Α. Σκούρας

Ο νόμος Σπίρτζη και ο Κορονοϊός

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, 00:02
Μία από τις μεγαλύτερες ευλογίες για εκατομμύρια Έλληνες χρήστες του διαδικτύου είναι οι εφαρμογές που μας επιτρέπουν να μισθώσουμε ένα ταξί για τις μετακινήσεις μας εντός πόλης. Το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει τη λειτουργία αυτών των υπηρεσιών ορίστηκε το 2018 από το νόμο Σπίρτζη, έναν κάκιστο ποιοτικά και οικονομικά νόμο που στέρησε από εταιρείες τη δυνατότητα να παρέχουν στους χρήστες τους την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.
Ο νόμος Σπίρτζη και ο Κορονοϊός

Black Lives Matter

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020, 00:02
Το σύνθημα "Black Lives Matter" που βρίσκεται στον πυρήνα των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ κυριαρχεί παντού. Το φορούν τηλεοπτικοί αστέρες, διαδηλωτές, γίνεται γκράφιτι σε τοίχους, τυπώνεται πάνω σε καπέλα, κούπες, ποτήρια και παγούρια. Μία μερίδα πολιτών, συνήθως συντηρητικών, δείχνει να ενοχλείται από το σύνθημα και απαντά με το "All Lives Matter" δηλαδή «όλες οι ζωές έχουν αξία».
Black Lives Matter

Ακόμα μία αρνητική διάκριση

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020, 00:02
Όσο εμείς στην Ελλάδα συζητάμε για το αν ήρθε το τέλος του «νεοφιλελευθερισμού» ο υπόλοιπος κόσμος, και ιδιαίτερα οι γείτονές μας, αναδιαρθρώνουν τις οικονομίες τους και είτε μας φτάνουν είτε μας προσπερνούν. Μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις μας σε δείκτες όπως το Doing Business και η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, σύμφωνα με μελέτη της PwC και της Παγκόσμιας Τράπεζας η χώρα μας είναι ουραγός και σε ό,τι αφορά την πολυπλοκότητα της εταιρικής φορολόγησης. 
Ακόμα μία αρνητική διάκριση

Μία χώρα, δύο συστήματα

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, 00:02
Τις τελευταίες μέρες η Κίνα έχει εντείνει την απόπειρα ελέγχου του Χονγκ Κονγκ παραβιάζοντας ουσιαστικά το δόγμα «μία χώρα, δύο συστήματα» που συνυπέγραψε με το Ηνωμένο Βασίλειο το 1997, όταν και το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην Κίνα, εξέλιξη που σίγουρα θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει όλες τις δυτικές κυβερνήσεις και να προκαλέσει τρόμο στη συνείδηση κάθε φιλελεύθερου πολίτη. 
Μία χώρα, δύο συστήματα

Η ιστορική αδυναμία των εχθρών της ελευθερίας

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, 00:02
Ήδη πριν την εξάπλωση του κορονοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη, ζούσαμε σε μία αρκετά ιδιαίτερη περίοδο. Η άνοδος του λαϊκισμού, των fake news, και του εθνικισμού στη Δύση μάς προβλημάτισαν αρκετά και μας προβληματίζουν και σήμερα. Το έργο αυτό, άλλωστε, το έχουμε ξαναδεί στην Ευρώπη και ο απολογισμός του ήταν εφιαλτικός.
Η ιστορική αδυναμία των εχθρών της ελευθερίας

Φιλελεύθερο wishlist για τα 32 δισ. ευρώ

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020, 00:02
Τα χρήματα για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός έρχονται, είτε αυτό αρέσει είτε δεν αρέσει σε οποιονδήποτε. Αυτόματα, αυτό σημαίνει ότι το Μαξίμου, η κυβέρνηση και η επιτροπή των οικονομολόγων της οποίας ηγείται ο νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, θα κληθούν να χαράξουν την οικονομική πολιτική της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια.
Φιλελεύθερο wishlist για τα 32 δισ. ευρώ

Το ένοχο μυστικό της αστυνομικής βίας των ΗΠΑ

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020, 00:02
Τα θύματα αστυνομικής βίας, είτε θανάσιμης είτε απλά τραυματικής, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πίσω από κάθε γνωστό συμβάν κρύβονται εκατοντάδες άλλα που για διάφορους λόγους μένουν στο σκοτάδι. Επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι τα κίνητρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων λειτουργών, αξίζει να αναφερθούμε σήμερα στο «ένοχο μυστικό» της αμερικανικής έννομης τάξης.
Το ένοχο μυστικό της αστυνομικής βίας των ΗΠΑ

Αντίο Αλμπέρτο Αλεσίνα

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020, 00:02
Το περασμένο Σάββατο ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους του κόσμου έχασε τη ζωή του ξαφνικά και ενώ έκανε περίπατο με τη γυναίκα του. Ο Αλμπέρτο Αλεσίνα είχε μία τεράστια ακαδημαϊκή καριέρα. Αρκετοί τον θεωρούν ως τον ιδρυτή της σύγχρονης πολιτικής οικονομίας, ενώ υπήρξε ο πρώτος διευθυντής της ομάδας εργασίας πολιτικής οικονομίας στο αμερικανικό National Bureau of Economic Research.
Αντίο Αλμπέρτο Αλεσίνα

Κέυνς, φιλελευθερισμός και πανδημία

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020, 00:02
Ο κεϋνσιανισμός, δηλαδή η οικονομική πολιτική που θέλει το κράτος να έχει ενεργό ρόλο στην οικονομία ανήκει ιδεολογικά κυρίως στην κεντροαριστερά. Είναι ένα ιδεολογικό πλαίσιο που, αν βρεθεί στα λάθος χέρια, μπορεί να αποτελέσει μέχρι και προάγγελο του σοσιαλισμού και τα συστατικά του είναι τα καλύτερα εργαλεία για την εξαγορά ψήφων και τη δημιουργία πελατειακού κράτους.
Κέυνς, φιλελευθερισμός και πανδημία

Πόσο μοιράζεται η Αθήνα;

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020, 00:02
Ο δείκτης του Consumer Choice Center μετρά το αν και το πόσο εύκολα και πλήρως λειτουργούν πλατφόρμες διαμοιρασμού μετακίνησης, βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλύματος και δημοσίας χρήσης ηλεκτρικών πατινιών. Αν ήδη φανταστήκατε ποια είναι η θέση που κατέχει η Αθήνα σ' αυτόν τον δείκτη ανάμεσα στις 48 εξεταζόμενες πόλεις, μάλλον πέσατε μέσα: Είμαστε στην τελευταία θέση.
Πόσο μοιράζεται η Αθήνα;

Σχεδιάζοντας την οικονομία με ΚΑΔ

Τρίτη 26 Μαΐου 2020, 00:02
Η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει την πρώτη φάση της πανδημίας με άριστα. Λίγοι, σε σχέση με άλλες χώρες, νεκροί, τα νοσοκομεία άντεξαν, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στα σκληρά μέτρα. Εδώ και λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση με αργά και σίγουρα βήματα προσπαθεί να μας φέρει στη νέα πραγματικότητα κατά την οποία θα ζούμε με τον κορονοϊό.
Σχεδιάζοντας την οικονομία με ΚΑΔ

Οι συνήθεις ύποπτοι των μέτρων

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, 00:02
Ένα από τα πιο επιτυχημένα αποφθέγματα της Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν ότι δεν υπάρχει δημόσιο χρήμα, μόνο χρήμα φορολογουμένων. Για να δικαιολογηθεί η κρατική δαπάνη των χρημάτων των φορολογουμένων σε μία έκτακτη περίοδο, όπως η σημερινή, δεν χρειάζεται να είναι κανείς κεϋνσιανός. Όλα τα είδη των φιλελευθέρων αναγνωρίζουν ότι σε τέτοιες περιόδους το κράτος έχει ρόλο και μπορεί να παρέμβει στην οικονομία προκειμένου να εξασφαλίσει τη σταθερότητα.
Οι συνήθεις ύποπτοι των μέτρων

Ο Κασιδιάρης, το τσιγάρο και η προσευχή

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020, 00:02
Το αφήγημα που χτίζει ένας πολιτικός γύρω από τον εαυτό του, το κόμμα του και τις αρχές του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που συγκεκριμένα κοινά θα αλληλεπιδράσουν μαζί του. Το τελευταίο παράδειγμα μίας τέτοιας προσπάθειας είναι το κόμμα που ανακοίνωσε χθες ο πρώην βουλευτής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.
Ο Κασιδιάρης, το τσιγάρο και η προσευχή

Γυμνοί στ' αγκάθια

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, 00:02
Η χώρα μας από το 1980 μέχρι και το τέλος των μνημονίων βίωσε μία συνεχή αποβιομηχάνιση. Το αποτέλεσμα αυτής της αποβιομηχάνισης ήταν ότι το 2019 η βιομηχανία αποτελούσε μόλις το 16,9% του ελληνικού ΑΕΠ, γεγονός που φέρνει τη χώρα μας 135η (πηγή: CIA World Factbook 2020) θέση του κόσμου ως προς το ποσοστό της βιομηχανικής παραγωγής σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας.
Γυμνοί στ' αγκάθια

Φ. Χάγεκ: «Γιατί δεν είμαι συντηρητικός»

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020, 00:02
Στο πλαίσιο της πολύ παραγωγικής εκδοτικής συνεργασίας του Φιλελεύθερου και του ΚΕΦίΜ, το ερχόμενο Σάββατο κυκλοφορεί με την εφημερίδα μια επιτομή σημαντικών κειμένων του κορυφαίου φιλελεύθερου στοχαστή του 20ου αιώνα Φρίντριχ Χάγιεκ που επιμελήθηκε το αμερικανικό Foundation for Economic Education.
Φ. Χάγεκ: «Γιατί δεν είμαι συντηρητικός»

Ο δημοσιογράφος, η εστιάτορας και οι τιμές

Τρίτη 19 Μαΐου 2020, 00:02
Ενόψει του επικείμενου κάποια στιγμή ανοίγματος των καταστημάτων εστίασης, είδα πρόσφατα ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση όπου ο δημοσιογράφος ρώτησε μεταξύ άλλων μια εστιάτορα «Μα καλά, δεν θα αυξήσετε τις τιμές;» Φαντάζομαι ποια ήταν η πορεία σκέψης που οδήγησε τον δημοσιογράφο όχι μόνο να κάνει αυτή την ερώτηση, αλλά και να θεωρήσει και σχεδόν σίγουρη την απάντηση που θα λάβει
Ο δημοσιογράφος, η εστιάτορας και οι τιμές

Και τι μας νοιάζει;

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, 00:02
Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε μία αρκετά σημαντική έρευνα για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα έχουν παρουσιαστεί εκτενώς, ευτυχώς, από τα ελληνικά μέσα αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες και συμπολίτισσες που φοβούνται να εκφραστούν ελεύθερα.
Και τι μας νοιάζει;

Πολιτικοποιημένη ανακούφιση

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, 00:02
Ένας λόγος που παρατηρούμε φαινόμενα ευνοιοκρατίας σε περιόδους μεγάλων κρίσεων είναι ότι σε αυτές ακριβώς τις περιόδους οι κυβερνήσεις αποκτούν αρκετές έκτακτες εξουσίες. Οι συστημικοί έλεγχοι εν μέσω κρίσεων είναι πιο αδύναμοι και η ανάγκη για άμεση λήψη αποφάσεων χωρίς τους ελέγχους της κανονικότητας είναι μεγαλύτερη.
Πολιτικοποιημένη ανακούφιση

SOS για τις μεταρρυθμίσεις

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020, 00:02
Οι επίπονες μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, στο ρυθμιστικό πλαίσιο και τα εργασιακά είναι ένα πάγιο φιλελεύθερο αίτημα. Δυστυχώς, οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αρκετά περίπλοκες και φέρουν μαζί τους σημαντικό πολιτικό κόστος, γεγονός που καθιστά την καθυστέρησή τους αναμενόμενη.
SOS για τις μεταρρυθμίσεις

Η τεράστια καμπάνια δημοσίων σχέσεων της Κίνας - κι εμείς

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, 00:02
Αν μια χώρα έχει αυτό το διάστημα ανάγκη να βελτιώσει τη διεθνή της εικόνα, αυτή είναι η Κίνα. Απ' ό,τι δείχνουν τα διαθέσιμα δεδομένα, η πανδημία όχι μόνο ξεκίνησε από εκεί -αυτό είναι το λιγότερο- αλλά και έγινε ανεξέλεγκτη λόγω των γνωστών πια τάσεων για μυστικότητα και συγκάλυψη των κρίσεων που χαρακτηρίζουν σταθερά όλα τα αυταρχικά κράτη.
Η τεράστια καμπάνια δημοσίων σχέσεων της Κίνας - κι εμείς