Sketo Makedonia

Sketo Makedonia

Ξέραμε για το Nova Makedonija. Τώρα μαθαίνουμε και το σκέτο Μακεδονία. Μετά απ΄ αυτό το… ατόπημα ο κ. Μπαλαούρας δεν μπορεί να σκέπτεται υπουργική καρέκλα. Θα συναντήσει την απόλυτη αντίδραση του μακεδονομάχου, του Πάνου του Καμμένου. Τρία τα ενδεχόμενα: α) δοκιμάζουν τον Πάνο, β) δοκιμάζουν τους βόρειους γείτονές μας και γ) δοκιμάζουν τα νεύρα μας.

Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει μία δήλωση και να ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς συμβαίνει. Έχουμε δώσει κάπου τον λόγο μας και πρέπει οπωσδήποτε να εκτελέσουμε κάποια δουλεία; Πολίτες αυτής της χώρας είμαστε και δικαιούμαστε να γνωρίζουμε.

Δεν αποκλείεται να έχουμε ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια μία λάθος πολιτική και να έπρεπε να έχουμε χειριστεί το θέμα των Σκοπίων με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Το πρόβλημα είναι ότι η πολιτική που ακολουθούσαμε μέχρι σήμερα ήταν αποτέλεσμα μιας διακομματικής συνεννόησης. Έχει αλλάξει κάτι; Αν ναι, ποιος θα μας το πει; Και κυρίως ποιος το αποφάσισε; Ο κ. Μπαλαούρας; Κι αφού πρόκειται για μία διακομματική απόφαση, δεν έπρεπε η απόφαση αυτή να αλλάξει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο λήφθηκε;

Οι κάτοικοι του κρατιδίου μπορούν να αποκαλούν τον εαυτό τους όπως νομίζουν. Και να πιστεύαμε κάτι διαφορετικό (που δεν πιστεύουμε), δεν βλέπουμε τον τρόπο για να τους… συνετίσουμε. Μόνο που ο αυτοπροσδιορισμός αφορά τα άτομα και σχετίζεται με αυτό που ονομάζουμε ατομικά δικαιώματα. Κι αφορά όλους τους κατοίκους τους πλανήτη κι όχι μόνο τους κατοίκους της ΠΓΔΜ. Για το ποια θα είναι όμως η διεθνής ονομασία του κρατιδίου τους έχουμε ένα μικρό δικαίωμα να εκφέρουμε άποψη!

Τι πρόβλημα δημιουργούν οι κ.κ. Μουζάλας και Μπαλαούρας με τις τοποθετήσεις τους; Αποδυναμώνουν τη χώρα μας σε οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγματευτική διαδικασία. Για την ακρίβεια την ακυρώνουν στην πράξη. Ας αντιστρέψουμε τους ρόλους και ας βάλουμε τους εαυτούς μας στη θέση των κατοίκων της πΓΔΜ. Θα σκεφτόσασταν κάτι διαφορετικό από το Sketo Makedonia, όταν αυτή θα ήταν η προσφορά βουλευτών και υπουργών του κυβερνώντος κόμματος; Το ερώτημα είναι για ποιον λόγο κάνουν οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το παιδαριώδες λάθος. Εκτός κι αν δεν πρόκειται για λάθος, οπότε το θέμα αλλάζει…

Τα προβλήματα λύνονται μόνο μέσα από την οδό της αλήθειας. Το «μακεδονικό» έχει υπάρξει πολλές φορές αγκάθι στο παρελθόν. Θα είναι καταστροφικό να το αφήσουμε να γίνει μία ακόμη φορά πεδίο μιας τυφλής αντιπαράθεσης. Πολύ φοβόμαστε, όμως, ότι αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις. Με άλλα λόγια, δεν πιστεύουμε στα λάθη. Πόσο μάλλον όταν η «αφέλεια» είναι και σύμφωνα με τον νέο Νόμο ποινικό αδίκημα. Νέτα σκέτα!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]