Tι θα κάνει η ΝΔ με τους πλειστηριασμούς;

Tι θα κάνει η ΝΔ με τους πλειστηριασμούς;

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Την περασμένη βδομάδα, ο φακός συνέλαβε στην οδό Καποδιστρίου τον Στάθη Λεουτσάκο (πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ), κυνηγημένο από τα ΜΑΤ, να ίπταται στον αέρα ως κουστουμαρισμένος κύκνος, πριν σκάσει στο έδαφος σαν καρπούζι. Χθες στην οδό Θεμιστοκλέους, τραυματίστηκαν πέντε άτομα στην απόπειρα ματαίωσης κάποιων πλειστηριασμοί σπιτιών. Το πράγμα αγριεύει επικίνδυνα, ενώ είμαστε ακόμα στην έναρξη των πλειστηριασμών και όχι στις εξώσεις όσων χάσουν τα σπίτια τους.

Και η μεν κυβέρνηση, στο συγκεκριμένο θέμα έχει ξεφτιλιστεί τελείως. Ξεκίνησε από το ''κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη'' και κατέληξε να στέλνει τα ΜΑΤ να δέρνουν αυτούς που το ''ηρωικό'' 2015 είχε βουλευτές και υπουργούς της. Όμως ό,τι ήταν να πάθει ο ΣΥΡΙΖΑ απ' αυτήν την υπόθεση, το 'χει πάθει. Όσο πολιτικό κόστος ήταν να εισπράξει, το εισέπραξε. Όση χλεύη ήταν να συγκεντρώσει, την συγκέντρωσε. Οπότε δεν έχουν πια να χάσουν τίποτα επί του ζητήματος. Θα εκπλειστηριάζουν και θα δέρνουν μέχρι να βγουν απ' το Μέγαρο Μαξίμου.

Η ΝΔ όμως τι θα κάνει; Και δεν εννοώ τώρα που έχει την πιο αποδοτική και εύκολη στρατηγική του κόσμου, εννοώ τι θα κάνει όταν θα πάρει την κυβέρνηση. Διότι τώρα, η αντιπολίτευση κάθεται αραχτή μπροστά στις τηλεοράσεις, επισημαίνει τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ, χαμογελά με το ξυλοφόρτωμα των πρώην συντρόφων και γεμίζει το εκλογικό σακούλι της με την πολιτική δυσαρέσκεια που παράγουν οι πράξεις των κυβερνητικών. Λογικό. Αύριο όμως;

Η ΝΔ πρέπει από τώρα να αποκτήσει πλήρη επίγνωση ότι η μεγάλη μάζα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν θα γίνει μέχρι τον Σεπτέμβρη οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν εκλογές, αλλά τα επόμενα δύο χρόνια με αυτήν στο τιμόνι της χώρας. Να αποκτήσει επίσης επίγνωση ότι θα σκάσουν πάνω στο δικό της κεφάλι όλες οι εξώσεις ιδιοκτητών, ακόμα κι αυτών που νομικά θα χάσουν το σπίτι τους επί ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος είναι σαφές ότι σήμερα εκπλειστηριάζονται και μεγάλα και μικρά οικήματα, αλλά η μεγάλη μάζα των μικρών κατοικιών θα βγει στο σφυρί επί των ημερών της.

Τι θα κάνει με όλα αυτά ο Κυριάκος και κυρίως τι θα πει στον κόσμο πριν βρεθεί με την καυτή πατάτα στο χέρι; Διότι αν σήμερα έξω απ' τα συμβολαιογραφεία μαζεύονται διακόσια άτομα της ΛΑΕ και του ΠΑΜΕ για να δαρθούν με τα ΜΑΤ, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, θα δούμε ως και τον Κατρούγκαλο με τον Τζανακόπουλο στο πεζοδρόμιο (μαζί με τους απολυμένους μετακλητούς) να… υπερασπίζονται την λαϊκή κατοικία.

Η ΝΔ, πριν τις εκλογές, πρέπει να πει στον κόσμο την πλήρη και απόλυτη αλήθεια, δίχως θολούρες και περικοκλάδες. Αυτά τα ''έχουμε πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα'' ή τα ''θα χρειαστεί μια νέα διαπραγμάτευση σε βάθος χρόνου με τις τράπεζες'' είναι αέρας κοπανιστός. Ο κόσμος δεν ξέρει τι θέση έχει η ΝΔ σήμερα για τους πλειστηριασμούς, υποψιάζεται γενικώς ότι δεν έχει ιδιαίτερες αντιρρήσεις σ' αυτό που γίνεται, δεν έχει διαβάσει το πρόγραμμα της και περιμένει από τον Κυριάκο και δυο-τρία βασικά στελέχη να του πουν ευθέως τι θα κάνουν όταν βρεθούν στην εξουσία.

Ας μην σπείρει ψεύτικες ελπίδες, διότι θα τις βρει μπροστά της όπως τις βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα πολύ γρηγορότερα. Οι σημερινές καθαρές κουβέντες ίσως θα έχουν κόστος, όμως θα μειώσουν τις αυριανές αντιδράσεις. Ούτε η αφωνία και οι υπεκφυγές είναι λύση. Ο κόσμος, πριν πάει να ψηφίσει πρέπει να ξέρει με σαφήνεια τι θα συμβεί με τους πλειστηριασμούς, για να μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται εκ' των υστέρων την πολιτική νομιμοποίηση των –έτσι κι αλλιώς- δυσάρεστων επιλογών της. Τα γράφω από τώρα διότι είναι πολύ πιθανό η μελλοντική κυβέρνηση ΝΔ να δει την κρίση των πλειστηριασμών να κορυφώνεται επί των ημερών της, όταν οι καινούριοι ιδιοκτήτες θα πάνε να βγάλουν έξω τους (οπλισμένους;) παλιούς, σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση...