Α. Σκούρας

Δύο ελληνικές ιδιαιτερότητες

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Εδώ είναι Βαλκάνια, το ξέρουμε. Όμως υπάρχουν προβλήματα που εμείς θεωρούμε καθημερινά αλλά ακόμα και οι υπόλοιποι αδελφοί λαοί των Βαλκανίων τα έχουν λύσει. Από τα αρκετά προβλήματα που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, σήμερα θα πούμε για δύο, επίκαιρα θέματα, που ξεχωρίζουν λόγο της συμβολικής σημασίας τους.
Δύο ελληνικές ιδιαιτερότητες

Μια σοβαρή φωνή ελευθερίας

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθώ αυτές τις μέρες τη συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτή η ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία είναι μεταξύ άλλων και μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να εκτιμήσουμε το επίπεδο του πολιτικού λόγου που διατυπώνουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας.
Μια σοβαρή φωνή ελευθερίας

Τα πέντε κορυφαία βιβλία της χρονιάς για φιλελεύθερους

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Πριν το ξέσπασμα της κρίσης και το ιδεολογικό ψάξιμο που ακολούθησε, οι συνειδητοποιημένοι φιλελεύθεροι είχαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν αγγλομαθείς, διάβαζαν πολλά βιβλία και είχαν το σθένος να αγκαλιάσουν τις ιδέες της ελευθερίας παρά το γεγονός ότι η ταμπέλα που «φιλελεύθερος» που υιοθετούσαν ήταν βρισιά.
Τα πέντε κορυφαία βιβλία της χρονιάς για φιλελεύθερους

Οι αφανείς ήρωες

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά από το 2013 που δεν κατάφερα να παρευρεθώ στη μεγαλύτερη συγκέντρωση φιλελεύθερων think tanks από όλο τον κόσμο που λέγεται Liberty Forum and Freedom Dinner 2019, οργανώνεται από το Atlas Network και πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη παρουσία περισσότερων από 800 ατόμων.
Οι αφανείς ήρωες

Απόηχος της δήλωσης Βορίδη

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Έξαλλη η ελληνική αριστερά μετά την είσοδο της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ και τις ακόλουθες δηλώσεις του βουλευτή Μάκη Βορίδη. Αναμενόμενο θα έλεγε κανείς αφού όχι μόνο η κυβέρνηση έκανε πράξη τις υποσχέσεις για κατάργηση του ασύλου αλλά και επειδή ένας δεξιός πολιτικός, με παρελθόν που ο ίδιος έχει καταδικάσει, δήλωσε ότι «η επιβολή του νόμου θα ευχόμασταν να γίνεται με προσφορά τριαντάφυλλων. Δεν έχει καταστεί αυτό δυνατό. Η επιβολή του νόμου εμπεριέχει στοιχεία αναγκαστικότητας».
Απόηχος της δήλωσης Βορίδη

Η άλλη πολιτική ορθότητα

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Ένα από τα πολλά πράγματα που συνέβαλαν στην άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι η αστυνομία σκέψης που την ονομάζουμε “πολιτική ορθότητα”. Οι υποστηρικτές της, σχεδόν όλοι άνθρωποι της αριστεράς, ψάχνουν μετά μανίας να εντοπίσουν στο δημόσιο λόγο και τα κοινωνικά δίκτυα αφορμές για να απευθύνουν καταγγελίες ξενοφοβίας ρατσιμού, μισογυνισμού, ομοφοβικότητας, τρανσφοβικότητας, και οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας μπορεί να περιθωριοποιήσει εκείνους που διαφωνούν μαζί τους.
Η άλλη πολιτική ορθότητα

Αντί φιλελευθερόμετρου

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Όταν επέστρεφα στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ προκειμένου να ενώσω τις δυνάμεις μου με τον Νίκο Ρώμπαπα στο ΚΕΦίΜ πολλοί Έλληνες και Αμερικανοί απόρησαν. «Γυρίζεις στην Ελλάδα μέσα στην κρίση; Είσαι τρελός; Ξέρεις που πας να μπλέξεις;» ήταν οι συνήθεις ερωτήσεις που μου απηύθυναν τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι φίλοι.
Αντί φιλελευθερόμετρου

Ας συνεννοηθούμε λίγο για το προσφυγικό

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Διάβασα με ενδιαφέρον χθες στο liberal το άρθρο του κ. Αλέξανδρου Παπαδόπουλου με τίτλο “Βοήθεια ζητάς με χαμόγελο, όχι με υψωμένη γροθιά”. Θεωρώ ότι τα ερωτήματα που θέτει είναι από αυτά που ακούγονται συχνά στις κατ’ιδίαν συζητήσεις των συμπολιτών μας ή στα καφενεία της επαρχίας όπου το προσφυγικό / μεταναστευτικό κυριαρχεί στις “αναλύσεις”.
Ας συνεννοηθούμε λίγο για το προσφυγικό

Business με την Κίνα

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Η Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες έχει επιτρέψει στους πολίτες της να ευημερήσουν χάρη στην απελευθέρωση της αγοράς της και το άνοιγμά της στο διεθνές εμπόριο. Μην παρεξηγηθώ, η Κίνα δεν έχει μετατραπεί σε φιλελεύθερη δημοκρατία δυτικού τύπου. Το κομμουνιστικό κόμμα ακόμα ελέγχει οτιδήποτε θέλει να ελέγξει χωρίς σημαντικές αντιστάσεις. Όμως, η Κίνα από το 1990 και μετά καταγράφει θεαματική βελτίωση.
Business με την Κίνα

Ένα εξαιρετικά κακόηχο καμπανάκι

Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Όταν το κάλεσμα κάποιων γραφικών για ψήσιμο χοιρινού και οινοποσία έξω από τα κέντρα προσωρινής διαμονής των αιτούντων άσυλο γίνεται το κύριο ζήτημα της επικαιρότητας για το οποίο χρειάζεται να μιλήσουμε στα σοβαρά, τότε μάλλον χτυπά για την κοινωνία μας ένα εξαιρετικά κακόηχο καμπανάκι που θα πρέπει να μας αφυπνίσει και να μας προβληματίσει έντονα.
Ένα εξαιρετικά κακόηχο καμπανάκι

Σόμπες για τα φουγάρα

Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Έχοντας υπάρξει καπνιστής, καταλαβαίνω τη βούληση της κυβέρνησης να κάνει ακόμη και ανορθόδοξα βήματα προκειμένου αυτή τη φορά, αυτός ο νόμος να εφαρμοστεί και να μην πάει σούμπιτος κι αυτός στο θεσμικό καλάθι των αχρήστων μαζί με όλους τους προηγούμενους. Όμως η ευφάνταστα παράδοξη σκέψη του Υπουργού Υγείας να επιδοτηθεί η αγορά εξωτερικών σομπών μάλλον στέλνει ένα λάθος μήνυμα.
Σόμπες για τα φουγάρα

Οι ακριτομυθίες και οι συνέπειές τους

Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Πολλές φορές λέμε κάτι ανεπεξέργαστα, είτε εν θερμώ, είτε χωρίς να εξετάσουμε τις συνέπειες των λόγων μας, και θέτουμε έτσι σε κίνηση μια σειρά αρνητικών συνεπειών που αν καθόμασταν δυο λεπτά να τις σκεφτούμε προκαταβολικά, εύκολα θα τις αποφεύγαμε χωρίς μάλιστα να θυσιάσουμε καν το αξιακό περιεχόμενο της θέσης μας.
Οι ακριτομυθίες και οι συνέπειές τους

Πώς χτίζονται πολιτικά κινήματα

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Το καλοκαίρι του 2011 είχα την τύχη να περάσω ένα τρίμηνο στο Ινστιτούτο Ηγεσίας (Leadership Institute) του Μόρτον Μπλάκγουελ στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια. Το ινστιτούτο αυτό έχει ως στόχο την εκπαίδευση φοιτητών, ακτιβιστών, επικοινωνιολόγων και πολιτικών στην τέχνη της εφαρμοσμένης πολιτικής.
Πώς χτίζονται πολιτικά κινήματα

Επίδειξη ισχύος της ιδεολογικής ηγεμονίας

Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Στον 20ο αιώνα υπήρξαν πολλοί σφαγείς που θυσίασαν εκατομμύρια ανθρώπους είτε για να διαιωνίσουν την εξουσία τους είτε για να υλοποιήσουν κάποιο μεγάλο σχέδιο για την ανθρωπότητα. Οι απεικονίσεις των ανθρώπων αυτών και των συμβόλων τους πάντα με ανατριχιάζουν διότι αποτελούν μία υπενθύμιση της πιο ωμής πλευράς της ανθρώπινης φύσης. Αυτό το συναίσθημα το ένιωσα όταν είδα τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ να παραλαμβάνει το πορτραίτο του Στάλιν με το χαμόγελο στα χείλη.
Επίδειξη ισχύος της ιδεολογικής ηγεμονίας

Αντίο σε έναν στυλοβάτη

Παρασκευή 01 Νοεμβρίου 2019, 00:02
Οι εχθροί της ελεύθερης αγοράς και της ανοικτής κοινωνίας έχουν συχνά σπουδαία πλεονεκτήματα. Είναι καλύτερα οργανωμένοι, έχουν περισσότερη χρηματοδότηση ή ακόμα και χρόνο για να προωθήσουν τις αντιφιλελεύθερες ιδέες τους. Είναι οι άνθρωποι σαν τον Ντον Σμιθ που εξισώνουν λίγο τις ισορροπίες και διασφαλίζουν ότι οι ιδέες της ελευθερίας θα παραμείνουν ισχυρές και επίκαιρες.
Αντίο σε έναν στυλοβάτη

Είναι ok που θίχτηκες

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Πέρασε η 28η Οκτωβρίου και όπως συμβαίνει κάθε χρόνο οι Έλληνες των κοινωνικών δικτύων βρήκαν ένα νέο ασήμαντο θέμα για να διχαστούν, να ανταλλάξουν κατάρες, να διαφημίσουν τις αξίες τους (virtue signalling το λένε στας Αμερικάς) και να προσβάλλουν ο ένας τον άλλο. Αφορμή φέτος ήταν η περίφημη παρέλαση στα πρότυπα των Monty Pythons.
Είναι ok που θίχτηκες

Οι ευαίσθητες νομοθετικές χορδές

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Το ότι στη χώρα μας υπάρχει σοβαρό ζήτημα νομοθετικής ποιότητας είναι γνωστό. Όπως επίσης είναι γνωστό το ότι η χώρα, εδώ και δεκαετίες, μαστίζεται από δύο φαινόμενα που συνήθως συνοδεύουν τη φτωχή νομοθετική ποιότητα: την πολυνομία και την κακονομία. Ο Τάκιτος, ίσως ο σημαντικότερος ιστορικός της αρχαίας Ρώμης, είχε πει ότι «όσο πιο διεφθαρμένο είναι ένα κράτος, τόσο περισσότεροι είναι οι νόμοι»...
Οι ευαίσθητες νομοθετικές χορδές

Θα πάει κανείς να τις μαζέψει (τις ελιές);

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Η ανεργία στη χώρα μας υποχωρεί σταδιακά και οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση ενδεχομένως να επιταχύνουν αυτή τη μείωση. Όμως, ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας φαίνεται ότι θα παραμείνει μαζί μας για αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το πρόβλημα αυτό είναι η αναντιστοιχία μεταξύ των αναγκών των εργοδοτών και του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.
Θα πάει κανείς να τις μαζέψει (τις ελιές);

Καύση νεκρών και δικαιώματα

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Το τι θα γίνει με το σώμα μας μετά το θάνατό μας είναι ζήτημα μεταφυσικό, πολιτικό, αλλά και ζήτημα ελευθερίας και δικαιωμάτων. Στη φιλελεύθερη δημοκρατία τα δικαιώματά μας δεν είναι σχεδόν ποτέ απόλυτα διότι αρκετά συχνά συγκρούονται με τα δικαιώματα άλλων ανθρώπων. Η διαχείριση του σώματός μου, μετά τον θάνατό μου, δεν είναι ένα απόλυτο δικαίωμα, καθώς υπάρχουν επιλογές που θα μπορούσαν να θέσουν την υγεία των συμπολιτών μου σε κίνδυνο.
Καύση νεκρών και δικαιώματα

Το άβατο των γηπέδων πρέπει να τελειώσει

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, 00:02
Η βεβαιότητα ότι μπορεί κανείς να πάει σε ποδοσφαιρικό γήπεδο και να φύγει αλώβητος λείπει εδώ και δεκαετίες από την κοινωνία μας. Σχεδόν όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες, σε κάποιο βαθμό και η αστυνομία, εδώ και χρόνια ανέχονται φαινόμενα βίας, τόσο λεκτικής όσο και σωματικής, από τους πελάτες τους με αποτέλεσμα πλέον στο γήπεδο να πηγαίνει αρκετά λιγότερος κόσμος. Πόσο λιγότερος;
Το άβατο των γηπέδων πρέπει να τελειώσει

Δημοφιλέστερα Άρθρα