Α. Σκούρας

Δημόσια Επιλογή

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Μία από τις πιο συνηθισμένες κατηγορίες κατά των φιλελεύθερων που παραμένουν πιστοί στην κλασική παράδοση είναι ότι συνεχώς αναγείρουν ιδέες και προσωπικότητες του παρελθόντος. Το σημερινό βιβλίο που θα βρείτε στα περίπτερα χάρη στη συνεργασία του ΚΕΦίΜ, του παγκόσμιου δικτύου δεξαμενών σκέψης που συνεργάζεται και του Φιλελεύθερου, περιέχει την πιο φρέσκια μάτια σε θέματα πολιτικής και οικονομίας από τη φιλελεύθερη παράδοση, τη Σχολή της Δημόσιας Επιλογής.
Δημόσια Επιλογή

Εμείς οι πολίτες

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Η 17η Σεπτεμβρίου ήταν στις ΗΠΑ η Ημέρα του Συντάγματος, η μέρα δηλαδή που το ομοσπονδιακό κράτος τιμά τους πατέρες του αμερικανικού έθνους που υπέγραψαν, με κίνδυνο της ζωής τους, ένα από τα μακροβιότερα και ίσως το σημαντικότερο πολιτικό κείμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Παράλληλα, η Ημέρα του Συντάγματος αποτελεί ημέρα αναγνώρισης και όσων ανθρώπων έγιναν πολίτες της Αμερικής κατ’επιλογή, δηλαδή των πολιτογραφημένων μεταναστών.
Εμείς οι πολίτες

Ο φιλόσοφος της ανοιχτής κοινωνίας

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ο Πόππερ είναι κυρίως γνωστός μεταξύ των φιλελευθέρων για το έργο του «Η ανοιχτή κοινωνία και οι εχθροί της». Γράφοντας ενώ ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ακόμη μαινόταν, ο Πόππερ εντόπισε μια από τις σημαντικότερες διαφορές ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα που με διάφορες επρόκειτο να συνεχίσουν να συγκρούονται ακόμη και στη μεταπολεμική περίοδο.
Ο φιλόσοφος της ανοιχτής κοινωνίας

«Μαύρη» αγορά: Αίτια και συνταγές καταπολέμησης

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η δεύτερη σειρά μέτρων για την φοροελάφρυνση των νοικοκυριών από τη δυσβάσταχτη φορολογία. Η αποφασιστικότητα του επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών και του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό είναι σίγουρα θετική εξέλιξη. Παράλληλα, η συζήτηση για τη φορολογία στην Ελλάδα φέρνει πάντα στην επικαιρότητα το χρόνιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της «μαύρης» οικονομίας.
«Μαύρη» αγορά: Αίτια και συνταγές καταπολέμησης

Μαθητικός και πολιτικός αναλφαβητισμός

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Πολλές αντιδράσεις και έντονη ανησυχία προκάλεσε η φετινή έκθεση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με την οποία ένα σημαντικό ποσοστό των μαθητών στα ελληνικά σχολεία είναι εξαιρετικά πιθανό να αποφοιτήσουν από την υποχρεωτική εκπαίδευση λειτουργικά αναλφάβητοι.
Μαθητικός και πολιτικός αναλφαβητισμός

Το ετήσιο χαστούκι της οικονομικής ελευθερίας

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ο νεοφιλελευθερισμός μας κατέστρεψε. Ο καπιταλισμός οδηγεί τον κόσμο στην εξαθλίωση. Οι οικονομικές ανισότητες πρέπει να καταπολεμηθούν μέσω του κράτους. Η αγορά είναι εργαλείο καταπίεσης των γυναικών. Αυτές τις προτάσεις τις ακούμε σχεδόν καθημερινά από τους εχθρούς της ελεύθερης αγοράς. Κάποιες φορές απαντάμε, άλλες κουνάμε το κεφάλι μας με κατανόηση, άλλες από απόγνωση...
Το ετήσιο χαστούκι της οικονομικής ελευθερίας

Ευρωπαϊκό βούτυρο στο ψωμί των λαϊκιστών

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Αν πρέπει να πούμε ότι υπάρχει ένας ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, αυτός σίγουρα περιλαμβάνει τη φιλελεύθερη δημοκρατία που προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα από την εκάστοτε πλειοψηφία. Η ύπαρξη ενός κυβερνητικού χαρτοφυλακίου με τίτλο την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής αποτελεί σχήμα οξύμωρο, διότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής έχει στον πυρήνα του την ατομική ελευθερία υπό το κράτος δικαίου.
Ευρωπαϊκό βούτυρο στο ψωμί των λαϊκιστών

Τρεις λόγοι που το μικρότερο κράτος είναι και καλύτερο

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Οι λόγοι για τους οποίους ένας φιλελεύθερος προτιμά το μικρότερο κράτος από το μεγάλο είναι πολλοί, θεμελιωμένοι στη μεγάλη φιλελεύθερη παράδοση και την ίδια την ιδέα της ατομικής ελευθερίας. Όμως, επειδή αρκετοί μοντέρνοι φιλελεύθεροι δεν ασπάζονται αυτή την πλούσια παράδοση, αξίζει να αναφέρουμε τρεις σύγχρονους λόγους που καθιστούν το αίτημα για ένα μικρό κράτος επίκαιρους.
Τρεις λόγοι που το μικρότερο κράτος είναι και καλύτερο

Η οικογενειακή πρόκληση του (κάθε) Lil’ Jesus

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Μπορεί να μην είμαι γονιός κάποιου teenager, αλλά από τα λεγόμενα αρκετών γνωστών και φίλων μαθαίνω ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επιρροή του διαβόητου Sin Boy (και εσχάτως Lil’ Jesus) στα παιδιά τους. Λόγω της περσόνας που εμφανίζει ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, θα μπορούσε κανείς να βρει πολλούς λόγους που προβληματίζουν τους γονείς των ανήλικων fan του.
Η οικογενειακή πρόκληση του (κάθε) Lil’ Jesus

Μποϊκοτάζ, Σαμποτάζ και ο Ελέφαντας στο δωμάτιο

Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Χθες σε δρόμο της Αθήνας βρήκα στο πεζοδρόμιο δεκάδες πεταμένα χαρτιά που καλούσαν τους αναγνώστες τους σε μποϊκοτάζ της Coca Cola λέγοντας πως «είναι ο μοναδικός τρόπος να τους “πείσουμε” να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης». Με αφορμή την έξοδο χιλιάδων επιχειρήσεων από τη χώρα μας προς τη Βουλγαρία, την Κύπρο, και άλλες χώρες της Βαλκανικής ίσως να ήρθε η ώρα να αλλάξουμε μυαλά και να σοβαρευτούμε.
Μποϊκοτάζ, Σαμποτάζ και ο Ελέφαντας στο δωμάτιο

Κράτος δεν θέλατε, κράτος θα λάβετε

Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Σε χθεσινή συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Alpha η υπουργός Παιδείας, κ. Κεραμέως, δήλωσε ότι «για εμάς η ιστορία δεν πρέπει να έχει κοινωνιολογικό χαρακτήρα, πρέπει να έχει ένα χαρακτήρα διαμόρφωσης εθνικής συνείδησης» μιλώντας για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο εκπαιδευτικό σύστημα και τις επικείμενες αλλαγές στα βιβλία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η δήλωσή της, ιδιαίτερα ανησυχητική οφείλω να παραδεχτώ, αποτελεί μία σκληρή υπενθύμιση των αρνητικών συνεπειών της κρατικής παιδείας μας.
Κράτος δεν θέλατε, κράτος θα λάβετε

Δικαιώματα και κεντροδεξιά

Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Η κυβέρνηση έχει όντως ξεκινήσει δυναμικά το έργο της με μία πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα και ταχύτητα. Μέσα σε ενάμιση μήνα ήρθαν οι πρώτες μειώσεις φόρων, αυτές του ΕΝΦΙΑ, περικοπές σπατάλης στα τηλεοπτικά συμβόλαια της ΕΡΤ, και πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα στη δημόσια διοίκηση.
Δικαιώματα και κεντροδεξιά

Τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ

Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Η τρίτη μέρα του Σεπτεμβρίου είναι μια εμβληματική ημερομηνία για την πολιτική ιστορία της χώρας μας: το 1843 οι Έλληνες απαίτησαν και απέκτησαν Σύνταγμα από τον Όθωνα. Το 1974 γεννήθηκε μια από τις πολιτικές δυνάμεις που σημάδεψαν την περίοδο της Μεταπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ.
Τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ

Ο Φρίντμαν, η Σαχάρα και η ΔΕΗ

Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Ο σπουδαίος Μίλτον Φρίντμαν είχε πει ότι αν δώσεις τον έλεγχο της ερήμου της Σαχάρα στο κράτος, σε πέντε χρόνια θα υπάρχει έλλειψη άμμου. Ενδεχομένως αν ζούσε σήμερα να σκαρφιζόταν κάτι αντίστοιχο για τη ΔΕΗ. Ένα κρατικό μονοπώλιο που χάρη στην κακή διαχείριση κατάφερε να βυθιστεί στα χρέη χάρη στα υπέρογκα μισθολογικά κόστη και το εργασιακό καθεστώς που θυμίζει δημόσιο παρά εισηγμένη εταιρία.
Ο Φρίντμαν, η Σαχάρα και η ΔΕΗ

Τα εν δήμω

Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02
Η δουλειά των νέων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς από τη μία πλευρά καλούνται να εφαρμόσουν τα προγράμματά τους σε ένα δημοτικό συμβούλιο που προέκυψε από απλή αναλογική, ενώ από την άλλη θα λειτουργήσουν σε ένα υδροκέφαλο και συγκεντρωτικό περιβάλλον που στον πυρήνα του έχει την κεντρική κυβέρνηση...
Τα εν δήμω

Capital Controls και ελευθερία

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019, 00:02
Ο Χάγιεκ έλεγε ότι οι έκτακτες συνθήκες ήταν πάντοτε η πρόφαση πάνω στην οποία οι διασφαλίσεις της ελευθερίας υποχωρούσαν. Η απόφαση της κυβέρνησης με τη συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδας για την άρση των capital controls μετά από 50 μήνες είναι μία διδακτική εμπειρία.
Capital Controls και ελευθερία

Το πρόβλημα του επαγγελματικού αθλητισμού είναι το κράτος

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, 00:02
Η απόφαση της κυβέρνησης για εξορθολογισμό των δαπανών της ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά συμβόλαια πέντε ΠΑΕ είναι στη σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ΕΡΤ δεσμεύεται από συμβόλαιο. Η κυβέρνηση με τη στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν διορθώνει μία καταφανέστατη περίπτωση προσοδοθηρίας, αλλά αφήνει και ανοιχτό το ενδεχόμενο εξυγίανσης του επαγγελματικού αθλητισμού.
Το πρόβλημα του επαγγελματικού αθλητισμού είναι το κράτος

Σκούπες, σκόνη και σκουπίδια

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019, 00:02
Η πρόσφατη παρομοίωση που χρησιμοποίησε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Σταύρος Μπαλάσκας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων - και ευλόγως. Είναι εντελώς απαράδεκτο κάποιος να παρομοιάζει ανθρώπους με σκουπίδια και ενοχλητική σκόνη, και γίνεται ακόμη χειρότερο αν αυτός που κάνει τις συγκεκριμένες δηλώσεις είναι όργανο της πολιτείας και εκ της συνδικαλιστικής του ιδιότητας μιλά και εξ ονόματος των συναδέλφων του.
Σκούπες, σκόνη και σκουπίδια

Προβλέψεις για τις βάσεις στα Πανεπιστήμια

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019, 00:02
Σήμερα ανακοινώνονται οι βάσεις και χιλιάδες νέες και νέοι θα σπεύσουν στις σχολές ανά την Ελλάδα για να αποκτήσουν γνώσεις και εφόδια που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν μια καλή, παραγωγική ζωή. Μέσα σε αυτό το κλίμα της ημέρας, η στήλη θα τολμήσει τρεις προβλέψεις σχετικά με τα σημερινά αποτελέσματα.
Προβλέψεις για τις βάσεις στα Πανεπιστήμια

Η σημασία του να υπάρχουν Ντέιβιντ Κοχ

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019, 00:02
Την Παρασκευή άφησε την τελευταία του πνοή ο δισεκατομμυριούχος βιομήχανος, φιλάνθρωπος και υποστηρικτής πολλών φιλελεύθερων και συντηρητικών οργανώσεων, Ντέιβιντ Κοχ. Μαζί με τον αδερφό του, Τσάρλς, ο Ντέβιντ Κοχ (προφέρεται Κόουκ) δημιούργησε τη 2η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, ευεργέτησε τις τέχνες, τον πολιτισμό, την επιστήμη και την έρευνα.
Η σημασία του να υπάρχουν Ντέιβιντ Κοχ

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 22/09/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα