Α. Σκούρας

Πόσο ασφαλής είναι η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα;

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, 00:02
Όσοι και όσες έχετε τυχόν επισκεφθεί την αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ θα έχετε σίγουρα προσέξει ένα απόφθεγμα με μεγάλα γράμματα σε περίοπτη θέση που λέει «Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης». Πράγματι, η ελευθερία του λόγου και του τύπου θεωρούνται θεμέλια όχι μόνο της δικαιοσύνης, αλλά και του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Πόσο ασφαλής είναι η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα;

Κι όμως, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, 00:02
Πολλοί συμπατριώτες μας έχουν καταλήξει τα τελευταία χρόνια στο συμπέρασμα ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά στην Ελλάδα. Είναι τόσα πολλά και τόσο μεγάλα τα δομικά προβλήματα, υποστηρίζουν, τόσο ριζωμένες οι συνήθειες και οι νοοτροπίες - οι οποίες μάλιστα βρίσκουν εύφορο έδαφος ακόμη και μέσα στην κρίση - που οποιοσδήποτε δεν ξεκινά από την παραδοχή ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα διά παντός καταδικασμένη, είναι στην καλύτερη περίπτωση αιθεροβάμων και στη χειρότερη απατεώνας.
Κι όμως, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν

Τα τρία απαραίτητα συστατικά ενός πολιτικού κινήματος

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, 00:02
Τη Δευτέρα που μας έρχεται, 17 Δεκεμβρίου, το ΚΕΦίΜ σε μια λαμπρή βραδιά θα απονείμει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα βραβεία Προμηθέας σε ανθρώπους που με το έργο τους ενσαρκώνουν τις αξίες της ελευθερίας. Θα έχουμε μάλιστα τη μεγάλη τιμή να φιλοξενούμε στην Ελλάδα τον Λέσεκ Μπαλτσερόβιτς.
Τα τρία απαραίτητα συστατικά ενός πολιτικού κινήματος

Μια ανάσα μακριά

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, 00:02
Σαν σήμερα, 12 Δεκεμβρίου του 1941, ο Χίτλερ διακήρυξε σε σύσκεψη ανώτερων αξιωματούχων του ναζιστικου κόμματος τον στόχο της εξόντωσης των Εβραίων. Το Ολοκαύτωμα που αποκαλύφθηκε σε όλη του την έκταση με την νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατέδειξε ότι ο στόχος αυτός δεν ήταν ένα ρητορικό σχήμα.
Μια ανάσα μακριά

Τι δουλειά έχουν οι Άραβες με την ελευθερία;

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, 00:02
Στα χρόνια που ασχολούμαι με τη διάδοση του φιλελευθερισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, είχα (και έχω) την τύχη να γνωρίσω, να συναναστραφώ, ακόμα και να αποκτήσω νέες και νέους φίλους από όλο τον κόσμο. Το περασμένο σαββατοκύριακο είχα την τιμή να μιλήσω στο Αραβικό Φεστιβάλ Ελευθερίας που διοργάνωσε το Αραβικό Κέντρο Ανθρωπιστικών Επιστημών στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ.
Τι δουλειά έχουν οι Άραβες με την ελευθερία;

Οι λέξεις έχουν σημασία

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, 00:02
Ένα από τα σημαντικότερα διδάγματα στον δημόσιο λόγο είναι πως ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνεις κάτι έχει καθοριστική σημασία στο πώς αυτό θα γίνει κατανοητό από τους συνομιλητές σου, στο αν θα το θυμούνται μετά από μισή ώρα, αλλά και στο αν θα το αντιμετωπίσουν θετικά ή αρνητικά.
Οι λέξεις έχουν σημασία

Η τυραννία του «τι δουλειά είχε να είναι εκεί;»

Παρασκευή 07 Δεκεμβρίου 2018, 00:02
Αυτές τις μέρες, με αφορμή τη δολοφονία μιας νέας γυναίκας, ακούσαμε για μια ακόμη φορά ένα δήθεν επιχείρημα που είχε ακουστεί κατά κόρον και δέκα χρόνια πριν για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου: «Τι δουλειά είχε να είναι εκεί;»
Η τυραννία του «τι δουλειά είχε να είναι εκεί;»

Ο Tariff Man - ένας οικονομικός αντιήρωας

Πέμπτη 06 Δεκεμβρίου 2018, 00:02
Ο οικονομικός προστατευτισμός του Τραμπ είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της διακυβέρνησής του. Είναι επίσης και το σημείο που περιπλέκει όσο λίγα άλλα τον πολιτικό ανταγωνισμό στις ΗΠΑ. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί αμφιταλαντεύονται τις θέσεις τους.
Ο Tariff Man - ένας οικονομικός αντιήρωας

Ξένες επενδύσεις - εμείς τις θέλουμε;

Τετάρτη 05 Δεκεμβρίου 2018, 00:02
Την παρακάτω παράσταση την έχουμε δει αρκετές φορές, ιδιαίτερα στα χρόνια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ… Ο υπουργός ταξιδεύει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με καμιά δεκαριά ακολούθους, την πρεσβεία σε επιφυλακή και τους τυπικούς “επαγγελματίες ελληνοαμερικάνους” να τον παίρνουν από το χέρι και να εμφανίζονται σε διαδοχικές εκδηλώσεις και συνέδρια με πρεστίζ και γκλάμουρ.
Ξένες επενδύσεις - εμείς τις θέλουμε;

Η ανάγκη για ένα φιλελεύθερο κίνημα

Τρίτη 04 Δεκεμβρίου 2018, 00:02
Πριν καν ξεκινήσω να αναλύω τις σημερινές μου σκέψεις, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν προτείνω τη δημιουργία ενός φιλελεύθερου κόμματος. Ο χώρος αυτός έχει επαρκή αριθμό κομμάτων που μπορούν εν δυνάμει να τον εκπροσωπήσουν, όπως η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Φιλελεύθερη Συμμαχία για τους πιο τολμηρούς, ή το Ποτάμι.
Η ανάγκη για ένα φιλελεύθερο κίνημα

Το ιερό δικαίωμα της σχολικής κατάληψης

Δευτέρα 03 Δεκεμβρίου 2018, 00:02
Τις τελευταίες μέρες είδαμε στα σχολεία κάτι που σε ελάχιστες χώρες πλην της Ελλάδας θα θεωρούταν φυσιολογικό: Στη δεξιά γωνία, με το μπλε σορτσάκι, γίνονται καταλήψεις από παιδιά που διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών και γενικά θέλουν να διαδηλώσουν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Στην αριστερή γωνία, με το κόκκινο σορτσάκι, είναι τα παιδιά που διαφωνούν με το περιεχόμενο των συγκεκριμένων καταλήψεων.
Το ιερό δικαίωμα της σχολικής κατάληψης

Για να μη σπαταλάς τα χρήματά σου, δώστα στο κράτος!

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Χθες, μέρα απεργίας, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Μάτι και συνομίλησε με πυρόπληκτους. Εκεί, μακριά από τις κάμερες των απεργούντων μέσων ενημέρωσης, αλλά κοντά σε μια κάμερα κινητού τηλεφώνου κάποιου από τους συνομιλητές του, είπε κάτι που κάποιους εξέπληξε έντονα. Κι όμως, κανέναν δεν πρέπει να εκπλήσσει η αποστροφή αυτή του Πρωθυπουργού.
Για να μη σπαταλάς τα χρήματά σου, δώστα στο κράτος!

Η αρχή της αναγέννησης της φιλελεύθερης βιβλιογραφίας

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Ένας πολύ σοφός και ιδιαίτερα επιτυχημένος επιχειρηματίας είπε κάποτε ότι «σε πέντε χρόνια θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν που είσαι σήμερα, το μόνο που θα έχει αλλάξει είναι οι άνθρωποι που συναναστρέφεσαι και τα βιβλία που διάβασες». Αν εφαρμόσουμε αυτή την αρχή στον γενικότερο πληθυσμό, κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται από την κοινωνική και οικονομική κρίση που πέρασε η Ελλάδα μεταπολιτευτικά.
Η αρχή της αναγέννησης της φιλελεύθερης βιβλιογραφίας

Ο Μπόλεκ, ο Λόλεκ κι ο Καραγκιόζης

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Πριν από 29 χρόνια, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας, υπό την πίεση των μαζικών διαμαρτυριών υπέρ της δημοκρατίας σε ολόκληρη τη χώρα, ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει την εξουσία και θα διαλύσει το μονοκομματικό κράτος. Η Βελούδινη Επανάσταση είχε πετύχει: τον Ιούνιο του ίδιου έτους οι Τσεχοσλοβάκοι ψήφισαν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές.
Ο Μπόλεκ, ο Λόλεκ κι ο Καραγκιόζης

Τρεις ερωτήσεις για κάθε κρατιστή

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Όσοι δεν ξέρετε τον Τόμας Σόουελ, χάνετε! Είναι ίσως ο αποτελεσματικότερος σήμερα εκλαϊκευτής των οικονομικών ιδεών, η πιο πειστική και λογική φωνή κριτικής έναντι των οικονομικών προτάσεων που διατυπώνει η αριστερά. Διατύπωσε απλά λογικά επιχειρήματα, εύκολα κατανοητά ακόμη και από ανθρώπους χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις οικονομικών, που αποδομούν με πάταγο τα κελεύσματα των υποστηρικτών ενός ολοένα και μεγαλύτερου κράτους.
Τρεις ερωτήσεις για κάθε κρατιστή

Το ντέρμπι είναι στημένο υπέρ των λαϊκιστών

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τη ραγδαία άνοδο του λαϊκισμού, δεξιού και αριστερού. Τα αίτια της ανόδου αυτής απασχολούν δεξαμενές σκέψης, πολιτικά κόμματα, τα κυριότερα μέσα ενημέρωσης και αρκετές συζητήσεις μεταξύ πολιτών. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, οι απανταχού λαϊκιστές τραβούν μία βαθιά, διαχωριστική γραμμή μεταξύ λαού και διαφόρων ελίτ.
Το ντέρμπι είναι στημένο υπέρ των λαϊκιστών

Όταν οι ελευθερίες μας περιορίζονται για το καλό μας

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Διαρκής επαγρύπνηση χρειάζεται έναντι των οποιωνδήποτε προτείνουν την περιστολή των ελευθεριών μας στο όνομα της εκάστοτε επιμέρους στόχευσης. Η εξουσία, με κάθε μορφή, πάντα θα διεκδικεί ολοένα και μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στις ζωές μας - «για το καλό μας».
Όταν οι ελευθερίες μας περιορίζονται για το καλό μας

Η ημέρα των ευχαριστιών και οι αμερικανιές

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι απανταχού αμερικανοί θα γιορτάσουν την ημέρα των ευχαριστιών. Είναι μία πολύ σημαντική, κοσμική εορτή που προηγείται των καταναλωτικών οργίων της Black Friday και φέρνει κοντά τις οικογένειες στα πατρικά τους σπίτια μία φορά τον χρόνο.
Η ημέρα των ευχαριστιών και οι αμερικανιές

Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Η βία εναντίον των τρανς ατόμων δεν είναι δυστυχώς σπάνιο φαινόμενο και στη χώρα μας. Το διαφορετικό και το ασυνήθιστο συνεχίζουν να προκαλούν και στη δική μας κοινωνία ανακλαστικούς, παράλογους φόβους, ανόητα αστεία, αήθεις προσβολές και βία.
Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης

Ναι, έχω και στο χωριό μου black Friday!

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, 00:02
Κορυφώνεται αυτές τις μέρες το κύμα διαφημίσεων ενόψει του μεγάλου εμπορικού γεγονότος της Παρασκευής, του Blak Friday. Και ταυτόχρονα, όπως αναμενόταν, κορυφώνονται και τα συνήθη αντικαταναλωτικά μοιρολόγια: η αλλοτρίωση του ανθρώπου, οι επιχειρήσεις που θέλουν να μας κοροϊδέψουν με ψευτοεκπτώσεις, η εκμετάλλευση των εργατών από τις βιομηχανίες και ούτω καθεξής.
Ναι, έχω και στο χωριό μου black Friday!

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 15/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα