Short Alert! 03/12/2018

Short Alert! 03/12/2018

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Κρατήστε αυτήν την ημερομηνία, Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2108. Την ημέρα που λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη, το “Shorting Conference”, με διοργανωτή το Kase Learning. Είναι το συνέδριο των “σορτάκηδων”, δηλαδή των επενδυτών που αναζητούν και εκμεταλλεύονται τις υπερβολές των “bull markets”.

Ερευνούν ακόμα και εντοπίζουν ανακρίβειες στους ισολογισμούς των εταιριών, καλά κρυμμένα ενδοεταιρικά σκάνδαλα, περιπτώσεις ευάλωτων εταιριών και ακολούθως στοιχηματίζουν μέσω των παραγώγων και του δανεισμού τίτλων, στην ραγδαία πτώση της τιμής των μετοχών αυτών των εταιριών. Συμμετέχουσες στο συνέδριο είναι Αμερικανικές χρηματιστηριακές και επενδυτικές εταιρίες, εξειδικευμένες στο χώρο του “short selling”, όπως η Centerpoint Securities, η Velocity Capital, η Activist Insight, η Kerrisdale Capital Management, η Berman Capital, η ShadowFall Capital & Research, η Sadis & Goldberg LLP, η Bodenholm Capital κ.α.

Και γιατί να κρατήσουμε αυτήν την ημερομηνία στο μυαλό μας ; Που έγκειται το ελληνικό ενδιαφέρον; Μα στο γεγονός, πως ένας από τους κεντρικούς ομιλητές θα είναι ο Gabriel Grego που είναι Managing Partner & Chief Investment Officer της “Quintessential Capital”, της εταιρίας που αποκάλυψε το σκάνδαλο της Folli-Follie και που αποκόμισε σημαντικότατα κέρδη από την απότομη κατάρρευση της τιμής των μετοχών της.

H QCM είχε ασχοληθεί παλαιότερα και με ένα άλλο χρηματιστηριακό σκάνδαλο επίσης ελληνικού αρώματος. Είχε αποκαλύψει την απάτη της ελληνικής Globo που διαπραγματευόταν στο χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου. Και τότε η QCM είχε αποκαλύψει την απάτη της Globo μετά από μήνες βαθιάς και δέουσας επιμέλειας και συγκέντρωσης πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα της εταιρίας. Είχε συλλέξει συντριπτικά στοιχεία που υποδήλωναν μια μεγάλης κλίμακας συνωμοσία παραπλάνησης των επενδυτών και των πιστωτών, μέσω συστηματικής χειραγώγησης των λογιστικών καταστάσεων και ότι τελικώς η Globo Plc είχε “υπερεκτιμήσει” έσοδα και κέρδη μέσω δημιουργίας εικονικών τιμολογίων πώλησης από εταιρείες-πυραμίδες που είχαν δημιουργηθεί και ελέγχονταν από την Globo.

Ο Grego, έχει προαναγγείλει πως στο συνέδριο που οργανώνει το Kase Learning, θα αποκαλύψει άλλη μια περίπτωση απάτης, αντίστοιχης με αυτήν της Globo και της Folli-Follie. Με δεδομένο πως ο Gabriel Grego του QCM δεν κάνει απλώς αναλύσεις, αλλά λαμβάνει και τις αντίστοιχες κερδοσκοπικές θέσεις, δηλαδή με απλά λόγια “he puts his money where his mouth is”, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία του.

Οι επιπτώσεις θα φανούν στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Πιθανόν οι αντιδράσεις των εγχώριων εποπτικών αρχών να είναι αντίστοιχες με αυτές που εκδηλώθηκαν μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli-Follie, όπως ανακοινώσεις περί κερδοσκοπίας, περί υποτιμητικών τάσεων, για το μαχαίρι που θα φτάσει στο κόκκαλο και λοιπά γλαφυρά. Οι αγορές όμως μετράνε την ουσία. Ούτε τις εντυπώσεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι διοικήσεις και οι μεγαλομέτοχοι των εταιριών ώστε να καλύψουν τα σκάνδαλα, ούτε το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργούν οι εποπτεύουσες αρχές και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να αποποιηθούν των ευθυνών τους.