Η ματαίωση του «τέλειου καλοκαιριού»

Η ματαίωση του «τέλειου καλοκαιριού»

Της Εύα Στάμου

Για τους περισσότερους το καλοκαίρι είναι η πιο όμορφη περίοδος του χρόνου, η εποχή που η διασκέδαση και η ξεκούραση θεωρούνται σχεδόν υποχρεωτικά. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα πάσης φύσεως προσωπικά προβλήματα ή αδιέξοδα που κάποιος μπορεί να αντιμετωπίζει, καθώς και η κατάθλιψη ή η ψυχική ασθένεια, δεν εξαφανίζονται επειδή ο καιρός είναι πιο ζεστός ή επειδή έχουμε άδεια από την εργασία μας και χρόνο για διακοπές.

Αντιθέτως, η διακοπή της ρουτίνας μπορεί να διαταράξει την ψυχική ισορροπία ορισμένων και να προκαλέσει έντονο άγχος για το πώς θα καλυφθεί ο ελεύθερος χρόνος. Αν σκεφτούμε αυτό το φαινόμενο σαν μια προσωρινή διαταραχή ταυτότητας, κι ως αίσθηση σύγχυσης και αποπροσανατολισμού, ίσως γίνει ευκολότερα κατανοητό ή και αναγνωρίσιμο.

Η προσδοκία ότι το καλοκαίρι οφείλουμε να γινόμαστε πιο ανοιχτοί, περιπετειώδεις και κοινωνικοί, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή της ημέρας μπορεί επίσης να προκαλέσει σε αρκετούς δυσφορία αν για οικονομικούς λόγους ή εξαιτίας κάποιου προβλήματος υγείας, δεν έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν, να κάνουν διακοπές, ή να απολαύσουν τη θάλασσα σε κάποιο νησί. Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανό να νιώθουν εγκλωβισμένοι και να υποφέρουν από τις υψηλές θερμοκρασίες, την απομόνωση, και τα ματαιωμένα όνειρα σε τέτοιο βαθμό που να βιώνουν τους μήνες του καλοκαιριού σαν έναν εφιάλτη που εύχονται να τελειώσει.

Το καλοκαίρι το σώμα μας είναι παραδομένο στη θάλασσα, τον ήλιο και την κοινωνική κριτική – γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει κακή διάθεση σε όσους δεν είναι συμφιλιωμένοι με την εικόνα τους, ή αισθάνονται ότι δεν δείχνουν αρκετά νέοι, γυμνασμένοι, και αδύνατοι ώστε να εντυπωσιάσουν στην παραλία. Το ιδανικό «καλοκαιρινό σώμα» που θα ντυθεί με την τελευταία μόδα αποτελεί μόνιμο άγχος των περισσότερων και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στην όξυνση ή την απαρχή σοβαρών διατροφικών προβλημάτων, ειδικά ανάμεσα στα νεαρά κορίτσια και αγόρια.

Η κοινωνική πίεση να κάνεις υπέροχες διακοπές σε μέρη που όλοι θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν, αγκαλιά με τον ή την σύντροφο των ονείρων σου, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ζηλευτή σιλουέτα, εκφράζεται στο έπακρο μέσα από τις αλλεπάλληλες αναρτήσεις των χρηστών των social media με ρετουσαρισμένα ηλιοβασιλέματα, καταπράσινα νερά, γελαστά πρόσωπα και κορμιά με τέλειες αναλογίες.

Αν σερφάροντας στο facebook και το Instagram γίνεσαι μάρτυρας της απόλυτης εικονικής ευτυχίας, δεν είναι απίθανο να αναλώνεις τις μέρες σου νιώθοντας νοσταλγία για περασμένα καλοκαίρια, και ένα αίσθημα αδικίας για όλα όσα δεν καταφέρνεις να ζήσεις, ενώ φαίνεται να τα απολαμβάνουν οι υπόλοιποι.

Για τους λαούς του Νότου, ο Αύγουστος είναι ό,τι για τις χώρες του Βορρά τα Χριστούγεννα: η κορύφωση μιας «γιορτής» που χαρακτηρίζεται από παιδικό ενθουσιασμό, μεγάλες προσδοκίες, σχεδιασμό και προετοιμασία μηνών. Η ματαίωση του «τέλειου καλοκαιριού» μπορεί να βιωθεί από ορισμένους με απελπισία, θλίψη και άγχος που φτάνουν να πάρουν τη μορφή μιας εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής.

Ας μην αφήνουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μόνους, χωρίς επιτήρηση, ανθρώπους που πάσχουν από ψυχικούς ιδεασμούς, ανορεξία, ή χρόνια κατάθλιψη - ίσως είναι η εποχή του χρόνου που έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ την συμπαράστασή μας.

Ας μην εγκαταλείπουμε τον εαυτό μας στα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούν η απομόνωση, οι φοβίες, και η απογοήτευση. Ας αναζητήσουμε τη συντροφιά των φίλων και την υποστήριξη των ειδικών. Τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν από μόνα τους απλώς επειδή είναι καλοκαίρι και ο ήλιος λάμπει στο Instagram.