Rebound λαϊκισμού από τον κ. Τσίπρα

Rebound λαϊκισμού από τον κ. Τσίπρα

Tου Κώστα Τσιάρα*

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και τον πιο κακό εαυτό του. Γιατί μετά το αλήστου πολιτικής μνήμης Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το εξαφανισμένο Παράλληλο Πρόγραμμα, ήρθε για τρίτη συνεχή χρονιά να τάξει επενδύσεις και να προαναγγείλει για τρίτη φορά την ανάπτυξη. Όσα εγκαίνια και να κάνει όμως ο κ. πρωθυπουργός, οι μόνες επενδύσεις που θα φέρει είναι λόγια και μόνον λόγια -δηλαδή, αέρα κοπανιστό.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε άλλωστε, απέδειξε την στρεβλή του άποψη περί ανάπτυξης, την οποία αντιλαμβάνεται ως ένα «φυσικό φαινόμενο» της οικονομίας. Βλέπει την ανάπτυξη, δηλαδή, ως την φυσική εξέλιξη που ακολουθεί την βαθιά ύφεση των τελευταίων ετών, ως απότοκο της συμπιεσμένης οικονομικής δραστηριότητας, ως rebound της οικονομίας, ή ακόμα ως απόρροια των ευσεβών του πόθων. Με τους ισχυρισμούς του, ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι αδυνατεί να αντιληφθεί τους κανόνες της οικονομίας και της αγοράς. Γαλουχημένος στις προκαταλήψεις της αριστεράς, αδυνατεί να αντιληφθεί πως λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε μια οικονομία, πως προσελκύονται οι επενδύσεις, πως παράγεται ο πλούτος.

Φυσικά, κάθε κανονική οικονομία υπόκειται στους λεγόμενους οικονομικούς κύκλους, με περιοδική εναλλαγή των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης με χαμηλότερους και αντίστροφα. Όμως, στο καθεστώς των capital controls που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στις συνθήκες του διευρυνόμενου ελλείμματος εμπιστοσύνης, επενδυτικού και καταναλωτικού, που καλλιεργεί ο κ. Τσίπρας, με τα βάρη του παραγωγικού ιστού της οικονομίας από τους αυξημένους φορολογικούς συντελεστές, που φέρνει καθημερινά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η ελληνική οικονομία απέχει παρασάγγας από την κανονικότητα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και φυσικά, υπό αυτές τις αντίξοες για την επιχειρηματικότητα συνθήκες, η βύθιση της οικονομίας μπορεί να εξελιχθεί σε ένα διαρκές φαινόμενο, σε μια ύφεση στο διηνεκές.

Τα τελευταία στοιχεία σε όλες τις συνιστώσες του ΑΕΠ είναι αποκαλυπτικά. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, που αποτυπώνει το επενδυτικό κλίμα, καταρρέει. Η ιδιωτική κατανάλωση δεν δύναται να υποστηρίξει την ανάκαμψη, ως αποτέλεσμα της χαμηλής ροπής προς κατανάλωση, που δημιουργεί η υπεροφορολόγηση. Η μείωση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών υπερκέρασε την πτώση των εισαγωγών, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύονται, ενώ τα χρεόγραφα του ελληνικού δημοσίου παραμένουν στα αζήτητα. Και ενώ όλοι προβλέπουν ακόμα ένα έτος ύφεσης και υποαπασχόλησης, μόνο ο κ. Τσίπρας και το οικονομικό του επιτελείου προβλέπουν το rebound της οικονομίας, και παίρνουν rebound στον λαϊκισμό και τις ψεύτικες υποσχέσεις από τις ακάλυπτες επιταγές που μοίρασαν τα τελευταία χρόνια.

Σε αντίθεση με την εικόνα του πανικόβλητου κ. Τσίπρα, που χάνει την ψυχραιμία του και δεν διστάζει να επιτεθεί απρόκλητα σε δημοσιογράφους τους οποίους οδηγεί στην ανεργία, στη Συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε ότι ξεπερνά τα όρια του κομματικού ηγέτη της ΝΔ. Έδειξε ότι υπερβαίνει τα στενά παραταξιακά όρια, και ότι μπορεί να απευθύνεται σε ολόκληρη την πλατιά συμμαχία των πολιτών που συγκροτούν την παραγωγική Ελλάδα. Απέδειξε ότι αντιλαμβάνεται τις αγωνίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες. Έδειξε ότι γνωρίζει και μπορεί και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Έδειξε ότι ξέρει πως δουλεύει η οικονομία.

Στην επικείμενη παρουσίαση της Συμφωνίας Αλήθειας στη ΔΕΘ, η ΝΔ δεν θα αναπαυθεί στις δάφνες της δημοσκοπικής υπεροχής που μας δίνουν όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης. Γιατί στη ΔΕΘ αναλαμβάνουμε μια βαριά ευθύνη. Να σφυρηλατήσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς μας με την κοινωνία και τις παραγωγικές τάξεις. Να αποδείξουμε ότι αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες μας για το μέλλον του τόπου. Και να δείξουμε ότι η επαναφορά της οικονομίας στις ράγες της ανάπτυξης, δεν μπορεί παρά να είναι απότοκο συγκεκριμένης αναπτυξιακής πολιτικής, που προσεγγίζει νέες επενδύσεις και παρέχει ασφαλή κίνητρα στην επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα.

*Ο κ. Κώστας Τσιάρας είναι Βουλευτής Καρδίτσας & Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας