Α. Σκούρας

Ας μάθουμε από τους non dom

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020, 00:02
Η Ελλάδα φαίνεται να έχει μεταμορφωθεί σε φορολογική όαση για δεκάδες κροίσους από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες χώρες, καθώς το ελληνικό κράτος έδωσε κίνητρα σε πλούσιους ανθρώπους να έρθουν στην Ελλάδα και να επωφεληθούν από τη χαμηλή φορολογία. Ως αποτέλεσμα, το κράτος θα λάβει μερικά εκατομμύρια, ενώ ωφελείται και η οικονομία μας χάρη στις δουλειές που δημιουργούν και συντηρούν οι επενδύσεις και οι δαπάνες τους.
Ας μάθουμε από τους non dom

Διαδηλώσεις και φιλελευθερισμός

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, 00:02
Για τους φιλελεύθερους, το δικαίωμα της διαμαρτυρίας των πολιτών εναντίον της κυβέρνησής τους, της ειρηνικής συνάθροισης και της διαδήλωσης είναι ιερό ως αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου. Γι? αυτό εξάλλου και το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών συμπεριλαμβάνει ρητά αυτό το δικαίωμα στην πρώτη κιόλας τροπολογία του που αφορά επίσης την ελευθερία του λόγου και την ανεξιθρησκεία.
Διαδηλώσεις και φιλελευθερισμός

Φάκελος ιδιωτικά σχολεία: Η ευκαιρία της αυτονομίας

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, 00:02
Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα το Υπουργείο Παιδείας μέσα στις επόμενες ημέρες θα θέσει σε διαβούλευση ένα σημαντικό νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση. Η ανάγκη για μεταρρύθμιση στον συγκεκριμένο τομέα είναι ευρέως αποδεκτή από τους ειδικούς, αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των φιλελεύθερων δυνάμεων της χώρας, και αποτελεί ρητή δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας από τότε που παρουσίασε το κυβερνητικό της πρόγραμμα.
Φάκελος ιδιωτικά σχολεία: Η ευκαιρία της αυτονομίας

Πώς βλέπει ένας φιλελεύθερος το 1821

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020, 00:02
Αύριο, Τετάρτη 8 Ιουλίου, το ΚΕΦίΜ θα παρουσιάσει τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης που διεξήγαγε με τη MARC με θέμα το πώς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βλέπουν την Επανάσταση του 1821. Θα αποφύγω τον πειρασμό να κάνω spoilers - το μόνο που θα πω είναι πως τα αποτελέσματα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σε αρκετά σημεία διαφέρουν σημαντικά από το τι θα περίμενε κανείς.
Πώς βλέπει ένας φιλελεύθερος το 1821

Δεν υπάρχει άλλο μονοπάτι για την ανάπτυξη

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, 00:02
Υπάρχουν στιγμές που νομίζει κανείς ότι οι Έλληνες ζουν σε έναν παράλληλο κόσμο. Για παράδειγμα, δείτε τριγύρω σας πόσο έχουν χαλαρώσει όλοι οι συμπολίτες μας με τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Κυκλοφορεί κανείς σε πλατείες, σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς, και είναι σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ελάχιστοι φορούν μάσκες προστασίας και ακόμα λιγότεροι δείχνουν να ανησυχούν.
Δεν υπάρχει άλλο μονοπάτι για την ανάπτυξη

4η Ιουλίου στη χώρα του Τραμπ

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020, 00:02
Αύριο οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται 244 ετών. Υπό κανονικές συνθήκες εκατομμύρια Αμερικανοί θα αντάμωναν φίλους και συγγενείς για να γιορτάσουν με πατριωτικά τραγούδια, αρκετό μπάρμπεκιου, πικ-νικ και κυρίως πυροτεχνήματα γύρω στις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα). Αύριο, λόγω της πανδημίας και της κοινωνικοπολιτικής έντασης που επικρατεί, οι εορτασμοί θα είναι σίγουρα λιγότερο εύθυμοι και ενθουσιώδεις. 
4η Ιουλίου στη χώρα του Τραμπ

Το Ελληνικό και τα ελληνικά διδάγματα

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020, 00:02
Στην Ελλάδα, ακόμη δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι μπορούμε να κάνουμε πού, ούτε βεβαίως πώς. Όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ούτε οι άδειες αρκούν, ούτε οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της εκάστοτε κυβέρνησης, ούτε οι δικαστικές αποφάσεις. Χρειάζεται όλοι μα όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς να συμφωνήσουν - πράγμα τις περισσότερες φορές πρακτικά αδύνατο - ειδάλλως καθένας απ' αυτούς έχει τη δυνατότητα να παγώσει ουσιαστικά επ' αόριστο το εκάστοτε επενδυτικό σχέδιο.
Το Ελληνικό και τα ελληνικά διδάγματα

Ο καπιταλισμός φταίει και πάλι

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020, 00:02
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή πριν από λίγες μέρες ο Νόαμ Τσόμσκι, ένας από τους παγκοσμίου φήμης αριστερούς διανοούμενους, προστέθηκε στην ατελείωτη λίστα των αριστερών (διανοούμενων και μη) που εντόπισαν τις απεχθείς συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού και του καπιταλισμού στην πανδημία
Ο καπιταλισμός φταίει και πάλι

Η Αθήνα και η προστιθέμενη αξία

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, 00:02
Η Αθήνα είναι μια πόλη με έντονη προσωπικότητα. Δεν είναι όμως - κι εδώ ας είμαστε ειλικρινείς - μια πόλη όμορφη, παρά μόνο σε κάποια συγκεκριμένα της σημεία. Θέλετε απόδειξη; Δείτε τη νέα ισραηλινή κατασκοπευτική σειρά «Tehran» όπου οι σκηνές που υποτίθεται ότι συμβαίνουν στην Τεχεράνη γυρίστηκαν στην Αθήνα. Μάλλον όχι κολακευτική η σύνδεση.
Η Αθήνα και η προστιθέμενη αξία

Το αντίδοτο του οικονομικού αλφαβητισμού

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, 00:02
Οι αναλύσεις για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις τόσο του πρώτου εξαμήνου όσο και του δημοψηφίσματος είναι αρκετές. Όμως, τα χρόνια των μνημονίων αναδείχθηκαν ορισμένα βαθύτερα και πιο διαπεραστικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Η άνοδος αυτού του φτηνού λαϊκισμού μπορεί να βρήκε πολιτική έκφραση σε μία περίοδο εντονότατης οικονομικής και πολιτικής κρίσης όμως το έδαφος είχε γίνει πρόσφορο τις προηγούμενες δεκαετίες.
Το αντίδοτο του οικονομικού αλφαβητισμού

Η πολιτικοποίηση της αγοράς

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020, 00:02
Στην Ελλάδα όταν μιλάμε για την ανάμειξη των επιχειρήσεων στην πολιτική συνήθως έρχονται στο μυαλό μας έννοιες όπως η διαφθορά, οι κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις, η σπατάλη κλπ. Πέρα από αυτό, η ενεργή ενασχόληση μεγάλων επιχειρήσεων με πολιτικά ζητήματα σε θέματα αρχής ήταν σχεδόν ανύπαρκτη για πολλές δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρούμε έναν πολύ πιο καθαρό και διάφανο τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις ασχολούνται με την πολιτική.
Η πολιτικοποίηση της αγοράς

Ο Όργουελ και τα αγάλματα

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020, 00:02
Σαν σήμερα το 1903 γεννήθηκε ο Τζωρτζ Όργουελ, ο οποίος δικαίως συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαιότερων επικριτών του ολοκληρωτισμού όλων των εποχών. Μολονότι ο ίδιος αυτοπροσδιοριζόταν ως δημοκράτης σοσιαλιστής, στα έργα του είναι ξεκάθαρη η προειδοποίησή ως προς το πού οδηγείται μια κοινωνία που αποφασίζει να θυσιάσει την ατομική ελευθερία στο βωμό άλλων στοχεύσεων.
Ο Όργουελ και τα αγάλματα

Από μαγαζιά άλλο τίποτε

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020, 00:02
Τις τελευταίες ημέρες κυριαρχούν στα μέσα ενημέρωσης καταγγελίες για παρακράτος, παραδικαστικά κυκλώματα, πρακτικές μαφίας και ούτω καθεξής. Αν κανείς προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από το τρέχον πολιτικό κλίμα και αξιολογήσει αυτού του είδους τις κατηγορίες ενδέχεται να υποψιαστεί ότι κάποια βαθύτερα αίτια υποβόσκουν.
Από μαγαζιά άλλο τίποτε

Φιλελεύθερη ταυτότητα

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020, 00:02
Μία μόνιμη κατάρα του ευρύτερου ιδεολογικού χώρου του φιλελευθερισμού είναι η πολυδιάσπαση. Αυτό είναι αναμενόμενο για έναν χώρο που δεν έχει μεσσίες και μετρά κοντά τρεις αιώνες αυτόνομης παρουσίας στην πολιτική, οικονομική, και κοινωνική φιλοσοφία. Μέσα σε ένα τόσο πλούσιο παρελθόν με διαφορετικές σχολές σκέψης, εκφραστές, πολιτικούς εκπροσώπους και διανοητές, είναι αυτονόητο ότι ο φιλελευθερισμός δεν προβάλλει κάποια απόλυτη και αδιαμφισβήτητη αυθεντία.
Φιλελεύθερη ταυτότητα

Κρατική αποταμίευση ως χρυσή εφεδρεία

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020, 00:02
Μία καλή και δοκιμασμένη αρχή που δίνουν αρκετοί γονείς στα παιδιά τους είναι κάθε μήνα να αποταμιεύουν το 10% των εσόδων τους. Οι σοφοί γονείς που το προτείνουν αυτό στα παιδιά τους έχουν υπόψη τους ότι η ζωή είναι απρόβλεπτη και γεμάτη αναποδιές. Αν τα παιδιά αποταμιεύουν το 10% των εσόδων τους, σε μερικά χρόνια θα έχουν μαζέψει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που μπορεί να τους φανεί χρήσιμο σε περίπτωση ανάγκης.
Κρατική αποταμίευση ως χρυσή εφεδρεία

Το αυριανό βιβλίο του Φιλελεύθερου για τα ναρκωτικά

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020, 00:02
Το Σάββατο ο Φιλελεύθερος θα κυκλοφορήσει τον 49ο τίτλο βιβλίου σε συνεργασία με το ΚΕΦίΜ. Το βιβλίο «Απεγκληματοποίηση των Ναρκωτικών στην Πορτογαλία» αγγίζει ένα ακόμα θέμα-ταμπού της κοινωνίας μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μία εις βάθος μελέτη των αποτελεσμάτων του πειράματος μέσα στην πρώτη οκταετία από την αλλαγή στάσης των πορτογαλικών αρχών στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Το αυριανό βιβλίο του Φιλελεύθερου για τα ναρκωτικά

Αριστερές παλινωδίες

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020, 00:02
Μπορεί στην Ελλάδα η αριστερά να έχει χάσει το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» αλλά φαίνεται ότι το ανακτά σε άλλες χώρες της Δύσης. Οι κεντρώες δυνάμεις ανέκοψαν έστω και δύσκολα τον αριστερό λαϊκισμό του Σάντερς και του Κόρμπιν , όμως απέτυχαν στην Ισπανία όπου ο Ιγκλέσιας των Ποδέμος είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός ή στην Αργεντινή που είδε την επάνοδο των περονιστών στην εξουσία.
Αριστερές παλινωδίες

Σεξουαλικός προσανατολισμός στο δίκαιο των ΗΠΑ

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020, 00:02
Προχθές το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έγραψε ιστορία με την απόφαση Μπόστοκ εναντίον της Κομητείας του Κλέιτον (Bostock vs. Clayton County, Georgia) να επεκτείνει την προστασία του Νόμου Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964 από διακρίσεις βάσει φυλετικής ταυτότητας και σεξουαλικού προσανατολισμού.
Σεξουαλικός προσανατολισμός στο δίκαιο των ΗΠΑ

Πέντε διαχρονικές ιδέες του Άνταμ Σμιθ

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020, 00:02
Σαν σήμερα το 1723 γεννήθηκε ο πατέρας της οικονομικής επιστήμης, Άνταμ Σμιθ. Η επίδρασή του έργου του υπήρξε τεράστια, και δεν περιορίζεται στους φιλελεύθερους στοχαστές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το οικονομικό του μέρος, οφείλει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ύπαρξή του στις θεμελιώδεις ιδέες που πρώτος διατύπωσε συστηματικά ο μεγάλος αυτός Σκωτσέζος φιλόσοφος.
Πέντε διαχρονικές ιδέες του Άνταμ Σμιθ

Η αξιαγάπητη πτυχή της Ευρώπης

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020, 00:02
Σαν χθες, 14 Ιουνίου του 1985, πέντε ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν μία από τις σημαντικότερες συνθήκες του σύγχρονου κόσμου, τη Συνθήκη του Σένγκεν. Με την υπογραφή αυτής συνθήκης ξαφνικά οι πέντε αυτές χώρες κατάργησαν τα μεταξύ τους σύνορα και επέτρεψαν στους πολίτες τους να ταξιδεύουν ελεύθερα.
Η αξιαγάπητη πτυχή της Ευρώπης