Α. Σκούρας

Η εκπαιδευτική ευελιξία ως αντίδοτο στον κορονοϊό

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, 00:02
Ήδη στη χώρα μας έχει ανακοινωθεί ότι ορισμένα σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα θα κλείσουν τις πόρτες τους αυτές τις μέρες εξαιτίας του κορονοϊού. Η αντίδραση αυτή είναι εύλογη και σίγουρα έχει ως στόχο την προστασία των μαθητών και των οικογενειών τους από μία ασθένεια που έχει σπείρει τον τρόμο σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η εκπαιδευτική ευελιξία ως αντίδοτο στον κορονοϊό

Ο σκληρός πυρήνας των προβλημάτων μας

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, 00:02
Οι οικονομολόγοι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, αναγνωρίζουν ότι η μετανάστευση σε βάθος χρόνου είναι πηγή πλούτου για τις χώρες υποδοχής. Όμως ο μέσος πολίτης, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, είναι αρκετά πιο σκεπτικός απέναντι σε αυτή την άποψη.
Ο σκληρός πυρήνας των προβλημάτων μας

Έπρεπε να έρθει ο Μπέρνι

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, 00:02
Την ώρα που γράφεται η στήλη οι δημοκρατικοί σε 14 πολιτείες των ΗΠΑ, οι κάτοικοι εξωτερικού και της Αμερικανικής Σαμόα σπεύδουν στις κάλπες για να αναδείξουν ποιος θα αντιπαρατεθεί στον Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι περισσότερες πηγές λένε ότι μετά τη λεγόμενη Σούπερ Τρίτη το προβάδισμα θα πάει στον Τζο Μπάιντεν χωρίς όμως να αποκλείεται και νίκη του Μπέρνι Σάντερς.
Έπρεπε να έρθει ο Μπέρνι

Οι εισβολείς και ο μανδύας του ρατσισμού

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020, 00:02
Η κυβέρνηση ορθώς έχει αντιδράσει στην από τον Ερντογάν εργαλειοποίηση των στη μεγάλη τους πλειονότητα φουκαράδων που βρίσκονται αυτές τις μέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Από αυτή τη θεσμική όμως στάση της κυβέρνησης, μέχρι τον ρατσισμό και το μίσος που παρατηρείται στα κοινωνικά δίκτυα, η απόσταση μετριέται σε έτη φωτός. Και οι μάσκες αρκετών έπεσαν. 
Οι εισβολείς και ο μανδύας του ρατσισμού

Το αμορτισέρ της δημοκρατίας μας

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Όταν οι πατέρες του αμερικανικού έθνους είχαν συγκαλέσει Εθνοσυνέλευση στη Φιλαδέλφεια για να καθορίσουν το πρώτο Σύνταγμα της χώρας τους, μία γυναίκα που βρισκόταν έξω ρώτησε τον Βενιαμίν Φραγκλίνο «λοιπόν γιατρέ, που καταλήξαμε; δημοκρατία ή βασιλεία;». Ο πανέξυπνος και ιδιαίτερα σημαντικός πολιτικός απάντησε αφοπλιστικά «δημοκρατία, αν μπορέσετε να τη διατηρήσετε». 
Το αμορτισέρ της δημοκρατίας μας

Γιατί προελαύνει ο Σάντερς (στους προκριματικούς των Δημοκρατικών) ;

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Αυτός που φαίνεται να κερδίζει μέχρι σήμερα τις εντυπώσεις στην κούρσα των Δημοκρατικών για την ανάδειξη του υποψηφίου τους για τις επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι ο Μπέρνι Σάντερς - εξέλιξη που μάλλον πρέπει να χαροποιεί τον Ντόναλντ Τραμπ.
Γιατί προελαύνει ο Σάντερς (στους προκριματικούς των Δημοκρατικών) ;

Το στοίχημα της e-Ελλάδας

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η προώθηση της μεταρρύθμισης που θα απαλλάσσει τους νέους γονείς από τον μαραθώνιο σε διάφορες υπηρεσίες για να ολοκληρώσουν τη ληξιαρχική εγγραφή του παιδιού τους. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που μπορεί να μην αλλάζει ριζικά την καθημερινότητά, είναι όμως μια ανάσα στον γραφειοκρατικό κυκεώνα που σωρευτικά μας ταλαιπωρεί καθημερινά.
Το στοίχημα της e-Ελλάδας

Πόσο ορθολογικές είναι τελικά οι αγορές;

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Η μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων αυτές τις μέρες που κατά πάσα βεβαιότητα οφείλεται στην εξάπλωση του κορονοϊού, προκάλεσε μεταξύ άλλων μια συζήτηση περί της ορθολογικότητας της αγοράς. Διαβάσαμε για παράδειγμα ότι οι αγορές δεν λειτουργούν δίκαια, δεν λειτουργούν αντικειμενικά, δεν πιάνουν τα σημεία της ισορροπίας όπως προβλέπουν κάποιες φιλικές σ΄ αυτές οικονομικές θεωρίες, ότι είναι υπερβολικά περίπλοκες.
Πόσο ορθολογικές είναι τελικά οι αγορές;

Η αυτονόητη αφετηρία για τη συζήτηση του μεταναστευτικού

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το προσφυγικό - μεταναστευτικό προσπαθώντας να τηρήσει δύσκολες ισορροπίες μεταξύ των προβλέψεων των διεθνών συνθηκών που δεσμεύουν τη χώρα, των κεκτημένων της συνταγματικής μας δημοκρατίας, αλλά και του θυμού μεγάλης μερίδας πολιτών, στο χώρο της δεξιάς παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα.
Η αυτονόητη αφετηρία για τη συζήτηση του μεταναστευτικού

Η ελευθερία της επιλογής (σε DVD)

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Αύριο στον Φιλελεύθερο θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στα ελληνικά το σημαίνον ντοκιμαντέρ του Μίλτον Φρίντμαν (Νόμπελ Οικονομικών 1976) με τίτλο «Ελευθερία της Επιλογής» (Free to Choose). Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αποτελείται από 10 μέρη τα οποία οι αναγνώστες της εφημερίδας θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τις προσεχείς εβδομάδες.
Η ελευθερία της επιλογής (σε DVD)

Πόσες ΔΕΚΟ χωρά η οικονομία;

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Σίγουρα θα θυμάστε τη διαβόητη εκείνη μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα χωράνε τέσσερις μόνο ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Περιέργως, η τότε κυβέρνηση, η οποία χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη μελέτη ως ισχυρό επιχείρημα των σχεδιασμών της για τον περιορισμό της ιδιωτικής τηλεόρασης, δεν είχε παραγγείλει αντίστοιχη μελέτη που θα μας έλεγε πόσες ΔΕΚΟ χωράνε στην Ελλάδα.
Πόσες ΔΕΚΟ χωρά η οικονομία;

Μια ακόμη απεργία

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Η αποκατάσταση της κανονικότητας φαίνεται πως προχωρά πολύ καλά αν κρίνουμε από τη χθεσινή απεργία που θύμισε παλιές καλές προ κρίσης εποχές. Για μια ακόμη φορά λοιπόν ταλαιπωρηθήκαμε, για μια ακόμη φορά οι δημόσιες συγκοινωνίες κλείσανε, για μια ακόμη φορά κλείσανε και οι δρόμοι, για μια ακόμη φορά κάποιοι έκαναν επαναστατική γυμναστική στις πλάτες μας.
Μια ακόμη απεργία

Πολιτική και μάρκετινγκ*

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Πριν από κάποια χρόνια, ήταν της μόδας η καταγγελία ότι η πολιτική γίνεται με όρους μάρκετινγκ, ότι δηλαδή τα κόμματα αντί να μένουν πιστά στην ιδεολογία τους αναζητούν με μεθόδους έρευνας αγοράς τους τρόπους ώστε να απευθυνθούν σε κρίσιμα κοινά, ακόμη κι αν αυτή σημαίνει ότι πρέπει σ? αυτή τη διαδικασία να βάλουν νερό στο κρασί των αξιών τους.
Πολιτική και μάρκετινγκ*

Η σημασία «των αρμών της εξουσίας»

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Πού άραγε αναφέρεται ο κ. Τσίπρας όταν μιλάει για την ανάληψη ελέγχου των «αρμών της εξουσίας» αν υπάρξει η «δεύτερη φορά αριστερά», όταν ως πρωθυπουργός διατηρώντας τεράστιες εξουσίες σε μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού, όρισε άτομα εμπιστοσύνης του σε νευραλγικές κρατικές θέσεις και σε ανεξάρτητες αρχές;
Η σημασία «των αρμών της εξουσίας»

Την γκιλοτίνα αμέσως

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Πριν λίγους μήνες το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών παρουσίασε τον Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης, που μετράει τη ρυθμιστική ποιότητα της νομοθετικής παραγωγής ανά έτος. Σύμφωνα με αυτή κάθε βουλευτής, για να διαβάσει τη νομοθετική παραγωγή του 2018, έπρεπε να αφιερώσει 60 εργάσιμες ημέρες, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχουν ορισμένοι αντιπαραγωγικοί και ξεπερασμένοι νόμοι. Τι πρέπει να γίνει; Η απάντηση είναι η ρυθμιστική γκιλοτίνα.
Την γκιλοτίνα αμέσως

Άβολες εκπαιδευτικές αλήθειες

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Οι ριζικές τομές σε έναν νευραλγικό χώρο, όπως αυτόν της παιδείας, απαιτούν χρόνο, σχέδιο και προετοιμασία. Όμως, οι καθυστερήσεις στον τομέα αυτό έχουν ένα ανυπεράσπιστο θύμα: τα παιδιά μας. Φανταστείτε ένα σενάριο όπου ένα παιδί χρειάζεται ένα φάρμακο το οποίο υπάρχει στο εξωτερικό αλλά στην Ελλάδα ο ΕΟΦ αρνείται να το εγκρίνει. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εξοργιστικό; Το ίδιο συμβαίνει με την παιδεία των παιδιών μας.
Άβολες εκπαιδευτικές αλήθειες

Η σημασία του να κρατάς τις ιδέες ζωντανές

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Ο σκοπός των φιλελεύθερων στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος της εποχής των μνημονίων, ήταν να κρατήσουν τις ιδέες της ελεύθερης αγοράς, των ατομικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου ζωντανές. Να εξασφαλίσουν ότι όταν η Ελλάδα θα ξεκινήσει την προσπάθεια να ξανασταθεί στα πόδια της, πως οι φιλελεύθερες ιδέες δεν θα λείπουν από τον δημόσιο, επιστημονικό και πολιτικό διάλογο.
Η σημασία του να κρατάς τις ιδέες ζωντανές

Οι διάσημοι και άσημοι εχθροί της ελεύθερης αγοράς

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Τα τελευταία χρόνια η βραδιά των Όσκαρ έχει προσθέσει στην ιεροτελεστία της πολιτικές δηλώσεις. Εκατομμυριούχοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα αριστερών αντιλήψεων, εκμεταλλεύονται το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον κινηματογράφο προκειμένου να προβάλλουν την πολιτική τους ατζέντα, να ευχηθούν παγκόσμια ειρήνη, και την κατάργηση του κάθε κακού.
Οι διάσημοι και άσημοι εχθροί της ελεύθερης αγοράς

Λι Γουενλιάνγκ - Ένας μάρτυρας της ελευθερίας του λόγου

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Ανάμεσα στις ζωές που χάθηκαν από τον κορονοϊό είναι ο άνθρωπος που διώχθηκε γιατί καταμαρτύρησε την εξάπλωση του ιού: ο οφθαλμίατρος Λι Γουενλιάνγκ. Όταν διαπίστωσε ότι αρκετά μεγάλος αριθμός ασθενών στο νοσοκομείο που εργαζόταν είχε θετικά αποτελέσματα στις εξετάσεις για τον ιό, το ανακοίνωσε σε μια κλειστή συνομιλία με συναδέλφους του. Το κινεζικό καθεστώς αντέδρασε και επέκρινε τον 34χρονο γιατρό με τις συνήθεις γι' αυτό κατηγορίες της διάδοσης ψευδών ειδήσεων...
Λι Γουενλιάνγκ - Ένας μάρτυρας της ελευθερίας του λόγου

Τα λυμένα ζωνάρια και η πόλωση

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Τα τελευταία χρόνια η ιδεολογική, πολιτική, κομματική πόλωση έχει γίνει σχεδόν αυτονόητο συστατικό της δημόσιας σφαίρας για πολλές χώρες. Το πρόσφατο περιστατικό, στην ετήσια προεδρική ομιλία στις ΗΠΑ, όπου στην κόκκινη γωνία ο Τραμπ έλεγε τα δικά του ενώ στην μπλε η Πελόσι έσκιζε επιδεικτικά το κείμενο της ομιλίας του μάλλον λίγους εξέπληξε. Οι πολιτικοί ανά τον κόσμο φαίνεται πως καιρό τώρα έχουν τα ζωνάρια τους λυμένα για καβγά.
Τα λυμένα ζωνάρια και η πόλωση

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 4 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα