου πλέον θα αναφέρεται πως «το κράτος μεριμνά για την διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».
Σύνταγμα και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Μπαχαλάκηδες με λευκά κολάρα σε στιλ casa de papel

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, 01:02
Η ώρα του πρωθυπουργού, την περασμένη εβδομάδα, στιγματίστηκε από τις βαριές κατηγορίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό σχετικά με την τροποποίηση του ποινικού κώδικα που προβλέπει ότι οι περιουσίες των υπόπτων για οικονομικά εγκλήματα θα αποδεσμεύονται με την πάροδο 18 μηνών εφόσον δεν έχουν τεθεί σε δίκη. Πρόκειται για την ίδια υπόθεση που δημοσίευσαν οι Financial Times πριν λίγες μέρες και έκανε τον γύρο των ειδήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Μπαχαλάκηδες με λευκά κολάρα σε στιλ casa de papel

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα