Oι στρουθοκάμηλοι της Αμερικής

Oι στρουθοκάμηλοι της Αμερικής

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου*

Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά επενδυτών στα παγκόσμια χρηματιστήρια, που δεν έχει ζήσει μια πτωτική αγορά. Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά, επενδυτών στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης που δεν έχουν ακούσει τον γρύλισμα του “bear market”, αλλά μόνο τον καλπασμό του “bull market”. Η γενιά μετά το 2008.

Είναι αυτή η γενιά που δεν έζησε την κατάρρευση της Lehman Brothers και που δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα, το τι έχει συμβεί από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, καθώς βυθίζει το κεφάλι της στην άμμο σαν την στρουθοκάμηλο, αποφεύγοντας να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Η μελέτη που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Hartford Funds, συνηγορεί σε αυτό γεγονός. Το 70% των Αμερικανών ιδιωτών επενδυτών αδυνατεί να αντιληφθεί τα χαρακτηριστικά ενός bear market και να τα συνδέσει με μια σημαντική υποχώρηση των τιμών των χρηματιστηρίων. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 56%, για τους επενδυτές που ακολουθούν τις συμβουλές, χρηματιστηριακών συμβούλων. Το 68% αναμένει τον ερχομό ενός bear market μέσα στο 2019 και το 45% αναμένει το bear market μετά τον Ιούλιο. Το δε 31% περιμένει το bear market να κάνει την εμφάνιση του, μέσα στο 2020.

Τα ποσοστά αυτά φαντάζουν απίστευτα. Η πλειονότητα των επενδυτών ακολουθεί τις εκθέσεις των οίκων για τις αγορές και τις τιμές στόχους που θέτουν για τις μετοχές, αλλά δεν παρακολουθεί την πραγματικότητα. Έχουν εναποθέσει την τύχη των κεφαλαίων τους σε κάποια δομημένα χρονικά πλαίσια, λες και οι αγορές περιμένουν να περάσει ο χειμώνας ή το καλοκαίρι, το πρώτο ή το πέμπτο τρίμηνο για να κινηθούν. Έχουν εναποθέσει την πορεία των κεφαλαίων τους, στις ετήσιες ανασκοπήσεις των αγορών για την χρονιά που πέρασε, μαζί με τις ετήσιες προβλέψεις για την πορεία των αγορών κατά τη διάρκεια της χρονιάς που έρχεται, που έχουν αξία μόνο για να γεμίζουν τα ενημερωτικά δελτία των επενδυτικών οίκων, τις σελίδες των οικονομικών εφημερίδων και τους χώρους των ιστοσελίδων.

Κι αν σας φαίνεται πως αυτή η άποψη είναι αιρετική και έξω από τα καθιερωμένα, σκεφτείτε πόσα γεγονότα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς που ανατρέπουν κάθε υποτιθέμενο σχεδιασμό και κάθε συμφωνημένη στρατηγική. Αν λάβουμε δε υπ' όψη μας, τα κλεισίματα των τιμών των μετοχών για το λεγόμενο “window dressing” των χαρτοφυλακίων των θεσμικών επενδυτών κατά τη διάρκεια κάθε τέλους χρόνου και το παραδοσιακό rally της έναρξης κάθε χρονιάς, αντιλαμβανόμαστε εύκολα πως αυτές οι ετήσιες παραδόσεις και τα καθιερωμένα ήθη και έθιμα των αγορών, δεν προσθέτουν κέρδη στα κεφάλαια των ιδιωτών επενδυτών, αλλά ακολουθούν ένα κλασσικό τυπικό τελετουργικό. Ένα τελετουργικό που δεν προσφέρει την παραμικρή προστιθέμενη αξία στους ιδιώτες επενδυτές.

Οι ανασκοπήσεις έχουν ουσία όταν αφορούν στο τέλος ενός ανοδικού ή καθοδικού κύκλου, μιας περιόδου που χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένη τάση ή από υψηλή μεταβλητότητα και στο κλείσιμο μιας επιλεγμένης σύνθετης κίνησης με χρονικό προσδιορισμό ή με ποσοτικό προσδιορισμό. Τότε έχει αξία ο απολογισμός. Αν μετά από έναν κύκλο που κλείνει, η αποτίμηση που έπεται έχει αρνητικό πρόσημο, αυτό σημαίνει πως η στρατηγική και η τακτική που ακολουθήθηκε πρέπει να αλλάξει άρδην. Αν σε μια περίοδο με τάση, κάποιος πήγαινε να εκμεταλλευτεί τα τοπικά χαμηλά και υψηλά ακρότατα, είναι σίγουρα χαμένος. Αν σε μια περίοδο με μεταβλητότητα, κάποιος χρησιμοποιούσε σύστημα με συχνά “stop loss”, τώρα θα κλαίει τα λεφτά του.

Αυτά βέβαια φαντάζουν σαν κβαντική μηχανική στα αυτιά της - μετά το 2008 - γενιάς των ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι κατά 91% αδυνατούν να αντιμετωπίσουν επενδυτικά τις πτωτικές αγορές καθώς δεν τις έχουν ζήσει. Δυστυχώς η τακτική της στρουθοκαμήλου, είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, για όσους εκ των επενδυτών την ενστερνίζονται. Και αυτό γιατί συνήθως το τέλος του ανοδικού κύκλου, συμβαδίζει με την απόλυτη απώλεια της αξίας των επενδύσεων τους. Όπως λέει και το παλαιό χρηματιστηριακό ρητό, “ο επενδυτής που γνωρίζει και φοβάται, δεν αποκτά δόξα, αποκτά όμως χρήμα”.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.