Tο διακύβευμα της Κυριακής

Tο διακύβευμα της Κυριακής

Της Βάσως Κόλλια*

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας από τη Λαμία, ξεκίνησε την ομιλία του με ένα απόσπασμα από την ομιλία του Άρη Βελουχιώτη πριν από 75 χρόνια στην ίδια πλατεία, χαρακτηρίζοντας την «ανατριχιαστικά επίκαιρη».

Την Κυριακή, καλούμαστε να ψηφίσουμε για το μέλλον της Ευρώπης και για τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καλούμαστε να ψηφίσουμε για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, στην οποία δεν θα είμασταν σίγουρα μέλη καθώς ο Άρης Βελουχιώτης και οι σύντροφοι του μας επιφύλασσαν άλλο μέλλον, το ζοφερό και αντιδημοκρατικό σοβιετικό.

Την Κυριακή, καλούμαστε να ψηφίσουμε για τις τοπικές μας κοινωνίες. Τοπικές κοινωνίες που διχάστηκαν και πληγώθηκαν βαθιά γιατί ο Άρης Βελουχιώτης και οι σύντροφοι του έκριναν ότι έπρεπε αυτοί, αντιδημοκρατικά και με την επιβολή των όπλων, να αποφασίσουν την μοίρα της χώρας μας.

Τι είναι άραγε, ανατριχιαστικά επίκαιρο από τον Άρη Βελουχιώτη; Ο διχασμός και ο εμφύλιος που ο Άρης Βελουχιώτης εκπροσωπεί;

Πραγματικά «ανατριχιαστικά επίκαιρο» είναι το μήνυμα της εθνικής ενότητας και της συμφιλίωσης. Πραγματικά, «ανατριχιαστικά επίκαιρο» είναι το μήνυμα μιας Ελλάδας που ξεπέρασε τις πληγές του εμφυλίου και του διχασμού.

Μήπως, τελικά για τον Αλέξη Τσίπρα παραμένει επίκαιρος ο λόγος του Άρη Βελουχιώτη γιατί στο βάθος και της δικής του σκέψης, ο λόγος του είναι βαθιά διχαστικός και εμφυλιοπολεμικός;

Την Κυριακή συγκρούονται δυο Ελλάδες.

Η Ελλάδα του φωτός, της αριστείας, της υπερηφάνειας, της αυτοπεποίθησης, της φιλοδοξίας. Η Ελλάδας της κορυφής.
Και από την άλλη, η Ελλάδα της μιζέριας,της χυδαιότητας,της ελεημοσύνης. Η Ελλάδα της παρακμής.

Στο χέρι μας είναι να διαλέξουμε ποια Ελλάδα θα νικήσει. Ποια Ελλάδα θα κυριαρχήσει. Ας γίνουμε αυστηροί με αυτούς που διεκδικούν την ψήφο μας. Ας επιλέξουμε τους συνεπείς, τους σοβαρούς τους εργατικούς, τους πατριώτες και αυτούς που βάζουν το κοινό καλό πάνω από το δικό τους. Ας τελειώνουμε με τους τυχοδιώκτες, τους γυρολόγους και τους ανήθικους.
Από εμάς εξαρτάται η Ελλάδα. Ας το καταλάβουμε επιτέλους. Δεν έχουμε πλέον περιθώρια για λάθος επιλογές.

Ας καταλάβουμε ότι ο καθένας μας έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την σημερινή μας κατάσταση.Οι προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν εφάρμοζαν τα προγράμματα για τα οποία είχαν εκλεγεί υποχωρώντας μπροστά στην αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και η αριστερά που σε κάθε προσπάθεια μιας ουσιαστικής αλλαγής για τη χώρα αναστάτωνε με τον δήθεν κινηματικό της χαρακτήρα τα πάντα για να μας κρατήσει στο παρελθόν. Ένα παρελθόν που ταλαιπωρεί και την ίδια σήμερα που έγινε κυβέρνηση.

Η χώρα χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.

Όσο δεν περνάμε από τα μεγάλα λόγια σε συγκεκριμένα έργα, όσο δεν οραματιζόμαστε και δεν επιδιώκουμε μια επανάσταση του συγκεκριμένου τόσο θα παρακμάζουμε.

Πιστεύει κανείς ότι τελείωσαν τα προβλήματα μας μαζί με το τέλος των μνημονίων; Η απάντηση είναι όχι. Τώρα αρχίζουν όλα. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας και για αυτό χρειαζόμαστε πολιτικούς ηγέτες όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα δυνατό ReStart.

Όπως έλεγε και ο Οδυσσέας Ελύτης: «Η μοίρα μας είναι στα χέρια μας». Αξίζουμε καλύτερα. Και θα το διεκδικήσουμε ενωμένοι μακριά από τις σειρήνες του διχασμού και του μίσους.

* Η κ. Βάσω Κόλλια είναι υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής και πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών.