Α. Σκούρας

Ποια αγορά θέλουμε ελεύθερη

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, 00:02
Πριν από μερικά χρόνια ο Αμερικανός οικονομολόγος Steve Conover δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον γράφημα στο βιβλίο του “Neutering the National Debt” με το οποίο περιέγραφε μία διαφορετική πάλη των τάξεων. Αντί να διαχωρίζει τον κόσμο σε πλούσιους και φτωχούς, στη μία πλευρά έβαλε τους τίμιους και παραγωγικούς ανθρώπους που κερδίζουν τα προς το ζην μέσω της δουλειάς. Στην άλλη, έβαλε εκείνους που πλουτίζουν χάρη στις γνωριμίες και τις υπόγειες συναλλαγές, καθώς και τους κρατικοδίαιτους.
Ποια αγορά θέλουμε ελεύθερη

Ακόμα μία σύγκρουση με την πραγματικότητα

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, 00:02
Τις μέρες αυτές συντελείται μπροστά στα μάτια μας κάτι θεσπέσιο. Ολόκληρη η επικοινωνιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις ευρωεκλογές όσο και από ότι βλέπουμε στις εθνικές εκλογές, στήθηκε πάνω στο φάντασμα του «νεοφιλελευθερισμού», την αναλγησία των αγορών, τον εργασιακό μεσαίωνα και τους οδοστρωτήρες. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν συντριπτικό.
Ακόμα μία σύγκρουση με την πραγματικότητα

Ο ρόλος των συντηρητικών φιλελευθέρων

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, 00:02
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία άνοδος του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα η οποία φαίνεται να επηρεάζει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, εκτός από τα ακραία απολυταρχικά κόμματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία ιδιαίτερα σημαντική ιδεολογική ομιλία που έδωσε στην ημερίδα του ΚΕΦίΜ τον Απρίλιο μίλησε ανοιχτά για τον προοδευτικό φιλελευθερισμό τον οποίο ασπάζεται.
Ο ρόλος των συντηρητικών φιλελευθέρων

Η μάχη του αφηγήματος

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019, 00:02
Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, πληθαίνουν και οι αναφορές στα διάφορα αφηγήματα με τα οποία πορεύονται τα κόμματα και οι αρχηγοί τους προς τις κάλπες. Η αναφορά στο αφήγημα μπορεί να περνά σχεδόν απαρατήρητη, όμως στην πολιτική και την επικοινωνία η σημασία του είναι πολύ μεγάλη.
Η μάχη του αφηγήματος

Πληροφορίες, δεδομένα, και ΜΜΕ

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, 00:02
Στην εποχή μας, την εποχή της πληροφορίας, τα μέσα ενημέρωσης έχουν πολύ μεγάλο ρόλο στη δημιουργία των αφηγημάτων. Αυτό συμβαίνει διότι τα μέσα αυτά έχουν τη δυνατότητα να διαλέγουν όχι μόνο τις πληροφορίες που θα αναπαράγουν αλλά και τη δυνατότητα να τις παρουσιάσουν με τρόπο που να προωθεί ένα συγκεκριμένο αφήγημα.
Πληροφορίες, δεδομένα, και ΜΜΕ

Το σημαντικότερο διάγραμμα των εκλογών

Παρασκευή 07 Ιουνίου 2019, 00:02
Τα δύο κυριότερα πολιτικά ερωτήματα που κάθε χώρα καλείται να απαντήσει είναι: πόσο μεγάλο θα είναι το κράτος της και τι υπηρεσίες θα προσφέρει. Το μέγεθος του κράτους καθορίζει, μεταξύ άλλων, το ύψος της φορολογίας που χρειάζεται κάθε χώρα για να χρηματοδοτήσει τις κρατικές δαπάνες. Οι υπηρεσίες που παρέχει (ή δεν παρέχει) το κράτος καθορίζουν, σε μεγάλο βαθμό, την οικονομική ελευθερία και το κράτος πρόνοιας.
Το σημαντικότερο διάγραμμα των εκλογών

Ροδάκινα και επιδόματα

Πέμπτη 06 Ιουνίου 2019, 00:02
Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με το που αρχίζει η περίοδος της συγκομιδής των φρούτων - μπαίνουμε αυτές τις μέρες στην εποχή των ροδακίνων - ξεκινά και η συζήτηση με θέμα τους λόγους που οι άνεργοι νέοι Έλληνες δεν αξιοποιούν την προσφορά της έστω εποχικής αυτής εργασίας από τους καλλιεργητές ώστε να πάνε να μαζέψουν φρούτα στην επαρχία.
Ροδάκινα και επιδόματα

Και τα μισά να κάνει...

Τετάρτη 05 Ιουνίου 2019, 00:02
Η συνταγματική, αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι με διαφορά το καλύτερο σύστημα που έχει σκεφτεί η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα. Ένα βασικό της θεμέλιο, που κρατά από την αρχαία Αθήνα και την εποχή της άμεσης δημοκρατίας, είναι ότι η άσκηση της κρατικής εξουσίας υπόκειται στον έλεγχο και τις επιλογές των πολιτών.
Και τα μισά να κάνει...

Κράτος δικαίου εναντίον κράτους εν κράτει

Τρίτη 04 Ιουνίου 2019, 00:02
Οι περισσότεροι πολιτικοί επιστήμονες και οικονομολόγοι συμφωνούν ότι το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας είναι θεσμικό. Αυτή η φράση-κλισέ περιλαμβάνει μεγάλη δόση αλήθειας αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ δύσκολη στην εκλαΐκευση διότι αφορά περίπλοκα ζητήματα πολιτικής, φιλοσοφίας και οικονομικών.
Κράτος δικαίου εναντίον κράτους εν κράτει

Μια πρόβα τζενεράλε για την απλή αναλογική

Δευτέρα 03 Ιουνίου 2019, 00:02
Τα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια που αναδείχθηκαν μέσα από το σύστημα της απλής αναλογικής θα μας επιτρέψουν να δοκιμάσουμε στην πράξη το κατά πόσο αυτός ο εκλογικούς νόμος, που όπως έχουν τα πράγματα θα εφαρμοστεί και στις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές, θα δικαιώσει τους εμπνευστές του παράγοντας περισσότερα θετικά αποτελέσματα απ’ ό,τι προβλήματα.
Μια πρόβα τζενεράλε για την απλή αναλογική

Εμπιστοσύνη και κέρδος

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019, 00:02
Τον χειμώνα του 2011, και ενώ ζούσα στις ΗΠΑ για μόλις 6 μήνες, βρέθηκα στην Τακόμα της πολιτείας της Ουάσινγκτον ως επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας ενός υποψηφίου για το χρίσμα των ρεπουμπλικανών για την προεδρία της χώρας. Οι ρυθμοί των ανταγωνιστικών εκστρατειών, όπως θα έχουν καταλάβει πολλοί συμπολίτες αυτή την εβδομάδα, είναι εξοντωτικοί με δεκατέσσερις έως και δεκαέξι ώρες δουλειάς την ημέρα.
Εμπιστοσύνη και κέρδος

Τι δείχνει η έκπληξη του ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019, 00:02
Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συνέντευξης δήλωνε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε μια στο εκατομμύριο τις εθνικές εκλογές να τις κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Είναι προφανές ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός έπεσε έξω στην πρόβλεψή του, όμως η γενικότερη συμπεριφορά του ίδιου και των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να αναδεικνύουν κάποια βαθύτερα αίτια για την γενικότερη αλαζονική συμπεριφορά που χαρακτήριζε την κυβέρνηση πριν τις ευρωεκλογές.
Τι δείχνει η έκπληξη του ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα

Έπεσαν τα spreads, και τι με νοιάζει εμένα;

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, 00:02
Όταν ήμουν μικρός ήμουν σίγουρος ότι οι αγορές ήταν ανάλγητες και σκληρές. Πως το μοναδικό πράγμα που καταλαβαίνουν είναι το κέρδος, στο βωμό του οποίου είναι διατεθειμένες να θυσιάσουν μέχρι και μικρά παιδιά σαν κι εμένα. Φανταστείτε λοιπόν πόσο δικαιωμένος ένιωσα όταν έμαθα ότι οι τράπεζες δανείζουν στους φτωχότερους με μεγαλύτερα επιτόκια από ότι στους πλούσιους!
Έπεσαν τα spreads, και τι με νοιάζει εμένα;

Στη μάχη κατά του λαϊκισμού

Τρίτη 28 Μαΐου 2019, 00:02
Στην κύρια ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ, όταν έλαβε επισήμως το χρίσμα των ρεπουμπλικανών το 2016 στο πλαίσιο του συνεδρίου τους, ξεχώρισε μία φράση: «Είμαι η φωνή σας». Οι λαϊκιστές, σε οποιαδήποτε χώρα κι αν βρίσκονται, καταφεύγουν συχνά σε τέτοιου είδους εκφράσεις διότι τους επιτρέπουν να μεγεθύνουν το ανάστημά τους και να εντυπωσιάζουν τα πλήθη με τη μεγαλοσύνη τους.
Στη μάχη κατά του λαϊκισμού

Τρεις σκέψεις για τις χθεσινές εκλογές

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019, 00:02
Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών μάλλον δεν επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες: Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι ευρεία, το ΚΙΝΑΛ κατέκτησε την τρίτη θέση, η ΧΑ εξοστρακίστηκε στην πέμπτη, ενώ τα κόμματα Βαρουφάκη και Βελόπουλου κατέγραψαν αξιοπρεπή ποσοστά.
Τρεις σκέψεις για τις χθεσινές εκλογές

Σαν χθες: Η μέρα που ο Μάο θυσίασε 60 εκατομμύρια φτωχούς

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, 00:02
Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Αγρίνιο, χρησιμοποίησε μία γνωστή φράση του Μάο Τσετούνγκ. «Σιγά μη λυγίσει ο λαός απέναντι σε αυτούς που παριστάνουν τους λέοντες αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από χάρτινες τίγρεις» είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ για τους αντιπάλους του.
Σαν χθες: Η μέρα που ο Μάο θυσίασε 60 εκατομμύρια φτωχούς

Εισφορές φόρα παρτίδα

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019, 00:02
Ένας πολιτισμικός παράγοντας που ευνοεί το μεγάλο και σπάταλο κράτος είναι ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Δύσης, όταν διαπραγματευόμαστε τους μισθούς μας ή μας ρωτούν πόσα χρήματα βγάζουμε, το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν στις καθαρές αποδοχές. Στις ΗΠΑ και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, το ποσό αναφοράς είναι μικτές αποδοχές.
Εισφορές φόρα παρτίδα

Η πραγματική φύση της εξουσίας

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019, 00:02
Πριν λίγες μέρες έτυχε να συνομιλήσω με ανθρώπους από τη Βενεζουέλα προκειμένου να ενημερωθώ την πηγή της εξουσίας του δικτάτορα Μαδούρο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ο Μαδούρο βρίσκεται ακόμα στην εξουσία διότι ελέγχει πλήρως τη διανομή φαγητού στη χώρα του. Το φαγητό στη Βενεζουέλα μοιράζεται από τα κομματικά στελέχη του σοσιαλιστή ηγέτη και όπως μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς, οι πολέμιοί του δεν είναι ψηλά στη λίστα των αποδεκτών.
Η πραγματική φύση της εξουσίας

Η αλήθεια για 13ο και 14ο μισθό

Τρίτη 21 Μαΐου 2019, 00:02
Στο μεγαλύτερο μέρος του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα έχουμε τους μισθούς μας, μετά έχουμε δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων. Αυτό μπορεί να δημιουργεί την εντύπωση στον εργαζόμενο ότι κάποιος του κάνει ένα δώρο για να πάει διακοπές, να αγοράσει λαμπάδες και αρνί το Πάσχα, και δώρα για τα παιδιά και τους συγγενείς του τα Χριστούγεννα.
Η αλήθεια για 13ο και 14ο μισθό

Δεξιός, αντι-μεταρρυθμιστικός κρατισμός

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, 00:02
Ο αντίκτυπος της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Ατζέντα για την ελευθερία και την ευημερία» που διοργάνωσε το ΚΕΦίΜ πριν από ένα μήνα, μας απέδειξε κάτι που υποπτευόμασταν αλλά δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε. Είναι σαφές ότι οι επιθέσεις στο ΚΕΦίΜ δεν έχουν ως στόχο το ανεξάρτητο, μη-κομματικό think tank του οποίου προεδρεύω αλλά τη Νέα Δημοκρατία.
Δεξιός, αντι-μεταρρυθμιστικός κρατισμός

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 16/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα