Α. Σκούρας

Η βολική παραοικονομία

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019, 00:02
Το 2017 η χώρα μας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην παραοικονομία σε ολόκληρο τον αναπτυγμένο κόσμο. Οι τρόποι για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αρκετοί αλλά τον τελευταίο καιρό παρατηρείται πολιτική προτίμηση στον περιορισμό της χρήσης των μετρητών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΔΝΤ, η χρήση των μετρητών αποτελεί - υπό προϋποθέσεις - χαρακτηριστικό των χωρών που έχουν υψηλά επίπεδα παραοικονομίας.
Η βολική παραοικονομία

Όσα δεν φτάνει ο κρατισμός...

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, 00:02
Η διαπίστωση ότι η αριστερά, για ακόμα μία φορά, προβάλλει τον νεοφιλελευθερισμό ως τον πολιτικό “μπαμπούλα” που θα τρομάξει τους ψηφοφόρους και θα τους ξαναφέρει κοντά της μου θύμισε μία κουβέντα που έκανα στην Ουάσινγκτον με ένα μέλος της ελληνικής κοινότητας που έχει καλές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα.
Όσα δεν φτάνει ο κρατισμός...

Συριζαϊκή μετάνοια vs Αριστερή μετάνοια

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, 00:02
Το τετραήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι από τις πατροπαράδοτες παραδόσεις του λαού μας που δύσκολα θα αλλάξουν. Ο Έλληνας θέλει μία φορά το χρόνο να πετάξει χαρταετό, να φάει ταραμοσαλάτα και να πει χρόνια πολλά χωρίς να είναι σαφές το τι ακριβώς γιορτάζει.
Συριζαϊκή μετάνοια vs Αριστερή μετάνοια

Τρία projects για την κοινωνία των πολιτών

Παρασκευή 08 Μαρτίου 2019, 00:02
Ο Τζον Μάκι, ιδρυτής των WholeFoods που είναι από τις πιο επιτυχημένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στον κόσμο, πιστεύει ότι «μία υγιής κοινωνία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: τις επιχειρήσεις, το κράτος, και την κοινωνία των πολιτών ή αλλιώς τις μη-κερδοσκοπικές εταιρίες». Η χώρα μας είναι προβληματική στον πρώτο πυλώνα, σχεδόν ανύπαρκτη στον τρίτο και όλα αυτά λόγω του μεγέθους και του τρόπου λειτουργίας του δεύτερου (δηλαδή του κράτους).
Τρία projects για την κοινωνία των πολιτών

MyMarket και 300 ευρώ

Πέμπτη 07 Μαρτίου 2019, 00:02
Μερικές φορές δεν έχει σημασία τι θες να πεις αλλά τελικά το τι λες. Στην περίπτωση της διεύθυνσης του MyMarket και της περίφημης πλέον ανακοίνωσης προς τους εργαζομένους, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ορισμένες βασικές, ευρύτατα αποδεκτές αλήθειες χάθηκαν μέσα στον απόηχο της ηθικής αγανάκτησης.
MyMarket και 300 ευρώ

Λαϊκό Κόμμα, Όρμπαν, και ο ελέφαντας των Βρυξελλών

Τετάρτη 06 Μαρτίου 2019, 00:02
Καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές τα σενάρια για νέες μετεκλογικές συμμαχίες στα ευρωπαϊκά κόμματα αυξάνονται καθημερινά. Τους τελευταίους μήνες μόνο ακούστηκαν σενάρια για την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στους πιο «νορμάλ» ευρωπαίους σοσιαλιστές (PES) ή του Μακρόν στη Συμμαχία Φιλελεύθερων Δημοκρατών (ALDE).
Λαϊκό Κόμμα, Όρμπαν, και ο ελέφαντας των Βρυξελλών

Στα πρόθυρα του φασισμού

Τρίτη 05 Μαρτίου 2019, 00:02
Η είδηση για τις προληπτικές προσαγωγές των 16 πολιτών στα Γιαννιτσά προκειμένου να μην δημιουργήσουν «προβλήματα» στην ομιλία του Φώτη Κουβέλη μπορεί να εκπλήσσει δυσάρεστα τους δημοκρατικά ευαίσθητους πολίτες. Όμως, όσοι από εμάς έχουμε αντιληφθεί τη σημασία της στήριξης που δείχνει το κυβερνών κόμμα στον δικτάτορα Μαδούρο, βρήκαμε την κίνηση αναμενόμενη.
Στα πρόθυρα του φασισμού

Σε ρυθμούς καμπάνιας ο πρωθυπουργός

Δευτέρα 04 Μαρτίου 2019, 00:02
Οι μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές είναι η καλύτερη περίοδος για να τεστάρουν τα επικοινωνιακά επιτελεία τα διάφορα μηνύματα που θα κυριαρχήσουν κατά την προεκλογική περίοδο. Μεγάλες ομιλίες μπροστά σε ψηφοφόρους και πολιτικά στελέχη είναι χρήσιμες ως προς τον εντοπισμό των θεμάτων που θα ενθουσιάσουν τη βάση ώστε να σπεύσει στις κάλπες.
Σε ρυθμούς καμπάνιας ο πρωθυπουργός

Ο συγχρονισμός της επόμενης κυβέρνησης

Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019, 00:02
Οι πετυχημένοι πολιτικοί αρκετά συχνά μοιάζουν σαν να βρίσκονται μπροστά από την εποχή τους ενώ άλλοι πετυχαίνουν πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα της εκάστοτε εποχής. Δείτε για παράδειγμα τον Αλέξη Τσίπρα. Στο ξεκίνημα της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο πρωθυπουργός γραφόταν στην ΚΝΕ πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα. Αντίθετα, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεξήγαγε μία από τις πιο λαϊκιστικές καμπάνιες της σύγχρονης ιστορίας.
Ο συγχρονισμός της επόμενης κυβέρνησης

Livestreaming την αποτυχία της δημοκρατίας μας

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, 00:02
Ένα κράτος χαρακτηρίζεται αποτυχημένο όταν δεν μπορεί να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες στη δικαιοσύνη, την αστυνόμευση, την οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις. Η Ελλάδα απέχει αρκετά από αυτή την εικόνα όμως κάθε φορά που οι λαϊκοί δικαστές του Ρουβίκωνα επιλέγουν έναν καινούργιο στόχο, η Ελλάδα πλησιάζει όλο και περισσότερο την αποτυχία της.
Livestreaming την αποτυχία της δημοκρατίας μας

Κρατισμός μέχρι τελικής πτώσης

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, 00:02
Αν ένα πράγμα έδωσε μία σχετική ανάσα στην οικοδομική και τουριστική δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας, αυτό είναι το Airbnb. Μέσα σε λίγα χρόνια, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων συνειδητοποίησαν ότι μέσω μιας απλής εφαρμογής στο κινητό τους, μπορούν με ασφάλεια και σιγουριά να νοικιάζουν τα σπίτια ή τα ακίνητά τους σε αγνώστους από όλον τον κόσμο.
Κρατισμός μέχρι τελικής πτώσης

Υπουργός Παιδείας για την προστασία του πολίτη

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, 00:02
Ο κ. Γαβρόγλου πρέπει να πλέει σε πελάγη ευτυχίας αυτές τις ημέρες. Αφού η παράταξή του κατόρθωσε να καθυστερήσει την αναπόφευκτη αναθεώρηση του άρθρου 16 έως την επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, τώρα βάζει στο στόχαστρο τα ιδιωτικά κολλέγια. Ο τρόπος που το κάνει είναι πλήρως συναφής με τα λόγια και έργα της παρούσας κυβέρνησης.
Υπουργός Παιδείας για την προστασία του πολίτη

Ο Μαδούρο και το ηθικό σας πλεονέκτημα

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, 00:02
Αν τύχει να ακούσετε τι λένε οι αριστεροί μεταξύ τους, θα κουραστείτε να ακούτε για τους αγώνες στα πεζοδρόμια για τα δικαιώματα, τα “περπατήματα” στην Πράγα και τη Γένοβα κατά του ιμπεριαλισμού, και την ανάγκη για δημοκρατία και αλληλεγγύη. Ειδικά στα δύο τελευταία, οι ένθερμοι αριστεροί τα αναφέρουν και λάμπει το πρόσωπό τους από ηθική ικανοποίηση.
Ο Μαδούρο και το ηθικό σας πλεονέκτημα

Ο Μπογδάνος, ο Κωνσταντίνος και ο 11ος κανόνας της πολιτικής

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, 00:02
Τον Κωνσταντίνο τον θεωρώ φίλο μου. Δεν μεγαλώσαμε μαζί, ούτε ποτέ βρεθήκαμε στα ίδια θρανία. Όμως, το ιδιαίτερο χάρισμα που έχει ως ραδιοφωνικός παραγωγός αποτέλεσε για μένα, στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, λόγο για να ασχοληθώ με την πολιτική επικοινωνία και να δραστηριοποιηθώ ως πολίτης.
Ο Μπογδάνος, ο Κωνσταντίνος και ο 11ος κανόνας της πολιτικής

Το μοναδικό διακύβευμα των ευρωεκλογών

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, 00:02
Η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι παραδοσιακά χαλαρή. Οι Έλληνες (και όχι μόνο) ψηφοφόροι, έχοντας την εν μέρει δικαιολογημένη αίσθηση απόστασης από τις Βρυξέλλες, δεν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο καθαυτό διακύβευμα των ευρωεκλογών αλλά αντίθετα τις χρησιμοποιούν για να εκφράσουν τις κομματικές προτιμήσεις τους σε εθνικό επίπεδο.
Το μοναδικό διακύβευμα των ευρωεκλογών

Μαριχουάνα στοπ

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, 00:02
Παγίδα ο τίτλος, το παραδέχομαι. Είμαι υπέρ της άμεσης νομιμοποίησης της μαριχουάνας, όχι μόνο για ιατρική αλλά και ψυχαγωγική χρήση, παρά το γεγονός ότι δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ. Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά σήμερα θα επικεντρωθούμε σε τρεις.
Μαριχουάνα στοπ

Η πραγματική κρίση ακόμα δεν άρχισε

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019, 00:02
Μπορεί η οικονομία μας να έχει επανέλθει σε ανοδική πορεία, η ανεργία δειλά δειλά να μειώνεται και στην Ευρώπη να θεωρείται πως η Ελλάδα έχει βρει μία βιώσιμη κανονικότητα. Δυστυχώς, και εύχομαι να πέφτω έξω, οι αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση παραμένουν ισχυρές και παρούσες σχεδόν σε κάθε πτυχή του δημοσίου βίου.
Η πραγματική κρίση ακόμα δεν άρχισε

Amazon και Ν. Υόρκη: Δεξιά και Αριστερά σε σύγχυση

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019, 00:02
Τον περασμένο Νοέμβριο η Amazon ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει νέα εταιρική έδρα στη Νέα Υόρκη, που θα δημιουργούσε 25.000 θέσεις εργασίας. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, για να προσελκύσει την εταιρία στην πόλη, παρείχε στην Amazon σημαντικά οικονομικά κίνητρα. Όταν το δημοτικό συμβούλιο και διάφορα ΜΜΕ άσκησαν κριτική στην ειδική μεταχείριση, η διοίκηση της αμερικανικής εταιρείας αποφάσισε να ματαιώσει την όλη επένδυση.
Amazon και Ν. Υόρκη: Δεξιά και Αριστερά σε σύγχυση

Το Σύνταγμα και η κράση της δημοκρατίας μας

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, 00:02
Η ισχύς και ο σεβασμός των πολιτών προς τους θεσμούς και τους νόμους που πηγάζουν από το Σύνταγμα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η κράση μιας πολιτείας. Η πολιτική διάρθρωση, η διάκριση των εξουσιών, και οι περιορισμοί που θέτουν οι πολίτες στην κρατική εξουσία αποτελούν τα βασικά συστατικά μίας ευνομούμενης κοινωνίας.
Το Σύνταγμα και η κράση της δημοκρατίας μας

Απόφοιτοι ανωτάτης κομμουνιστικής

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, 00:02
Οι αριστεροί της κομμουνιστικής παράδοσης, όπως αυτοαποκαλείται ακόμα και σήμερα ένα μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν πάντοτε την τάση να προωθούν την ισότητα μόνο που… πώς να το κάνουμε, κάποιοι πάντοτε ήταν πιο “ίσοι” από τους υπόλοιπους. Όπως και σε τόσους άλλους τομείς της κοινωνίας μας, η αριστερά που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά τη συντήρηση, τα κρατικά μονοπώλια προτάσσοντας το συμφέρον των φτωχών, των απλών και των αδικημένων.
Απόφοιτοι ανωτάτης κομμουνιστικής

Δημοφιλέστερα Άρθρα