Schulz, όπως λέμε Schaeuble. Και στο βάθος τέταρτο μνημόνιο

Schulz, όπως λέμε Schaeuble. Και στο βάθος τέταρτο μνημόνιο

Ο κ. Schulz συμφωνεί απόλυτα με την πολιτική που ασκεί ο κ. Schaeuble στο ελληνικό ζήτημα. Το ξεκαθάρισε ο ίδιος με δηλώσεις του για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Με τον τρόπο αυτόν διαλύεται άλλη μία αυταπάτη που είχε καλλιεργηθεί στην Αθήνα, ότι η πιθανή νίκη Schulz στις γερμανικές εκλογές θα έφερνε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ ως δώρο στον κ. Τσίπρα.

Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες θα ήθελαν να δουν τον κ. Τσίπρα να μετατοπίζεται πολιτικά και να γίνεται κι αυτός ένας από εκείνους. Στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή οι έδρες είναι μία σημαντική υπόθεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έβαζαν κιόλας τους Γερμανούς φορολογούμενους να πληρώσουν γι'' αυτό.

Η σκληρή πραγματικότητα για την Αθήνα είναι ότι οι Γερμανοί ακολουθούν μία πολιτική που ευνοεί την Γερμανία. Κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού οι Γερμανοί πολιτικοί εκλέγονται από Γερμανούς ψηφοφόρους. Το παράλογο θα ήταν να αποφασίσουν να πυροβολήσουν τα πόδια τους για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις κάποιων Αριστερών ή και Δεξιών σε μία μακρινή επαρχία της Ευρώπης για δωρεάν χρηματοδοτήσεις!

Το ερώτημα είναι τι πρόκειται να κάνει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας. Ένα από τα βασικά συστατικά της στρατηγικής των τελευταίων εβδομάδων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναμονή του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών και η καλλιέργεια της προσδοκίας ότι αυτό θα μπορούσε να κάνει πιο εύπεπτη την συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση. Τώρα στο Μαξίμου είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν και πάλι στρατηγική. Πράγμα όχι ασυνήθιστο. Σε άλλες περιπτώσεις η λεγόμενη στρατηγική άλλαζε και μέσα στην ημέρα!

Το μήνυμα από το Βερολίνο είναι ξεκάθαρο κι απ' όλες τις πλευρές: «Τελειώνετε»! Το ερώτημα είναι αν η Αθήνα μπορεί να ακολουθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Και δεν αναφερόμαστε στις ιδεοληψίες του Αλέξη Τσίπρα, αλλά στη ζημιά που έχει προκαλέσει όλο αυτό το διάστημα στην ελληνική Οικονομία. Αν μπορεί, δηλαδή, να εφαρμοστούν τα μέτρα που «συμφωνούν» οι «θεσμοί» με την Αθήνα.

Το πρόβλημα δεν είναι η παγίδα που έχει στήσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να μην τον αφήσει να κυβερνήσει, ναρκοθετώντας την Οικονομία με μέτρα το 2019 και το 2020. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι έχει στήσει παγίδα στην ίδια την χώρα! Η άσκηση δεν πρόκειται να βγει. Ακόμη κι αν αλλάξει σήμερα η κυβέρνηση κι έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δύσκολα θα αποφύγουμε το τέταρτο μνημόνιο.

Εκεί που δεν χρειαζόμασταν ούτε το τρίτο, ήρθε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μας φορτώσει και με ένα ακόμη, το τέταρτο. Να είμαστε ειλικρινείς! Στις αγορές δεν μπορούμε να βγούμε το καλοκαίρι του 2018. Κι αυτό το ξέρει καλά ο κ. Schaeuble. Ο ίδιος κάνει δηλώσεις για το αντίθετο. Επειδή ακριβώς γνωρίζει την πραγματικότητα. Κι επειδή κι αυτός στήνει το δικό του δόκανο. Όσο για τον κ. Schulz; Ξεκαθαρίζει από τώρα τα πράγματα, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις στο μέλλον.

Κι αν είναι να είμαστε κοντά στο τέταρτο μνημόνιο, τι σημασία έχει να φύγει ο Αλέξης Τσίπρας από την εξουσία; Αν δύο μνημόνια δεν φτάνουν  στον ελληνικό λαό και θέλει περισσότερες περιπέτειες, ας αναλάβει πλέον ο καθένας τις ευθύνες του. Στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν ήταν υποχρεωτικό για τα έθνη να επιβιώνουν. Πολλά απ' αυτά εξαφανίστηκαν…

Η αλλαγή κυβέρνησης είναι επιβεβλημένη. Επειδή η ελληνική Οικονομία χρειάζεται άμεσα μία ουσιαστική επανεκκίνηση. Είναι πλέον όρος εθνικής επιβίωσης. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με πολιτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί και αποτύχει. Χρειάζεται να δοκιμάσουμε και μία συνταγή που δεν έχει μέχρι σήμερα δοκιμαστεί στην σύγχρονη ιστορία μας. Χρειάζονται φιλελεύθερες πολιτικές. Ο χρόνος στενεύει επικίνδυνα. Σε λίγο καιρό κι εφόσον συνεχίσουμε την ίδια κατρακύλα, ούτε αυτό θα είναι πλέον εφικτό.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Photo by Salvatore Allegra/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image