O ύπουλος φασισμός ξαναχτύπησε

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2019, 18:55
-A +A
O ύπουλος φασισμός ξαναχτύπησε

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο διαβρωτικό στην ανθρώπινη φύση από το ηθικό πλεονέκτημα. Και όσο πιο πολύ διαποτίζει τις συνειδήσεις των «πλεονεκτούντων πιστών», τόσο περισσότερο ενισχύει τα ολοκληρωτικά τους ένστικτα. Είτε πρόκειται για θρησκευόμενους δογμάτων είτε για οπαδούς ιδεολογιών είτε απλά για οπαδούς πολιτικών μορφωμάτων.

Η είδηση είναι η εξής: «Επίθεση στα γραφεία της Athens Voice πραγματοποίησαν άγνωστα άτομα. Oι επιτιθέμενοι, φορώντας κουκούλες, κατέστρεψαν γραφεία με λοστούς και πέταξαν μαύρες μπογιές». Αν ρωτηθούν οι κουκουλοφόροι, θα υποστηρίξουν ότι «μόνο έτσι καταλαβαίνουν οι ρατσιστές". Αν το συζητήσουμε λίγο περισσότερο μαζί τους, θα μας ξεδιπλώσουν την ανάγκη τιμωρίας δημοσιογράφων ή μέσων που κρύβονται πίσω από το προσωπείο της ελευθεροτυπίας για να προσβάλουν συμπολίτες μας. Και αν επιμείνουμε κι άλλο, θα καταλήξουμε "στην αναγκαιότητα ανατροπής - και δια της βίας- όλων των αστικών και καπιταλιστικών εκπροσώπων της φιλελεύθερης δημοκρατίας που καταδυναστεύει τους λαούς και τις κοινωνίες».

Από που κι ως που όμως, κάποιοι αυτοπροσδιορίζονται «τιμωροί» και «εκδικητές» δεδικασμένων ενόχων; Και ποια ακριβώς είναι τα κριτήρια της "απονομής δικαιοσύνης", εν προκειμένω για την ελευθεροτυπία, την αντιρατσιστική έκφραση ή την προστασία δικαιωμάτων ή μειονοτήτων;

Ποιοί εν τέλει, είναι αυτοί που περιμένουν στην γωνία δημοσιογράφους, πολιτικούς, δικαστές, καθηγητές, δασκάλους για να τους παραδώσουν σε λαικά δικαστήρια ή να τους απειλήσουν με δική τους «αυτόφωτη» βία;

H Αthens Voice είναι ένα μέσο που για πάρα πολλά χρόνια έχει δώσει εξετάσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιρατσιστικού λόγου. Σε σημείο που οι αναγνώστες της εισπράττουν μία σταθερή και πάγια «ιδεολογία» φιλελευθερισμού στις ιδέες και υψηλής ανεκτικότηατς στην διαφορετική άποψη. Και ξαφνικά, με το πρώτο λάθος, με μία ατυχή ανάρτηση, με ένα ατόπημα αποτυχημένου σχολίου, ξεσηκώνεται μία «κοινωνική οργή» εναντίον των δημοσιογράφων της.

Εδώ συμβαίνουν δύο πράγματα: το ένα είναι η φαρισαϊκή στάση δικαίων και αδίκων να υπερασπιστούν έναν αυτονόητο αξιακό κώδικα. Και το άλλο είναι η ανυπομονησία για «ταξική» εκδίκηση σε ένα μέσο πλουραλισμού που κράτησε γενναία στάση απέναντι στον λαικισμό των αντιμνημονιακών τάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση στα γραφεία της Athens Voice συνιστά άλλη μία φασιστική στάση αυτόκλητων τιμωρών που εμφορούνται από την απόλυτη άρνηση στην αστική δημοκρατία. Και επιπλέον, αποδεικνύει ότι οι "ζηλωτές" του "ηθικού πλεονεκτήματος" δεν αρκούνται μόνο στην «θρησκειολογία» τους αλλά και στην επιβολή της αστικής τρομοκρατίας ως κουλτούρα επεκτατισμού της ιδεολογίας τους.

Είναι προκλητικό για την δημοκρατία μας να ανέχεται τον ύπουλο φασισμό οργανωμένων ομάδων. Και ταυτόχρονα τον προσηλυτισμό νέων ανθρώπων.

Κάθε επίθεση, κάθε έκφραση βίας, κάθε απολυτότητα και ολοκληρωτισμός είναι απειλή για την ζωή όλων μας. Είτε είμαστε δημοσιογράφοι είτε φοιτητές είτε εργαζόμενοι και πολίτες.

Διαβάστε ακόμα:

- Athens Voice: Επιχειρείται η εξόντωσή μας

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα