Α. Σκούρας

Greek Freak ή ελληνική φρίκη;

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Αυτές τις μέρες, η οικογένεια Αντετοκούνμπο μάς έδωσε έναν ακόμη καλό λόγο να της είμαστε ευγνώμονες. Με την χυδαία ρατσιστική επίθεση του Τάκη Τσουκαλά στον Θανάση Αντετοκούνμπο, μας δόθηκε η αφορμή να ξανασκεφτούμε τα παιδιά και τις οικογένειες αυτές, που μολονότι δεν κατάγονται από την Ελλάδα, έγιναν Έλληνες από επιλογή.
Greek Freak ή ελληνική φρίκη;

Brexit: Και καλή τύχη όπου κι αν πας!

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Απ’ ό,τι όλα δείχνουν, οι Βρετανοί και οι υπόλοιποι μέχρι σήμερα εταίροι τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταλήξαμε τελικά, μετά από μια μακρόχρονη και κοπιώδη διαδικασία σε ένα προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit. Απομένουν βεβαίως πολλά και σημαντικά βήματα για την περαίωση αυτής της εξόδου - ήδη έχουν εκφραστεί έντονες αντιδράσεις ως προς τους όρους της συμφωνίας από εκπροσώπους τόσο της σκληρής γραμμής υπέρ της εξόδου, όσο και τους φιλοευρωπαϊστές.
Brexit: Και καλή τύχη όπου κι αν πας!

Η σημασία της ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Η πλειοψηφία των διεθνών δεικτών συνήθως κατατάσσει τη χώρα μας στη Δυτική Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει εν μέρει λόγω πολιτισμικών και πολιτικών ομοιοτήτων που έχουμε με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία ή επειδή θεωρούμαστε ως κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού ή ακόμα και επειδή ουδέποτε περάσαμε κομμουνισμό, σε αντίθεση με τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Η σημασία της ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων

Η σημασία της αντιπολίτευσης

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο θα καλλιεργείται από τη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα ως ενός χαρισματικού πολιτικού ηγέτη που κατόρθωσε κάτι που σχεδόν φαίνεται αδύνατο: Να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ από μια αντισυστημική, αντιμνημονιακή ήσσονος πολιτικής σημασίας παράταξη στον μείζονα κυβερνητικό εταίρο - σε μια πολιτική δύναμη που κρατά την εξουσία τρία χρόνια.
Η σημασία της αντιπολίτευσης

Να τελειώνουμε με την υπερφορολόγηση

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Με όλα τα δημοσιονομικά και οικονομικά βάσανα που βιώνουμε οι Έλληνες την τελευταία δεκαετία, είναι κατανοητό γιατί κάποιοι αντιμετωπίζουμε με ανησυχία τις εξαγγελίες των πολιτικών μας ηγετών για αλλαγές στη φορολογία και στα προγράμματα δαπανών.
Να τελειώνουμε με την υπερφορολόγηση

Όταν τα δικαστήρια μοιράζουν λεφτά

Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Αυτό είναι λοιπόν το τελευταίο άρθρο που γράφω από το ταξίδι μου αυτό στις ΗΠΑ και η τύχη το ήθελε να συμπέσει με την επαύριο των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών. Ένα από τα κυρίαρχα σημεία στις αναλύσεις των αποτελεσμάτων είναι ότι τόσο ο θεσμός των ενδιάμεσων εκλογών, όσο και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, με όλους να έχουν κερδίσει και όλους να έχουν χάσει, υπογραμμίζουν την πρόθεση των ιδρυτικών πατέρων των ΗΠΑ να ενισχύουν με κάθε δυνατό τρόπο τη διάκριση των εξουσιών.
Όταν τα δικαστήρια μοιράζουν λεφτά

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Όλοι κέρδισαν κάτι, όλοι έχασαν κάτι

Πέμπτη 08 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Οι ενδιάμεσες εκλογές δεν έκρυβαν τελικά έντονες συγκινήσεις για τους Αμερικανούς. Αντιθέτως, το συμπέρασμα που επικράτησε είναι πως ούτε οι Ρεπουμπλικανοί, ούτε οι Δημοκρατικοί έχουν λόγους να πανηγυρίζουν ιδιαίτερα - καθεμιά από τις δύο μεγάλες παρατάξεις κέρδισε και έχασε κάτι.
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Όλοι κέρδισαν κάτι, όλοι έχασαν κάτι

Ψήφος με γραμματόσημο

Τετάρτη 07 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Ημέρα ενδιάμεσων εκλογών χθες στις ΗΠΑ, και ήδη, πριν ανοίξουν επίσημα οι κάλπες, 35 εκατομμύρια Αμερικανοί που διαμένουν εντός ή εκτός της χώρας έχουν ψηφίσει επιστολικά. Παρόμοιες ρυθμίσεις ισχύουν εδώ και χρόνια στις περισσότερες ανεπτυγμένες δημοκρατίες - όχι όμως και στην Ελλάδα.
Ψήφος με γραμματόσημο

Τρεις πολιτικές διαφημίσεις που άφησαν εποχή στις ΗΠΑ

Τρίτη 06 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Συνεχίζοντας τις ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ, και μετά το αφιέρωμα του Φιλελεύθερου στις ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα Τρίτη, 6/11, αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε ορισμένα προεκλογικά σποτ που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην αμερικανική πολιτική.
Τρεις πολιτικές διαφημίσεις που άφησαν εποχή στις ΗΠΑ

Δεν είναι η οικονομία ηλίθιε;

Δευτέρα 05 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Δύο ημέρες πριν τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές και τα προγνωστικά μιλούν για καθαρή νίκη των Δημοκρατικών. Όμως, την Παρασκευή που μας πέρασε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ορισμένα εντυπωσιακά αποτελέσματα για την οικονομία. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,1% σε σχέση με πέρυσι γεγονός που ανατρέπει οριστικά την αφήγηση περί ανάπτυξης μόνο για τους έχοντες. Η ανεργία παραμένει σταθερά στο 3,7%.
Δεν είναι η οικονομία ηλίθιε;

Ποιους στ' αλήθεια αφορούν και ποιους επηρεάζουν οι διεθνείς οικονομικοί δείκτες

Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Μια από τις πιο συχνές κριτικές που έχω αντιμετωπίσει είναι η εξής: “Τι σημασία έχουν εντέλει αυτοί οι δείκτες; Ποιους αφορούν στον πραγματικό κόσμο; Ασχολείται κανείς μαζί τους;”. Ορίστε λοιπόν μια πολύ καλή αφορμή να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους! Ακολουθούν 3 λόγοι που δείκτες όπως ο Doing Business έχουν σημασία.
Ποιους στ' αλήθεια αφορούν και ποιους επηρεάζουν οι διεθνείς οικονομικοί δείκτες

Καμία πολιτική επιρροή δεν θα σας βοηθήσει στο ελάχιστο

Πέμπτη 01 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Τέταρτη λοιπόν μέρα στις ΗΠΑ, και σήμερα θέλω να γράψω για κάτι που μάλλον είτε θα σας σας λυπήσει πολύ, είτε θα σας εξοργίσει. Χτες λοιπόν είχα τη χαρά να συναντήσω έναν καλό μου φίλο στο χώρο εργασίας του, το Office of Personnel Management, το γραφείο δηλαδή διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού για ολόκληρο το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ.
Καμία πολιτική επιρροή δεν θα σας βοηθήσει στο ελάχιστο

Μεγαλύτερη ευημερία ή μεγαλύτερη ισότητα για τους φτωχότερους;

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018, 00:02
Τρίτη μέρα σήμερα στις ΗΠΑ, και ξεκίνησα τη μέρα μου διαβάζοντας ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του James Pethokoukis στο μπλογκ του American Enterprise Institute. Στο άρθρο αυτό ο συμπατριώτης μας εξετάζει ένα από τα ερωτήματα που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στην Αμερική: Ποιος είναι ο σωστότερος τρόπος να μετράμε τη φτώχεια.
Μεγαλύτερη ευημερία ή μεγαλύτερη ισότητα για τους φτωχότερους;

Το όχημα της προόδου

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018, 00:02
Δεύτερη μέρα λοιπόν στις ΗΠΑ, και σήμερα το πρωί κάλεσα ένα Uber για να με πάει από τη Ουάσινγκτον στο Άρλινγκτον. Ήταν μακράν η οικονομικότερη και βολικότερη επιλογή, και μάλιστα χάρη στην καινούρια υπηρεσία της πλατφόρμας, είχα τη δυνατότητα, εφόσον επέλεγα να περπατήσω δύο λεπτά και να μοιραστώ την κούρσα μου με κάποιον συνεπιβάτη - πράγμα που έκανα - να μειωθεί το κόμιστρο από τα 19 δολάρια στα μόλις 8.
Το όχημα της προόδου

Η ελευθερία του να λες ΟΧΙ

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, 00:02
Πριν από λίγες ώρες, προσγειώθηκα στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης. Θα μείνω στις ΗΠΑ για λίγες μέρες, και σ’ αυτό το διάστημα θα χρησιμοποιώ ως αφορμή έμπνευσης γι’ αυτή τη στήλη πράγματα που βλέπω εδώ και πιστεύω ότι συνδέονται με τρόπο ενδιαφέροντα με όσα ζούμε στην Ελλάδα.
Η ελευθερία του να λες ΟΧΙ

Τρεις λόγοι που ο Φρεντερίκ Μπαστιά παραμένει και σήμερα επίκαιρος

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018, 00:02
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, σχεδόν 170 χρόνια μετά το θάνατο του σπουδαίου αυτού Γάλλου δημοσιολόγου και πολιτικού, ελάχιστοι - μετρημένοι μάλλον στα δάχτυλα του ενός χεριού - είναι αυτοί που κατάφεραν να πλησιάσουν τη συμβολή του στην εκλαΐκευση και διάδοση των ιδεών της ελευθερίας.
Τρεις λόγοι που ο Φρεντερίκ Μπαστιά παραμένει και σήμερα επίκαιρος

Δεν φταίνε οι σοσιαλιστές, ο σοσιαλισμός φταίει

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, 00:02
Δύσκολα θα πάρετε δύο ίδιες απαντήσεις στην ερώτηση τι είναι ο σοσιαλισμός. Αλλιώς τον εννοεί το ΠΑΣΟΚ, αλλιώς οι πολιτικοί επιστήμονες, αλλιώς οι οικονομολόγοι, και αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση όμως, το κοινό σημείο αναφοράς θα είναι η αποδοχή ενός μεγάλου και παρεμβατικού κράτους, που μπορεί να επιβάλλει γραφειοκρατικές δομές στην οικονομική δραστηριότητα προκειμένου να επιτύχει συγκεκριμένα κοινωνικά αποτελέσματα.
Δεν φταίνε οι σοσιαλιστές, ο σοσιαλισμός φταίει

«Δημόσια Δωρεάν Παιδεία» - εντός ή εκτός εισαγωγικών;

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, 00:02
Η πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας και τα όσα τραγελαφικά διαμείφθηκαν στον μεταξύ τους διάλογο, τα εγκαίνια υποκαταστήματος του Ρουβίκωνα στο κτήριο της Φιλοσοφικής, αλλά και οι κραυγές αγωνίας από διάφορα πανεπιστήμια της χώρας για τα όσα φρικτά και αποκρουστικά συμβαίνουν έφεραν ξανά στην επικαιρότητα το κρίσιμο ζήτημα της εκπαίδευσης στη χώρα μας.
«Δημόσια Δωρεάν Παιδεία» - εντός ή εκτός εισαγωγικών;

Τρία «μυστικά» των επιτυχημένων υποψηφίων στην επικοινωνία

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, 00:02
Καθώς οδεύουμε σε κάλπες και η ατμόσφαιρα στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα «μυρίζει» εκλογές, είναι σκόπιμο το να εξετάσουμε τις τεχνικές που σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να κρίνουν μία επιτυχημένη από μία αποτυχημένη υποψηφιότητα.
Τρία «μυστικά» των επιτυχημένων υποψηφίων στην επικοινωνία

Αποσυμφόρηση των φυλακών με μείωση των εγκληματιών

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, 00:02
Είναι γενικώς αποδεκτό ότι το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας δεν συγκαταλέγεται στα καλύτερα του κόσμου. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, η Ελλάδα αντιμετωπίζει «εκρηκτικό πρόβλημα υπερπλήρωσης των φυλακών» και οι συνθήκες διαβίωσης στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας ενδεχομένως να αποτελέσουν αιτία κυρώσεων από την ΕΕ.
Αποσυμφόρηση των φυλακών με μείωση των εγκληματιών

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 13/12/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα