Obama, Trump και στη μέση ο Maduro

Obama, Trump και στη μέση ο Maduro

Ο Barack Obama στο Περού, στα πλαίσια της Συνόδου Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού. Photo by REUTERS/Mariana Bazo (cropped).

Του Γιάννη Κουζηνού

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Barack Obama, μπορεί να είναι απίστευτα χαρισματικός και άψογος στο επικοινωνιακό παιχνίδι, αλλά σίγουρα αυτό δεν σημαίνει ότι έχει οπωσδήποτε ένα καλό λόγο για όλους. Και ενώ κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα δεν παρέλειψε να χαμογελάσει και να χτυπήσει, έστω και συγκαταβατικά, στον ώμο τον κύριο που χασμουριόταν και έδειχνε να βρίσκετε σχεδόν σε άλλη διάσταση, πρωθυπουργός της χώρας τον ενημέρωσαν ότι είναι, δεν ήταν το ίδιο συγκαταβατικός με τις αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού στη Lima στο Περού.

«Βλέπετε, κάποιες χώρες που πηγαίνουν προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία του διαδικτύου, από την άποψη του σεβασμού των πολιτικών της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών», είπε σε μια όχι και τόσο λεπτή αναφορά προς τις αριστερές κυβερνήσεις στη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τον Ισημερινό και τη Νικαράγουα. Το αυτί του Αλέξη Τσίπρα, τουλάχιστον επίσημα, δεν το τράβηξε, αλλά ίσως να έφταιγε και το γεγονός ότι αριστερός, ο Τσίπρας, ήταν με τον Bill Clinton, ενώ με τον ίδιο ήταν απλά νυσταγμένος.

O Barack Obama μάλιστα το προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στη Σύνοδο Κορυφής στο Peru και συμπλήρωσε: «Μπορείτε να διατηρήσετε την τάξη για λίγο καιρό με κατασταλτικούς, μη Δημοκρατικούς τρόπους διακυβέρνησης, αλλά τελικά αυτό το σύστημα θα σαπίσει από μέσα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι κυβερνήσεις και αυτές οι Οικονομίες αποτυγχάνουν».

Ο Maduro (ΦΩΤ.) φυσικά δεν άφησε τα όσα είπε ο Barack Obama χωρίς απάντηση. Από το προσωπικό του εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Contacto Con Maduro», αφού ακόμα και η εξωτερική πολιτική στη Βενεζουέλα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμα τηλεοπτικό show για εσωτερική κατανάλωση, ανταπέδωσε τα πυρά προς τον Obama, λέγοντας: «Ο Obama ήρθε στην περιοχή για να κηρύξει τη Δημοκρατία της ελίτ και των δισεκατομμυριούχων. Ήρθε κι άρχισε να λέει ανοησίες για τη Βενεζουέλα από το Περού. Ήρθε στη Λατινική Αμερική για να μιλήσει κατά της Βενεζουέλας. Είναι αξιοθρήνητοι. Δεν κατάφεραν να νικήσουν τη Βενεζουέλα και ούτε ποτέ θα το καταφέρουν».

Photo by The Photographer - File:Solenidades. Homenagens (15981739978).jpg, CC BY-SA 4.0 (flipped horizontal).

Ο Πρόεδρος Maduro είπε ότι θα στείλει προσωπική επιστολή προς τον Αμερικανό ομόλογό του ζητώντας του να ανακαλέσει το περίφημο εκτελεστικό διάταγμα του 2015 που ονοματίζει τη Βενεζουέλα σαν «ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική της ασφάλεια με ανάγκη επιβολής κυρώσεων» και συμπλήρωσε αναφερόμενος στην εκλογή του Donald Trump: «Επιδιώκω, ελπίζω και θα εργαστώ έτσι ώστε με τον Donald Trump η Βενεζουέλα θα έχει καλύτερες σχέσεις σεβασμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ελπίζοντας να μην επαναληφθούν τα σοβαρά λάθη που διαπράχθηκαν από τον George W. Bush και βάθυναν επί προεδρίας Obama».

Ο George W. Bush ήταν πάντα το κόκκινο πανί για τον Hugo Chavez. Γεγονός επίσης είναι ότι λίγο πριν τον θάνατο του ο Chavez είχε μιλήσει με θερμά λόγια για τον Πρόεδρο Obama και έστω και προσωρινά οι σχέσεις των δύο χώρων φάνηκε να εξομαλύνονται. Κανένας μάλιστα δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σημαντική θέση στην πολιτική παρακαταθήκη του θα είναι το άνοιγμα των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κούβα μετά από 55 χρόνια παγωμάρας.

Αν ο Maduro δεν μπορεί να βρει κοινά σημεία συνάντησης με έναν από τους πιο ενωτικούς Προέδρους που έχουν εκλεγεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούμε μόνο να εικάσουμε το αποτέλεσμα της προσπάθειας προσέγγισης και συνομιλίας με έναν από τους πιο απρόβλεπτους και εριστικούς.

Photo by REUTERS/Rick Wilking.

O Donald Trump (ΦΩΤ.) κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας έμεινε σχετικά σιωπηλός και δεν μίλησε ξεκάθαρα για της θέσεις του σε σχέση με τη Βενεζουέλα. Η μια όμως φορά που το έκανε είναι νομίζω ενδεικτική των προθέσεων του, αφού δήλωσε ότι θα αυξήσει την πίεση προς το Καράκας και την Αβάνα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους καταπιεσμένους λαούς της Κούβας και της Βενεζουέλας που λαχταρούν την ελευθερία.