Taxibeat: Η κομπίνα του Τσίπρα και η υστερία των «άλλων»

Του Θανάση Χειμωνά

Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην εφαρμογή Taxibeat (πλέον Beat) δεν εντάσσεται στο μίσος που τρέφει το συγκεκριμένο κόμμα σε κάθε μορφή καινοτομίας, εξέλιξης και επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για μια αμιγώς ψηφοθηρική κίνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας βλέποντας τα ποσοστά του να συρρικνώνονται θα κάνει πλέον ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα ψηφαλάκια. Ξέρει πολύ καλά πως μια σχετικά οριακή ήττα στις επόμενες εκλογές θα τον βοηθήσει να παραμείνει στο προσκήνιο, ασκώντας καταστροφική αντιπολίτευση σαν εκείνη της περιόδου  2010-2015 που τελικά τον οδήγησε στην εξουσία.

Το να ικανοποιείς τα χατίρια μιας συντεχνίας ανέκαθεν βοηθούσε στην αύξηση των εκλογικών ποσοστών σου. Πόσο μάλλον όταν έχεις να κάνεις με την ΣΑΤΑ και τον «πολύ» Θύμιο Λυμπερόπουλο. Πέρα από τις ψήφους των χιλιάδων μελών του εν λόγω συνδικάτου η κυβέρνηση αποκομίζει και ένα ακόμα σημαντικότερο κέρδος: Οι ταξιτζήδες ουσιαστικά επηρεάζουν πολύ περισσότερο κόσμο από τα ΜΜΕ και τα φιλοσυριζαίικα πρωινάδικα. Όλοι έχουμε κατά καιρούς πιάσει κουβέντα με τον σοφέρ του ταξί που μας πάει στον προορισμό μας. Άλλο να τον ακούμε να μπινελικώνει συνεχώς τον Τσίπρα (όπως, σας διαβεβαιώνω, συνέβαινε μέχρι σήμερα) και άλλο να τον βλέπουμε να πλέκει το εγκώμιο «του παιδιού που τουλάχιστον προσπάθησε» (όπως ενδεχομένως να συμβεί από αύριο).

Έτσι θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από δω και πέρα. Ουσιαστικά βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο και όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές (τις οποίες ας μην το ξεχνάμε – ο ίδιος ο Τσίπρας θα αποφασίσει πότε θα διεξάγει) θα συνατάμε όλο και περισσότερα ρουσφέτια, όλο και πιο πολλές παροχές. Οι τελευταίες στο μιλητό βέβαια. Μούφες σαν την θρυλική περσινή «13η σύνταξη» μια και δεν υπάρχει σάλιο.

Αυτή είναι η μια διάσταση των πραγμάτων. Από κει και πέρα όμως η «άλλη» πλευρά δείχνει να έχει χάσει την μπάλα. Πράγματι από τότε που «έσκασε» η ιστορία με την Taxibeat ξέσπασε μια κανονική υστερία στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε αντικυβερνητικά ΜΜΕ αλλά και σε χρήστες των σόσιαλ μίντια. Προσοχή: Εδώ δε μιλάμε για την, δικαιολογημένη, οργή απέναντι στους τακτικισμούς του Τσίπρα και την απώλεια ενός χρήσιμου app αλλά για ένα απίστευτο μένος εναντίον σύσσωμου του κλάδου των οδηγών ταξί. Σύμφωνα με κάποιους εκπροσώπους του «Μετώπου της λογικής» (τρομάρα τους) όλοι ανεξαιρέτως οι ταξιτζήδες είναι άξεστοι, άπλυτοι, απατεώνες, κλέφτες και επίδοξοι βιαστές. Μια μαζική απαξίωση χιλιάδων εργαζομένων (που ασκούν ένα εξαιρετικά δύσκολο επάγγελμα – μετρώντας τελευταία έως και θύματα από κάποιον παράφρονα σίριαλ κίλερ) μόνο και μόνο επειδή το «αφεντικό» τους ο Θύμιος βρήκε μπόσικο τον Τσίπρα. Λες και, στην τελική, όσοι εργάζονται στην Taxibeat δεν είναι ταξιτζήδες…

Ένας Τσίπρας που πετυχαίνει ακόμα μία επικοινωνιακή νίκη. Εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να περάσει ως η κυβέρνηση των «πολλών». Ως η κυβέρνηση του «λαού» σε αντιπαράθεση με τους «άλλους» (Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κ.ο.κ.) που εκπροσωπούν συγκεκριμένες «ελίτ» και θεωρούν όλους τους υπόλοιπους «πλέμπα». Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει: Ο ΣΥΡΙΖΑ φτωχοποιεί οργανωμένα την κοινωνία με στόχο την ενίσχυση μιας περιορισμένης δικής του άτυπης ελίτ ως δεξαμενή ψήφων. Αδιάφορο όμως. Το θέμα είναι πως οι «άλλοι» (ορισμένοι από αυτούς τουλάχιστον) τσιμπάνε. Και υιοθετούν με ενθουσιασμό την κατηγορία ότι απευθύνονται μόνο στους θαμώνες των καφέ της Σκουφά. Χαρακτηρίζουν «αποτυχημένους» τους κακούς μαθητές – ενίοτε και τους ανέργους και τους φτωχούς. Εσχάτως τα βάλανε και με τους ταξιτζήδες. Βούτυρο στο ψωμί του «λαοπρόβλητου» Αλέξη Τσίπρα δηλαδή.