Tι εστί το Ευρωκοινοβούλιο;

Tι εστί το Ευρωκοινοβούλιο;

Της Τόνιας Αράχωβα*

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) έχει μετατραπεί πλέον σε κεντρικό άξονα λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού συστήματος και είναι το μοναδικό άμεσα εκλεγόμενο θεσμικό όργανο της ΕΕ. Έχουν εισαχθεί και υιοθετηθεί θεσμικές αλλαγές οι οποίες προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο ΕΚ και βαρύτητα στη δράση του, ειδικά αυτή την περίοδο όπου η ΕΕ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνει:

- συμμετοχή στη νομοθετική διαδικασία (νομοθετική παραγωγή),

- κατάρτιση και έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού και

- άσκηση του δημοκρατικού ελέγχου πάνω στη δράση των κοινοτικών οργάνων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ολομέλεια του κοινοβουλίου συνέρχεται για μία εβδομάδα κάθε μήνα στο Στρασβούργο, ενώ οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών και έκτακτες σύνοδοι, πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες. Έδρα της Γενικής Γραμματείας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είναι το Λουξεμβούργο.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιπροσωπεύει περίπου 450 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελείται σήμερα από 751 ευρωβουλευτές.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών λαμβάνουν χώρα κάθε πέντε χρόνια, με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία που διεξάγεται την ίδια χρονική περίοδο σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ένα ενιαίο εκλογικό σύστημα, ωστόσο έχουν προταθεί από το κοινοβούλιο κοινές αρχές για την εκλογή των ευρωβουλευτών.

Η κατανομή των εδρών στα κράτη μέλη, στηρίζεται εν μέρει στην πληθυσμιακή κατάσταση των χωρών, έτσι ώστε μικρότερα σε πληθυσμό κράτη να εκπροσωπούνται από λιγότερους βουλευτές. Ωστόσο, δεν τηρείται η αναλογική κατανομή με μοναδικό κριτήριο αυτό του πληθυσμού, καθώς προκειμένου να ενισχυθούν οι μικρότερες χώρες μέλη, εκπροσωπούνται από περισσότερους βουλευτές σε σχέση με τον αριθμό που αντιστοιχεί στην πληθυσμιακή τους κατάσταση. Για παράδειγμα, το Λουξεμβούργο κατέχει έξι έδρες, ενώ με βάση τον πληθυσμό της χώρας θα έπρεπε να κατέχει μόλις μία. Η Ελλάδα κατέχει 21 έδρες και η εκπροσώπηση αντιστοιχεί στο 2,8%. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οργανώνονται σε πολιτικές ομάδες πολυεθνικού χαρακτήρα και δεν ανήκουν σε εθνικούς συνασπισμούς ή εθνικές αντιπροσωπείες. Σήμερα υπάρχουν συνολικά επτά ομάδες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες πολιτικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις, αν και κανένας βουλευτής δεν δεσμεύεται να ακολουθήσει αυστηρά μία πολιτική γραμμή. Μία μειοψηφία μη εγγεγραμμένων βουλευτών, δεν ανήκει σε καμία πολιτική ομάδα.

Σε αυτό λοιπόν τον συσχετισμό δυνάμεων και λειτουργιών η κάθε φωνή μετράει ανεξαρτήτως του μεγέθους της χώρας από την οποία προέρχεται. Υπάρχει ένα εύρος Ευρωπαϊκών ζητημάτων και αποφάσεων για τα οποία οι πολίτες δεν είναι αρκούντως ενήμεροι, τη στιγμή που θα έπρεπε καθώς τους επηρεάζουν στην καθημερινότητα τους. Η βαρύτητα των Ευρωεκλογών είναι εξίσου σημαντική με εκείνη των εθνικών εκλογών. Οπότε η συμμετοχή μας στις ευρωεκλογές είναι άκρως σημαντική. Tο οικοδόμημα της ΕΕ διαθέτει τους μηχανισμούς, τις φόρμουλες και τις οδούς ώστε η κάθε χώρα μέλος να προωθήσει τα συμφέροντα της. Η ολοκλήρωση της Ένωσης είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται και όλοι πρέπει να αποτελέσουμε μέρος αυτής της προσπάθειας. Όσο περισσότερο προχωράμε, τόσο περισσότερες οι προκλήσεις και τόσο περισσότερα τα βήματα που πρέπει να κάνουμε. Το 2019 θα είναι επίσης η χρονιά που ένα κράτος μέλος εγκαταλείπει την ΕΕ για πρώτη φορά. Η Βρετανία δεν θα έχει πλέον ευρωβουλευτές ούτε κατά την μεταβατική περίοδο που θα κρατήσει έως το 2020.

Στην ερώτηση «τι εστί αυτό το Ευρωκοινοβούλιο;» για την Ελλάδα ειδικά, η απάντηση θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στην εξής φράση: «Εμείς διαμορφώνουμε την Ευρώπη που θέλουμε. Το μεταναστευτικό, η αλληλεγγύη, η οικονομική συνοχή, η ασφάλεια είναι τα πρώτα θέματα στην ατζέντα σε μία Ελλάδα που θα ξαναβρεί το βηματισμό της μέσα από μία Ευρώπη που παλεύει να βρει τον δικό της βηματισμό. Η Ελλάδα μπορεί μέσα σε μία Ευρώπη που μπορεί αλλά θα πρέπει και να θέλει. Η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου καθορίζει το «θέλειν εστί δύνασθαι».

*Η Τόνια Αράχωβα είναι Μέλος του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ.