Α. Σκούρας

Ο Μπόλεκ, ο Λόλεκ κι ο Καραγκιόζης

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Πριν από 29 χρόνια, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας, υπό την πίεση των μαζικών διαμαρτυριών υπέρ της δημοκρατίας σε ολόκληρη τη χώρα, ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει την εξουσία και θα διαλύσει το μονοκομματικό κράτος. Η Βελούδινη Επανάσταση είχε πετύχει: τον Ιούνιο του ίδιου έτους οι Τσεχοσλοβάκοι ψήφισαν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές.
Ο Μπόλεκ, ο Λόλεκ κι ο Καραγκιόζης

Τρεις ερωτήσεις για κάθε κρατιστή

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Όσοι δεν ξέρετε τον Τόμας Σόουελ, χάνετε! Είναι ίσως ο αποτελεσματικότερος σήμερα εκλαϊκευτής των οικονομικών ιδεών, η πιο πειστική και λογική φωνή κριτικής έναντι των οικονομικών προτάσεων που διατυπώνει η αριστερά. Διατύπωσε απλά λογικά επιχειρήματα, εύκολα κατανοητά ακόμη και από ανθρώπους χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις οικονομικών, που αποδομούν με πάταγο τα κελεύσματα των υποστηρικτών ενός ολοένα και μεγαλύτερου κράτους.
Τρεις ερωτήσεις για κάθε κρατιστή

Το ντέρμπι είναι στημένο υπέρ των λαϊκιστών

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τη ραγδαία άνοδο του λαϊκισμού, δεξιού και αριστερού. Τα αίτια της ανόδου αυτής απασχολούν δεξαμενές σκέψης, πολιτικά κόμματα, τα κυριότερα μέσα ενημέρωσης και αρκετές συζητήσεις μεταξύ πολιτών. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, οι απανταχού λαϊκιστές τραβούν μία βαθιά, διαχωριστική γραμμή μεταξύ λαού και διαφόρων ελίτ.
Το ντέρμπι είναι στημένο υπέρ των λαϊκιστών

Όταν οι ελευθερίες μας περιορίζονται για το καλό μας

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Διαρκής επαγρύπνηση χρειάζεται έναντι των οποιωνδήποτε προτείνουν την περιστολή των ελευθεριών μας στο όνομα της εκάστοτε επιμέρους στόχευσης. Η εξουσία, με κάθε μορφή, πάντα θα διεκδικεί ολοένα και μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στις ζωές μας - «για το καλό μας».
Όταν οι ελευθερίες μας περιορίζονται για το καλό μας

Η ημέρα των ευχαριστιών και οι αμερικανιές

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι απανταχού αμερικανοί θα γιορτάσουν την ημέρα των ευχαριστιών. Είναι μία πολύ σημαντική, κοσμική εορτή που προηγείται των καταναλωτικών οργίων της Black Friday και φέρνει κοντά τις οικογένειες στα πατρικά τους σπίτια μία φορά τον χρόνο.
Η ημέρα των ευχαριστιών και οι αμερικανιές

Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Η βία εναντίον των τρανς ατόμων δεν είναι δυστυχώς σπάνιο φαινόμενο και στη χώρα μας. Το διαφορετικό και το ασυνήθιστο συνεχίζουν να προκαλούν και στη δική μας κοινωνία ανακλαστικούς, παράλογους φόβους, ανόητα αστεία, αήθεις προσβολές και βία.
Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης

Ναι, έχω και στο χωριό μου black Friday!

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Κορυφώνεται αυτές τις μέρες το κύμα διαφημίσεων ενόψει του μεγάλου εμπορικού γεγονότος της Παρασκευής, του Blak Friday. Και ταυτόχρονα, όπως αναμενόταν, κορυφώνονται και τα συνήθη αντικαταναλωτικά μοιρολόγια: η αλλοτρίωση του ανθρώπου, οι επιχειρήσεις που θέλουν να μας κοροϊδέψουν με ψευτοεκπτώσεις, η εκμετάλλευση των εργατών από τις βιομηχανίες και ούτω καθεξής.
Ναι, έχω και στο χωριό μου black Friday!

Αν δεν μειωθεί το κράτος…

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Αν αναλογιστούμε τα πιο σημαντικά οικονομικά ζητήματα που ανακύπτουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και ως κύρια θέματα στα ενημερωτικά site, θα παρατηρήσουμε μία επαναλαμβανόμενη κατάσταση. Το θέμα των συντάξεων, της ανεργίας και της υπερφορολόγησης διαδέχονται το ένα το άλλο ως τα κύρια προβλήματα της οικονομίας μας.
Αν δεν μειωθεί το κράτος…

Greek Freak ή ελληνική φρίκη;

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Αυτές τις μέρες, η οικογένεια Αντετοκούνμπο μάς έδωσε έναν ακόμη καλό λόγο να της είμαστε ευγνώμονες. Με την χυδαία ρατσιστική επίθεση του Τάκη Τσουκαλά στον Θανάση Αντετοκούνμπο, μας δόθηκε η αφορμή να ξανασκεφτούμε τα παιδιά και τις οικογένειες αυτές, που μολονότι δεν κατάγονται από την Ελλάδα, έγιναν Έλληνες από επιλογή.
Greek Freak ή ελληνική φρίκη;

Brexit: Και καλή τύχη όπου κι αν πας!

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Απ’ ό,τι όλα δείχνουν, οι Βρετανοί και οι υπόλοιποι μέχρι σήμερα εταίροι τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταλήξαμε τελικά, μετά από μια μακρόχρονη και κοπιώδη διαδικασία σε ένα προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit. Απομένουν βεβαίως πολλά και σημαντικά βήματα για την περαίωση αυτής της εξόδου - ήδη έχουν εκφραστεί έντονες αντιδράσεις ως προς τους όρους της συμφωνίας από εκπροσώπους τόσο της σκληρής γραμμής υπέρ της εξόδου, όσο και τους φιλοευρωπαϊστές.
Brexit: Και καλή τύχη όπου κι αν πας!

Η σημασία της ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Η πλειοψηφία των διεθνών δεικτών συνήθως κατατάσσει τη χώρα μας στη Δυτική Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει εν μέρει λόγω πολιτισμικών και πολιτικών ομοιοτήτων που έχουμε με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία ή επειδή θεωρούμαστε ως κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού ή ακόμα και επειδή ουδέποτε περάσαμε κομμουνισμό, σε αντίθεση με τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Η σημασία της ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων

Η σημασία της αντιπολίτευσης

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο θα καλλιεργείται από τη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα ως ενός χαρισματικού πολιτικού ηγέτη που κατόρθωσε κάτι που σχεδόν φαίνεται αδύνατο: Να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ από μια αντισυστημική, αντιμνημονιακή ήσσονος πολιτικής σημασίας παράταξη στον μείζονα κυβερνητικό εταίρο - σε μια πολιτική δύναμη που κρατά την εξουσία τρία χρόνια.
Η σημασία της αντιπολίτευσης

Να τελειώνουμε με την υπερφορολόγηση

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Με όλα τα δημοσιονομικά και οικονομικά βάσανα που βιώνουμε οι Έλληνες την τελευταία δεκαετία, είναι κατανοητό γιατί κάποιοι αντιμετωπίζουμε με ανησυχία τις εξαγγελίες των πολιτικών μας ηγετών για αλλαγές στη φορολογία και στα προγράμματα δαπανών.
Να τελειώνουμε με την υπερφορολόγηση

Όταν τα δικαστήρια μοιράζουν λεφτά

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Αυτό είναι λοιπόν το τελευταίο άρθρο που γράφω από το ταξίδι μου αυτό στις ΗΠΑ και η τύχη το ήθελε να συμπέσει με την επαύριο των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών. Ένα από τα κυρίαρχα σημεία στις αναλύσεις των αποτελεσμάτων είναι ότι τόσο ο θεσμός των ενδιάμεσων εκλογών, όσο και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, με όλους να έχουν κερδίσει και όλους να έχουν χάσει, υπογραμμίζουν την πρόθεση των ιδρυτικών πατέρων των ΗΠΑ να ενισχύουν με κάθε δυνατό τρόπο τη διάκριση των εξουσιών.
Όταν τα δικαστήρια μοιράζουν λεφτά

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Όλοι κέρδισαν κάτι, όλοι έχασαν κάτι

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Οι ενδιάμεσες εκλογές δεν έκρυβαν τελικά έντονες συγκινήσεις για τους Αμερικανούς. Αντιθέτως, το συμπέρασμα που επικράτησε είναι πως ούτε οι Ρεπουμπλικανοί, ούτε οι Δημοκρατικοί έχουν λόγους να πανηγυρίζουν ιδιαίτερα - καθεμιά από τις δύο μεγάλες παρατάξεις κέρδισε και έχασε κάτι.
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Όλοι κέρδισαν κάτι, όλοι έχασαν κάτι

Ψήφος με γραμματόσημο

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Ημέρα ενδιάμεσων εκλογών χθες στις ΗΠΑ, και ήδη, πριν ανοίξουν επίσημα οι κάλπες, 35 εκατομμύρια Αμερικανοί που διαμένουν εντός ή εκτός της χώρας έχουν ψηφίσει επιστολικά. Παρόμοιες ρυθμίσεις ισχύουν εδώ και χρόνια στις περισσότερες ανεπτυγμένες δημοκρατίες - όχι όμως και στην Ελλάδα.
Ψήφος με γραμματόσημο

Τρεις πολιτικές διαφημίσεις που άφησαν εποχή στις ΗΠΑ

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Συνεχίζοντας τις ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ, και μετά το αφιέρωμα του Φιλελεύθερου στις ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα Τρίτη, 6/11, αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε ορισμένα προεκλογικά σποτ που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην αμερικανική πολιτική.
Τρεις πολιτικές διαφημίσεις που άφησαν εποχή στις ΗΠΑ

Δεν είναι η οικονομία ηλίθιε;

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Δύο ημέρες πριν τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές και τα προγνωστικά μιλούν για καθαρή νίκη των Δημοκρατικών. Όμως, την Παρασκευή που μας πέρασε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ορισμένα εντυπωσιακά αποτελέσματα για την οικονομία. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,1% σε σχέση με πέρυσι γεγονός που ανατρέπει οριστικά την αφήγηση περί ανάπτυξης μόνο για τους έχοντες. Η ανεργία παραμένει σταθερά στο 3,7%.
Δεν είναι η οικονομία ηλίθιε;

Ποιους στ' αλήθεια αφορούν και ποιους επηρεάζουν οι διεθνείς οικονομικοί δείκτες

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Μια από τις πιο συχνές κριτικές που έχω αντιμετωπίσει είναι η εξής: “Τι σημασία έχουν εντέλει αυτοί οι δείκτες; Ποιους αφορούν στον πραγματικό κόσμο; Ασχολείται κανείς μαζί τους;”. Ορίστε λοιπόν μια πολύ καλή αφορμή να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους! Ακολουθούν 3 λόγοι που δείκτες όπως ο Doing Business έχουν σημασία.
Ποιους στ' αλήθεια αφορούν και ποιους επηρεάζουν οι διεθνείς οικονομικοί δείκτες

Καμία πολιτική επιρροή δεν θα σας βοηθήσει στο ελάχιστο

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018, 01:02
Τέταρτη λοιπόν μέρα στις ΗΠΑ, και σήμερα θέλω να γράψω για κάτι που μάλλον είτε θα σας σας λυπήσει πολύ, είτε θα σας εξοργίσει. Χτες λοιπόν είχα τη χαρά να συναντήσω έναν καλό μου φίλο στο χώρο εργασίας του, το Office of Personnel Management, το γραφείο δηλαδή διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού για ολόκληρο το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ.
Καμία πολιτική επιρροή δεν θα σας βοηθήσει στο ελάχιστο

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα