Oι Μαγδαληνές της Αριστεράς

Oι Μαγδαληνές της Αριστεράς

Του Σάκη Μουμτζή

Το φαινόμενο βαίνει αυξανόμενο με γοργούς ρυθμούς. Επώνυμοι πολίτες, χωρίς ουδείς να τους το ζητήσει, εξομολογούνται αυθόρμητα το αμάρτημα τους. Ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η κρίση ειλικρίνειας είναι ουσιαστικά μια δημόσια δήλωση μετάνοιας. Μπροστά στα καταστροφικά αποτελέσματα της επιλογής τους, αισθάνονται την ανάγκη να ζητήσουν συγγνώμη.

Αναμφίβολα αυτό το γεγονός είναι θετικό. Σε πολιτική βάση σημαίνει την θορυβώδη διαρροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί είναι αυτονόητο πως η συμπεριφορά ενός δημοσίου προσώπου που έχει το κοινό του, τους θαυμαστές του, έχει μιαν ιδιαίτερη βαρύτητα. Αποτελεί, πολλές φορές, ένα πρότυπο. Επηρεάζει.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Πώς αυτοί οι καλλιεργημένοι άνθρωποι, πίστεψαν έναν ημιμαθή νεανία, με όλα τα χαρακτηριστικά του πολιτικού απατεώνα; Πώς άνθρωποι με μια παιδεία πίστεψαν πως αυτός ο πολιτικός απατεών μπορεί να σκίσει τα μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο;

Errare humanum est, έλεγε ο Ιερώνυμος, ένας από τους μεγάλους Λατίνους εκκλησιαστικούς συγγραφείς του 4ου αιώνα μ.Χ. Το λάθος είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση. Όλοι μας έχουμε τις κακές στιγμές μας. Το ζητούμενο είναι να το αντιληφθούμε και να προσπαθήσουμε να επανορθώσουμε.

Γιατί πολλές φορές, τις περισσότερες, μια συγγνώμη δεν αρκεί.

Όπως φαίνεται, η ζημία που προκάλεσαν στην πατρίδα μας όλοι αυτοί οι άνθρωποι, τόσο με την ψήφο τους όσο—κυρίως—με την δημόσια στήριξη τους στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μεγάλη. Δεν είναι όμως ανεπανόρθωτη.

Η έμπρακτη συγγνώμη όλων αυτών των επωνύμων, αν δεν μεταφραστεί σε στήριξη των πολιτικών δυνάμεων που επαγγέλλονται ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα, είναι κενό γράμμα.

Πολύ φοβούμαι όμως, πως ένα σημαντικό κομμάτι από αυτούς τους ανθρώπους εγκαλούν και καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έσκισε τα μνημόνια. Γιατί πούλησε την αριστερή ψυχή του.

Και αυτοί εναγωνίως ψάχνουν να βρούν την «καλή» και «γνήσια» Αριστερά. Βέβαια, και σε αυτήν την περίπτωση, η πολιτική τους λειτουργία είναι εν μέρει θετική, υπό την έννοια πως δεν θα ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό δεν θα πρέπει να το λησμονούμε ποτέ. Ο μοναδικός αντίπαλος των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί βρίσκεται το μοναδικό μέτωπο και εκεί βρίσκεται η κάθετη τομή.

Δυνάμεις της δημοκρατικής ομαλότητας απέναντι στις δυνάμεις της εκτροπής.

Και οτιδήποτε αποδυναμώνει τον Αλ.Τσίπρα και το κόμμα του είναι θετικό.

Σε αυτό το κλίμα, όλα αυτά τα δημόσια πρόσωπα με τις αυθόρμητες εξομολογήσεις τους, διαμορφώνουν μια κατάσταση αποδόμησης και κατάρρευσης του κυβερνώντος κόμματος. Γιατί τελικά αυτή είναι η μεγάλη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελληνική κοινωνία.

Ευτέλισε όλα τα ιδεολογήματα της Αριστεράς. Ευτέλισε τον αριστερό λόγο. Απέδειξε πως ο ουμανιστικός αντιπολιτευτικός λόγος της Αριστεράς, ουδεμία σχέση έχει με την κυβερνώσα Αριστερά. Είναι το δόλωμα για τους αφελείς. Γι΄αυτούς που «τσιμπάνε».

Και τώρα που αντιλαμβάνονται την πλάνη τους και την εξαπάτηση τους, καταγγέλλουν.

Ο μεγάλος φιλελεύθερος-αστικός χώρος είναι εδώ, με τις αγκάλες ανοιχτές για να υποδεχθεί τους μετανοούντες.