Α. Σκούρας

Τα δύο στοιχήματα του φιλελευθερισμού

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, 00:02
Η ανάπτυξη του φιλελεύθερου κινήματος στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την αύξηση της αποδοχής των φιλελεύθερων ιδεών από την κοινωνία μας, έχει δημιουργήσει μία νέα αγορά ιδεών στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Όπως είναι εύλογο και θεμιτό, η ανάπτυξη αυτή φέρνει μαζί της τον ανταγωνισμό και την διαλεκτική - διανοητική μάχη για το περιεχόμενο που θα αποκτήσει ο φιλελευθερισμός στην Ελλάδα του 2020.
Τα δύο στοιχήματα του φιλελευθερισμού

Τα αίτια της σύνθλιψης της μεσαίας τάξης

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, 00:02
Η στήλη και όσοι παρακολουθούν την φιλελεύθερη αρθρογραφία, σίγουρα δεν εξεπλάγησαν στο άκουσμα της έρευνας του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει καταποντιστεί οικονομικά από τη βάναυση φορολογία. Επίσης, μικρή έκπληξη προκαλεί η είδηση, από την ίδια έρευνα, που θέλει τη μερίδα του λέοντος του κράτους πρόνοιας να μην πηγαίνει στους έχοντες πραγματικά ανάγκη αλλά στους πλούσιους και τους μεσαίους.
Τα αίτια της σύνθλιψης της μεσαίας τάξης

Το ολιγοπώλιο της βίας

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, 00:02
Ένας ορισμός του κράτους, το θέλει να έχει το νόμιμο μονοπώλιο της βίας εντός μίας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Στη χώρα μας κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εδώ, έχουμε ολιγοπώλιο της βίας! Από τη μία η αστυνομία, από την άλλη οι κολεκτίβες των Εξαρχείων και λίγο παραπέρα οι αντιεξουσιαστές που κάνουν ό,τι γουστάρουν στα πανεπιστήμια.
Το ολιγοπώλιο της βίας

Αγγελίες στα αγγλικά

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, 00:02
Ένας σίγουρος δείκτης για την ευημερία των πολιτών μίας χώρας, είναι ο αριθμός των ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στη χώρα εκείνη. Η επιτυχία μιας χώρας φαίνεται όταν μπορεί να προσελκύει ταλαντούχους ανθρώπους που με ελεύθερη βούληση αποφασίζουν να ξεριζωθούν από τη βολή τους και να διεκδικήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους σε έναν ξένο τόπο.
Αγγελίες στα αγγλικά

Άνταμ Σμιθ εναντίον Τάριφ-μαν

Τρίτη 09 Απριλίου 2019, 00:02
Ζούμε σε μια εποχή αναβιώσεων και κακώς εννοούμενης νοσταλγίας: Ο σοσιαλισμός στις ΗΠΑ και αλλού γίνεται ξανά δημοφιλής, καθώς οι νεότερης ηλικίας υποστηρικτές του δεν γνώρισαν και δεν ενδιαφέρονται να μάθουν τις τραγικές του συνέπειες στη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
Άνταμ Σμιθ εναντίον Τάριφ-μαν

Νεοφιλελεύθερη αποικιοκρατία

Δευτέρα 08 Απριλίου 2019, 00:02
Σαν εμμονικά παιδάκια οι αριστεροί υποψήφιοι προσπαθούν να τρομάξουν το εκλογικό σώμα με τον μπαμπούλα του νεοφιλελευθερισμού. Για όσους καταλαβαίνουν τη διαλεκτική απάτη που συντελείται στις πλάτες των ψηφοφόρων, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Νεοφιλελεύθερη αποικιοκρατία

Οι τρεις παγίδες των κρατιστών

Παρασκευή 05 Απριλίου 2019, 00:02
Ζουν ανάμεσά μας, είναι περισσότεροι και αρκετοί δεν ξέρουν ότι είναι. Μιλάω φυσικά για τους κρατιστές, τους ανθρώπους που με το παραμικρό ζητούν κρατικές, δημόσιες, ή «κοινωνικές» λύσεις για κάθε πρόβλημα, υπαρκτό ή φανταστικό. Ο διάλογος μαζί τους είναι αρκετά δύσκολος για τον ανυποψίαστο συνομιλητή.
Οι τρεις παγίδες των κρατιστών

Debate στον 21ο αιώνα

Πέμπτη 04 Απριλίου 2019, 00:02
Η εποχή που οι πολιτικοί ηγέτες πόζαραν για τις κάμερες μπροστά από ένα πόντιουμ πριν κονταροχτυπηθούν στα πλαίσια ενός ντιμπέιτ μπορεί να μην έχει τελειώσει, όμως εδώ και λίγα χρόνια η πολιτική ενημέρωση, η ιδεολογική εμβάθυνση και ο σχηματισμός απόψεων έχει αποκεντρωθεί.
Debate στον 21ο αιώνα

Έξω πάμε καλά. Εδώ;

Τετάρτη 03 Απριλίου 2019, 00:02
Ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει περάσει μία πολύ δύσκολη εβδομάδα. Πρώτα με την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και έπειτα με την αποστολή στα Σκόπια, η ψυχολογία του πρέπει να βρίσκεται στο ναδίρ. Όχι, δεν αναφέρομαι στη δημοσκοπική -και κατά τα φαινόμενα εκλογική- ζημιά της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά στον άχαρο, για κάθε αριστερό, ρόλο του εκπροσώπου του “κεφαλαίου”.
Έξω πάμε καλά. Εδώ;

Οδηγός παρακολούθησης αμερικανικών εκλογών (Μέρος Α’)

Τρίτη 02 Απριλίου 2019, 11:13
Το 2011, μόλις έξι μήνες μετά τη μετακόμισή μου στις ΗΠΑ, βρέθηκα στο τιμόνι προεκλογικής εκστρατείας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσινγκτον. Το να ζει κανείς τον φρενήρη ρυθμό των αμερικανικών εκλογών είναι κάτι που δύσκολα περιγράφεται σε ένα άρθρο. Όμως, επειδή στην Ελλάδα έχουμε μία προδιάθεση για υπερβολές και fake news, θεωρώ σκόπιμο να μοιραστώ κάποια βασικά εργαλεία.
Οδηγός παρακολούθησης αμερικανικών εκλογών (Μέρος Α’)

Η δεκαετία της πρωταπριλιάς

Δευτέρα 01 Απριλίου 2019, 00:02
Ξεκινώντας το σημερινό άρθρο, ήθελα να κάνω ένα αφιέρωμα στα μεγαλύτερα ψέματα της σημερινής κυβέρνησης. Σύντομα διαπίστωσα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό (περιορισμένου χώρου και χρόνου) αλλά για να παραμείνω πιστός στην αρχική ιδέα ενός άρθρου περί πρωταπριλιάς επιχειρώντας έναν ευρύτερο σχολιασμό της τελευταίας δεκαετίας.
Η δεκαετία της πρωταπριλιάς

Το highlight της εβδομάδας

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, 00:02
Ο πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, Μάκης Σπυράτος, έκανε αυτή την εβδομάδα κάτι που έπρεπε να είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίας του 90, όταν ο πρωθυπουργός μας πρωταγωνιστούσε στις καταλήψεις. Με αφορμή το περίφημο tweet του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη όπου του πρότεινε να διαβάσει Λατούς αντί για Χάγεκ και Φρίντμαν, ο κ. Σπυράτος έστειλε στον πρωθυπουργό δύο πολύ σημαντικά βιβλία που άφησαν το στίγμα τους στον 20ο αιώνα.
Το highlight της εβδομάδας

Επιτέλους, κάποιος το είπε

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, 00:02
O ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει, ενόψει εκλογών, να ταυτίσει τη Νέα Δημοκρατία με την ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό. Πέραν του ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι ένα σκιάχτρο που κανείς δεν θα σπεύσει να υπερασπιστεί όταν το χτυπούν οι εχθροί του και του ασυμβίβαστου μεταξύ ακροδεξιάς και οποιουδήποτε πολιτικού κινήματος φέρει, έστω και σαν συνθετικό, τον φιλελευθερισμό στο όνομά του, η ΝΔ όφειλε να απαντήσει.
Επιτέλους, κάποιος το είπε

Το ακέφαλο φιλελεύθερο τέρας

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, 00:02
Ο φιλελευθερισμός, δηλαδή η πολιτική φιλοσοφία που έχει ως πρωτεύοντα σκοπό την μεγιστοποίηση και διαφύλαξη των ατομικών ελευθεριών, εδώ και περίπου 100 χρόνια βρίσκεται πολιτικά σε δευτερεύοντα ρόλο. Τα φιλελεύθερα κόμματα, αυτά δηλαδή που ασπάζονται ολόκληρη τη φιλελεύθερη ατζέντα της ελεύθερης αγοράς και των ατομικών δικαιωμάτων, παίζουν στο μεγαλύτερο κομμάτι του δυτικού κόσμου είτε ρόλο ρυθμιστή είτε συνιστώσας.
Το ακέφαλο φιλελεύθερο τέρας

75 χρόνια δρόμος προς τη δουλεία

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019, 00:02
Τον Μάρτιο του 1944, ο Αυστριακός οικονομολόγος Φρίντριχ Χάγεκ δημοσίευσε το διασημότερο έργο του, τον «Δρόμο προς τη Δουλεία». Ο Χάγεκ εκείνη την περίοδο δίδασκε οικονομικά στο LSE, ενώ το βιβλίο του αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα κυριότερα κείμενα που εξηγούν γιατί ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας οδηγεί στην απολυταρχία και την φτωχή οικονομική επίδοση των χωρών που τον υιοθετούν.
75 χρόνια δρόμος προς τη δουλεία

Η Φιλελεύθερη Επανάσταση του 1821

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, 00:02
Το αίτημα για μία φιλελεύθερη κοινωνία βιώνει μία ισχυρή αναβίωση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Όμως, λίγοι από εμάς γνωρίζουν ότι οι φιλελεύθερες ιδέες ήταν ανάμεσα στα κύρια διανοητικά “πυρομαχικά” της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Επομένως, ο εορτασμός του 21 που έρχεται την επόμενη εβδομάδα αποτελεί ευκαιρία για να συζητήσουμε στο οικογενειακό τραπέζι τις φιλελεύθερες ρίζες της Επανάστασης.
Η Φιλελεύθερη Επανάσταση του 1821

Με τους κρατιστές δεν κερδίζεις

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, 07:25
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτύπησε την Google με νέο πρόστιμο αξίας 1,5 δισ. ευρώ για αθέμιτο ανταγωνισμό. Αφορμή για την ποινή υπήρξαν ορισμένοι όροι με τους οποίους η αμερικανική εταιρεία διαφημίζεται σε ιστοσελίδες, μέσω της πλατφόρμας AdSense. Πιο συγκεκριμένα, η Google, προκειμένου να διαφημίζεται σε διάφορες ιστοσελίδες απαιτούσε από τους διαχειριστές των ιστοσελίδων να μην συνεργάζονται με κανέναν ανταγωνιστή της.
Με τους κρατιστές δεν κερδίζεις

Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε καλά πράγματα

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, 00:02
Κάθε φορά που λέω συζητώ με φίλους και γνωστούς για το γεγονός ότι επέστρεψα από τις ΗΠΑ, είτε με κοιτούν σαν τρελό είτε με κράζουν (τι ήθελες και γύρισες) ή με ρωτούν αν μετάνιωσα. Οι λόγοι που μία τέτοια απόφαση φαίνεται λανθασμένη, μεγάλου ρίσκου ή παράδοξη, δεν αφορούν την ποιότητα ζωής, το φαγητό, τη διασκέδαση, ή τους ανθρώπους της Ελλάδας αλλά την οικονομία και την πολιτική ζωή.
Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε καλά πράγματα

Τρία συνηθισμένα λάθη των τοπικών υποψηφίων

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019, 00:02
Λίγες εβδομάδες πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, οι περισσότεροι συνδυασμοί έχουν κλείσει, οι υποψήφιοι οργώνουν τα καφενεία και τις γειτονιές, και οι πολίτες αποφασίζουν τους εκλεκτούς τους. Φέτος, λόγω της απλής αναλογικής αλλά και της τεράστιας διείσδυσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι μοιάζουν περισσότεροι από ποτέ.
Τρία συνηθισμένα λάθη των τοπικών υποψηφίων

Ο Όρμπαν της Αριστεράς είναι Έλληνας

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, 00:02
Ο κ. Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος, έχει ανοίξει μία πονεμένη για την αριστερά ιστορία, το θέμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Είτε το θέλει είτε όχι, οι μαρξιστογενής αντιλήψεις του γίνονται εμφανείς στο εκπαιδευμένο μάτι με μεγάλη ευκολία. “Στην εποχή μας ο κοινοβουλευτισμός -η δημοκρατική αρχή δέχεται πιέσεις από πολλαπλά κέντρα.
Ο Όρμπαν της Αριστεράς είναι Έλληνας

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 20/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα